Краще. Сучасне. Дитяче Випуск 2

Краще. Сучасне. Дитяче. Випуск 2

(Методичні поради батькам, вчителям, бібліотекарям щодо ознайомлення з кращою сучасною українською літературою для дітей)

Значення літературних премій у сучасному суспільстві велике, адже саме завдяки їм масова зіниця зупиниться на котромусь із вартісних імен і таки хоч-не-хоч, а прочитає. А отже, твори таким чином, попри все, доходять до читача й виконують свою функцію.

Вадим Скуратівський

Методичні поради містять оновлену інформацію про міжнародні та українські премії в галузі дитячої літератури. Їх мета – ознайомити з письменниками та творами для дітей, які були відзначені преміями та здобули перемоги у літературних конкурсах у 2013-2016 рр. Вони  стануть у нагоді бібліотекарям (особливо комплектаторам бібліотечних фондів), батькам, вчителям.

Міжнародні премії та відзнаки

Премія імені Ганса Крістіана Андерсена – найвідоміша та найпочесніша серед міжнародних відзнак в галузі дитячої літератури, її часто називають Малою Нобелівською премією. Вручається за видатний внесок у дитячу літературу найкращим письменникам і художникам-ілюстраторам дитячої книги. Премія започаткована у 1958 році Міжнародним комітетом з дитячої та юнацької літератури ЮНЕСКО, лауреатів оголошують один раз на два роки. Вручається 2 квітня, в день народження видатного данського казкаря.

Нахако Уехасі, японська письменниця (2014)

Цао Венсюань, китайський письменник (2016)

Премія імені Астрід Ліндгрен – шведська премія за досягнення в літературі для дітей та юнацтва, заснована урядом Швеції 2002 року на честь видатної дитячої письменниці Астрід Ліндгрен. Премія вручається щорічно, її лауреатами можуть стати письменники, ілюстратори, диктори чи організації з усього світу, незалежно від мови та національності. Їхні твори повинні мати високий художній рівень та відповідати гуманістичним ідеалам і цінностям, що їх демонструє творчість Астрід Ліндгрен. Якщо мова йде про організацію, то оцінюється тривалість та результативність її роботи. Переможця премії визначає журі у складі 12 чоловік, в т. ч. один представник родини Ліндгрен.

Барбро Ліндгрен, шведська письменниця (2014)

Мег Розофф, американсько-британська письменниця (2016)

«Білі круки» («Білі ворони») – це перелік 250 найкращих дитячих книжок із понад 40 країн світу, який складає Міжнародна молодіжна бібліотека в Мюнхені (Німеччина). Каталог вважається одним із ключових орієнтирів у світі дитячої й підліткової літератури і не лише представляє найкращі видання, а й визначає домінуючі тенденції для видавців, критиків, продавців книжок – і, звісно ж, для маленьких читачів та їхніх батьків. Процес відбору проходить з-поміж 9 тис. книжок, які щорічно надходять до бібліотеки з усього світу. Фахівці обирають кілька десятків найкращих і пишуть на них рецензії, які публікуються в «Білих круках». Починаючи з 2011 року, до каталогу були включені книги:

Василь Голобородько «Віршів повна рукавичка» (2011)

«Рукавичка» творчої майстерні «Аґрафка» (2012)

Маряна Савка «Казка про Старого Лева» (2012)

Іван Андрусяк «Вісім днів з життя Бурундука» (2013)

Маряна і Тарас Прохасько «Хто зробить сніг» (2014)

Роман Скиба «Із життя хитрих слів» (2014)

Леся Українка «Лісова пісня» видавництва «Основи» (2014)

Романа Романишин та Андрій Лесів «Війна, що змінила Рондо» творчої майстерні «Аґрафка» (2015)

Анастасія Денисенко «Мій маленький Київ» (2015)

Катерина Міхаліцина «Хто росте у парку» (2016)

Оксана Лущевська «Вітер зпід сонця» (2016)

Українські премії та відзнаки

Національна премія імені Тараса Шевченка найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва, заснована 1961 року. За роки існування премії нею нагороджували видатних митців за високоідейні й високохудожні твори та роботи у галузі літератури, образотворчого мистецтва, музики, театрального мистецтва та кінематографії. На здобуття Національної премії висуваються нові оригінальні твори, опубліковані у завершеному вигляді протягом останніх п’яти років, але не пізніш як за півроку до їх висунення на здобуття Національної премії.

З 16 березня 2000 року відповідно до прийнятого Закону України «Про державні нагороди України», Національна премія України імені Тараса Шевченка була віднесена до державних нагород України. Указом Президента України від 4 жовтня 2010 року № 932/2010 визначено, що премія є найпрестижнішою творчою відзнакою за вагомий внесок у розвиток культури.

У 2014-2016 рр. за твори дитячої літератури письменники не відзначались.

Премія Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва присуджується щороку до дня народження Лесі Українки – 25 лютого за твори, які сприяють вихованню підростаючого покоління у дусі національної гідності, духовної єдності українського суспільства та здобули широке громадське визнання. Заснована 1970 року як Літературна премія імені Лесі Українки, з 2004 року вона стала Премією Кабінету Міністрів України. У номінації «Літературні твори для дітей та юнацтва» були відзначені книги:

Надія Гуменюк (Лис) «Шуршик В. та інші : казки з Яринчиного саду» (2013)

Віктор Терен (Таран) «Хлопчик з планети Чта Вогняні Пси» (2014)

Павло Кущ «АБВ, або Операція «Ставкозавр» (2015)

«Українська книжка року» щорічна премія Президента України, заснована 2009 року. Присуджується указом Президента України до Дня працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження з метою відзначення авторів, видавництв та видавничих організацій, які зробили значний внесок у популяризацію української книжки та розвиток вітчизняної видавничої справи. Одна з номінацій – «За сприяння у вихованні підростаючого покоління» – книжковому виданню творів дитячої літератури, посібнику або підручнику для дошкільників, учнів чи студентів. Переможцями ставали:

«Кіровоградщина. Історія рідного краю», за редакцією Козир І.А. (2014)

Андрій Топачевський «З Божого саду. Рослини і тварини у Святому письмі» (2015)

Віталій Рогожа «Запороги : роман-трилогія : Ч. 1 : Петро Сагайдачний» (2016)

«Коронація слова» – міжнародний літературний конкурс романів, п’єс, кіносценаріїв, пісенної лірики та творів для дітей. Метою конкурсу є підтримка новітньої української культури, пошук нових імен, видання найкращих романів книжками, стимулювання й підтримка сучасного літературного процесу кіно й театру, і як наслідок – наповнення українського ринку повнокровною конкурентоспроможною літературою, а кіно й театру – якісними українськими фільмами й п’єсами. Володарі перших премій у номінації «Прозові твори для дітей»:

Олена Колінько «Вітри великого лугу» (2014)

Анна Коршунова «Комп і компанія» (2015)

Володимир Читай «Любовні історії для дітей» («Кращий прозовий твір для дітей дошкільного віку», 2016)

Василь Тибель «Медова казка» («Кращий прозовий твір для дітей молодшого шкільного віку», 2016)

Мія Марченко «Золотий король» («Кращий прозовий твір для дітей середнього шкільного віку», 2016)

Олена Крижановська «Мідне свічадо» («Кращий прозовий твір для дітей старшого шкільного віку і юнацтва», 2016)

Лауреати спеціальних премій від дитячого журі «Вибір дітей»

Вікторія Коваль «Перша пригода іграшкового песика Бублика» («Кращий прозовий твір для дітей дошкільного віку», 2016)

Василь Тибель «Медова казка» («Кращий прозовий твір для дітей молодшого шкільного віку», 2016)

Вікторія Ярош «Три горішки для Сашка» («Кращий прозовий твір для дітей середнього шкільного віку», 2016)

Ольга Мігель «Резонанс! Чародійка з синдромом ненормальності» («Кращий прозовий твір для дітей старшого шкільного віку і юнацтва», 2016)

«Книжка року» це рейтинг книжок, який проводить Центр рейтингових досліджень «Еліт-Профі» як благодійну акцію для просування українського книговидання. З 1999 року визначення кращих книжок року найавторитетнішими експертами країни стало щорічним. У номінації «Дитяче свято» перемогли:

Маряна та Тарас Прохасько «Хто зробить сніг» («Книжки для малечі», 2013)

Володимир Рутківський «Потерчата. Дитяча сповідь для дорослих, які так нічому й не навчилися» («Твори для школярів молодших і середніх класів», 2013)

Олексій Кононенко «Українська міфологія та культурна спадщина» («Підліткова та юнацька література», 2013)

Іван Франко «Фарбований Лис» видавництва       «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» («Книжки для малечі», 2014)

Анастасія Денисенко «Мій маленький Київ. Маршрут № 1» («Твори для школярів молодших і середніх класів», 2014)

Сергій Оксеник. «Лісом, небом, водою : у 3-х книгах» («Підліткова та юнацька література», 2014)

Романа Романишин та Андрій Лесів «Війна, що змінила Рондо» («Книжки для малечі», 2015)

Антуан де Сент-Екзюпері «Маленький принц» видавництва «АБАБАГАЛАМАГА» («Твори для школярів молодших і середніх класів», 2015)

Іван Нечуй-Левицький «Кайдашева сім’я» видавництва «Основи» («Підліткова та юнацька література», 2015)

Галина Терещук, Оксана Думанська «Шептицький від А до Я» («Пізнавальна книга», 2015)

Книга року «Глиняний кіт» за версією Національної спілки письменників України: визначення переможців кращих книжок року відбувається у номінаціях: «Поезія», «Проза», «Драматургія», «Критика, літературознавство», «Публіцистика, есеїстика», «Художній переклад», «Дитяча література», «Антологія». Експертами конкурсу Книга року 2015 «Глиняний кіт» були представники Національної спілки письменників України, Інституту літератури НАН України ім. Т.Г. Шевченка, Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка, Національного музею літератури України і газети «День». У рейтинговій акції також взяли участь українські видавництва. У номінації «Дитяча література» перемогла:

Маряна Савка «Босоніжки для стоніжки» (2015)

Книга року БіБі-Сі (BBC) – літературна нагорода україномовним літературним творам, що присуджується Британською телерадіомовною корпорацією (БіБі-Сі). Із 2012 року премія оголошується у двох категоріях: «Книга року ВВС» та «Дитяча Книга року ВВС». Номінують книги на конкурс видавництва, переможця визначає журі. Від одного видавництва у кожній категорії організатори приймають до трьох повноформатних книжок нової української прози, виданих у період між щорічним Львівським форумом видавців (проходить у вересні), а видавництвам книжок попередніх переможців дозволяється додатково номінувати одну книгу автора-переможця. Переможці у категорії «Дитяча Книга року ВВС»:

Маряна і Тарас Прохасько «Хто зробить сніг» (2013)

Катя Штанко «Дракони, вперед!» (2014)

Андрій Бачинський «140 децибелів тиші» (2015)

«Найкраща Книга Форуму видавців» премія, що вручається з 1994 року, і якою визначаються найкращі українські видання. Щороку на здобуття премії номінуються не менше, ніж 300 книжок від понад 100 видавництв. Унікальним є склад журі, члени якого підбираються за професійною ознакою: літератори (письменники та перекладачі); літературознавці та літературні критики; бібліотекарі; педагоги; науковці; бізнесмени; митці; журналісти; громадські діячі, політики та державні службовці. Відзначались в т. ч. книги для дітей:

Даніель і Олександра Мізелінські «Карти» (2014)

Маряна та Тарас Прохасько «Куди зникло море» (2014)

Антуан де Сент-Екзюпері «Маленький принц» видавництва «АБАБАГАЛАМАГА» (2014)

Йоганн Вольфґанґ фон Ґете «Фауст» видавництва Жупанського (2014)

Іван Франко «Фарбований лис» видавництва «АБАБАГАЛАМАГА» (спеціальна відзнака малого журі «Бібліотеки для дітей», 2014)

Галина Терещук, Оксана Думанська «Шептицький від А до Я» (2015)

Іван Котляревський «Енеїда» Видавничого дому «Школа» (2015)

Мар’яна Князевич «Шустрик» (2015)

Богдан та Наталія Тихолоз «Франко від А до Я» (2016)

Ярина Винницька, Юлія Табенська, Богдан Тихолоз «Скриня. Речі сили» (2016)

Олександра і Даніель Мізелінські «Під землею. Під водою» (2016)

Григорій Фалькович «Шалахмонеси : вірші для дітей» (2016)

Богдан Волошин «Політ золотої мушки» (2016)

Іван Франко «Коли ще звірі говорили» Видавництва Старого Лева (2016)

Дитяча книжкова премія «Левеня», що її 2012 року ініціювала Громадська організація «Форум видавців», відзначає найкращі дитячі українські видання. Заснували премію: Національна бібліотека України для дітей,Українська асоціація працівників бібліотек для дітей, Українська національна секція IBBY, Українська бібліотечна асоціація,Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Українська академія друкарства, ГО «Форум видавців». Нагороду присуджують за видатні досягнення в галузі дитячого книговидання за результатами рейтингового голосування професійного журі дитячих бібліотекарів та критиків. Основні номінації розподілені у вікових категоріях «Дошкільнята», «Молодші школярі», «Школярі середніх класів».

В. Читай «Історії Чарівного лісу» («Видання сучасної художньої літератури українських авторів. Дошкільнята», 2012)

М. Вінграновський «Гусенятко. Козак Петро Мамарига» («Видання сучасної художньої літератури українських авторів. Дошкільнята», 2012)

Всеволод Нестайко «Дивовижні пригоди у лісовій школі» Видавничого дому «Школа» («Видання сучасної художньої літератури українських авторів. Молодші школярі», 2012)

Марина Павленко «Русалонька із 7-В в тенетах лабіринту» («Видання сучасної художньої літератури українських авторів. Школярі середніх класів», 2012)

«Історія України в казках і легендах» видавництва «Аверс» («Видання сучасної художньої літератури українських авторів. Школярі середніх класів», 2012)

Іваницька Д. «Іван Франко – дітям» («Видання сучасної пізнавальної літератури українських авторів», 2012)

Р. В. Шарібджанов, Г. О. Шарібджанов «500 найцікавіших питань і відповідей щодо народів України» («Довідкові та енциклопедичні видання, повністю створені українськими авторами і видавництвами», 2012)

Ольга Сімонова «Займатика» (2013)

Тетяна Щербаченко «Як не заблукати в павутині» (2013)

Віктор Терен «Хлопчик з планети “Ч” та вогняні пси» (2013)

Тарас Сергійчук «Античність в особах: видатні й відомі представники античності у замальовках сучасного письменника» (2013)

Юхим Чеповецький «Пригоди шахового солдата Пєшкіна. Твоя шахова абетка» (2013)

Наталія Гузєєва «Я тебе дуже люблю» (2013)

Всеволод Нестайко «Пригоди журавлика» видавництва «Майстер-клас» (2013)

Діана Амфт «Як полюбити павученя (2013)

Френсіс Бернетт «Маленька принцеса» видавництва «Країна мрій» (2013)

Анна Осадко «Пластилінові загадки» (2013)

Йоанна Ягелло «Кава з кардамоном» (2013)

Люсі-Мод Монтгомері «Енн із Зелених Дахів» видавництва «Урбіно» (2013)

Ульріке Мочіуніґ «У пошуках щастя (2013)

Джаклін Вілсон «Дівчата закохані» (2013)

У 2014-2016 рр. премія не присуджувалась.

Відзнака «Золотий письменник України» заснована Тетяною та Юрієм Логушами у 2012 році та надається письменникам-романістам Міжнародним Благодійним Фондом «Мистецька Скарбниця» з метою: відзначити та вшанувати тих українських письменників, чиї романи здобули широке визнання читачів, про що свідчать тиражі їхніх творів, які сумарно перевищують 100 тисяч примірників, виданих у формі паперової книжки за період від початку 2000-го року до теперішнього часу; донести до свідомості суспільства вагомість знайомства із «Золотими письменниками» України для ще більшої популяризації їхніх творів та збільшення накладів; сприяти розвитку українського красного письменства в Україні та в цілому світі.

Список «Золотих письменників» доповнився письменниками, які пишуть для дітей: Генрі Лайон Олді (псевдонім українських письменниківфантастів з Харкова Дмитра Громова і Олега Ладиженського), Ганною Чубач, Василем Шкляром, Тимуром Литовченком.

«Краща книга Рівненщини» літературний конкурс, заснований Рівненським обласним відділенням Української бібліотечної асоціації та проводиться у партнерстві з бібліотеками області з 2009 року. Переможці у номінації «Краще видання для дітей»:

Олександр Богачук «Дідусева казка» (2014)

Юрій Береза «Нагадки про мовні порядки» (2015)

Михайло Степанюк отримав відзнаку «За вклад у розвиток дитячої літератури» (2016)

Премія імені Леоніда Куліша-Зіньківа заснована Сарненською районною державною адміністрацією у 2010 році з метою увіковічення пам’яті нашого земляка, українського поета й прозаїка. Присуджується поетам, письменникам у галузі дитячої літератури, які своєю творчістю популяризують українську книгу, сприяють вихованню патріотизму, любові до рідного краю у дітей та підлітків. У 2013-2016 рр. премія не присуджувалась.

Додаток 1

Список книг та авторів, відзначених нагородами

Амфт Д. «Як полюбити павученя

Андрусяк І. «Вісім днів з життя Бурундука»

Бачинська А. «140 децибелів тиші»

Береза Ю. «Нагадки про мовні порядки»

Бернетт Ф. «Маленька принцеса» видавництва «Країна мрій»

Богачук О. «Дідусева казка»

Венсюань Ц.

Винницька Ю. та ін. «Скриня. Речі сили»

Вілсон Дж. «Дівчата закохані»

Вінграновський М. «Гусенятко. Козак Петро Мамарига»

Волошин Б. «Політ золотої мушки»

Ґете Й. В. «Фауст» видавництва Жупанського

Голобородько В. «Віршів повна рукавичка»

Гузєєва Н. «Я тебе дуже люблю»

Гуменюк (Лис) Н. «Шуршик В. та інші : казки з Яринчиного саду»

Денисенко А. «Мій маленький Київ. Маршрут №1»

Іваницька Д. «Іван Франко – дітям»

«Історія України в казках і легендах» видавництва «Аверс»

«Кіровоградщина. Історія рідного краю»

Князевич М. «Шустрик»

Коваль В. «Перша пригода іграшкового песика Бублика»

Колінько О. «Вітри великого лугу»

Кононенко О. «Українська міфологія та культурна спадщина»

Коршунова А. «Комп і компанія»

Котляревський І. «Енеїда» Видавничого дому «Школа»

Крижановська О. «Мідне свічадо»

Кущ П. «АБВ, або Операція «Ставкозавр»

Литовченко Т.

Ліндгрен Б.

Лущевська О. «Вітер зпід сонця»

Марченко М. «Золотий король»

Мігель О. «Резонанс! Чародійка з синдромом ненормальності»

Мізелінська О., Мізелінський Д. «Карти»

Мізелінська О., Мізелінський Д. «Під землею. Під водою»

Міхаліцина К. «Хто росте у парку»

Монтгомері Л.М. «Енн із Зелених Дахів» видавництва «Урбіно»

Мочіуніґ У. «У пошуках щастя

Нестайко В. «Дивовижні пригоди у лісовій школі»

Видавничого дому «Школа»

Нестайко В. «Пригоди журавлика» видавництва «Майстерклас»

НечуйЛевицький І.«Кайдашева сім’я» видавництва «Основи»

Оксеник С. «Лісом, небом, водою : у 3х книгах»

Олді Г. Л.

Осадко А. «Пластилінові загадки»

Павленко М. «Русалонька із 7В в тенетах лабіринту»

Прохасько М. Прохасько Т. «Куди зникло море»

Прохасько М., Прохасько Т. «Хто зробить сніг»

Рогожа В. «Запороги : романтрилогія : Ч. 1 : Петро Сагайдачний»

Розофф М.

Романишин Р., Лесів А. «Війна, що змінила Рондо»

Рутківський В. «Потерчата. Дитяча сповідь для дорослих, які так нічому й не навчилися»

«Рукавичка» творчої майстерня «Аґрафка»

Савка М. «Босоніжки для стоніжки»

Савка М. «Казка про Старого Лева»

Сент-Екзюпері де А. «Маленький принц» видавництва «АБАБАГАЛАМАГА»

Сергійчук Т. «Античність в особах: видатні й відомі представники античності у замальовках сучасного письменника»

Сімонова О. «Займатика»

Скиба Р. «Із життя хитрих слів»

Степанюк М.

Терен (Таран) В. «Хлопчик з планети Чта Вогняні Пси»

Терещук Г., Думанська О. «Шептицький від А до Я»

Тибель В. «Медова казка»

Тихолоз Б., Тихолоз Н. «Франко від А до Я»

Топачевський А. «З Божого саду. Рослини і тварини у Святому письмі»

Уехасі Н.

Українка Л «Лісова пісня» видавництва «Основи»

Фалькович Г. «Шалахмонеси : вірші для дітей»

Франко І. «Коли ще звірі говорили» Видавництва Старого Лева

Франко І. «Фарбований Лис» видавництва «АБАБАГАЛАМАГА»

Чеповецький Ю. «Пригоди шахового солдата Пєшкіна. Твоя шахова абетка»

Читай В. «Історії Чарівного лісу»

Читай В. «Любовні історії для дітей»

Чубач Г.

Шарібджанов Р.В., Шарібджанов Г.О. «500

найцікавіших питань і відповідей щодо народів

України»

Шкляр В.

Штанко К. «Дракони, вперед!»

Щербаченко Т. «Як не заблукати в павутині»

Ягелло Й. «Кава з кардамоном»

Ярош В. «Три горішки для Сашка»

Список використаних інтернет-ресурсів:

Підготувала провідний бібліограф Молчанова С. М.

Comments are closed.