Письменники краю – для дітей

Басараба Василь Наумович народився 19 березня 1948 року в селі Біла Криниця Рівненського району. Закінчив Київський державний університет ім. Т. Г. Шевченка. Живе у Рівному, працює на ниві журналістики – співробітник обласної газети „Вільне слово”.

Його поетичні та прозові твори друкувалися в періодиці, в альманахах „Вітрила”, „Погорина”, колективних збірках „Добридень”, „Пісня і праця”, „Будівничі”, квартальнику „Поезія” та інших виданнях. Окремими книжками вийшли збірка поезій „У країні Україні” (1991), збірка віршів для дітей „Ожинова стежина” (1995), „Воля” (1999), „Калинова кров” (2001), „Прісне і присмачне” (2002), краєзнавче видання „Нобель на озері Нобель” (2003).

Василь Басараба помер 9 червня 2021 року.

Книги для дітей:

  • Басараба В. Ожинова стежина: Вірші для дітей дошкільного та мол. шк. віку. – Рівне : Ожинова стежина, 1995. – 19 с.

Береза Юрій Павлович український  поет-сатирик, гуморист, журналіст, член Національної спілки письменників України. Народився 22 травня 1955 р. в с. Городище Шепетівського району Хмельницької області. Навчався на філологічному факультеті Рівненського педагогічного інституту. Працював учителем української мови і літератури на Рівненщині.

З 1982 року — на журналістській роботі. Був членом Рівненської обласної редколегії з випуску серії книг «Реабілітовані історією». Друкуватися розпочав зі шкільних років. Його вірші, гуморески, усмішки, повісті публікуються в газетах, журналах, у колективних збірниках та альманахах.

Автор збірок гумору і сатири «Щастить же людям», «Хронічне нещастя», «Дефіцитний фанат», «Оглядини з виграшем», «Не роззявляйте рота!», «Не вішай носа в шафу!», «Безпрограшна лотерея», «Усмішкою витру сльозу», «Перелаз на Парнас» та інших. Лауреат Літературної премії Національної спілки письменників України імені Остапа Вишні, Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Степана Руданського, Рівненської обласної просвітянської премії імені Григорія Чубая, обласної гумористичної Нобельської премії.

У 2015 р. збірка «Нагадки про мовні порядки» стала переможцем обласного конкурсу «Краща книга Рівненщини» в номінації «Краще видання для дітей».

Видання для дітей:

Береза Ю. Нагадки про мовні порядки / Ю. Береза. – Рівне : Волинські обереги, 2014. – 66 с.


Берестяний Олександр Миколайович народився 11 серпня 1954 року, має вищу освіту, проживає в місті Рівне. Письменник, член Національної спілки журналістів України, автор книг «Абетка почуттів», «З чиєїсь легкої руки», «Ще не вечір». Його твори увійшли також до колективних  збірок «Майдан. Війна», «Революція гідності».

Книги для дітей:

  • Берестяний О. Схвильований світ / О. Берестяний. – Рівне : Волинські обереги, 2018. – 40 с.

Богачук Олександр Теофілович український поет, журналіст. Народився 18 грудня 1933 року в с. Сокіл Рожищенського району на Волині. Отримав освіту на історико-філологічному факультеті Луцького педагогічного інституту імені Лесі Українки. У 1958 р. вийшла його перша поетична збірка «Незабутнє». Через рік друга, «Вересневий грім».

Після закінчення інституту Богачук кілька років працював у районній газеті, одночасно видав збіркит «Ні!», «Зелене руно», «Золота жінка», «Крик попелу», «Стогін землі». У 1969 році він став членом Спілки письменників. У 1974 р. вийшла книжка для дітей «На лісовому озері». У 1984 р.  пісенний збірник «Світи мені, Дніпре» та поезії «Горно».

У грудні 1985 року О. Богачук переїздить на роботу до Рівного, де очолює новостворену Рівненську обласну організацію Спілки письменників УРСР. У 1988 році виходить остання збірка поета «Цвіт роси». Десятки мелодій на слова О. Богачука створили відомі композитори Г. Майборода, А. Горчинський, В. Верменич, А. Пашкевич, Г. Мірецький. Такі пісні, як «Тиша навкруги», «Троянди на пероні», «Іду я росами» та багато інших. 18 травня 1994 року Олександр Теофілович помер у Луцьку.

Після смерті поета, у 2009 р., його дружина Неоніла видала книжку «На лісовому озері» у новій редакції, під назвою «Дідусева казка». У 2014 р. казка стала переможцем обласного конкурсу «Краща книга Рівненщини» в номінації «Краще видання для дітей».

Книги для дітей:

Богачук О. Дідусева казка / О. Богачук. – Луцьк : Волин. обл. друк., 2009. – 20 с.


Бацмай Тамара Іванівна народилась в селі Козин Радивилівського району. Закінчила філологічний факультет Рівненського державного педагогічного інституту ім. Мануїльського, Харківський державний університет, факультет психології (спеціальність психолог-дефектолог) і Харківський фінансово-економічний інститут (спеціальність бухгалтер-економіст). Член Національної спілки журналістів. Працювала вчителем в Рудня-Почаївській середній школі, відповідальним секретарем обласної організації товариства книголюбів, директором видавничо-торгової фірми «Альтаїр» та в Головному управлінні пенсійного фонду України.

Тамара Бацмай живе у Рівному, пише для дорослих та дітей.

Книги для дітей:

  • Бацмай Т. Абетка : вірші для дітей / Т. Бацмай. – Рівне : Дятлик М., 2017. – 32 с.
  • Бацмай Т.І. Їжачок – Хитрячок. Літературно – художнє видання / Т.І.       Бацмай. – Рівне : Дятлик М., 2018.  – 12 с.
  • Бацмай Т.І. Моя Україна. Літературно-художнє видання / Т.І.Бацмай. – Рівне : Дятлик М., 2018. – 12 с.
  • Бацмай Т. Працьовитий павучок : вірші для дітей / Т.Бацмай. – Рівне : М.С.Дятлик, 2017. – 12 с.

Бацмай Т. Сом і сон / Т. Бацмай. – Рівне : Естеро, 2019. ‒ 12с. : іл.


Велесик Петро Якович народився в с. Гута Костопільського району на Рівненщині. Закінчив фізико–математичний факультет Рівненського педінституту, здобув журналістську освіту. На ниві журналістики працює вже понад 37 років. До недавнього часу обіймав посаду головного редактора обласної газети „Вісті Рівненщини”, публіцист, заслужений журналіст України.

Автор чотирнадцяти книг поезії та прози, які вийшли у видавництвах „Радянський письменник” (Київ), „Молодь” (Київ), „Каменяр” (Львів), „Азалія” (Рівне), в тому числі роману „Сіті Пандори”, а також кількох колективних збірників. Поезії друкувалися в перекладі на білоруську, російську та тувинську мови. На слова автора написано понад два десятки пісень. Лауреат літературної премії ім. Валер’яна Поліщука, член Національної спілки письменників України.

Петро Велесик – автор творів в основному для дорослих. Та є в нього книжечки, з якими треба ознайомити і дитячого читача.  В даних  матеріалах  хочемо  звернути  увагу  на книгу „Гніздо в кишені”, яка надрукована в 2008 році. Вона буде цікавою як для молодших, так і для старших читачів бібліотеки. У цій книзі зібрані розповіді очевидців та особисті спостереження автора про звірів та птахів. За своїм художнім написанням, осмисленням побаченого – це оповідання, героями яких є такі різні, такі цікаві звірята та крилаті друзі. І люди, конкретні, яким можна задати запитання: „А й справді так було?”

Книги для дітей:

  • Велесик П. Гніздо в кишені: Оповідання / П. Велесик. – Рівне : ВАТ „Рівненська друкарня”, 2008. – 88 с.
  • Велесик, Петро Лови Кажанів : новели/ П.Велесик. – Костопіль: Роса, 2011. – 176 с.
  • Велесик П. Сорочачий ярмарок. Пташина абетка. – Рівне : Волинські обереги, 2009. – 36 с.
  • Велесик П. Таємниці лісів Рівненщини: художньо-документальна книжка / П. Велесик. – Рівне : Азалія, 2001. – 213 с.

Войнарович (Лимич) Анна Андріївна народилася 23 листопада 1954 року в місті Здолбунів на Рівненщині. Закінчила Рівненське професійно-технічне торгово-кулінарне училище, філологічний факультет Рівненського педінституту. Працювала кондитером, вчителювала, була редактором радіомовлення на заводі „Рівнесільмаш”, редактором газет „Голос Волині”, „Слово і час”. Нині – на творчій роботі. З 2007 року друкується під прізвищем Лимич.

Окремими виданнями вийшли збірки поезій „Едемський сад” (1992), „Світло для тебе” (1995), „Осіння кава” (2000), „Небесная беседа” (2004), „Воскресіння” (2004), книжки віршів для дітей „Жили-були ліньки” (1993), „Мишенята” (1999).

Член Національної спілки письменників України.

У 2017 році книга Анни Лимич “Ельвіра в Країні Котів” стала лауреатом обласного конкурсу “Краща книга Рівненщини” у номінації “Краще видання для дітей”.

Книги для дітей:

  • Лимич А. Абетка : Віршована книжка-розмальовка для дітей дошк. та молод. шк. віку / А. Лимич. – Рівне : Овід, 2007. – 36 с.
  • Лимич А. Атон і таємниця Атома : казка про Чорнобиль / Анна Лимич. – Рівне : Волин. обереги, 2017. – 12 с.
  • Войнарович А. Жили-були ліньки : Вірші. – Рівне : Азалія, 1993. – 16 с.
  • Лимич Анна. Ельвіра в Країні Котів / Анна Лимич ; худож. О.Мельничук. – Рівне : Волинські обереги, 2016. – 120 с.
  • Лимич (Войнарович) А. Лісові вигадки. Розмальовки. – Рівне : Волинські Обереги, 2020. – 20с.
  • Войнарович А. Мишенята : Вірші ; худож. О. М. Мельничук. – Рівне : ВАТ „Рівненська друкарня”, 1999. – 32 с.
  • Лимич А. Мура-Гламура: вірші для дошкільнят та дітей молодшого шкільного віку/ А. Лимич. – Рівне : Волинські обереги, 2016. – 32 с.
  • Войнарович А. Під Мухомором : Вірші для дітей дошк. та мол. шк. віку . – Рівне : ВАТ „Рівненська друкарня”, 2008. – 30 с. : іл.

Голуб (Шепеляк) Іванна Григорівна народилася 7 липня 1980 р. в смт. Квасилів Рівненської області.
У 2001 р. здобула першу вищу освіту – закінчила з відзнакою факультет правознавства Національного університету «Острозька академія», у подальшому продовжила навчання.

На сьогоднішній день має дві вищих освіти, працює за спеціальностями юрист та психолог, є автором наукових
статей. Працювала на різних посадах, у тому числі – викладачем права та 12 років у Головному територіальному управлінні юстиції в Рівненській області.

З березня 2019 р. член Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України.

Книги для дітей:

  • Голуб Іванна. Малята-віршенята / Іванна Голуб. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач», 2019. – 20 с.
  • Голуб Іванна. Матусині віршики / Іванна Голуб. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач», 2018. – 24 с.
  • Голуб Іванна. П’ять сонячних казок / Іванна Голуб. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач», 2018. – 24 с.
  • Голуб Іванна. Таємниця лялечок-ангелів / Іванна Голуб. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач», 2020. – 16 с.

Гольонко Лідія Микитівна рівненська поетеса, член Національної спілки письменників України, лауреат премії імені Валер’яна Поліщука. Народилась у 1957 році в с. Велике Вербче Сарненського району на Рівненщині. Закінчила Дубнівське культосвітнє училище та Рівненський інститут інженерів водного господарства. Живе у Рівному, працює бухгалтером гіпермаркету «Епіцентр».

Її перу належать збірки поезій «Поріг», «Сім нот любові і печалі», поема «Легенда про бурштин». Крім того, вона – бард, учасниця фестивалю сучасної пісні «Червона рута», трьох фестивалів авторської пісні та співаної поезії «Оберіг».

У 2021 році збірка  “Веселі миші” стала переможцем обласного конкурсу “Краща книга Рівненщини” у номінації “Краще видання для дітей”.

Книги для дітей:

  • Гольонко Л. Веселі миші : Пісні для дошкільнят та дітей молодшого шкільного віку / Л. Гольонко. – Рівне : ПП «Формат-А», 2020. – 32 с. : іл., нот.
  • Гольонко Л. Строката хата / Л. Гольонко. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач», 2017. – 40 с. : іл.

Гордасевич Галина Леонідівна відома українська поетеса. Народилася 31 березня 1935 року в м. Крем’янці на Тернопільщині. Дитинство письменниці пройшло на Рівненщині, де вона жила і вчилась у с. Городець, м. Дубровиця, с. Кричільську, м. Острозі, м. Костополі.
Після закінчення семирічки навчалася в Острозькому педучилищі. У 16 років була арештована і засуджена на 10 років таборів, як було написано у вироку: «… за антирадянську агітацію серед студентів».Звільнилася через  неповних три роки і приїхала в Донбас, де працювала на підприємствах Донецька і Макіївки.
В середині 1960-тих років знову почала писати вірші, трохи пізніше — прозу і критичні статті. 1971 року закінчила Літературний інститут ім. Горького у Москві. Член Національної Спілки письменників України з 1984р. Брала участь  в русі дисидентів, була членом оргкомітетів та делегатом установчих з’їздів Товариства української мови, Народного Руху України та Демократичної партії України.
Автор поетичних збірок «Веселки на тротуарах» («Радянський письменник», 1966 р.), «Наречена сонця» («Донбас», 1976 р.), «Високе полум’я дня» («Радянський письменник», 1980 р.), «Слід зірниці» («Радянський письменник», 1986 р.), книжок прози «Вицвіла шипшина» («Радянський письменник», 1974 р.), «Твій тихий дім» («Донбас», 1980 р.), «Двадцять років і один день» («Радянський письменник», 1984 р. та «Донбас», 1985 р.), «Прекрасні          імена жіночі» («Донбас», 1990 р.), а також публіцистичної книжки «Письма к другу» («Донбас», 1989 р.) і літературних портретів українських поетес «Силуети поетес» («Радянський письменник», 1988 р.). Автор публіцистичних    та критичних статей у ряді українських журналів.
Галина Гордасевич лауреат літературного конкурсу “Шістидесятники” за 1996р., премій ім.Олександра Білецького в галузі критики та ім. Валерія Марченка в галузі публіцистики за 1997 рік.
В останні роки поетеса проживала у м.Львові, померла 11 березня 2001 року, похована у рідному Кременці. Г. Гордасевич нагороджена Почесною відзнакою-хрестом «За заслуги в боротьбі за волю України» від         Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих, орденом «За вірність» ім. В. Стуса від товариства «Меморіал» (посмертно).

Книги для дітей:

  • Галина Гордасевич Казка про хлопчика Ромчика і трьох чарівних коників. Дубно : Наш край, 1991. – 8 с.

Городний Олексій Остапович народився 30 січня 1954 року в с. Велихів Володимирецького району на Рівненщині. У 1972 році, здобувши середню освіту, вступив до Київського державного університету імені Т.Г.Шевченка. Вивчав філологію і паралельно навчався на відділенні журналістики.

Шість років учителював у рідному селі. Пройшов усі сходинки від учителя до в.о. директора. А в 1983 році переведений на роботу в редакцію районної газети «Володимирецький вісник». Нині, уже будучи на пенсії – заступник директора ТОВ «Володимирецький вісник».

У шкільні роки захопився поезією і вже не поривав із нею. Писав для дорослих і для дітей. Час від часу друкувався у періодичних виданнях та колективних збірниках. І лиш у 2017 році у видавництві «Волинські обереги» видав першу книжечку дитячих віршів «Білолиці дві сестриці». Збірка “Я по сходинках іду” у 2020 році в обласному конкурсі “Краща книга Рівненщини” здобула перемогу в номінації “Краще видання для дітей”.

 Книги для дітей:

  • Городний О. О. Слова-зоряниці : вірші, загадки, скоромовки, казки, лічилки / О. Городний ; мал. М. Мороз. – Рівне : Волин. обереги, 2018. – 96 с.: іл.
  • Городний О.О. Я по сходинках іду : вірші, загадки, скоромовки, казки, лічилки, вихвалянки,  страшилки, шаради / О.О. Городний. – Рівне : Волинські обереги, 2017. – 208 с

Гридін Сергій Володимирович народився у м. Здолбунів Рівненської області 8 липня 1971р. Ходив до місцевої школи, займався спортом. У 1985р разом із сім’єю переїхав до Монголії за місцем відрядження батька.

Після повернення до України та закінчення школи у Здолбунові у 1988р працював у слюсарній бригаді. Через рік вступив до економічного факультету Рівненьского інституту інженерів водного господарства, який закінчив у  1994р. Після закінчення працює за бухгалтерсько-економічними спеціальностями. Очолював Здолбунівську міжрайонну виконавчу дирекцію фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Служив у зоні АТО на Сході України. Працював заступником голови РДА. Одружений, є син Сашко, який і спонукав Сергія Гридіна зайнятися літературною творчістю для дітей.
Твори письменника двічі ставали переможцями конкурсу “Краща книга Рівненщини”:
у номінації “Краще видання для дітей” (2013) та “Краще видання для юнацтва та молоді” (2015).

Книги для дітей та юнацтва:

  • Гридін С. Відчайдушні : повість-детектив/С.Гридін. – К. : ВЦ «Академія», 2017. – 128 с.
  • Гридін Сергій. Дорослі зненацька [текст] : повість / Сергій Гридін. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 144 с.
  • Гридін Сергій. І паралельні  перетинаються  : повість / Сергій Гридін. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 128 с.
  • Гридін Сергій. Кігтик Ковбаско/С.Гридін. – Видавництво Старого Лева, 2015. – 150 с.
  • Гридін С. Крейзі: повість-детектив / С.Гридін. – К.: Знання, 2020. – 95 с. – (Скарби : молодіжна серія)
  • Гридін Сергій. Не ангел: повість/Сергій Гридін. – К.: ВЦ «Академія», 2016. – 144 с.
  • Гридін, Сергій. Незрозумілі: повість / Сергій Гридін. – К.: Академвидав, 2016. – 128 с.
  • Гридін С. Не такий: повість для підлітків, які шукають себе / Сергій Гридін. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2013. – 176 с.
  • Гридін Сергій. Сапери: повість/Сергій Гридін. – К.: ВЦ «Академія», 2017. – 192 с.
  • Гридін С. Федько, прибулець з Інтернету / С. Гридін., худож. О. Шапкаріна. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2011. – 152 с. : іл.
  • Гридін С. Федько у віртуальному місті /   С. Гридін., худож. О. Шапкаріна. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2011. – 207 с. : іл.
  • Гридін С. Федько у пошуках Чупакабри /   С. Гридін., худож. О. Мазур. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2012. – 176 с. : іл.
  • Гридін С. Чужий: повість / С.Гридін. – К.: ВЦ «Академія», 2019. – 144 с.


Гуля Сергій Іларіонович народився у с. Мухарів Славутського району, Хмельницької обл. Середню школу закінчив у Киликієві. Деякий час працював на різних роботах у місцевому колгоспі, потім на шахті у м. Сніжному на Донбасі. У 1964 році закінчив Харківську політехніку і був направлений на одне з оборонних підприємств Сибіру. Там почав писати прозу, друкувався в місцевих періодичних виданнях, у Красноярському книжковому видавництві. Окремою книжкою видав повість про дитинство „Яблоневый цвет”.

З 1982 року проживає в Україні у м. Рівному. Друкував прозові твори у місцевій пресі, а також у журналі „Дзвін” та „Літературній Україні”, у болгарському тижневику „Ведрина”. Оприлюднив книжки прози: „У село до матері”, „Лутова вишня”, „За стіною прозорою”, „На вістрі ножа”, „Духовності острів”. Виступає в пресі як критик і публіцист. Член Національної спілки письменників України з 17 жовтня 2002 року.

У 2007 році Сергій Гуля видав збірку повістей та оповідань для дітей молодшого шкільного віку „Комусь живому”.

Книги для дітей:

  • Гуля С. Комусь живому: Повість, оповідання / С. Гуля. – Рівне: Овід, 2007. – 177 с.
  • Гуля С. Лутова вишня. – Дубно: Наш край, 1993. – 8 с.

Демчук Роман Степанович народився 11 січня 1947 року в с. Балинці Снятинського району на Покутті, що на Івано-Франківщині і зараз проживає на Рівненщині у смт. Зарічне. Більшість читачів знає його як автора книг сатири і гумору для дорослих: „Катастрофа” (2001 р.), „Книжка із сумним фіналом” (2002 р.), „Шило у мішку з бляхи” (2003 р.). Цього разу гуморист виступає як автор книжечки „Де раки зимують” (2005 р.), розрахованої на дошкільників та дітей молодшого шкільного віку. Твори збірки об’єднані в три тематичні цикли: „Змалку думай про освіту – вчись пізнать хоч трішки світу”, „Пригоди ці про дошкільнят – дотепних і смішних малят”, „Окремі проколи сучасної школи”. Тематика гумористичних оповідок цієї збірки побудована автором на основі буденних подій, на знанні специфічних деталей із життя рослин і тварин. У 2010 р. Роман Демчук став переможцем обласного конкурсу “Краща книга Рівненщини” у номінації “Видання для дітей” за збірку дитячих віршів “Дружна рідня”.

Роман Демчук помер 26 травня 2021 року

Книги для дітей:

  • Демчук Р.С. Весела оселя: вірші для дітей / Р.С. Демчук. – Рівне: О.Зень, 2012. – 40 с.
  • Демчук Р. С. Веселенькі посиденьки. Фантастичні віршенята школярам і дошкільнятам. – Рівне: М. С. Дятлик, 2019. – 24с., іл.
  • Демчук Р. С. Віршенята веселенькі для дитячих посиденьків / Р.С. Демчук. – Рівне : М. С. Дятлик, 2014. – 24 с.
  • Демчук Р. С. Гостина в зая-травозная. Вірші для юних читачів / Р.С. Демчук. – Рівне : О. Зень, 2013. – 24 с.
  • Демчук Р. С. Груші для Хрюші. Віршенят цікавих зграйка для маленького читайка / Р.С. Демчук. – Рівне : М. С. Дятлик, 2014. – 24 с.
  • Демчук Р. Де раки зимують. – Рівне: Перспектива, 2005. – 92 с.
    Демчук Р. Дружна рідня. – Рівне: Видавництво Олега Зеня, 2009. – 36 с.
  • Демчук Р.С. Дивошкола. Віршенята веселенькі для дитячих посиденьків/Р.С. Демчук. – Рівне: М.С. Дятлик, 2014. – 24 с.
  • Демчук Р.С. Жахливі пригоди кота Воєводи. Оповідки-страховинки від потішної совинки / Р.С. Демчук. – Рівне: М.С.Дятлик, 2018. – 24 с., іл.
  • Демчук Р. С. Замороки від сороки: запитальні віршенята школярам і дошкільнятам / Р. С. Демчук. – Рівне: О. Зень, 2013. – 24 с.
  • Демчук, Р. Казки дідуся Романа: для дошкільнят і дітей молодшого шкільного віку. – 2-ге вид., стереотип./ Р.С. Демчук. – Рівне 2011. – 72с.
  • Демчук Р. С. Казкова підкова: вірші для дітей / Р. С. Демчук. – Рівне: О. Зень, 2013. – 24 с.
  • Демчук Р. Країна Казкомрій: для юних шанувальників дивовижних історій/ Р.Демчук. – Рівне: видавець О.Зень, 2011. – 60 с.
  • Демчук Р. Кукурічки. – Рівне: Видавець О. Зень, 2010. – 28 с.
    Демчук Р.С. Мур-ням-ням: вірші для дошкільнят і дітей молодшого шкільного віку / Р.С.Демчук. – Рівне: Оповідач, 2010. – 36 с.
  • Демчук Р. С. Нечувані пригоди зимової погоди: ціла низка віршенят для допитливих малят / Р. С. Демчук. – Рівне: О. Зень, 2013. – 32 с.
  • Демчук Р.С. Ослик Гнатик хоче знати. Віршенята пізнавальні з дивовижної читальні / Р. С. Демчук. – Рівне : ПП «Формат-А», 2020. – 24 с., іл.
  • Демчук Р.С. Рукавичка–чарівничка: казок відомий ряд на новий, сучасний лад/Р.С.Демчук; худ. В.А.Дунаєва. –  Рівне: М.С.Дятлик, 2015. –  24 с.
  • Демчук Р.С. Техніка для Петрика: пізнавальні віршенята зацікавленим малятам/Р.С.Демчук; худ. В.Дунаєва. – Рівне: М.С.Дятлик, 2015. – 24 с.
  • Демчук Р.С. Хитролиці небилиці. Побрехеньки курки-неньки / Р.С.Демчук. – Рівне : М.С.Дятлик, 2018. – 24 с., іл.
  • Демчук Роман. Ходить казочка Поліссям/Роман Демчук. – Рівне: М.С.Дятлик, 2017. – 24 с.

Катеринич Петро Вікторович. Народився 31 жовтня 1993р. в селі Любиковичі Сарненського району на Рівненщині. У 2011 році закінчив Любиковицьку ЗОШ І-ІІІ ст. Перший вірш написав у 8 років, друкувався в районному, обласних і всеукраїнських часописах. Автор проекту «Молоді таланти Рівненщини» (2011-2012), поетичних збірок «Ранок» (2007 р.), «Черевички» (2008 р.), повістей «У країні білих дзвіночків» (2009 р.) та «Квакослухання» (2010 р.). Твори юнака входили до альманахів «Пролісок», «Провесінь», «Проріст», «Витоки», «Сонях», «Святий Володимир» та ін.
Ще школярем став переможцем та лауреатом численних обласних та всеукраїнських літературних, мистецьких, читацьких та мовознавчих конкурсів. Отримав премію Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді в розбудові України. Лауреат літературної премії імені Михайла Дубова, у віці 17 років став наймолодшим членом Національної спілки журналістів України. Закінчив з відзнакою бакалаврат і магістратуру Інституту журналістики Київського національного університету імені Т.Г. Шевченка. Займається журналістською, перекладацькою, творчою діяльністю.

Книги для дітей:

  • Катеринич Петро Квакослухання: повість-казка / Петро Катеринич. – Рівне: Азалія, 2010. – 92 с.: ілюстр.
  • Катеринич Петро У Країні Білих Дзвіночків: повість-казка / Петро Катеринич. – Рівне: Азалія, 2010. – 88 с.: ілюстр.
  • Катеринич Петро Черевички: вірші; книжка-розмальовка / Петро Катеринич; худож. І.Нагорна. – Рівне: Азалія, 2008. – 25 с.: ілюстр.

Кащук Микола Кирилович український письменник, поет-гуморист.  Народився 3 січня 1950 р. в с. Соболівка Липовецького району Вінницької області.. За освітою агроном. У 1974 році закінчив Житомирський сільськогосподарський інститут. У 1974-2010 роках працював інспектором, старшим інспектором, начальником Державної інспекції з карантину рослин по Рівненській області.

Літературний шлях розпочав у 1978 році, взявши участь у гумористичному конкурсі рівненської газети «Червоний прапор» (тепер «Вільне слово»). Активний учасник літературного життя краю. Автор гумористичних творів для дорослих і дітей. Твори друкувалися в журналах «Дзвін», «Перець», «Україна», рівненському літературно-краєзнавчому альманасі «Погорина», антологіях «Літературна Рівненщина» (2005, 2010), «Рівне літературне»(2013, 2018). Публікує статті у місцевій пресі.

З 2015 року член Національної спілки письменників України. Мешкає у Рівному.

Книги для дітей:

  • Кащук Микола. Весела дітвора / Микола Кащук. – Рівне : ТОВ «Принт Хауз», 2016. – 14 с.
  • Кащук М. Відгадає той, хто знає. – Рівне: ТзОВ „Принт Хауз”, 2001. – 26 с.: іл.
  • Кащук М. Є такі професії. – Рівне: ТзОВ фірма «Принт Хауз», 2015. – 12 с.
  • Кащук М. Загадкові гості / Микола Кащук. – Рівне : ТОВ «Принт Хауз», 2016. – 16 с.
  • Кащук Микола. Загадкові птахи / Микола Кащук. – Рівне : ТОВ «Принт Хауз», 2017. – 16 с.
  • Кащук М. Любим дітям. – Рівне: ТзОВ „Принт Хауз”, 2001. – 26 с.: іл.
  • Кащук М. Перший дзвоник. – Рівне: Волинські обереги, 2009. – 12 с.
  • Кащук М. Подарунки від рослин / Микола Кащук. – Рівне : ТОВ «Принт Хауз», 2017. – 16 с.
  • Кащук М. Південні гості / Микола Кащук. – Рівне : ТЗОВ «Принт Хауз», 2017. – 12 с.
  • Кащук М. Рідний край. – Рівне: ТзОВ „Принт Хауз”, 2000. – 22 с.: іл.
  • Кащук М. Цей загадковий світ. – Рівне: ТзОВ „Принт Хауз”, 2000. – 26 с. : іл.

Кириченко Наталія Анатоліївна народилася в місті Дубно у 1974 році. Навчалась у Дубенській середній школі №7. Згодом продовжила здобувати освіту у Рівненському педагогічному інституті за фахом вчителя образотворчого мистецтва і практичного психолога. З 1995 року працювала викладачем образотворчих дисциплін у Дубенському училищі культури та мистецтв у відділі декоративно – ужиткового мистецтва. Починаючи з 2004 року – працює викладачем кафедри вікової та педагогічної психології РДГУ.
У творчому доробку має збірку „Коли цвітуть абрикоси” (2005 р.), „Молитва матері” (2010 р.), „Райські яблука” (2012 р.).

Книги для дітей:

  • Кириченко Н. Райські яблука: оповідання для дітей молодшого та середнього шкільного віку / Н. Кириченко. – Дубно, 2012. – 43 с.

Красюк Петро Харитонович народився 1 січня 1924 року в с. Трахтемирів Переяслав-Хмельницького району на Київщині (нині Канівський район Черкаської області), в селянській родині. Після закінчення семирічки в рідному селі вчився в Переяслав-Хмельницькому педагогічному училищі, два курси якого встиг закінчити до війни. У 1943 році гітлерівці вивезли на примусові роботи до Німеччини. Після війни закінчив педагогічне училище і одержав направлення на Рівненщину (1946 р.), почав працювати вчителем Висоцької середньої школи Дубровицького району. У 1958 році заочно закінчив філологічний факультет Рівненського педагогічного інституту. Помер у 2008 році.

Член Спілки письменників України з 1965 р. Лауреат літературних премій ім. Валер’яна Поліщука (1983) та ім. Микити Годованця (1987), а також Нобельської премії 2003 року (Всеукраїнського фестивалю гумору в селі Нобель Зарічненського р-ну Рівненської області).

Автор книжок гумору та сатири „Байки та гуморески” (1957), „Яке коріння, таке й насіння” (1963), „Премійований Кіт” (1964), „Виграш – програшем” (1966), „Поголений Їжак” (1969), „Сміття і Мітла” (1971), „Пасивний Бобер” (1973), „Ворона на естраді” (1976), „Непідкупний Ведмідь” (1977), „Обережний Півень” (1983), „Хід конем” (1989), „Ретельний терпуг” (1992), „Самостійний син” ()1993, „Регламент для Зайця” (1997), „З вогню та в полум’я” (1998), „Дипломатична розмова” (2001), „Двоюрідний чоловік” (2002).

Книги для дітей:

  • Красюк П. Ретельний терпуг: Байки та гуморески. – Володимирець, 1992. – 98 с
  • Красюк П. Самостійний син: Гуморески. – Дубно : Незабудка, 1993. – 16 с.

Кривий Микола Васильович

український журналіст, літератор, ведучий телепрограм, член Національної спілки журналістів України (1968), громадсько-політичний діяч. Заслужений журналіст України (2011). Член Національної спілки письменників України (2016). Народився 19 грудня 1948 року в с. Коболчин Сокирянського району Чернівецької області. Після закінчення школи (1963) навчався у Чернівецькому медичному училищі й співпрацював з багатьма місцевими газетами. У 1967 р. вступив на факультет журналістики Львівського державного університету ім. Івана Франка. Після закінчення працював у буковинських ЗМІ.

У 1973 році переїхав на Рівненщину. З 1990 р. головний редактор газети «Фурор», головний редактор телекомпанії «10 канал, ЛТД» у Рівному, відтак головний редактор телерадіокомпанії «Сфера ТВ». Микола Кривий був ведучим популярного телевізійного ток-шоу «Зблизька», автор програми «В обіймах світла». Учасниками його передач були відомі політичні, громадські діячі, письменники, інші знамениті люди. Серед них Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко, Олександр Мороз, Борис Олійник, Віталій Коротич.

Книги для дітей:

  • Кривий Микола Добрий дятел: казка для дітей дошк. віку / Микола Кривий; худож. О. Карнова. – Рівне: Видавництво Олега Зеня, 2008. – 14 с.: ілюстр.
  • Кривий Микола Дядько, що розганяє машини: оповідання для дітей дошк. віку: книжка-розмальовка / Микола Кривий. – Рівне: Видавництво Олега Зеня, 2008. – 14 с.
  • Кривий Микола Кумедне дитя: гумористичні оповідання для дітей дошк. віку / Микола Кривий. – Рівне: Друкарня ПП Нестерова О.С., 2007. – 18 с.: ілюстр.
  • Кривий Микола Лінька одужала: оповідання / Микола Кривий; худож. І.Нагорна. – Рівне: Азалія, 2005. – 26 с.: ілюстр.
  • Кривий Микола Метелик і павук: казка для дітей дошк. віку / Микола Кривий; худож. О.Карнова. – Рівне: Видавництво Олега Зеня, 2008. – 12 с.: ілюстр.
  • Кривий Микола Снять соненята сни: оповідання для дітей дошк.віку / Микола Кривий; худож. О. Карнова. – Рівне: Видавництво Олега Зеня, 2008. – 12 с.: ілюстр.
  • Кривий Микола Хто вкрав місяць: вірші для дошк. віку / Микола Кривий. – Рівне: Видавництво Олега Зеня, 2007. – 12 с.   

Комісарук Євгенія Сергіївна народилася в селі Уїздці Млинівського району, що на Рівненщині у 1958 році. У 1975 році закінчила навчання в Малинській середній школі. Навчалась у технікумі радянської торгівлі в місті Рівне. У 1982 році переїхала на постійне місце проживання у місто Дубно, де мешкала до кінця життя.

Енергійна, оптиміст, лірик, часто друкувалась в періодиці. Видала книжки для дітей „Корівка сміється”, „Зимова казка”, Зайчик-загайчик”, „Хитромудра пригода”.

Євгенія Комісарук померла 22 грудня 2022 року.

Книги для дітей

  • Комісарук Є. Зайчик-загайчик /Є. Комісарук. – Дубно, 2012. – 15 с.
  • Комісарук Є.С. Хитромудра пригода : казка для дітей молодшого шкільного віку / Є.Комісарук. – Рівне : ПП ДМ, 2013. – 16 с.

Куліш-Зіньків Леонід Зіновійович народився 2 травня 1942 року в селі Кричильськ Сарненського району на Рівненщині, в сім’ї селянина – відомого в селі гумориста. У 1960 р. закінчив середню школу, працював у Казахстані, згодом навчався на історичному факультеті Луцького педагогічного інституту ім. Лесі Українки, який закінчив у 1968 р. Жив і вчителював у рідному селі. Помер 26 квітня 2007 року.

Цей серйозний чоловік міг не тільки жартувати, але ще й насмішити всіх нас. Його ім’я відоме дітям не лише на Рівненщині, а й у всій Україні. Його гуморески були надруковані в таких виданнях, як „Перець”, „Прапор, „Донбас, „Київ”, „Малятко”, „Барвінок” та ін. Перші вірші опублікував у 1959 році в сарненській районній газеті.

Окремими виданнями вийшли книги віршованих та прозових творів „Як горобчик рахував” (1989), „Горобці про літо мріють” (1990), „Дівонька – круглая голівонька” (1991), „Чого мовчала мишка” (1991), „Тридцять три сороки” (1992), „Гумористичне намисто” (1992), „Ті самі гості в ту саму хату” (1993), „Кіт чекає на обід” (1993), „Кричильські усмішки” (1994), „Цирк на дроті” (1995), „На веселій ноті” (1998), „Ковтьвертована валюта” (2002), „Із веселого коша Леоніда Куліша” (2002), „Хоробрий бобрик” (2002), „Багатий зайчик” (2003), „Операція ”Гарбуз” (2003), „В гості ящірка ходила” (2003), „Потіха з Кулішевого міха” (2003) та інші. Леонід Куліш-Зіньків – лауреат премії ім. Володимира Кобилянського, дипломант Всеукраїнського конкурсу „Байка-2001”.

Книги для дітей:

  • Куліш-Зіньків Л.  Дівонька – круглая голівонька : Загадки. – Дубно : Наш край, 1991. – 10 с.
  • Куліш-Зіньків Л.З. Їхав Березень на возі : Вірші та скоромовки. – Рівне : Азалія, 2004. – 28 с.
  • Куліш-Зіньків Л. Ковтьвертована валюта : Вибрані твори. – Рівне : Азалія, 2002. – 112 с.
  • Л. Куліш-Зіньків. Колискова від матусі : Вірші. – Рівне : Овід, 2007. – 40 с.
  • Куліш-Зіньків Л. Потіха з Кулішевого міха : Гуморески і мініатюри. – Сарни : „Сервісний центр”, 2003. – 39 с.
  • Куліш-Зіньків, Л. Смішинки для дорослих і Маринки. – Рівне : ПП Лапсюк, 2012. – 84 с.
  • Куліш-Зіньків Л. Сонячний дощик : Вірші та оповідання. – Х. : ВД „Школа”, 2006. – 80 с.
  • Куліш-Зіньків Л. Тридцять три сороки : Лічилки, скоромовки та загадка. – К. : Веселка, 1992. – 15 с.
  • Куліш-Зіньків Л. Чого мовчала мишка? . – Дубно : Незабудка, 1991. – 10 с.
  • Куліш-Зіньків Л. Як горобчик рахував : Вірші, скоромовки, загадки. – Львів : Каменяр, 1990. – 31 с.

Люліч Валентина Анатоліївна

Народилась В. Люліч 1983 року в сімї службовця. З 1989 року проживає у Рівному. Закінчила ЗОШ № 25 та Національну юридичну академію України ім. Ярослава Мудрого. Працює в органах прокуратури Рівненської області.

Валентина Анатоліївна пише в основному для дорослих. Працює в жанрі співаної поезії. Свої вірші та твори інших авторів кладе на музику і виконує у  супроводі гітари.

Свою першу дитячу книжку  „Як зайченя сонечко шукало” авторка презентувала в 2019 році. Це кумедна казка для дошкільнят та молодших читачів про зайченя на ймення Пиріжок та про те, як воно сонечко шукало. Хорошим доповненням до тексту стали чудові малюнки художниці М. Марчук. Дане видання перемогло в конкурсі “Краща книга Рівненщини 2020” в номінації “Краще художнє оформлення”.

Книги для дітей:

  • Люліч В. Як зайченя сонечко шукало / В. Люліч . ‒ Рівне : Волинcькі обереги, 2019. ‒ 15с. : іл.


Медведєва Олена Анатоліївна – рівненська літераторка та майстриня арт-буків. Народилася  та проживає в  Рівному. За фахом – журналіст. Із відзнакою закінчила факультет Львівського національного університету ім. І.Франка.Член Національної спілки журналістів та письменників України, лауреат літературної премії імені Михайла Дубова. Засновник і головний редактор видавництва «Креативна книга».

Майстриня відома на Рівненщині і в Україні своїми оригінальними рукотворними книгами, виконаними у різноманітних техніках, серед яких: вишиті –  «Їжачок Сто Голочок» та «Сніжинка-Даринка», бурштинова – «Сон – син соняха», солом’яна – «Метеликові ножиці», бісерна – «У парі з Ангелом», в’язана спицями – «В’язана киця», різьблена на дереві – «Легенда про Рівне», мереживна «Руки», м’яка (виготовлена з тканини) – «Кольорова тінь», гербарна – «Червона гербера», книга-батик «Доля»,  книга-криниця «Два джерела», праска-казка «Старовинна праска», книга-млин «П’ять мішків», випалені на дереві – «Сонячна веселка», «Зимові каруселі». Діти мають можливість погортати «Абеткове дерево», обкладинка якого є дубовою, а ілюстрації оздоблені шкірою.

Серед арт-буків мисткині – вишитий «Кобзар» Тараса Шевченка, поезії Івана Франка, Лесі Українки, Ліни Костенко.

Олена Медведєва – автор книг для дітей «Золоте Курча», «По цей бік неба», «Кольорові равлики», «Рівненський буквар», «Дванадцять облич радості»,

У 2017 році Олена Медведєва стала лауреатом міської літературної премії імені Уласа Самчука, а в 2018 р. – обласного конкурсу «Краща книга Рівненщини» ( номінація «Краще видання для дітей») за книгу «Рівненський буквар».

У 2019 році О. Медведєва потрапила до Книги рекордів України як авторка «Найбільшої вишитої вручну книги» – Євангелія.

Книги для дітей:

  • Медведєва О.А. Дванадцять облич радості : інтерв’ю з неординарними дітьми / О. Медведєва. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач», 2019. – 148 с. : іл.
  • Медведєва О.А. Кольорові равлики / О.А. Медведєва. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач», 2017. – 32 с. : іл.
  • Медведєва О.A. Крамниця часу / О.А. Медведєва. – Рівне : ПП “Формат”, 2019. – 20 с. :  іл.
  • Медведєва О.А. Рівненський буквар. Краєзнавство для дітей і дорослих / О.А. Медведєва. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач», 2016. – 148 с. : іл.
  • Медведєва Олена. Таємниця з кавуновим присмаком / Олена Медведєва, худож. Ганна Осадко – Рівне : ПП “Формат”, 2020. – 92 с. :  іл.

Пірог Євгенія Олександрівна – українська письменниця і громадський діяч, активний популяризатор дитячого читання. Творчий псевдонім – Казкарка Джінні. Виросла в Херсоні, мешкала в різних містах країни, нині проживає і працює в Рівному.

Є. Пірог закінчила КНУ імені Т. Шевченка. Має технічну освіту. Працювала інженером, патентознавцем, викладачем фізики та малювання, організатором дозвілля учнівської молоді. Засновниця молодіжних громадських організацій, студії шкільного радіомовлення, керівниця видання учнівської газети. У травні 2014 року започаткувала творчий клуб «Київ. Схід. Діти» для дітей із родин переселенців. Письменниця веде власний сайт творчих проектів «Всі Мрії», захоплюється малюванням, складає пісні для дітей. Записала цикл авторських радіопрограм «Реальні Мрійники» за участі відомих письменників та митців. За сценаріями Євгенії Пірог поставлено кілька вистав.

Євгенія Олександрівна – автор і куратор багатьох всеукраїнських ініціатив з промоції читання серед дітей, зокрема,  «Додай читання», «Книжкові шпаківні», «Тату, почитай!» та ін. Залучає школярів до співавторства, створивши разом з ними понад 40 казок, укладених в 14 альманахів «Блискуче перо». Проєкти «Срібна Книга», «Казковий гопак», «Дмитрикова бібліотека» й артбук «Добро-Дій», до яких долучено широке коло читачів та книготворців, визнано Національними рекордами України.

Вийшли друком низка оповідань Євгенії Пірог у збірці «Залізниці, потяги, вокзали» (2016), вірші у збірці «Викрадення Європи» (2015), в журналах «Світ дитинства», «Стежка», «Малятко». Вона – авторка ряду книжок для дітей. Твори для підлітків «Тридцять перший меридіан» і «Сім дорослих днів» поповнюють поличку сучасної інклюзивної літератури.

Книги для дітей:

Агент безпеки Ромчик, або Експрес Щастя : пригодницька повість / Євгенія Пірог ; Всеукраїнська ініціатива «Додай читання» ; іл. автора ; ред. Ірина Гаюр. – Житомир : Котвицький В. Б., 2017. – 112 с. : іл.

Астронавти з Великої Росяної / Євгенія Пірог ; мал. Олена Турська. – Житомир : Сонечко Плюс, 2016. – 24 с. : іл.

Кіт Мармур та різдвяні пряники : казкова повість / Євгенія Пірог ; іл. автора. – Житомир : Сонечко Плюс, 2018. – 36 с. : іл.

Марися та котячі походеньки : розвивальні вірші із завданнями / Євгенія Пірог ; мал. Марися Прохорець ; муз. Юлія Рома. – Х. : Оберіг, 2015. – 9 с. : іл.

Мрії збуваються : казкова історія, яку розповів Різдвяний Янгол / Євгенія Пірог ; худож. оформлення Євгенія Пірог ; обкладинка Тетяна Кудиненко. – Рівне : ФОП Брегін А. Р., 2010. – 36 с. : іл.

Сильвестр та друзі : вірші із завданнями / Євгенія Пірог; мал. школярів м. Івано-Франківська. – К. : ФОП Стебеляк О. М., 2016.

Сім дорослих днів / Євгенія пірог. – К.: Видавничий центр «12», 2019. – 232 с.

Сумка мами кенгуру : вірші з розмальовками / Євгенія Пірог; мал. автора. – К. : ФОП Стебеляк О. М., 2016. – 11 с. : іл.

Тато читає : зб. для родин. читань / уклад. Євгенія Пірог ; іл. Д. Остапенко ; Рівнен. обл. б-ка для дітей. – Вид. 2-ге, доп. – Рівне : Волин. обереги, 2022. – 28 с. : іл.

Твої книжкові шпаківні / Євгенія Пірог; іл. автора. – Житомир : Сонечко Плюс, 2017. – 16 с. : іл.

Тридцять перший меридіан / Євгенія Пірог. – К.: Видавничий центр «12», 2019. – 88 с.

Хлопчик Вітерець та Золота Планета / Євгенія Пірог; іл. Сергій Лук’яненко. – К. : Видання Стебеляк О. М., 2010. – 20 с. : іл.


Поліщук Валер’ян Львовичодин із зачинателів українського письменства. Він і поет, і творець поем, і віршованих романів, і літературний критик, і теоретик літератури.
Народився В.Поліщук 1 жовтня 1897 року в с.Більче Демидівського району на Рівненщині. Закінчивши на „відмінно” початкову школу в Малеві, продовжив навчання в с.Мирогоща. Після закінчення Мирогощанської школи В.Поліщук у 1912р. Вступив до Луцької гімназії. Згодом вчився в Петроградському інституті цивільних інженерів, в Кам’янець-Подільському університеті. Працював у газетах „Селянська правда”, „Вісті”, багато мандрував по Україні, Середній Азії, Кавказу. Був членом літературної організації „Гарт”, очолював літературну групу „Авангард”.
Наприкінці 1934 р. письменника було безпідставно заарештовано, а 3 листопада 1937 року розстріляно в сталінських таборах.
За 15 років літературної праці вийшло з друку майже 40 його поетичних і прозових книг. Твори Поліщка перекладалися російською, білоруською, єврейською, німецькою , французькою мовами та на есперанто, їх клали на музику відомі українські композитори. Іменем Валер’яна Поліщука названо обласну літературну премію.
Багато віршів та оповідань письменник створив і для наймолодших читачів.

Книги для дітей:

  • Поліщук В. Бедрик і комашка : Казка / Валер’ян Поліщук ; худож. А. Фролов. – К. : Веселка, 1987. – 15 с. – ілюстр.
  • Поліщук В. Мудрий Слон : Для дошк. і мол. шк. віку / Валер’ян Поліщук ; худож. З. Юськів. – Л. : Каменяр, 1990. – 60 с., ілюстр.

Правоторова Віра Миколаївна народилася 4 жовтня 1958 року в Рівному,  шкільні  роки пройшли на Млинівщині. Навчаючись у Млинівській школі №2, щиро закохалася у рідне слово. Поглиблювала цю любов у шкільному літературному гуртку «Мрія кличе» та у літературній студії при районній газеті.

Згодом Віра Миколаївна отримала освіту в Рівненському кооперативному технікумі та Львівському торгово-економічному інституті. Протягом студентських років відвідувала літературну студію. І нині, хоч В. Правоторова на заслуженому відпочинку, все ж вона продовжує творити.

Писати вірші  для дітей почала   не   так давно. Спершу писала   їх   стихійно і час від часу. Але все змінилося після того, як їх помітив Іван Малкович у Києві. Поезії  потрапили до збірників творів для дітей: «Улюблені вірші – 2»  (видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА») та «Сніжно-крилі янголи» (видавництво «Свічадо»). Поетичні твори Віри Правоторової друкувалися у численних періодичних виданнях для дітей, серед яких журнали «Малятко», «Маленька фея та сім гномів», «Мамине сонечко», «Ангелятко», «Колобочок», «Ноїв ковчег».

У 2015 році  у видавництві «Зелений пес» виходить перша збірка «Віршенята і віршики з оксамитової торбинки», а у  2016 р. – друга збірка «Веселі віршики з мальованого глека» .  У вересні 2016 року В.Правоторова  стає членом Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України.

У 2017 році була презентована  аудіокнига поетеси «Радісні віршики з бабусиної флешки».   До неї відібрано 41 твір з друкованих збірок. Авторка сама читає вірші у властивій їй зворушливій, по-дитячому наївній та лагідній манері виконання, що так полонить малечу щирістю та виразністю.

У 2019 році В. Правотворова стала лауреатом літературної премії ім. Наталі Забіли. Лауреат “Корнійчуковської премії” (2019 р.).

У цьому ж році збірка “Віршики та оповідки з бабусиної валізки” перемогла в обласному конкурсі “Краща книга Рівненщини” у номінації “Краще видання для дітей”. А в 2022 році у межах даного конкурсу переможцем стала збірка «Віршики із солом’яного кошичка».

Книги для дітей:

  • Правоторова В. Веселі віршики з мальованого глека /В.Правоторова. – Київ : Гамазин, 2016. – 44с.
  • Правоторова В. Віршики із солом’яного кошичка / В. Правоторова. – К. : Гамазин, 2021. – 48 с. :іл
  • Правоторова В. Віршики та оповідки з бабусиної валізки / Віра Правоторова. – Київ : Гамазин, 2017. – 48 с.
  • Правоторова В. Віршенята і віршики з оксамитової торбинки /В.Правоторова. – Київ : Гамазин, 2015. – 40 с.

Пшенична Любов Антонівна народилася 29 червня 1955 року в селі Закриниччя Баранівського району Житомирської області в сім’ї колгоспника. закінчила дошкільне відділення Рівненського педагогічного інституту. працювала у Каноницькій середній школі Володимирецького району. з 1980 р. – вихователька Мирогощанського дитсадка Дубенського району. відмінник народної освіти.  Викладала історію світової культури і образотворче мистецтво у Дубенському педколеджі. Голова Дубенської регіональної письменницької організації.

Свою літературну діяльність розпочала ще в шкільні роки. Перший її вірш був присвячений Т. Г. Шевченку. Зараз є автором більше двох тисяч друкованих творів.

Любов Пшенична є членом Національної спілки письменників України. Лауреат літературної премії ім. Валер’яна Поліщука. Автор книг „Чорногузики” (1988), „День народження сопілки” (1990), „Весела абетка” (1991, 1993), „Боря з Мухоморії та його друзі” (1991), „Дитейка” (1992), „Картопляна історія” (1992), „Сонна лічилка” (1992), „Босоніж по материнці” (1995), „Вогник на калині” (2001), „Любавин дзвін” (2003), „Дика лілея” (2005), „Калиновий дід” (2005), літературного портрета „Микола Жулинський” (2000).

У 2011 році збірка “Зайчикова читанка” перемогла в обласному конкурсі “Краща книга Рівненщини” у номінації “Краще видання для дітей”.

Книги для дітей:

  • Пшенична Л. Бегемотове болото : Казка для дітей молод. шк. віку. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2007. – 16 с.
  • Пшенична Л. Боря з Мухоморії та його друзі : казка. – Дубно : Незабудка,1991. – 15 с.
  • Пшенична Л. Весела абетка : Скоромовки. – Дубно : Наш край, 1990. – 10 с.
  • Пшенична Л. Гойдалка для жука : вірші, жарти, небилиці для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку/ Л.Пшенична. – Дубно, 2012. – 19 с.
  • Пшенична Л. Зайчикова читанка : вірші, загадки, жарти, небилиці, казки / Л. Пшенична. – Рівне : Овід, 2007. – 32 с.
  • Пшенична Л. Золоті ключики : Абетки /Любов Пшенична. – Дубно, 2017. – 68 с.
  • Пшенична Л. Казка про зайчат. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2007. – 16 с.
  • Пшенична Л. Календар „Дитейка” на 1992 рік. – Дубно : Незабудка, 1991. – 29 с.
  • Пшенична Л. Калиновий дід : Казки. – Дубно, 2005. – 83 с.
  • Пшенична Л. Картопляна історія : Казки. – Дубно : Наш край, 1991. – 14 с.
  • Пшенична Л. Сонна лічилка. – Дубно : Незабудка, 1991. – 6 с.
  • Пшенична Л. Чемер’ян/ Любов Пшенична. – Дубно, 2017. – 28 с.
  • Пшенична Л. Чорногузики : Вірші, скоромовки. – К. : Веселка, 1988. – 15 с.
  • Пшенична Л. Хто впізнає? : Загадки-недомовки та ломиголовки на сторінках книжки-розмальовки / Любов Пшенична. – Дубно, 2016. – 37 с.

Пшеничний Микола Іванович народився 19 липня 1954 року в селі Молодаво Дубенського району Рівненської області. Закінчив середню школу №1 в місті Дубно та філологічний факультет Рівненського педагогічного інституту у 1975 році.

Друкується на сторінках районних, обласних, всеукраїнських видань. Член Національної Спілки письменників України з 1985 року. Лауреат Рівненської обласної премії імені Бориса Тена, Тувинської республіканської молодіжної премії в галузі літератури й мистецтва та літературної премії-стипендії штату Нью-Джерсі (США). Почесний член Всеукраїнської спілки краєзнавців. Удвох із дружиною, поетесою Любов’ю Пшеничною, у вересні 1990 року заснували на Дубенщині видавництва „Незабудка” та „Наш край”.Його перу належить дитяча книжечка «Бекана ворона».

Помер 20 березня 2020 року.

Книги для дітей:

  • Пшеничний М.І. Бекана ворона : літературно-художнє  видання / М.І.Пшеничний. – Рівне : ПП ДМ, 2012. – 16 с.

Рачинець Сергій Порфирович народився 1 січня 1948 року в с. Іваннє, Дубенського району на Рівненщині в селянській родині. Дуже рано померла мати. Закінчив СПТУ, працював трактористом. Любов до літератури покликала його до Київського держуніверситету ім. Т. Шевченка. Він стає професійним журналістом, в різних часописах друкує свої вірші. Його вабить журналістика, тому почав співпрацювати з дубенською райгазетою, а згодом влився в її колектив. Потім – п`ятнадцять років праці на посаді редактора дубенського радіо, робота наукового співробітника краєзнавчого музею. Далі – перші збірки віршів «Запах вітру» та «Світлиця голосу».

В 1986 році Сергію Порфировичу довелося залишити улюблену роботу за станом здоров`я – його очі перестали бачити. Ця хвороба поволі прогресувала ще з дитячого віку. Тоді життя змусило його подивитися на світ іншими очима – очима безсмертної душі. З того часу його творчість присвячена Господу. З під його пера вийшли сотні віршів та прозових творів, видано десятки книг, його твори внесено до шкільних підручників.

Збірка дитячих віршів «Сонячна повінь» Сергія Рачинця – це своєрідний підручник з етики і моралі та духовного розвитку, адресований дошкільнятам, учням молодшого та шкільного віку, а також їхнім батькам та вчителям. Тут зібрані найкращі твори автора, в яких основним лейтмотивом є Віра, Доброта, Чистота помислів та дій, утвердження законів Справедливості та незміримої Божої Любові. Ілюстрована чудовими малюнками художниці Марини Шутурми,

Збірка „Зайчики-косарики” адресована дітям дошкільного та молодшого шкільного віку. До кожного віршика – гарний кольоровий малюнок. Як у віршах, так і в малюнках навколишній світ відображено очима малюків. Книгу Сергія Рачинця „Зайчики-косарики” визнано кращою книгою Рівненщини за 2011 рік у номінації „Художнє оформлення” (художниця Марина Шутурма).

Проживає поет у м. Дубно на Рівненщині.

Книги для дітей:

  • Рачинець С. Бог мене любить : Вірші для дітей. – Рівне, 1992. – 33 с.
  • Рачинець С. Дивна криниця : Вірші для дітей. – Рівне, 1995. – 32 с.
  • Рачинець, Сергій. Зайчики-косарики : вірші для дітей / С.Рачинець ; худож. оформ. М.Шутурми. – Рівне, 2011. – 24 с.
  • Рачинець, Сергій. Сонячна повінь : вірші для дітей / С.Рачинець ; худож. оформ. М.Шутурми. – Львів : Світ, 2009. – 164 с. : іл.

Собецька Тетяна Дмитрівна народилася в Іркутській області. Закінчила Запорізьке педагогічне училище. З 1974 року мешкає в Дубенському районі. Працювала вихователем у дошкільному закладі «Сонечко», друкувалась в районній пресі. З 1996 року починається її поетична творчість для дітей. З’явились книги: «Країна дитинства», «Небилиці», «Теремок», «Колобок», «Біля броду бобренята», «Потішки», «А наш котичок-коток», «Математичне віконце».

Книги для дітей:

  • Собецька Тетяна. Абетка. А наш котичок-коток : книжка-розмальовка. Вірші для дошкільного та молодшого шкільного віку / Тетяна Собецька. – Кам’янець-Подільський : Медобори, 2009. – 32 с.
  • Собецька Тетяна. Абетка : Вірші / Тетяна Собецька. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2017. – 32 с.
  • Собецька Тетяна. Абетка : для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку / Тетяна Собецька. – Кам’янець-Подільський : ПП Мошак М.І., 2004. – 14 с.
  • Собецька Тетяна. Абетка. Меле, меле, меле млин… / Тетяна Собецька. – ТОВ «Юрка Любченка», 2016. – 32 с.
  • Собецька Тетяна. Біля броду бобренята/ Т.Собецька. – Дубно, 2007. – 14 с.
  • Собецька Тетяна. Де ти, зайчику, бував? / Тетяна Собецька. – Кам’янець-Подільський : Аксіома, 2017. – 48 с.
  • Собецька Тетяна.    Колобок / Т.Собецька.   –    Тернопіль: Підручники і Посібники,2009.- 9 с.
  • Собецька Т.Д. Курочка Ряба: за мотивами української народної казки/Т.Д. Собецька. – Рівне: ПП Дятлик М.С., 2014. – 16 с.
  • Собецька Тетяна. Лінива Жабка / Тетяна Собецька. – Кам’янець-  Подільський : Аксіома, 2018. – 16 с.
  • Собецька Т.Д. Лісовик і звірята/ Т.Д. Собецька. . – Рівне: ПП Дятлик М.С., 2015. – 32 с.
  • Собецька Тетяна. Лічить діток перепілка : для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку / Тетяна Собецька. – Кам’янець-Подільський : «Медобори-2006», 2015. – 48 с.
  • Собецька Тетяна. Математичне віконце / Т.Собецька. – Рівне: ПП ДМ, 2013. – 24 с.
  • Собецька Тетяна. Небилиці / Т.Собецька. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2009. – 8 с.
  • Собецька Тетяна. Ой, летіли птиці : Абетка. Вірші / Тетяна Собецька. – Рівне : ПП «Формат-А», 2020. – 32 с.
  • Собецька Тетяна. Півник вискочив на тин : математична абетка / Тетяна Собецька. – Кам’янець-Подільський : Аксіома, 2018. – 15 с.
  • Собецька Тетяна. Під горою, під крутою / Тетяна Собецька. – Кам’янець-Подільський : ПП «Медобори – 2006», 2016. – 24 с.
  • Собецька Тетяна. Потішки : Вірші / Тетяна Собецька. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2007. – 16 с.
  • Собецька Тетяна. Сміливий гусак : Вірші / Тетяна Собецька. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2014. – 30 с.

Солоневський Ростислав Тимофійович народився 25 квітня 1930 року в с. Вовковиї Демидівського району на Рівненщині в сім’ї хліборобів. Навчання в школі було перерване війною. Після закінчення семирічки у 1947 році вступив у Дубенське педучилище, з якого у 1950 за відмову поступати в комсомол був виключений. Вчителював у Хотинській школі Радивилівського району. Звільнившись в запас з армії у 1954 році був поновлений учнем Дубенського училища, яке наступного року закінчив з відзнакою. З 1957 року працював директором Клеванського районного Будинку школярів та юнацтва, вчителем середньої школи, одночасно навчався заочно у Рівненському педінституті. За фахом – вчитель математики й креслення. Педагогічній роботі віддав понад сорок років. Помер 5 вересня 2016р.

Автор збірок гумору та сатири „Хто є хто?” (1991), „Мусить кричати” (1991), „Весела всячина” (1992), „Бувальщина навиворіт” (1992), „Я за голкою біжу” (1993), „Зуб за зуб” (1994), „Експонати” (1995), „Шаради”(1997), „Кажуть люди, кажуть” (1998), „Всяк по-своєму міркує” (2000), „Солоненькі витребеньки” (2002), „Хитрий внук” (2003), „Бійтесь Бога, приймаки!” (2003), „Вибрані твори”  (2004), „Знай наших” (2007) та ін. Ростислав Солоневський є лауреатом літературної премії ім. Валер’яна Поліщука, просвітянської премії ім. Грицька Чубая.

У 2012 році збірка “Зметикуй і розкумекай” перемогла в обласному конкурсі “Краща книга Рівненщини” у номінації “Краще видання для дітей”.

Книги для дітей:

  • Солоневський Р. Бійку горобці вчинили // Погорина. – Вип. 3. – Рівне, 1999. – С. 54-55.
  • Солоневський Р. Відгадаєш ти чи ні? : Шаради. – Дубно: Наш край, 1992.
  • Солоневський Р. Зметикуй і розкумекай: загадки, шаради/ Р.Солоневський. – Рівне: ВАТ „Рівненська друкарня”, 2010. – 48 с.
  • Солоневський Р. Знай наших: Гуморески / Р. Солоневський. – Рівне: ВАТ „Рівненська друкарня”, 2007. – 60 с.
  • Солоневський Р. Мусить кричати. – Дубно: Незабудка, 1991. – 12 с.: іл.
  • Солоневський Р. Оженили журавля: Вірші. Книжечка-розмальовка / Р. Солоневський. – Рівне: Азалія, 2006. – 28 с.
  • Солоневський Р. Рядочки-заморочки: Загадк/pи / Р. Солоневський. – Рівне: Азалія, 2007. – 40 с.
  • Солоневський Р. Фарбували гномики гриба: К border=нижка-розмальовка. – Рівне: Азалія, 2007. – 28 с.
  • Солоневський Р. Хитрий внук. – Рівне: Азалія, 2003. – 31 с.
    Солоневський Р. Я за галкою біжу: Загадки. – Дубно: Наш край, 1993.

Солтис-Смирнова Марія Петрівна – рівненська письменниця, родом із Долини, що на Івано-Франківщині. Закінчила Київський політехнічний інститут, вивчала адміністративний менеджмент. Заміжня, має двох дочок, проживає у  м. Вараш. З 2008 року відкрила в собі талант казкарки. Першими слухачами її казок була власна сім’я. З того часу написала більше 350 казок. Крім того, казкарка публікує чарівні оповідання на сайті «Світ казки» (http://talesworld.org.ua/), де їх нараховується вже більше шести сотень.

Окрім письменництва, у пані Марії є ще одне захоплення – живопис. Також вона очолює творчу студію МАК (Мистецька асоціація Кузнецовська) та «Творчу Кузню» (вараський клуб творчої молоді, що збирає художників, декораторів, лялькарів тощо).

Книги для дітей:

  • Солтис-Смирнова Марія. Бережімо Землю  ⁄  Марія Солтис-Смирнова. ‒ Рівне :  Письменницька робітня „Оповідач”, 2020. ‒ 34с.
  • Солтис-Смирнова Марія. Звідки взялась новорічна коробочка : казка / Марія Солтис – Смирнова. – Рівне : Мистецькі грані, 2016. – 24 с.
  • Солтис-Смирнова Марія. Казки / Марія Солтис – Смирнова. – Вараш, 2016. – 9 с.
  • Солтис-Смирнова М. Казкова Рівненщина / М. Солтис-Смирнова ; відп. ред. І. Рачковська. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач», 2021. – 48 с.
  • Солтис-Смирнова Марія. Кроленята і чарівний глобус / Марія Солтис-Смирнова. – Рівне : Письменницька робітня “Оповідач”, 2019. – 30 с.
  • Солтис-Смирнова М. Лисеня Вогник / М. Солтис-Смирнова, К. Марченко ; іл. С. Кравець. – Житомир : Рута, 2021. – 48 с.: іл.
  • Солтис-Смирнова Марія. Мандрівка на Північний полюс  ⁄  Марія Солтис-Смирнова. ‒ Рівне :  Письменницька робітня „Оповідач”, 2021. ‒ 38 с., іл.
  • Солтис-Смирнова М. Оленка / М. Солтис-Смирнова. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач» ; Кропивницький : ТОВ «Студія реклами та дизайну «Арідан», 2021. – 61 с.
  • Солтис-Смирнова Марія. Пригоди гномів : Казка  ⁄  Марія Солтис-Смирнова. ‒ Рівне :  Письменницька робітня „Оповідач”, 2021. ‒ 32 с., іл.
  • Солтис-Смирнова М. Пташенята / М. Солтис-Смирнова ;худож. А. Хальзова. – Рівне : Письмен. робітня «Оповідач», 2020. – 34 с.
  • Солтис-Смирнова Марія. Сім професій Гарбузика ⁄ Марія Солтис-Смирнова. ‒ Рівне : Письменницька робітня „Оповідач”, 2020. ‒ 24с.
  • Солтис-Смирнова М. Хуртовина казок. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач», 2021. – 32 с.

Степанюк Михайло Іванович народився 22 січня 1942 року в с. Жильжа Костопільського району Рівненської області. Дитинство і юність пройшли в мальовничому селі Бровники Рівненського району. Навчався в Бронницькій загальноосвітній школі та Рівненському музичному училищі, з відзнакою закінчив Дубенський сільськогосподарський технікум (нині Мирогощанський с/г коледж). Працював робітником, шофером, завідуючим клубом, головою виконкому Зорянської сільської ради, директором будівництва склотарного заводу, генеральним директором спільного українсько-канадського підприємства „Консюмерс-скло-Зоря, Україна”, нині – заступник ген.директора цього ж підприємства.

Вірші почав писати ще коли служив у групі радянських військ в Німеччині, друкувався  в армійських газетах. Автор трьох поетичних збірок „Я намагаюся збагнути…” (1998), „Що відсміюся – то відплачу” (2000), „…Бо ми того варті !” (2001). У 2002 році вийшли нові твори для дітей молодшого та середнього шкільного віку – поема „Грабівський вал” та поема-легенда „Свята Ганна”.

У 2016 році Михайло Степанюк за поеми для дітей  став лауреатом обласного конкурсу “Краща книга Рівненщини” в номінації “Краще видання для дітей”.

Помер Михайло Степанюк 5 лютого 2022 року.

Книги для дітей:

  • Степанюк М. Грабівський вал : Поема. – Рівне: Азалія, 2002. – 27 с.
  • Степанюк М. Жар-птиця долі: для дітей середнього та старшого шкільного віку/М.І.Степанюк. – Рівне:ФОН Колодяжний Р.М., 2014. – 72 с.
  • Степанюк М. Лелека: поема-бувальщина/ М.Степанюк. – Рівне: ПП Лапсюк, 2012. – 32 с.
  • Степанюк М. Пандора: Поема-міф. – Рівне: Азалія, 2003. – 32с.
  • Степанюк М. Поліські легенди: Поеми. – Рівне: Азалія, 2005. – 82 с.
  • Степанюк М. Свята Ганна: Поема-легенда. – Рівне: Азалія. 2002. – 27 с.
  • Степанюк М. Сірко: Поема-бувальщина: Книжка-розмальовка для дітей молод. та серед. шк. віку. – Рівне: Азалія, 2005. – 39 с.

Тимчак Микола Михайлович народився 1 березня 1956 року в селі Березовиця Тернопільської області в сім’ї робітників. Закінчив філологічний факультет Рівненського педагогічного інституту. Працював учителем у школах Рівненщини, кореспондентом газет, вихователем та викладачем Дубенського культосвітнього училища. Член спілки письменників України з 1987 року. Друкувався в журналах та літературних збірниках. Автор і виконавець багатьох пісень. Як художник брав участь у ряді художніх виставок. Лауреат обласної літературної премії імені Валер’яна Поліщука та республіканської премії ім. Миколи Островського.

Книги для дітей:

  • М. Тимчак. Бáвило. – Рівне: Овід, 2006. – 28 с.
  • Тимчак Микола Дарунок від Миколая. Вірші для молодшого та середнього шкільного віку / Микола Тимчак. – Рівне : «Письменницька робітня «Оповідач», 2020. – 15 с., іл.

Тибель Василь Васильович, рівненський письменник, народився на Березнівщині, проживає в с.Біла Криниця Рівненського р-ну.  Він – інженер за професією (освіту отримав у Рівненському інституті інженерів водного господарства), але – літератор за покликанням. Має хобі  – збирає і розводить рідкісні плодові й декоративні рослини.

Його твори друкувались в альманасі сучасної літератури «Нова гроза», журналах «Крилаті» та «Дніпро», «Українській газеті» та «Літературній Україні». Лауреат Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» за роман «Тріанські рішкунці» (2015 рік).

Книга для дітей «Медова казка» у 2016 році стала володарем першої премії у номінації «Прозові твори для дітей» та спеціальної премії від дитячого журі «Вибір дітей»  конкурсу «Коронація слова». Над цим романом автор працював близько двох років. Ідея для написання з’явилась, коли він спробував зайнятись бджільництвом разом із своїм сином.

На сторінках цієї книги читачі дізнаються про неймовірно цікаві пригоди бджілки Рудки та її друзів, про їх життя у казковому бджолиному королівстві з королевою, солдатами-вартовими, придворними дамами, лінивцями-трутнями й бджілками-трудівницями. Книга злегка філософська і дуже проста з точки зору дитячого сприйняття.

Книги для дітей:

  • Тибель В. Медова казка : для дітей мол. та серед. шк. віку / В. Тибель ; іл. О. Пелих. – К. : WISE BEE, 2020. – 216 с.: іл.
  • Тибель В. Камінь Царя Саламандр: фантастична повість / Василь Тибель; ілюстр. Пелих О. – К. : WISE BEE, 2022. – 304 с.

Твори для дітей В.Тибеля онлайн:


Титечко Василь Григорович народився 6 липня 1982 року в селі Мале Вербче Сарненського району Рівненської області. У 1998 році закінчив місцеву дев’ятирічку. Далі – навчання у селі Корост та у Рівненському державному гуманітарному університеті на факультеті української філології за спеціальністю «Українська мова та література, зарубіжна література, історія». Заочно закінчив Міжнародний економіко-гуманітарний університет ім. С. Дем’янчука факультет «Здоров’я та фізична реабілітація». Зараз працює вчителем. Писати почав у тринадцятирічному віці. Для дітей видав збірки: «Плакав гірко крокодил», «Бегемоти вчили ноти», «Горде левеня», «Хай будуть каструлі», «Босоноге літечко, прощавай», «Я до сонця лагідно посміхнувсь».

Книги для дітей:

  • Титечко В.Г. Бегемоти вчили ноти, 2009.
  • Титечко В.Г. Босоноге літечко, прощавай: книга-розмальовка/В.Г.Титечко. – Рівне:ПП Лапсюк, 2015. – 32 с.
  • Титечко В.Г. Впади, дощику, впади / В.Г.Титечко. – Рівне : ПП Лапсюк В.А., 2017. – 32 с.
  • Титечко В. Г. Вчився зайчик рахувати  ⁄  В.Г.Титечко. ‒ Рівне : ПП Лапсюк В.А., 2019. ‒ 32с.
  • Титечко В.Г. Горде левеня: казки для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку/В.Г.Титечко. – Костопіль:Роса, 2012. – 40 с.
  • Титечко В.Г. Ми в гаю пісні співали/ В.Г. Титечко. – Рівне: ПП Лапсюк В.А., 2017. – 40 с.
  • Титечко В.Г. Плакав гірко крокодил/В.Титечко. – Рівне, 2008. – 16 с.
  • Титечко В.Г. Подарунок для матусі /  В.Г. Титечко. – Рівне : ПП Лапсюк В.А., 2017. – 40 с.
  • Титечко В.Г. Я до сонця лагідно посміхнувсь: книжка-розмальовка для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку/ В.Г.Титечко. – Рівне:ПП Лапсюк В.А.,2014 . – 32 с.

Чубай Грицько (Григорій Петрович) народився 23 січня 1949 року в с. Березини Радивилівського району на Рівненщині. Закінчив Козинську десятирічку в 1966 році. Деякий час вчителював у с.Жабокрики, згодом переїхав до Львова, де працював вантажником, підсобним робітником, малярем на ізоляторому заводі.
Ще в учнівські роки почав друкуватися в газетах, його вірші відзначалися свіжістю образів та глибиною авторської думки. Саме за непригладженість, за розкутість думки молодий поет зазнавав постійних переслідувань з боку недремних охоронців тоталітарного режиму.
У 1978 р. вступив на заочне відділення Літературного інституту ім. М.Горького в Москві, однак через тяжку хворобу закінчити його не встиг. Помер 16 травня 1982 року. Похований у Львові. Рівненська обласна „Просвіта” заснувала обласну премію ім.Грицька Чубая.
До Спілки письменників прийнятий посмертно в 1991 році.


Книги для дітей:

  • Чубай Г. Скоромовка не для вовка / Грицько Чубай. – К. : Грані-Т, 2008. – 56 с., ілюстр.

Цимбалюк Євген Павлович народився 16 березня 1962 року в селі  Вовковиї,  Демидівського району   на  Рівненщині, письменник, журналіст, краєзнавець, Заслужений журналіст України, Член Національної спілки письменників України.

Закінчив українське відділення філологічного факультету Рівненського педінституту. Був головою вузівської літературної студії. Після армійської служби трудову діяльність розпочав у Млинівській районній газеті «Гомін». З 1985 року — заступник редактора Млинівської районної газети «Гомін». Із 2003 року працює у рівненській обласній газеті «Вільне слово» (завідувач відділу власних кореспондентів).  З 2007 р. – головний редактор журналу «Погорина» Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України.

У доробку Є.Цимбалюка: збірки поезій «Вирій» (1990), «Лаври і терни» (1997), «Три дороги до мами» (2009), повість «Христина» (1991), краєзнавчі дослідження «Млинівщина: погляд у минуле» (1991), «Млинівщина на межі тисячоліть» (2001), «Берег любові — берег печалі» (історичні оповідання)(2003), «Шумовські: заблудла слава України» (біографічна повість), 2006, «Редут» (історичні оповідання)(2007), «Холодний подих монастирської свічки» (історичні оповідання), «Млинівщина у дзеркалі особистостей» (енциклопедія, 2008), «Обірвана молитва за Україну» (історичні есе, 2010), «Пересопницьке Євангеліє; повернення на рубікон» (історико-документальна повість, 2011) тощо.
Є. Цимбалюк помер 15 липня 2018 року.

Книги для дітей:

  • Цимбалюк Євген Кролик, який обманув себе: казки для дітей дошкільного віку / Є.Цимбалюк. – Рівне, 1991. – 12 с.
  • Цимбалюк Євген  Неслухняник: вірші для маленьких / Є.Цимбалюк. – Рівне: Азалія, 1994. – 11с.

Шморгун Євген Іванович народився 15 квітня 1940 року в селі Новожуків (нині – Іскра) Рівненського району Рівненської області. Навчався в Новожуківській початковій, Пересопницькій семирічній та Білівській середній школах, Дубенському медичному училищі, Рівненському педагогічному інституті. Працював їздовим у колгоспі, фельдшером, служив три роки в армії, співробітничав у газетах, керував обласним літературним об’єднанням. З 1984 року він – член Спілки письменників України. Тривалий час очолював обласну організацію Національної спілки письменників України та керував рівненським видавництвом “Азалія”.

Друкуватися почав у 1958 році. Окремими виданнями вийшли книжки „Що шукала білочка” (1978), „Зелені сусіди” (1978), „Дивосил-зілля” (1980), „Що сказав би той хлопчик” (1981), „Де ночує туман” (1984), „Вогник-цвіт” (1989), „Ключ-трава” (1990) , „Мова зела” (1999), „Рослинничок” (2000), „Тиха радість” (2003) та інші. Твори перекладалися білоруською, болгарською, киргизькою, російською, тувинською та іншими мовами. Ряд із них включено в підручники для школярів.

Лауреат літературних премій ім. Валер’яна Поліщука (1984), ім. Володимира Кобилянського (1997), ім. Лесі Українки (2000).

Книги для дітей:

  • Шморгун Є. Вогник-цвіт : Повісті, оповідання. – Львів : Каменяр, 1989. – 240 с.
  • Шморгун Є. Грибовий хоровод: вірші / Є.Шморгун. – Рівне: ПП Лапсюк, 2011. – 28 с.
  • Шморгун Є. Де ночує туман : Оповідання. Для мол .шк. віку / Худож. В. М. Гукайло. – К.: Веселка, 1984. – 48 с., іл.
  • Шморгун Є. Дивосил-зілля : оповідання про рідкісні рослини. Для мол. та серед. шк. віку / Худож. Е. В. Попов та М. М. Усов. – К. : Веселка, 1980. – 111 с., іл.
  • Шморгун Є. Забуті боги предків: Оповідання. – К.: Веселка, 1994. – 79 с.
  • Шморгун Є. Зелені сусіди: Оповідання. – К.: Веселка, 1978. – 28 с
  • Шморгун Є. Їдемо до бабусі!: Вірші, пісеньки: Книжка-розмальовка. – Рівне: Азалія, 2006. – 24 с.
  • Шморгун Є. Ключ-трава: Наук.-худож. кн.: Для серед. шк. віку. – К.: Веселка, 1990. -231 с.
  • Шморгун Євген Майва. Записки на полях зошита моїх днів / Євген Шморгун. – Рівне : Азалія. – 2020. – 111 с.
  • Шморгун Є. Мова зела : Оповід. про рослинну символіку укр.. народу. – Рівне : Азалія, 1999. – 168 с.
  • Шморгун Є. Повісті з античних часів. – Рівне : Азалія, 2001. – 280 с.
  • Шморгун Є. Розказочки / Євген Іванович Шморгун. – Рівне : ПП  Лапсюк В.А., 2018. – 32 с.
  • Шморгун Є. Рослинничок : Книжка-розмальовка для дітей дошк. та мол. шк. віку : Вірші. – Рівне : Азалія, 2000. – 20 с.
  • Шморгун Є. Сніги непочаті: Історичний роман. – Рівне: Азалія, 2005. – 344 с.
  • Шморгун Є. Снігури: повість  / Євген Шморгун. – Рівне : ПП Лапсюк В.А., 2017. – 72 с.
  • Шморгун Є. Тиха радість. Оповідання про природу. – Рівне : Азалія, 2003. – 120 с.
  • Шморгун Є. Що сказав би той хлопчик : Оповідання. – К. : Веселка, 1981. – 26 с., іл.
  • Шморгун Є. Що шукала білочка : Оповідання. Для дошк. віку / худож. Я. Левич. К. : Веселка,  1978. – 16 с.

Comments are closed.