Небайдужим мамам і татам

«Ніхто не буде заперечувати, що дітей виховувати нелегко. Бо це щира правда! Ось яке складне стоїть перед нами завдання: ми, дорослі, повинні навчити наших малюків усього того, що знаємо і вміємо самі. А ще ми хочемо, щоб вони були кращими за нас: сильнішими, розумнішими, добрішими і щедрішими. Але ж не можна просто так сказати: «Будь добрим!», змахнути чарівною паличкою і – раз! – отримати добру або розумну дитину. Нам доведеться вчити хорошому на власному прикладі. А ще ми можемо читати нашим дітям казки. Їх багато: старі й нові, мудрі й іронічні, довгі й короткі. Чари казки власне й полягають у тім, що малюк чує її набагато краще, ніж усі повчання й зауваження дорослих. Чує і робить свої перші висновки.»

Наталія Чуб

Гресь, Анна. Як пригорнути кактус? Книга для батьків, які хочуть зрозуміти своїх підлітків. – Х. : ВГ «Основа», 2019. – 201 с.

Ця книга для тих, у кого вдома є незрозумілий, вередливий, різкий, агресивний підліток, який ще вчора був милим, ласкавим, добрим малюком. І для тих, у кого вдома є замкнений, мовчазний, ображений на весь світ підліток, який ще вчора був усмішливим, товариським, відкритим.

Ця книга покликана допомогти мамам і татусям зрозуміти і прийняти свою «нову» дитину, яка подорослішала.


Екман, Пол. Чому діти брешуть : як батьки можуть заохотити дітей бути чесними / Екман, Пол ; пер. з англ. Ю. Гордієнка. – К. : Видавнича група КМ-БУКС, 2018. – 263 с.

Автор пояснює, чому деякі діти брешуть більше ніж інші. Ви дізнаєтеся про зв’язок між брехливістю дітей і їхньою пристосованістю до подальшого життя, а також про те, що обман є частиною більш загального малюнку поведінки дитини, який найчастіше і найбільш вміло демонструють деякі діти.


Енциклопедія дошкільного розвитку / авт..-упоряд. В.П. Товстий. – Х. : Промінь, 2012. – 248 с. : ілюстр.

Ця книжка допоможе розвинути увагу, логічне, творче мислення і пам’ять, вивчити літери, навчитися рахувати та читати.

Велика кількість малюнків, прикладів, цікавих завданьб зроблять навчання веселим і захопливим.


Жолдак, Богдан. Казкарик, або Казковий конструктор : пізнав. гра / Жолдак, Богдан. – К. : Грані-Т, 2008. – 46 с. : іл.

Пізнавальна гра в казки, а також помічник, як їх вигадувати, складений для дітей і, особливо, їх батьків, які свого часу такої гри не мали, а лише тепер здобули.


Казьміна, Світлана. Нестрашна енциклопедія безпеки для дорослих та дітей. Як навчити дитину правильної поведінки без залякувань і погроз / С.В. Казьміна, В.В. Баланова. – Х. : ВГ «Основа», 2019. – 96 с. : іл.

З книги ви дізнаєтеся про те, як захистити свою дитину від викрадача в реальному житті, від педофіла у віртуальному; як зрозуміти, що дитина готова до самостійних прогулянок і походів до школи, як навчити її розпізнавати небезпеку й уникати її; як убезпечити дітей удома, в парку, на вулиці.


Обертинська, Анеля Петрівна. Бережи себе, малюк! : навчальний посібник / Обертинська, Анеля Петрівна та ін. – К. : Росава – Н, 2009. – 112 с. : ілюстр.

Книжка висвітлює специфіку поведінки дітей у небезпечних ситуаціях. Малюнки відображають складні ситуації, в яких може опинитися дитина: під час пожежі, повені, на льоду, в лісі, наодинці вдома тощо.


Робінсон, Кен. Ви, Ваша дитина і школа : як прокласти шлях до найкращої освіти / Робінсон, Кен, Ароніка, Лу ; пер. З англ. Ганна Левів. – Львів : Літопис, 2018. – 240 с.

Це третя книга відомого фахівця з освіти Кена Робінсона, яка вийшла українською мовою. На її сторінках автор окреслює важливі принципи й дає практичні поради, як організувати і скерувати навчання дитини в школі чи за її межами.


Черняєва, Валентина Юріївна. Школа дошкільнят : уроки доброти + ляльк. театр / Черняєва,  Валентина Юріївна. – Х. : Ранок : Веста, 2005. – 64 с. : іл.

Книга містить методичний матеріал з етичного виховання дошкільнят, а також добірки завдань, спрямованих на розвиток образного та логічного мислення, їх творчих здібностей, розширення словникового запасу, розвиток усного мовлення.


Чуб, Наталія. Азбука дружби : кн. Для читання разом із дітьми / Чуб, Наталія. – Х. : Фактор, 2011. – 112 с. : ілюстр. – (Енциклопедія для маленьких вундеркіндів).

Ця книжка про пригоди чотирьох малят: Білого Ведмедика Андрійка, Полярної Сови Люсі, Оленятка Сергійка та Пінгвінчика Павлика. Усі вони хочуть дізнатися, що таке дружба. Із цією метою звірята вирушають до Великого Кита, а по дорозі з ними трапляються різні пригоди. Вони допомагають одне одному в біді, разом радіють і сумують. Зрештою герої розуміють, що вони стали справжніми друзями, які гуртом подолають будь-які негаразди!


Чуб, Наталія. Бегемотик і зірочка : гра в казку / Чуб, Наталія. – Х. : Фактор, 2011. – 28 с. : ілюстр.

Це добра й повчальна казка про маленького бегемотика Табі, який хотів, щоб найгарніша зірочка на небі світила лише йому. Та невдовзі він збагнув, що бути жадібним – погано і що значно веселіше милуватися зірочкою разом із друзями.

У кінці книжки є сторінки з фігурками, вирізавши які, ви зможете пограти з малюком у ляльковий театр. А ще ви знайдете тут яскраві наклейки із зображеннями героїв казки.


Чуб, Наталія. Пальчикові ігри : для спільної роботи батьків і дітей / Чуб, Наталія Валентинівна ; худож. Світлана Сова. – Х. : Віват, 2019. – 96 с. : іл.. – (Найкращий подарунок). – На обклад. : Розумниця Такса і десять веселих пальчиків.

Ця яскрава книжечка – ваша помічниця. Завдяки завданням, які ви у ній знайдете й виконаєте разом, ваш малюк навчить свої пальчики бути слухняними та спритними. Він мислитиме нестандартно, потренує увагу й пам’ять, а разом із кумедною таксою навчатися буде ще веселіше! Усе, що вам треба робити, – це читати книжку разом з дитиною та виконувати завдання.


Періодика.

10 правил успішного батьківства // Початкова освіта. – 2018. – №9. – С. 17-18.

Бондарчук, Ірина. Гіперактивна дитина в школі : особливості поведінки, виховання та навчання // Початкова школа. – 2018. – №5. – С. 1-4.

Важливість крупної моторики для розвитку дитини // Мамине сонечко. – 2020. – №6. – С. 19-20.

Вдягаємося самостійно // Мамине сонечко. – 2020. – №2. – С. 19-20.

Гайова, Тетяна. Спілкування з батьками як запорука успіху дитини // початкова освіта. – 2018. – №18. – С. 30-39.

Жорстоке поводження з дітьми  // Розкажіть онуку. – 2020. – №2. – С. 24-26.

Ігри, що розвивають мовленнєву активність // Мамине сонечко. – 2020. – №5. – С. 19-20.

Кочубко, Оксана. Що ми робимо не так? : ваша дитина – ваше дзеркало / Кочубко, Оксана // Дитячий садок (Шкільний світ). – 2020. – №3 (лютий). – С.26-29.

Лялька – важлива іграшка для дівчаток та хлопчиків // Мамине сонечко. – 2020. – №7. – С.19-20.

Чому не варто застосовувати покарання? // Мамине сонечко. – 2020. – №4. – С. 19-20.

Як вирішити дитячий конфлікт: поради батькам // Початкова освіта. – 2018. – №1. – С.58-59.


5 речей, які батьки мають знати про виховання дітей [Електронний ресурс] // ВВС NEWS Україна : [веб-сайт]. – Електрон. дані. – Режим доступу: https://www.bbc.com/ukrainian/features-50865853 . – Дата публікації :  25.12.2019. – Назва з екрана.

Сачук Віталія. 5 типів виховання, які травмують життя дитині [Електронний ресурс] // Рівне 1 : [веб-сайт]. – Електрон. дані. – Режим доступу: https://rivne1.tv/news/5-tipiv-vikhovannya-yaki-travmuyut-zhittya-ditini . – Дата публікації :  27.12.2018. – Назва з екрана.

Поради і рекомендації батькам щодо виховання і навчання дітей в сім’ї [Електронний ресурс] // Департамент освіти та науки Івано-Франківської міської ради : [веб-сайт]. – Електрон. дані. – Режим доступу: http://osvita-mvk.if.ua/content&content_id=1264 . – Назва з екрана.

Comments are closed.