Головна

Любий друже!

Ласкаво просимо до нашого Книжкового дому! Це найбільша книгозбірня серед дитячих бібліотек Рівненської області, яка розміщена  у трьох приміщеннях.

Сьогодні читачами бібліотеки є понад 10 000 читачів-учнів 1-9 класів, дошкільників, організаторів дитячого читання.

В їх розпорядженні – бібліотечний фонд, що складає майже 150 тисяч примірників.

Щоб стати читачем обласної бібліотеки для дітей, потрібні: твоє бажання, паспорт одного з батьків або дорослого члена родини та 3 гривні для оформлення реєстраційних документів, які дають тобі право користуватись фондами і послугами усіх відділів бібліотеки.

 

Віртуальна екскурсія бібліотекою

 


 

24 вересня 2015 року відбудеться вебінар «Історія та сучасність дитячих бібліотек Рівненщини» (у рамках відзначення 75-річчя з часу заснування Рівненської ОБД та 90-річчя від дня народження О.О.Сливи, її колишнього директора).

Початок: о 10.00 год. в Рівненській обласній бібліотеці для дітей (вул.С.Петлюри, 27).

Програму можна переглянути тут

 

 


НОВИНИ

 

Читачі Рівненщини на «Книгоманії» у Львові

З 9 по 12 вересня у рамках львівського Форуму видавців відбувся фестиваль дитячого читання “Книгоманія». На ньому побували й маленькі книгомани з Рівненщини: Іванка Єленець з с.Чабель Сарненського району та Вадим Протуренко зі Студянки, що на Дубенщині. Вони, як переможці обласного туру Всеукраїнського дитячого конкурсу «Найкращий читач України», за проведення якого відповідала Рівненська обласна бібліотека для дітей, мали змогу «пофестивалити» разом з іншими дітьми майже з усієї України. Напружена програма дитячого Форуму занурила наших книголюбів у вир нових книжок, цікавих зустрічей, мандрівок дивовижним Містом Лева. Вони  поспілкувались з письменниками: Катериною Міхаліциною, Дзвінкою Матіяш, Андрієм Бачинським та ін., побували в обласній бібліотеці для дітей, Науковій бібліотеці Національного Університету ім.І.Франка, взяли участь у літературному квесті та флеш-мобі. Зрештою, на урочистій церемонії нагородження Іванка та Вадим отримали чудові книжкові подарунки від організаторів та спонсорів фестивалю. Отож, повернулись юні читайлики з гарним настроєм, незабутніми враженями, новими знайомствами і твердим переконанням: «Читати – це круто!»

 

 

 

1.09

З нагоди Дня знань 1 вересня у відділах бібліотеки пройшли заходи патріотичного спрямування. З піднесеним настроєм, у барвистих вишиванках у відділ обслуговування дітей дошкільного та молодшого шкільного віку завітали учні 3-х класів НВК «Колегіум» на патріотично-виховну годину «Свою Україну любіть…»

Захід розпочався вшануванням пам’яті героїв Небесної Сотні та солдатів, що загинули у зоні АТО. Під час бесіди діти отримали додаткові знання про рідну державу, її символи. Бібліотекар прочитала легенди про Україну, учні декламували вірші, всі разом заспівали Гімн України. Також говорили про патріотизм, про те, як важливо бути свідомими громадянами України, любити рідну землю, добре вчитись і в майбутньому стати корисним рідній державі. Цікаво пройшла літературна вікторина на кращого знавця культури рідного краю. На закінчення бібліотекар побажала присутнім високих балів не тільки в навчанні, але в будь-якій справі, а також миру, злагоди, взаємної підтримки  і любові до своєї землі – України.

У відділі масової роботи та естетичного виховання для учнів 8-х класів НВК «Колегіум» проведено свято «Благослови на долю УКРАЇНУ». Восьмикласники висловлювали свої міркування на такі теми:  що для кожного з них Україна? Що значить бути громадянином України? Як вони розуміють  значення слова «патріотизм»?; переглянули відеопрезентацію та тематичну виставку однойменної тематики.

У відділі обслуговування  дітей середнього та старшого шкільного віку пройшла година патріотичного виховання «Україна в моєму серці» за участю учнів 6-х класів Рівненської класичної  гімназії «Престиж». Присутні вшанували загиблих героїв Майдану та учасників АТО хвилиною мовчання.

На завершення зустрічі прозвучав Гімн України , як знак поваги, гордості і єдності за нашу рідну землю.

 

 

16.07

Канікули – не тільки чудова пора для цікавого дозвілля, а й отримання нових знань. Саме тому у Центрі вільного доступу до інтернету бібліотекарі запропонували юним відвідувачам взяти участь в інтернет-годині «Мишка замість пензля».

Діти змогли  удосконалити свої знання комп’ютерної програми Microsoft Paint, пригадати інструменти для створення зображень, навчитись додавати до нього фігури та тексти. Темою для творчих робіт стала ювілейна дата прийняття Декларації про державний суверенітет України, яка відзначається 16 липня. Тож на малюнках з’явились прапор України та втілення дитячих мрій про майбутнє нашої держави.

Окрім програми Microsoft Paint, учасники інтернет-години також ознайомились з можливостями онлайн-сервісів для створення зображень та відвідали сайт «Бібліоігротека».

 

24-25.06

Слухачі Рівненського центру підвищення кваліфікації та перепідготовки працівників культури Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв в рамках проблемно-цільового навчання “Інноваційні зміни в бібліотеці на основі проектного, кадрового менеджменту та ініціативної діяльності бібліотек” (а це завідувачі публічних і публічно-шкільних бібліотек з Хмельницької, Волинської і Рівненської областей – всього 27 осіб) 24-25 червня цього року на базі Рівненської бібліотеки для дітей ознайомилися з інноваційними та традиційними методами просування книги і читання серед дітей, про які розповіли працівники книгозбірні Л.Лісова, Н.Назарук, Н.Дибач, Л.Лаврук, С.Молчанова.

 

Особливу зацікавленість слухачів викликала зустріч з відомим в усій Україні письменником Євгеном Шморгуном, лауреатом премії ім. Лесі Українки. Автор трьох десятків книг, більшість з яких призначена саме дітям, розповів про особливості сучасного літературного та книговидавничого процесу, про літературу нашого краю, ознайомив з власним доробком. Бібліотекарі мали можливість отримати нове видання Євгена Івановича – книгу “Біля тамтого берега” з автографом письменника.

 

16.06

Напередодні літніх канікул у відділ обслуговування дітей дошкільного та молодшого шкільного віку завітав фахівець ГУ ДСНС у Рівненській області Ігор Сас. Під час превентивного заходу «Твоя безпека – твоя уважність» рівненський рятувальник розповів учням пришкільного літнього табору «Ромашка» (НВК «Колегіум») про небезпеки та непередбачувані ситуації, що виникають через неуважність та нехтування правилами безпечної поведінки у повсякденному середовищі. Діти переглянули відеофільми «Варто знати кожному», «Небезпечні знахідки», «Вогонь – друг, вогонь – ворог», отримали кваліфіковану відповідь на запитання, що їх цікавили.

 

Ігор Сас наголосив, що в екстремальних ситуаціях потрібно діяти рішуче і негайно. На закінчення він побажав дітям гарного здорового відпочинку, подарував календарики та висловив прохання не забувати, що означає номер 101.

 

9-11.06

Відбулись заняття регіональної Літньої школи молодого бібліотекаря на базі Рівненської централізованої системи публічно-шкільних бібліотек. Цьогорічна тема Школи: «Бібліотека – територія дитинства». 17 молодих та енергійних бібліотекарів з усієї області приїхали до Клеваня, щоб поповнити свій фаховий портфель новими знаннями з сучасних форм та методів бібліотечного обслуговування дітей. Селище зустріло «школярів» чудовою погодою, цілющим повітрям соснового бору, співом пташок, щирими посмішками та гостинністю місцевих бібліотекарів.

Три дні занять були насиченими  лекційними і практичними заняттями, тренінгами і майстер-класами, обміном досвідом і культурною програмою. Учасники познайомились з роботою районної дитячої книгозбірні та публічно-шкільної бібліотеки села Зоря. Для учнів Клеванського НВК «школа-ліцей» провели віртуальну мандрівку «Рівненщина – край чудес». Мали змогу познайомитись з творчістю та поспілкуватись з письменником Михайлом Степанюком.

Всі учасники школи щиро вдячні за комфортні умови проживання,  які люб’язно були надані Клеванською спеціальною загальноосвітньою школою-інтернатом № 1.Незабутні враження залишились у всіх від походу до місцевої пам’ятки природи –  Тунелю кохання, екскурсій музеєм агрофірми «Зоря»,  районним палацом культури та однією зі 100 кращих шкіл України – Зорянського НВК «школа-гімназія». Духовно збагатило «школярів» відвідування культурно-археологічного центру «Пересопниця».

 

Отримавши сертифікати про участь в роботі Школи , учасники роз’їхались ,захопивши з собою нові знання,  практичні навички, ідеї та  методичні матеріали від обласної бібліотеки для дітей.

Детальніший репортаж та фотографії можна переглянути тут.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100007180864132
https://vk.com/id166595971

 

 

 

 

05.06.2015 виповнюється 90 років від дня народження колишнього директора нашої бібліотеки Олександра Омеляновича Сливи (05.06.1925 – 07.09.2014), заслуженого працівника культури України, ветерана Великої Вітчизняної війни.
На війну його забрали з рідного села Довгошиї, що на Млинівщині. Молодий солдат, маючи два ордени „Вітчизняної війни” I та II ступеня, орден Слави III ступеня, медаль “За бойові заслуги”, повернувся додому після важкого поранення та тривалого лікування.
Директором обласної дитячої бібліотеки його призначили у травні 1956 року. Олександр Омелянович віддав бібліотечній роботі майже все своє життя. Під його керівництвом відбувалось становлення не лише обласної книгозбірні для дітей, а й усієї мережі спеціалізованих дитячих бібліотек Рівненщини.
Життєву мудрість, виваженість, доброзичливість, оптимізм Олександра Сливи пам’ятають працівники культури нашої області і всієї України.
5 червня 2015року о 15год. у відділі обслуговування дошкільників та дітей молодшого шкільного віку відбудеться вечір пам’яті О.О.Сливи.

 

 

 

3.06

У відділі обслуговування дітей дошкільного і молодшого шкільного віку відбулась година творчості «Літні фантазії». Під час заходу учням 2-3-х класів пришкільного літнього табору «Сім’Я» (СпШ № 15) бібліотекарі запропонували виготовити аплікації на літню тематику.
Поділившись на групи, діти задоволено взялись до роботи. Одні робили різні квіти, інші – жучків, комашок, зелену травичку, рясний дощик і велике-велике сонечко, без якого важко собі уявити літо. Не забули про смачні сунички і різнокольорову веселку.
Результатом спільної, злагодженої роботи дітей та бібліотекарів стала об’ємна аплікація, яка яскравими барвами милує погляд відвідувачів бібліотеки.

 

 

З 1 січня по 9 травня 2015 року в бібліотеках Рівненщини пройшов сімейний конкурс «Книга пам’яті мого роду», присвячений  70-й  річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. У конкурсі взяли участь діти віком від 6 до 16 років. Разом зі своїми родинами та бібліотечними працівниками вони виготовляли книжки-саморобки та відеокниги, що висвітлюють події  другої  світової війни.

На розгляд обласного журі надійшло 46 книжок-саморобок та 12 відеокниг. Варто зазначити, що всі учасники дуже відповідально поставились до згаданої теми і доклали великих зусиль і творчого натхнення до своїх робіт. Діти зібрали спогади своїх дідів і прадідів про участь у боях на різних фронтах, у партизанських загонах, розповіді колишніх остарбайтерів та військово-полонених. Деякі з робіт висвітлюють трагічні події на Рівненщині: розстріли мирних жителів, спалені села, знищення євреїв. Юні автори  розповідають про те, що їхні родичі, внуки і правнуки ветеранів ВВв, нині воюють за Україну на Донбасі. Багато саморобних книг з любов’ю оформлені аплікаціями, вишивкою, малюнками тощо.

Вітаємо переможців!  Їхні прізвища читайте тут.

Фотогалерея робіт: https://vk.com/album166595971_216421368

8.05

Найбільшим лихом ХХ століття стала Друга світова війна, в яку було втягнуто 67 держав, 80% населення земної кулі, загинуло близько 60 мільйонів людей. Все далі відходять грізні роки війни, але й сьогодні ми віддаємо данину пам’яті тии, хто поклав своє життя на фронті і в тилу, в окопах, лісах, і застінках гестапо. 

Учні молодших класів ЗОШ №1 побували у відділі естетичного виховання на годині-пам’яті “Із року в рік час віддаляє своїх нащадків далі від війни”. Діти почули про новий зміст відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги у нашій країні. Важко усвідомити, які великі втрати України у Другій світовій. Адже загинув кожен п’ятий українець, спалені міста та села, вивезена на примусові роботи молодь. Розграбовані багатства країни: заводи, фабрики, худоба, чорнозем, твори мистецтва. Школярі переглянули книжково-ілюстративну виставку “Війні немає забуття” та ряд відеороликів “1939-1945. Пам’ятаємо-перемагаємо”.

Познайомились з відеоматеріалами воєнних років і учні 5-х класів ЗОШ №11, які взяли участь у годині-пам’яті “Горить людська неопалима пам’ять, яку згасити неспроможний час”. У відділі обслуговування 5-9 класів учні читали також вірші українських поетів про Велику Вітчизняну війну та послухали пісню “Перемога” у виконанні Н. Бучинської.

Познайомитись із книгами про нелегке життя дітей під час Великої Вітчизняної війни можна тут.

 

7.05

Цього року Україна долучилася до загальноєвропейської традиції вшанування жертв війни «Пам’ятаємо. Перемагаємо» із використанням червоних маків. Багряна квітка маку в українській народній міфології має дуже багато різних значень –  це символ сонця, безкінечності буття, волі, гордості.  Квітка часто згадується в українських народних піснях та думах. Сьогодні червоний мак –  символ пам’яті жертв війни.

Під час  майстер-класу активні члени клубу сімейного дозвілля «Нінтешк@» зробили квіти маку до Дня пам’яті та примирення.

 

27-29.04

Центр вільного доступу до інтернету Рівненської обласної бібліотеки для дітей став місцем проведення тренінгу для бібліотечних працівників області «LearningApps.org: сервіс Web 2.0 для підтримки навчання та особистого розвитку дитини».

Зі вступним словом до учасників звернулась заступник директора РОБД Наталія Назарук. Перед початком практичних занять учасники отримали корисну інформацію про досвід використання сервісів Web 2.0 у обласній дитячій книгозбірні. Ведуча тренінгу провідний бібліограф Світлана Молчанова розповіла, зокрема, про сервіси для обробки зображень, створення пазлів, ребусів, інфографіки та безкоштовних веб-сайтів. Під час практичних занять працівники дитячих бібліотек області здійснили реєстрацію на LearningApps.org, розпочали створювати власні онлайн-вікторини краєзнавчої тематики та познайомились з різноманітними шаблонами для створення вправ. Активну допомогу в освоєнні сервісу бібліотекарям також надавала завідувач сектору інформаційних технологій та електронних ресурсів Наталія Дибач. Напрацьовані під час одного з практичних занять матеріали бібліотекарі розмістили  на віртуальній дошці для спільної роботи, після чого обговорили їх з метою подальшого редагування. http://ru.padlet.com/vidin13/biblioigroteka

Відповідаючи на запитання підсумкового онлайн-опитування, переважна більшість учасників тренінгу висловили свою готовність продовжувати співпрацю та брати участь у наповненні корпоративного сайту «Бібліоігротека».

 

 

22.04

Відбувся обласний тур Всеукраїнського дитячого конкурсу «Найкращий читач України 2015» («Книгоманія»). До обласної бібліотеки для дітей завітали читачі-учні 6-7-х класів, які  перемогли в районних та міських турах.

27 учасників конкурсу з 11-ти районів та 4-х міст області демонстрували свою начитаність та популяризували свої улюблені твори. Серед письменників, книги яких були представлені дітьми, як українські так і зарубіжні автори: О.Дерманський, С.Гридін, В.Малик, І.Роздобудько, З.Мензатюк, А.Ліндгрен, Р.Далл та ін.

Переможці цьогорічних читацьких змагань вибрали досить серйозні видання. Іванна Єленець, семикласниця з с.Чабель Сарненського району, розповіла про книгу «Небесна сотня». А шестикласник Протуренко Вадим з с.Студянка Дубенського району представив роман В.Шкляра «Маруся».

До складу журі конкурсу увійшли: Л.М.Лісова, директор бібліотеки, М.І.Степанюк, відомий рівненський письменник, О.П.Корнійчук, завідуюча Дубенською міською бібліотекою для дітей. Вибір переможців виявився досить складним, оскільки всі учасники

конкурсу показали високий рівень ерудиції та любов до книги. Свято найкращих читачів вийшло яскравим і незабутнім, адже діти приїхали в костюмах літературних героїв, вишиванках, зі своїми малюнками, саморобками та виступали з неабияким артистизмом.

Більше фото тут

 

 

27.03

У відділі естетичного виховання відбулась авторська зустріч з рівненським письменником Євгеном Івановичем Шморгуном.
Євген Іванович не лише відомий письменник, але й видатний громадський діяч, заслужений журналіст, краєзнавець, лауреат літературних премій імені Лесі Українки, Валер’яна Поліщука, Володимира Кобилянського. Його твори перекладені білоруською, російською, тувинською, киргизькою, болгарською мовами. Ряд оповідань включено в підручники для школярів молодших класів. 
На зустріч завітали учні 3-х класів ЗОШ № 1. Школярі познайомились з книгами письменника, переглянули мультимедійну презентацію «Творчість Євгена Шморгуна» та книжково-ілюстративну виставку, присвячену 75-й річниці від дня народження письменника: «І до цього часу Ви шукаєте до сердець байдужих ключ-траву».
Письменник зачитав свої нові, ще неопубліковані, твори та розповів про маловідомі факти з історії нашого краю.
На завершення заходу відбулась традиційна фотосесія, всі бажаючі змогли придбати книги Є.Шморгуна з його автографом та щирими побажаннями.

 

23.03

В Рівненській області стартував Всеукраїнський тиждень дитячого читання «Якщо читає дитина, Україна буде сильна і єдина». Цього року в рамках свята обласна дитяча книгозбірня відзначила 75-річчя від дня заснування.
Урочисте відкриття відбулось у приміщенні обласного театру ляльок, куди завітали учні шкіл №№ 1, 5, 11, СпШ №15, НВК «Колегіум», вихованці дошкільного дитячого будинку, НРЦ «Особлива дитина», Решуцької ЗОШ. Поспілкуватись з дітьми прийшли рівненські письменники й журналісти: Анна Лимич, Євген Шморгун, Юрій Береза, Микола Береза, Микола Кащук.Серед гостей були присутні ветерани бібліотеки: М. Л. Мермер, Т. Д. Островська, Г. О. Полех, В. С. Крупка.

Захід супроводжували захоплюючі виступи вихованців Рівненського спеціалізованого навчально-реабілітаційного центру, учасників зразкового ансамблю спортивного бального танцю «Лінія» та зразкової студії естрадної пісні «Карамельки» ЗОШ № 8, учня навчально-виховного комплексу «Особлива дитина» К. Кузьміна, солістів М. Дубатовки та С.Олійник.

Слова подяки за багаторічну співпрацю висловила директор Решуцької ЗОШ I ступеня Н. І. Назарчук.

Традиційно отримали дипломи та подарунки лауреати бібліотечної премії «Кобзарик». У номінації «Кращий читач» у нинішньому році нагороджені:

– Анастасія Подвишенна, уч.6-Б кл., ЗОШ №11;
– Владислав Василик, уч. 8-А кл., ЗОШ №1;
– Ірина Скороход, уч. 4-А кл., ЗОШ №1.

У номінації «Друг бібліотеки» відзначені:
– З. В. Правдюк, вчитель української мови та літератури ЗОШ № 1;
– С. В. Кушніренко, вчитель початкових класів НВК «Колегіум»;
– С.О.Олійник, завідуюча дитячим відділенням стаціонару Рівненського обласного диспансеру радіаційного захисту населення.

Діти познайомились з новими книгами видавництва «Азалія», переглянули яскраву книжково-ілюстративну виставку «Книги для Вас» та ретро-виставки «»Книги, які були і будуть» й «Бібліотечні раритети».

Привітала бібліотечних працівників з ювілеєм книгозбірні та святом читання заступник начальника управління культури і туризму облдержадміністрації С. Б. Хомяк та вручила почесні грамоти і подяки від Міністерства культури України, Національної бібліотеки України для дітей, Української Асоціації працівників бібліотек для дітей, управління культури і туризму облдержадміністрації, обкому профспілки працівників культури.

Від письменницької організації бібліотека отримала в дарунок добірку книг місцевих письменників.

Працівникам дитячої бібліотеки з нагоди 75-ї річниці!

Шановні друзі, в цьому світі
Єднає доля в скруті нас,
У дні приємні нам і світлі,
Коли на зустріч зводить час.
Мить відчуваємо прозору
Взаємин спільних за роки
У блиску радісному зору
І в дружнім потиску руки.
Ну, а сьогодні, як ведеться,
На ювілейнім рубежі
Здоров’я зичимо від серця,
Добра і щастя від душі.

Микола Кащук
Василь Басараба
Степан Бабій

 

 

 

 

 

 

Програму заходів Тижня можна переглянути тут.

 

 

Нам – 75 !

На виконання постанови бюро Ровенського обкому КП/б/У № 28від 3 лютого 1940 р. по обласному відділу освіти, у підпорядкуванні якого знаходились бібліотеки, у Рівному була створена  дитяча книгозбірня, нині – Рівненська обласна бібліотека для дітей.
За 75 років розвитку бібліотека чотири рази  міняла свою адресу. У різні часи на посаді директора змінилось 7 керівників. Бібліотека пережила закриття і знищення книжкового фонду під час війни у 1941-44 роках. 
Кількість читачів поступово виросла з 406 (у 1944 р.) до 10 152 осіб (у 2015р.), а бібліотечних працівників – від 9 до 33 осіб. Бібліотечний фонд збільшився з 2150  до   147 548 примірників. 
Сьогодні наша книгозбірня – це сучасний заклад, що відповідає інформаційним потребам різних вікових категорій дітей та організаторів дитячого читання.
Тож вітаємо з ювілейним днем народження нашої бібліотеки всіх нинішніх і колишніх маленьких і дорослих користувачів, колектив книгозбірні, друзів та партнерів установи !

 

 

 

 

 

Деякі з наших колишніх читачів, нині – відомі люди. Зліва направо: 
– Чеслав Хитрий, рівненський журналіст, краєзнавець, письменник;
– Юзеф Нікольченко, доцент кафедри культурології та інформаційної діяльності Маріупольського державного університету, заслужений працівник культури України;
– Олександр Булига, директор Рівненського обласного краєзнавчого музею;
– Віталій Голубєв, рівненський журналіст, телеведучий, головний редактор видавничого дому «ОГО»;
– Юлія Костюкевич, рівненська поетеса, член Національної спілки письменників України

 

 

 

 

20.03

У відділі естетичного виховання відбулося свято музики «У королівстві співучих мелодій». У заході взяли участь вихованці  дитячої музичної школи  №1 ім. М.В. Лисенка. Присутні на святі учні 3-А класу ЗОШ № 1 отримали позитивні емоції та гарний настрій.
Серед музичних номерів варто відзначити «Бандуронько-голубонько» (вик. Наталя Музичук), «Кобзареві» (вик. Яна Стецюк), «Боже, врятуй Україну» (вик. Юля Філатова), «Святкова пісня для мами» (вик. Анастасія Сталь).
Бібліотекарі та школярі висловили велику подяку викладачу музичної школи № 1 Жанні Ервандівні Оганджановій за партнерство і плідну співпрацю.

 

 

19.03

У відділі естетичного виховання відбулося свято народної творчості «Моя лялька-мотанка, ниточкою змотана», під час якого бібліотекарі познайомили учнів молодших класів ЗОШ № 1 та ЗОШ № 5 з історією української народної іграшки – ляльки-мотанки та її обрядовим призначенням; розповіли, як вp style=иконувати нескладну ляльку-мотанку та які основні правила її створення.

Та головною на цьому заході була презентація виставки дитячих робіт учасників гуртка «Народна творчість» ЗОШ №13, художній керівник Т.М. Кулаковська. Від цих ляльок неможливо відвести погляд, адже барвисті орнаменти дарують гарний настрій та світлі думки. А ще приємно те, що ці мотанки «Берегині» зроблені дітьми, як захисні обереги для воїнів АТО.

 

Пам’ятайте, лялька, зроблена власними руками, значно тепліша та добріша, ніж куплена, вона має магічну силу оберегу, адже вона наша – автентична… лялька-мотанка!.

 

 

11.03

У перший день весни багато країн відзначають Всесвітній день котів. Пухнастий, руденький, чорненький, будь-який кіт у будинку – і гарний настрій гарантовано. Дізнатись багато цікавого і повчального про цих загадкових, дивовижних, незалежних, а іноді хитрих і підступних домашніх улюбленців зібрались учні 2-х класів ЗОШ № 1 та групи продовженого дня СпШ № 15. У відділі обслуговування дітей дошкільного та молодшого шкільного віку пройшла презентація книжково-ілюстративної виставки «Кота походеньки – пригода цікавенька».

Провідний бібліотекар А.П.Богатирьова ознайомила дітей з різноманітними книгами, що були представлені на виставці. З розділу «Няв! Нумо знайомитись» діти дізнались про різні породи котів, їх диких та рідкісних «родичів». Наступний розділ «Ось так диво мій Муркотик» присвячений питанням здоров’я, догляду та виховання котів. Розділ «Цікаві історії про котів» знайомить з художніми творами, де головним героєм є кіт: Євгенія Пірог «Марися та котячі походеньки», Юрій Брєзан «Пригоди котика Мікоша», Юхим Чеповецький «Веселі пригоди Мицика і Кицика», Валентин і Яна Бердти «Марципан Пломбірович» та інші.

Розмаїття творів про котів, позитивні фотографії, дитячі саморобки та іграшкові котики, що доповнювали книжково-ілюстративну виставку, нікого з присутніх не залишили байдужими.Книжково-ілюстративна виставка «Кота походеньки – пригода цікавенька» буде діяти у відділі протягом березня. Запрошуємо відвідати всіх бажаючих.

 

 

 

 

16.02

Цьогоріч до переліку електронних ресурсів, створених працівниками бібліотеки, додався ще один – веб-сайт «Бібліоігротека».
Переваги та перспективи ігрових інтерактивних методів роботи успішно випробувані практикою роботи книгозбірні. Тому логічним продовженням стало створення провідним бібліографом Світланою Молчановою «Бібліоігротеки», яка наповнена цікавими вікторинами, кросвордами, ребусами та іншими завданнями.
На презентацію сайту до бібліотеки завітали учні 5-Р класу Рівненської ЗОШ № 18. Діти ділилися своїми враженнями про улюблені ігри, пригадували правила розгадування ребусів, перевіряли знання історії, архітектури та літератури рідного краю.

 

27.01

Бібліотекарі відділу естетичного виховання завітали в НВК «Колегіум» і провели для учнів 3-4 класів літературно-поетичну презентацію «Книжкова байка Всеволода Нестайка», присвячену 85-річчю з дня народження українського дитячого письменника, якого заслужено вважають неперевершеним майстром та класиком слова.
Учні також переглянули уривок з художнього фільму за широко відомою книгою  В.Нестайка «Тореадори з Васюківки» та познайомились з книжковою виставкою творів письменника.

 

 

 

 

23.01

Всеволод Нестайко – найвідоміший та найулюбленіший в Україні дитячий письменник і казкар. Його твори із захопленням читають усі покоління дітей. На передодні 85-річчя від дня народження письменника у відділ обслуговування дітей середнього та старшого шкільного віку завітали учні 4-х класів та вчителі ЗОШ № 9. Учням було цікаво дізнатися про дитячі роки письменника, особливо про те, як він був маленьким руденьким хлопчиком і мріяв швидше вирости. Зі сміхом присутні прослухали розділи книги В.Нестайка  «Нові пригоди в лісовій школі». На закріплення почутого діти відповіли на запитання інтерактивного кросворду на сайті «Бібліоігротеки» http://biblioigroteka.jimdo.com/ До їхньої уваги була представлена книжкова виставка «Володар дитячих душ».

 

 

 

22.12

У відділі обслуговування дітей середнього та старшого шкільного віку в рамках проекту «Жива книга» відбулася зустріч учнів  8-х класів ЗОШ №18 з Вікторією Чимшит, заступником голови Рівненської іудейської громади з питань інформації та зв’язків з громадкістю . Вона познайомила підлітків з історією та культурою єврейського народу. Як працівник Обласного архіву навела маловідомі факти, пов’язані з сумними подіями в житті українських євреїв в часи Голокосту,  зокрема, на Рівненщині.

Пані Вікторія поділилась своїми враженнями від поїздки до Ізраїлю. Столиця цієї країни –  Тель-Авів, але самі ізраїльтяни визнають  своєю столицею Єрусалим – одне  з найдавніших міст у світі, де розташовані святі  місця  християн, мусульман та юдеїв. Одне з них –  Стіна Плачу,  яке відвідала наша гостя, де  молилася і просила  здоров’я та миру для народу України. Також вона розповіла про свято світла й вогнів – Хануки, яке триває вісім днів. У цей час хлопчики  кожен день  запалюють  по  одній свічці  на честь дива, що сталося при освяченні Храму після перемоги війська Ієгуди Маккавея над військами царя Антіоха в 164 році до н.е.

Діти переглянули книжкову виставку,  на якій були представлені книги про життя, звичаї і традиції Ізраїлю.

 

19.12

Використання інноваційної форми роботи – веб-квесту стало традиційним для нашої книгозбірні. Цього разу у Центрі вільного доступу до інтернету відбувся захід з популяризації творчості члена Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України  Олександра Ірванця. Учасники веб-квесту «Секрет успіху Олександра Ірванця» – учні 9-Р класу Рівненської ЗОШ № 18 працювали з короткостроковим варіантом на сайті http://irvanets.jimdo.com/. Вони виконували завдання у групах, слухали вірші у авторському виконанні, розгадували інтерактивний кросворд та відповідали на запитання анкети.

Створені працівниками бібліотеки сайти веб-квестів, в т. ч. «Письменники Рівненщини» (http://zunal.com/webquest.php?w=191249) та «Стежками його дивосвіту» /за творчістю Євгена Шморгуна/ (http://light-a.jimdo.com/) дають змогу проводити цікаві та нетрадиційні заходи, які з ентузіазмом сприймаються учасниками.

 

11-12.12

Народознавче свято «Срібні віти, білий сніг – вечорниці на поріг» зібрало у відділі естетичного виховання гарну компанію – учнів молодших класів ЗОШ № 1 та НВК «Колегіум».
Школярі дізнались про історію свята Андрія Первозванного, звичаї дівочих ворожінь та парубоцьких бешкетувань. На святі дівчатка задоволено приймали участь у ворожіннях «Чобіток», «Віночок», «Андрію, Андрію, конопельки сію». А хлопці чекали обряду кусання Калити, який супроводжувався загадками, примовками, веселощами.
Народні традиції живуть: варенички з сюрпризами варять, Андріїв вітають, Калиту кусають.
Зі святом Андрія Вас, любі друзі!

 

 

9-11.12

Зима! Вона з’являється зненацька, така загадкова, таємнича і сповнена приємних несподіванок. Для користувачів відділу обслуговування дітей дошкільного та молодшого шкільного віку цикл новорічно-різдвяних заходів розпочався театралізованим святом

«Нечувані пригоди зимової погоди». Протягом 9-11 грудня новорічне дійство відвідали учні 2-4 кл. ЗОШ № 1, 5, 19, гуманітарної гімназії, НВК «Колегіум», Новоздолбунівської ЗОШ, Решуцької ЗОШ, навчально-реабілітаційного центру «Особлива дитина».
Студенти педагогічного факультету Рівненського державного гуманітарного університету під керівництвом Зої Захарчук дарували радість малечі в образах улюблених казкових героїв Баби Яги, Кощія Безсмертного, Мари, Бармалея. Оскільки пригода відбувалась в казковому лісі, то не обійшлося і без його мешканців: Білочки, Вовчика-сіроманця, Зайчика, Їжачка-комочка, Ворони, Кабана-іклана, хитрющої Лисички, Гриба-боровика та довірливого Півника.
Малеча активно взяла участь в конкурсі загадок, який проводив Кощій Безсмертний, грали в рухливі ігри з іншими героями свята і всі разом співали пісеньку «Морозець, морозець…» І, звичайно, яке свято без Діда Мороза, Снігуроньки та Нового 2015 року? Їх появу діти зустріли радісними вигуками та гучними оплесками. Наприкінці заходу малеча отримала солодкі дарунки від Діда Мороза та з піднесеним веселим настроєм залишала книгозбірню.

 

 

8.12

Результатом співпраці нашої бібліотеки та рівненської ЗОШ № 18 стало проведення відкритого уроку з літератури рідного краю у формі веб-квесту. Учні 11-А класу познайомились з біографією та творчістю відомого поета, прозаїка, драматурга та перекладача Олександра Ірванця, який навчався у цій школі.

Учасники квесту демонстрували присутнім свої презентації, розгадували інтерактивний кросворд та під керівництвом учителя Гай Людмили Володимирівни аналізували поезії автора. Підсумком уроку стали відповіді на запитання «У чому полягає секрет успіху Олександра Ірванця?».

При підготовці та під час проведення відкритого уроку, на якому були присутні педагоги та директор школи, учні використовували сайт веб-квесту «Секрет успіху Олександра Ірванця» http://irvanets.jimdo.com/, який створений інформаційно-бібліографічним відділом бібліотеки.

 

 

21.11

День пам’яті жертв голодоморів. Україна тричі пережила голодні роки: 1921-1922, 1932-33, 1946-1947 р.р. Та найбільш жорстоким був голод 1932-1933років, який світова спільнота визнала геноцидом проти українського народу.
З метою гідного вшанування пам’яті жертв голодних репресій  у Рівненській обласній бібліотеці для дітей проведено ряд заходів, що пройшли під загальним гаслом «Пам’ять єднає».
У відділі естетичного виховання відбулась година скорботи «Чорна сповідь моєї Вітчизни та її затамований біль». Учні 4-х класів ЗОШ № 1 переглянули презентацію та відеофільм про цю страшну трагедію нашого народу та вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.
До уваги користувачів відділу обслуговування дітей дошкільного та молодшого шкільного віку була представлена книжкова виставка «Свіча горить вогнем свого народу». На ній розміщена література, що відображає трагічні сторінки української історії:  Ольга Мак «Каміння під косою», «Лиха коса голодомору: 1932-1933»; Валентина Борисенко «Свіча пам’яті»; «Український хліб на експорт: 1932-1933» та ін.
На годину  пам`яті  «Страшні бувають на землі скорботи» до  відділу обслуговування читачів середнього та старшого шкільного віку прийшли вчителі та учні 5-х класів ЗОШ №18. Вони  відчули біль і жахіття 32- 33 років, які пережили їхні бабусі, дідусі. Тоді у мільйонів українських селян–хліборобів було відібрано весь урожай, внаслідок чого Україна, яку називали «житницею Європи», помирала від голоду. Під час заходу були зачитані страшні спогади очевидців, звучали вірші про голодомор  а також  пісня «Свіча» у виконанні Оксани Білозір.

 

5.11

У клубі «Дотик» – нова цікава зустріч. Учні 4-х класів ЗОШ №11  познайомились з Вікторією Никифорівною Кисиленко – народною майстринею, добре відомою в мистецьких колах Рівненщини.  Діти  побачили різноманітні іграшки та  ляльки,  зроблені руками учасників гуртка ужиткового мистецтва, координатором якого є пані Вікторія. Ці  роботи виставляються на виставках, художніх ярмарках, приваблюють погляд і піднімають настрій.
Вікторія Никифорівна розповіла про пальчикову іграшку, ляльку-зерновушку, хлопчика-козачка, «попадай лика», ляльку-бариню. Присутні дізналися, що ці неповторні речі можна виготовити з дерева, ліщини, рогози, кукурудзи, паперу, тканини, льону та інших природних матеріалів.
Під час спілкування школярі, вчителі та бібліотекарі переконалися, що речі, зроблені своїми руками, приносять радість і втіху.
Отож, не гайте часу, фантазуйте та творіть!

 

30.10

Відбувся обласний семінар „Дитяча бібліотека та відродження традицій сімейного читання”  для заступників директорів ЦСПШБ з питань бібліотечного обслуговування дітей, завідуючих та директорів дитячих бібліотек Рівненщини. У вступному слові Світлана Хомяк, заступник начальника управління культури і туризму Рівненської ОДА, окреслила ряд проблем, характерних нині для галузі культури області вцілому та бібліотек зокрема. Лариса Лаврук, провідний методист РОБД, охарактеризувала основні напрямки та форми співпраці дитячої бібліотеки і родини у вихованні читаючої дитини. Наталія Назарук розповіла про досвід обласної дитячої книгозбірні у розвитку сімейного читання, навела приклади найбільш цікавих масових заходів та реалізації проектів. Із задоволенням учасники семінару поспілкувались з Ларисою Давидюк, начальником навчально-методичного відділу РЦ підвищення кваліфікації та перепідготовки працівників культури НАКККіМ та Анною Лимич, головою обласного відділення Національної спілки письменників України. Про інноваційні методи популяризації книги за допомогою сервісу LearningApps.org присутні дізнались під час майстер-класу Світлани Молчанової, провідного бібліографа РОБД.

Детальніше з програмою семінару можна ознайомитись тут.

 

 

01.10

Напередодні Дня вчителя працівники бібліотеки завітали до Рівненської ЗОШ № 18, щоб провести День спеціаліста «Скарбничка професійної майстерності вчителя».

Педагоги отримали змогу переглянути виставку методичної літератури з фонду бібліотеки, познайомитись з інформаційним оглядом «Сучасна українська література для дітей». Також у рамках Дня спеціаліста була проведена консультація «Сервіси Web 2.0 на допомогу учбовому процесу».

Спілкування вчителів, адміністрації школи та працівників бібліотеки було присвячене визначенню шляхів подальшої співпраці навчального закладу та дитячої книгозбірні.

 

30.09

З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек у нашій книгозбірні пройшов день відкритих дверей „Добридень, Книжкова країно!”. У всіх приміщеннях бібліотеки цілий день було гамірно і весело. Ми святкували своє професійне свято  разом із маленькими читачами, тими, для кого ми працюємо і стараємось з дитинства прищепити любов до книги.

При вході до бібліотеки (на вул. С.Петлюри) увагу маленьких перехожих привертала виставка чудових книжкових новинок. А ті малюки, які зупинялись, отримували від бібліотекарів кольорові кульки з побажаннями „Радимо прочитати”.

На екскурсію до відділу естетичного виховання прийшли учні 1-х класів ЗОШ №1 та Рівненського обласного навчально-реабілітаційного центру (при дитячому будинку), які взяли участь у веселих бібліотечних конкурсах.

Учні 7-х класів НВК „Колегіум”  здійснили віртуальну мандрівку „Найвідоміші бібліотеки світу” та познайомились з електронним ресурсом „Спалене минуле: загиблі бібліотеки”.

У відділі відбулась презентація книжково-ілюстративної виставки „Храм скарбів нетлінних” та виставка стародруків.

 

 

 

 

Для маленьких читайликів відділу обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів було проведено літературне свято „З книгою цікаво жити”, яке завершилось оглядом книг-іграшок. Малюки із задоволенням поєднали читання та гру.

Першокласники НВК „Колегіум” стали учасниками літературної вікторини „Казкова криничка”. Як весело відповідати на  питання та загадки, якщо їх задають персонажі лялькового театру!

Чи не найбільшу увагу читачів привернула цього дня незвичайна виставка однієї книги „Весела Мумітролія” за книгою фінської письменниці та ілюстраторки Туве Янсон. Учні початкових класів Решуцької ЗОШ із задоволенням приміряли чарівний капелюх Мумі-Троля та дізнались цікаві рецепти на кухні Мумі-мами.

 

 

 

 

 

 

У цей день читачі відділу обслуговування дітей середнього та старшого шкільного віку мали можливість переглянути книжково-ілюстративну виставку «Її величність – Бібліотека». На ній була представлена інформація про книгозбірні різних віків та народів, а також книги різного формату – традиційні паперові, електронні, з музичним супроводом.

Учні  2-х  класів ЗОШ №18  побували на презентації книги Романа Демчука «Дивошкола». Під час заходу  школярі інсценізували разом  з автором, вчителями та  бібліотекарями вірші з нового видання.

У клубі сімейного дозвілля «Нінтешк@»  цікаво пройшли інтерактивні спортивні турніри з тенісу, бейсболу та боксу «Веселі чемпіони».  Учні  3 – 5 класів ЗОШ №9 організували команди: «Поні», «Сонечко», «Вовки», «Принцеси», «Зайчики».  Переможці отримали  заохочувальні призи.

Скористатись віртуальною ігротекою завітали школярі групи продовженого дня ЗОШ№9.  Учням надзвичайно сподобались розвиваючі інтерактивні ігрові завдання: вікторини, пазли, кросворди.

На завершення відбулося підбиття підсумків виставки-рейтингу «Книжкове дерево». На жовтих листочках читачі написали  назви тих видань, які є в нашій бібліотеці і дуже їм подобаються.  Це книги К.Матюшкіної «Кіт да Вінчі», «Лапи вгору», «Віники лапаті»;  Дж. Стронга «Кімнатні пірати», „Ракета на чотирьох лапах”; Р.Дала «Чарлі і шоколадна фабрика»;  В.Нестайка «Тореадори з Васюківки», С.Гридіна «Федько у пошуках чупакабри» . На червоних листочках було відображено твори, яких на жаль, немає у нашій книгозбірні. Серед них – М.Гончарова «Чорна кішка в оранжевому листі», К.Матюшкіної «Вліпсики» та Кристенсена Ларса Собі «Цирк Кристенсена».

 

 

 

 

 

Приємно, що протягом дня бібліотекарі отримали безліч привітань з побажаннями ще  довго творити добро, відкривати шлях до книги  – джерела духовної спадщини, споконвічної мудрості та знань!

26.09

В рамках проекту «Жива книга»  у відділі обслуговування дітей середнього та старшого шкільного віку відбулось знайомство з Республікою Білорусь. Бібліотекарі та учні 8-Р класу ЗОШ № 18 зустрілися з Лоєвською Ганною Іванівною, заступником голови «Товариства Білорусь» в Рівненській області, адміністратором Рівненського обласного академічного музично-драматичного театру.

Присутні на заході здійснили віртуальну мандрівку Білоруссю – землею, де все гармонійно поєднано – середньовічні замки, католицькі та уніатські монастирі, сучасні будівлі, природні ландшафти. Школярі дізнались про найбільший музей-садибу з незвичайною назвою «Дудутки», первозданні ліси заповідника «Біловезька пуща» та Національну бібліотеку Білорусі, яку за унікальну форму прозвали «Алмазом знань». Ганна Іванівна прочитала рідною мовою вірші білоруських поетів та заспівала колискову, в якій описана історія її рідної землі.

 

30 вересня 2014 року відбудеться День відкритих дверей „Добридень, книжкова країно!”, присвячений  Всеукраїнському дню бібліотек. У відділах обслуговування пройдуть цікаві, пізнавальні та корисні заходи,  презентації, виставки, оглядові екскурсії-ознайомлення з новітніми ресурсами та послугами бібліотеки. Діти матимуть можливість взяти участь у різноманітних іграх, турнірах, конкурсах, вікторинах,  караоке. Бібліотекарі познайомлять всіх присутніх  з новою літературою, періодикою, книжками-іграшками та розвиваючими виданнями для дітей. В рамках свята діятиме  акція безкоштовного запису до книгозбірні. Всі бажаючі матимуть чудову нагоду безкоштовно записатися і отримати річний читацький квиток.

План заходів

 

25.09

Наша бібліотека стала учасником четвертого обласного фестивалю-конкурсу „Бібліофест”. На відміну від попередніх років фестиваль пройшов у форматі ярмарку бібліотечних ідей. Приємно, що своїми ідеями приїхали поділитись і працівники дитячих книгозбірень області. Свої експозиції представили Березнівська, Корецька, Радивилівська, Рокитнівська районні бібліотеки для дітей.

Інноваційні методи популяризації книги і читання серед дітей запропонувала і наша книгозбірня. Світлана Молчанова, провідний бібліограф обласної бібліотеки для дітей провела заняття творчої лабораторії на тему „LearningApps.org (сервіс Web 2.0 для підтримки навчання), під час якого розповіла присутнім про безкоштовні веб-сервіси для створення дитячих ігор.

Приємно відзначити, що до числа переможців громадське журі віднесло проект наших колег з Березнівської РБД „БібліоВідеоСтудія”. Щиро вітаємо з перемогою!

 

 

23.09

Історія людства рясніє війнами. Різні часи, різні масштаби, різна зброя, але завжди війна – це лихо: страждають прості люди, плачуть матері, зростають сиротами діти. Щороку 21 вересня весь світ відзначає Міжнародний день миру. Для більшості людей планети Земля, мир – це повсякденна реальність. Ще рік тому і для України цей день був не більше, ніж чергова дата в міжнародному календарі. Але зараз для нас, українців – це найбільша мрія. Міжнародний день миру відзначається з 1968 року, а проголосив його Папа Римський Павло VI. Генеральна Асамблея ООН постановила відзначати цей день, як «день глобального припинення вогню». Символом миру вважається білий голуб – птах земної любові та миру. Ще одним символом свята є Дзвін миру, відлитий з монет, які пожертвували діти всіх континентів. А в багатьох містах світу проходить Ходьба миру. Про все це дізнались учні 7-Б та 7-В класів НВК «Колегіум», побувавши у відділі естетичного виховання на годині патріотичного виховання «Ми хочем миру на землі». Діти переглянули відеозаписи про Марші миру, молитви за Україну, мир і спокій, прослухали вірші та пісні на цю тему. Присутні ще раз переконались, що мир на землі – це найбільше щастя для всього людства.

 

 

10-14.09

Переможці Всеукраїнського конкурсу для дітей „Кращий читач 2014 року” з Рівненщини взяли участь у фестивалі дитячого читання „Книгоманія” у Львові. Нагадаємо, що кращими читачами цього року стали Олександр Лахманюк з Дубна, Валерія Колодежна з Костополя та Марійка Бурич з с.Друхів Березнівського району. Зі Львова привезли купу нових книжок, масу яскравих вражень та незабутніх спогадів. Чого тільки варте урочисте нагородження в Палаці мистецтв, відвідування Міжнародного книжкового ярмарку Форум видавців, екскурсія містом на Чудо-поїзді! А ще запам’ятались зустрічі з письменниками:Володимиром Рутківським, Сергієм Жаданом, Олександром Дерманським, Надією Гербіш, Андрієм Бачинським, Галиною Ткачук, Сергієм Гридіним,  Катериною Міхаліциною та  участь у флешмобі „Єдина Україна”. У суботу, 13 вересня, всі юні книголюби стали учасниками літературно-пригодницького квесту. І тут рівняни не пасли задніх. Команди, в яких були наші Саша та Марійка, зайняли відповідно І та ІІ місця.

Ще довго зринатимуть у спогадах старовинні вулички гостинного Львова, діти з усієї України, з якими встигли потоваришувати, і слова вивченого напам’ять гімну „Книгоманії”: „Там, де книга – там і ти, кращого друга не знайти. Не сумуй і не зітхай – книгу читай!”

 

 

Допоможіть зберегти бібліотеку!

Дорогі діти, шановні дорослі!

Повідомляємо Вам, що Рівненська обласна рада планує об’єднати нашу бібліотеку з обласною бібліотекою для молоді. У зв’язку з цим відділ обслуговування дітей середнього та старшого шкільного віку (вул. Відінська, 13) планується перенести на вул. Київську, 18 (район автовокзалу), а дане приміщення забрати. Ми, бібліотекарі, вважаємо, що це суперечить інтересам дітей, педагогів, батьків і створить додаткові незручності для наших постійних користувачів.

Підтримайте нас, взявши участь в онлайн-опитуванні.

 

 

 

7 вересня 2014 року на 90 році пішов із життя колишній директор Рівненської обласної бібліотеки для дітей, ветеран Великої Вітчизняної війни, заслужений працівник культури України Олександр Омелянович Слива.

Олександр Омелянович майже сорок років очолював  нашу книгозбірню, був одним із засновників бібліотечної справи на Рівненщині та становлення  мережі дитячих бібліотек .  Як досвідчений фахівець мав заслужений авторитет, шану і повагу серед бібліотечних працівників України. Колеги, друзі і родина запам’ятали його назавжди як  добру, порядну людину, мудрого наставника, чуйного товариша, люблячого батька і дідуся.

Уся бібліотечна Рівненщина  глибоко сумує з приводу тяжкої втрати та  висловлює щирі співчуття рідним і близьким покійного. Світла пам’ять Олександру Омеляновичу!

 

 

 

Дорогі друзі! Вітаємо Вас з чудовим святом – 1 Вересня!

День Знань у відділах нашої книгозбірні пройшов  під назвою “Україна – єдина країна”.
“Можна все на світі вибирати, сину, вибрати не можна тільки Батьківщину” – писав відомий український поет Василь Симоненко. Зараз нашій країні як ніколи потрібно бути єдиною та згуртованою.
Українська земля була і залишається вірною матір’ю українців, які свято шанують і люблять її. Не має значення, у якій частині країни ми проживаємо, ми єдині. І в єдності наша сила!
Бібліотекарі ознайомили учнів ЗОШ № 1 (3-В кл.), НВК “Колегіум” (6-В, 7-Б кл.), НВК № 12 (6-Є кл.) та ЗОШ № 18 (7-і кл.) з історичним минулим нашої держави, суспільно-політичною ситуацією та подіями останніх місяців. Працівники бібліотеки  акцентували увагу школярів на тому, що потрібно поважати державні символи, шанобливо ставитися до традицій свого народу та толерантно відноситися до представників інших національностей, які проживають поруч з нами. Розповідь перепліталася віршами та піснями про Україну.
Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та усіх патріотів, які віддали життя за нашу Батьківщину.
На завершення заходу, який нікого не залишив байдужим, учні виконали “Гімн України”.

 

 

 

 

22.07

Сонечко, гарний настрій дітей і хороша книга – саме така атмосфера панувала на літніх читаннях у сквері по вулиці Набережній .Під час поетичної хвилинки «Віршів повна рукавичка» бібліотекарі познайомили дітей з творами Ганни Чубач та Наталі Забіли, збірками золотої колекції української поезії для дітей. Пізнавальні літературно-художні видання, яскраві малюнки та «пухнасті хвостики» книжкових звіряток спонукали малечу до декламування віршів про улюблених тваринок.Сучасні книжки-іграшки залюбки розглядали не лише діти, а й дорослі. Мами згодилися самі прочитати своїм діткам деякі вірші, обговорювали разом повчальний зміст творів, розглядали яскраві, незвичні, розкладні та об”ємні малюнки.

 

 

 

21.07

Наша книгозбірня продовжує реалізувати програму «Літо на книжковій галявині». Веселий пташиний спів і гарна погода виманили бібліотечні книги і журнали зі звичних полиць. І тепер дітлахи разом з мамами і татами залюбки переглядають новинки книжкового фонду нашої бібліотеки на свіжому повітрі. От і сьогодні на майданчику біля книгозбірні весело і цікаво пройшло знайомство з топ-п’ятіркою кращих журналів, які отримує бібліотека. Бібліотекарі запропонували дітям цікаві рубрики , логічні ігри, ребуси та тести. Хлопчакам припав до вподоби сучасний журнал для тінейджерів «Пригоди», а дівчаткам – «Чарівна принцеса» і «Маленька фея та сім гномів». Малеча з захопленням роздивлялась журнали «Тачки» , «Професор Крейд». І діти, і їхні батьки мали змогу пізнавально і весело провести свій вільний час.

 

 

19.07

19 липня відзначив своє 60 річчя Микола Іванович Пшеничний, відомий рівненський поет, видавець, краєзнавець, громадський діяч, член Національної спілки письменників України. У відділі обслуговування дітей середнього та старшого шкільного віку увазі читачів представлена книжкова поличка «Невтомне серце джерела», присвячена ювіляру. Наш земляк народився у селянській родині і виріс у селі Молодаво Дубенського району Рівненської області. Він є автором багатьох збірок, окремих творів, поезій. Маленьким читачам письменник знайомий за збіркою „Бекана ворона”. Його твори різні за змістом, за формою написання, але усі вони щедро наділені земними клопотами, гострими соціальними проблемами, людськими почуттями, любов’ю до рідної землі.

 

 

Щоб дійти
До глибин, до джерел незамулених,
Свого краю пізнати джерельну душу, –
Все угору й угору від себе,
минулого,
Проти течії йти повсякденно мушу.

20.05

Напередодні Всесвітнього дня боротьби з тютюнопалінням у клубі «Дотик» відбулася цікава та корисна зустріч, гаслом якої стало «У ваших руках усе: і життя, і смерть!». Захід пройшов за сприяння Обласного центру здоров’я. Волонтер громадської організації «Нова Надія» Олександр спілкувався з учнями 9-А класу ЗОШ № 18. Він розповів про історію виникнення та шкідливість такої згубної звички як паління. Присутні переглянули  відеофільм про страшні наслідки для здоров’я людини від паління цигарок.

 

 

 

 

10.04

У відділі естетичного виховання відбулося свято музики „І линуть звуки чарівні”. Присутні на святі учні 3-В класу ЗОШ № 1 мали змогу почути виступи вихованців музичної школи № 1, які подарували всім гарний настрій та позитивні емоції. Більшість виступів юних музикантів були присвячені Великому Кобзарю України -Тарасові Шевченку.
Варто відзначити музичні номери:
– „Реве та стогне Дніпр широкий” (вик. Яна Стецюк);
– „Поклін тобі, Тарасе” (вик. Олександра Полевич);
– „Тече вода з-під явора” (вик. Юлія Степаненко та Юлія Філатова).
Не залишили присутніх байдужими композиції Поля Моріа „Токатта” і „Балада для Аделіни” Де-Сеневіля, які виконали Іванна Філюк та Олександра Жукова. Твір відомого українського бандуриста Анатолія Грицая „Бандуронько, голубонько” прозвучав у виконанні Юлії Філатової. На завершення свята Ірина Максимчук виконала твір Діно Нігдала „Мамині руки” та Світлани Весни „Рідний край”.

Бібліотекарі та школярі висловили велику подяку викладачам музичної школи № 1 Тетяні Анатоліївні Бенедюк, Людмилі Іванівні Лучишиній, Ользі Георгіївні Кравчук, Жанні Ервандівні Оганджановій, Тетяні Василівні Мацюк за партнерство і плідну співпрацю.

 

27.03

Відбувся обласний тур Всеукраїнського конкурсу дитячого читання „Книгоманія – 2014”.
Цьогоріч до обласної дитячої книгозбірні зібралося 42 дитини з 13 районів області та міст Дубно, Кузнецовськ, Острог та Рівне. Це – учні 6,7,8 класів, які стали переможцями районних та міських турів конкурсу.
Діти представили на розгляд журі свої читацькі щоденники, відповідали на питання літературного тесту, презентували свою улюблену книгу. Юні книгомани ретельно підготувались до змагання: деякі одягнули костюми літературних героїв, створили плакати, малюнки до книг; інші навіть розігрували сценки, танцювали, читали уривки з творів та власні вірші.
Журі на чолі з директором бібліотеки Ларисою Лісовою відзначило 3-х переможців читацьких змагань. Ними стали:
– Марія Бурич, учениця 6 кл., с. Друхів Березнівського району;
– Валерія Колодежна, учениця 7 кл. ЗОШ № 5, м. Костопіль;
– Лахманюк Олександр, учень 8 кл. гімназії № 2, м. Дубно.
У роботі журі та нагородженні всіх учасників конкурсу взяв участь відомий рівненський письменник Євген Шморгун.
Діти отримали грамоти, дипломи та подарунки від бібліотеки – книги місцевих авторів. Для них був накритий солодкий стіл.
Переможців чекає участь у фестивалі дитячого читання „Книгоманія” у Львові.

 

 

23.03

Продовжуючи родинний марафон «Тату, почитай!» у рамках Всеукраїнської ініціативи «Додай читання!» у відділі обслуговування дітей середнього та старшого шкільного віку  відбулася зустріч з татом читача нашої книгозбірні.  Володимир Тимощук прочитав  дітям оповідання«Синій олівець» зі збірки відомого українського письменника Василя Сухомлинського «Всі добрі люди – одна сім`я»

 

 

 

20.03

У рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання у відділі обслуговування дітей дошкільного та молодшого шкільного віку учні 2-х класів ЗОШ № 1 зустрілися з Миколою Кащуком, рівненським поетом-гумористом.
Під час заходу автор розповів дітям про свій життєвий та творчий шлях, прочитав твори зі своїх збірок „Тепла хатка”, „Відгадає той, хто знає”, „Хитрий Тарас”. Учні із задоволенням спілкувались з Миколою Кириловичем, відгадували загадки, задавали питання.
Школярі придбали книги М.Кащука з його автографом та сфотографувалися на згадку.

Цього року відзначаємо 65-річницю від дня народження видатного українського композитора, поета й виконавця Володимира Івасюка, автора ста семи пісень, інших музичних творів, професійного медика та скрипаля.
У відділі естетичного виховання відбулась літературно-музична година „Повік твою „Червону руту” співати будуть солов’ї”. Учні 4-Б класу дізнались про життя і творчість відомого композитора, переглянули відеокліпи виконавців найвідоміших пісень Івасюка: Софїї Ротару, Квітки Цісик, ансамблю „Смерічка”. 
„Пісню не забути, що цвіте від „Рути”.

 

 

У відділі естетичного виховання для учнів 2-3-х класів ЗОШ № 1 відбулось літературно-ігрове шоу „Казки маленькі, а розуму в них багато”. Діти дізнались про казку народну та авторську, переглянули мультимедійну презентацію „Казковими стежинами Шарля Перро” та взяли участь у казковій вікторині.

18.03

Відбулось свято урочистого відкриття в області Всеукраїнського тижня дитячого читання. З цієї нагоди до бібліотеки приїхали учні 2-х класів Обарівської ЗОШ та учні 1-4-х класів Решуцької ЗОШ. Поспілкуватись з дітьми прийшли рівненські письменники, журналісти: Є.Шморгун, А.Лимич, М.Кащук, Ю.Береза, М.Береза та І.Нагорна – художник-ілюстратор дитячих книг.
Своїми талантами порадували присутніх юні виконавці. Софійка Олійник (6 років) з Обарова виконала на бандурі «Пісню про Тараса». Микола Усовський, учень 8-Р класу ЗОШ № 18 декламував «Заповіт» Т.Шевченка. Пісня «Восьме чудо світу» прозвучала у виконанні Олександра Дубатовки та Даніели Борисової, учнів ЗОШ № 8.

Традиційно отримали дипломи та подарунки лауреати бібліотечної премії «Кобзарик». У номінації «Кращий читач» у нинішньому році нагороджені:
– Владислава Хвала, учениця 2-В кл. Рівненської гуманітарної гімназії № 7,
– Богдан Заремба, учень 4-А кл. НВК «Колегіум»,
– Маргарита Юрковська, учениця 7-В кл. СпШ № 15.

У номінації «Друг бібліотеки» відзначені письменник Микола Кащук та бібліотекар НРЦ «Особлива дитина» Оксана Єзерська.
Діти залюбки відгадували загадки бібліотечної ляльки Софійки, слухали розповіді письменників, познайомились з новими книгами, виставкою «Кобзарів» Т.Шевченка, придбали книги з автографами місцевих авторів.

 

 

 

 

18.03

В обласній бібліотеці для дітей розпочинається Всеукраїнський тиждень дитячого читання – 2014.
В рамках Тижня у відділах обслуговування будуть проходити зустрічі з письменниками, літературно-музичні години, вікторини, ігри і т.д.
Запрошуємо всіх бажаючих відвідати нашу книгозбірню і взяти участь у заходах.
З програмою можна ознайомитись тут.

 

„Щовесни, коли тануть сніги, ми вшановуєм пам’ять Шевченка”.

/До 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря /

 

 

13.03

В ці березневі дні стільки було сказано, побачено та почуто про Тараса Григоровича Шевченка, що здається вже нічим не можна здивувати наших користувачів. Але ми спробували…Для учнів молодших класів ЗОШ № 1 відділ естетичного виховання представив відеопрезентацію „У слові праведнім, у славі віковій”. Діти та вчителі оцінили фільм, зроблений та озвучений бібліотекарями Тетяною Русіною та Наталією Козачук, про що і написали у книзі відгуків та пропозицій. „Подяка працівникам бібліотеки! Дуже приємна несподіванка з переглядом фільму про Тараса Григоровича Шевченка, до якого була прикладена титанічна праця. Молодці! Так тримати!” – написала Зінчук К.С., вчитель початкових класів ЗОШ № 1.

 

12.03

Бібліотекарі відділу естетичного виховання завітали до пацієнтів дитячого відділення Рівненського обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення та провели краєзнавчу мандрівку „Ходив Тарас поліськими шляхами”. Діти дізнались про маловідомі сторінки життя поета, пов’язані з нашим краєм, про його талант художника, ознайомились з репродукціями картин.

 

11.03

У святковому українському вбранні завітали до відділу естетичного виховання учні 2-Б класу ЗОШ № 1 на поетичну годину „Мова українська – то Шевченка слово”, щоб вшанувати пам’ять Великого Кобзаря. Діти декламували вірші Тараса Григоровича, зробили імпровізовану поличку „Кобзарів” з власних домашніх бібліотек та познайомились з книжково-ілюстративною виставкою „У слові праведнім, у славі віковій”.

 

 

6.03

У відділі обслуговування дітей дошкільного та молодшого шкільного віку пройшов флешмоб, в якому взяли участь учні 1-В класу НВК „Колегіум” та працівники бібліотеки. Тримаючи в руках „Кобзарі” та вишитий портрет Т.Шевченка, присутні виразно, з інтонацією продекламували уривок з поеми „Княжна” „Зоре моя вечірняя…”,

Своїми враженнями щодо заходу поділилися самі учні. Назар Ящук сказав: „Мені дуже сподобалося разом вголос читати вірш Шевченка. Я ще в садочку вчив його твори. Вдома в мене є свій „Кобзар”.

Даша Голуб: „Напередодні цього заходу я взяла в дитячій бібліотеці збірку віршів Т.Шевченка і з допомогою мами вивчила такий гарний вірш”.

Відео флешмобу можна переглянути за посиланнями:
http://vk.com/id166595971?z=video166595971_167610708%2Facd8a7c10d4644fd9b
http://vk.com/id166595971?z=video166595971_167610780%2Fb99c96327e793e1858

 

05.03

У рамках мистецької світлиці „Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття” відділу естетичного виховання відбулась літературно-мистецька година „Ще не було епохи для Поетів, але були Поети для епох”. Учні 9-А та 8-Б класів НВК „Колегіум” дізнались про маловідомі сторінки життя Тараса Шевченка, грані його таланту як художника. Мультимедійна презентація та відеофільм „І мертвим, і живим…” переконали учнів у пророчій силі та актуальності віршів українського генія.

 

 

04.03

У відділі обслуговування дітей дошкільного та молодшого шкільного віку пройшла літературна година „Починаймо рідне слово зі сторінки Кобзаря”, на яку завітали вихованці ДНЗ № 45. З розповіді бібліотекаря Анжеліки Кошовець малеча дізналась про нелегкий життєвий шлях Тараса Шевченка, а також, що він був не тільки поетом, але й відомим художником. Під час знайомства з творчістю Кобзаря діти виявили бажання продекламувати його твори: „Садок вишневий коло хати”, „Тече вода з-під явора”, „Сонце заходить, гори чорніють…”, а Арсеній Карпишин розповів „Заповіт”.
На закінчення літературної години вихованці ДНЗ ознайомились з літературою, представленою на книжково-ілюстративній виставці „Безсмертний Кобзар”.
Малеча залишила книгозбірню з піднесеним настроєм, отриманими знаннями і подарунками від бібліотеки.

Рівненська обласна бібліотека для дітей долучилася до Всеукраїнського віртуального фотоконкурсу «map-Ukraine Шевченкіана».

 

 

 

АРХІВ НОВИН

text-align: left;img src=text-align: left; border=img src=/h3/p

Comments are closed.