Професійна поїздка до Любліна

Довгоочікувана професійна поїздка до Любліна


Нещодавно за сприяння Рівненського обласного відділення  Української бібліотечної асоціації відбувся професійний візит бібліотекарів Рівненщини до міста Люблін (Республіка Польща).

Протягом трьох літніх сонячних днів (з 31 липня по 02 серпня) бібліотечні працівники мали нагоду познайомитися з діяльністю сучасних польських книгозбірень, побачити історичні та культурні об’єкти Любліна і прогулятися вулицями міста, спостерігаючи за повсякденним життям його  мешканців.

Люблін нас зустрів дружньо та  привітно. Міська влада теж гостинно прийняла українську делегацію, сприяючи у відвідуванні бібліотек та знайомстві  з культурними та історичними місцями.

Відразу по приїзді відбувся оглядовий екскурс Старим містом, в рамках якого присутні познайомилися з історією міста, його сакральними та культурними об’єктами, почули цікаві факти та прадавні легенди. Залюбки учасники поїздки ознайомилися з послугами інформаційно-туристичного центру Любліна, отримали рекламну продукцію, карти для кращого орієнтування містом, бажаючі придбали на згадку сувеніри. Приємно було насолодитися атмосферою вечірнього Любліна, скуштувати польські «льоди», випити філіжанку кави та спробувати місцеві смаколики.

Другий день візиту розпочався з відвідин Державного музею у Майданеку, який розташований на околиці міста. Також нам було запропоновано відвідати історичні місця, пов’язані з Україною – сквер імені Т.Шевченка, пам’ятник мільйонним жертвам голодомору в Україні  1932-1933 рр. та кладовище на вул. Липовій, де є пам’ятник українським борцям за волю України 1917-1921 рр.

Досить цікаво та пізнавально відбулось знайомство з роботою Муніципальної публічної бібліотеки. Варто відзначити, що у Любліні з населенням  понад 350 тис. осіб діє 40 міських бібліотек, які здійснюють культурно-освітню та дозвіллєву діяльність, організовують різноманітні виставки, spotkania «спотканя» (зустрічі). Бібліотекарі познайомилися з бібліотекою-філією  № 32  «Медіатеки» на вул. Шасерув,13; філією № 38 району Ботаніка на вул. Реляксова,25 та новоствореною бібліотекою на вул. Широкій, відкритою у червні цього року. Реконструкція останньої коштувала 17 млн. злотих.

Усі побачені філії міської бібліотеки є сучасними, з креативними  інтер’єрами,  неординарними дизайнерськими рішеннями. Вони привабливі, відкриті для кожного, оточені аурою особливого місця, яке асоціюється з тишею, спокоєм, умиротворенням. Скрізь дотримано зонування: окремі  простори для дітей, молоді та  дорослих користувачів. У просторих приміщеннях, крім книг, є багаті медіатеки, сучасна періодика, комп’ютерні місця,безліч коміксів,  розвиваючих та настільних ігор, консолі Play Station. Яскраві килимові покриття у дитячих зонах, зручний простір з м’якими й приємними меблями, наявність швидкого Wi-Fi. Підкуплює затишна невимушена атмосфера – кожен шанувальник літератури може прийти в читальний зал і з книгою в руці зручно вмоститися на дивані або в релаксуючому кріслі-гойдалці. Все це, за словами завідувача бібліотеки-філії № 32 «Медіатеки», допомагає невимушено залучити підростаюче покоління до читання. Пані Рената Філіпяк, заступник директора міської бібліотеки,  розповіла присутнім  про цікаві проекти, реалізовані впродовж останніх років.

Варто відзначити, що запис до бібліотеки безкоштовний. Діє єдиний читацький квиток для бібліотек міста, платними є лише певні додаткові послуги – ксерокопіювання, сканування, друк документів. Бібліотечні фонди комплектуються надновими виданнями, які нещодавно з’явилися в книжкових  магазинах  міста.

Бібліотечний персонал привітний, комунікабельний, переважно молодого віку. 50% штату становлять бібліотечні спеціалісти, інші мають освіту педагогів, психологів, інженерів з комп’ютерних систем тощо.

Наприкінці дня  поталанило відвідати літературний музей Юзефа Чеховича, де познайомились з експозиціями про життя і творчий шлях Ю.Чеховича та літераторів, які входили до поетичної групи «Волинь». Неочікуваним було знайомство з цікавою особистістю – доктором Анною Мазурек, яка поділилася цікавими фактами  щодо дослідження даної тематики.

У день від’їзду учасники делегації відвідали Воєводську публічну бібліотеку ім. Ієроніма Лопацінського. Нас зустріла привітна директорка бібліотеки, яка представила роботу усіх відділів книгозбірні.

У бібліотеці є відділ, де зберігаються унікальні колекції рідкісних видань, карти, стародруки. Певні видання книгозбірня отримує в дарунок від приватних осіб, а деякі   з них придбала місцева влада, аби поповнити бібліотечну колекцію і зберегти для нащадків.

До речі, бібліотека отримала кошти на ремонт, який нині там розпочато, тут поступово оновлюється комп’ютерний парк, запроваджено нове програмне забезпечення.

Підсумовуючи, можна сказати, що сьогодення потребує розширення меж бібліотечного спілкування, і ми сердечно дякуємо РОВ УБА за активну позицію та надання унікальної  можливості здійснити професійний візит до Польщі. Без сумніву побачене й почуте дасть великий потенціал рівненським бібліотекарям розкритися по-новому.

Comments are closed.