Відомі особистості з українським корінням

Відомі особистості з українським корінням

 

Митці

Басков Микола, російський співак (тенор), заслужений артист Росії. Його бабуся по матері родом з Полтавщини.

Бронєвой Леонід (1928) родом з Києва,  видатний радянський актор театру і кіно. Народний артист СРСР (1987). Найвідоміші фільми: «Сімнадцять миттєвостей весни», «Формула кохання», «Покровські ворота», «Той самий Мюнхгаузен» тощо.

Булгаков Михайло (1891-1940) народився, провів дитинство і юнісь в Києві, видатний радянський письменник («Майстер і Маргарита», «Біла гвардія», «Собаче серце» тощо).

Гвердцителі Тамара , народна артистка Грузії, народна артистка Росії. Її мама родом з Одеси.

Горовиць Володимир (1903-1989) народився, навчався, виступав у Києві,  один з найвидатніших піаністів ХХ століття. Більшу частину життя прожив у США.

Гурченко Людмила ( 1935 — 2011) — радянська акторка та співачка, народна артистка СРСР,  народилась в Харкові.

Корольова Наташа (Наталія Поривай), російська естрадна співачка, Заслужена артистка Росії, народилась (1973 р.) і вросла в Києві.

Крутой Ігор, народився 1954 року в Гайвороні, Кіровоградська область, композитор, Народний артист Росії, Народний артист України.

Лифар Серж (Сергій)  (1905-1986) народився в Києві,  один з найвидатніших танцівників та балетмейстерів XX століття українського походження (рід Лифарів мав козацьке коріння). Більшу частину життя працював у Франції.

Мілявська Лоліта, російська і українська співачка, акторка, телеведуча і режисер, народилась (1963 р.) в Мукачеві Закарпатської обл.

Носов Микола (1908-1976), родом з Києва – радянський дитячий письменник. Найбільш відомий як автор творів про Незнайку.

Сєров Олександр, радянський і російський естрадний співак, народився (1954 р.) в с.Ковальовка Миколаївської обл.

 

 

Щедра українська земля, як виявилося, подарувала Голлівуду чимало талантів. А надто Київ і Одеса.

Леонардо Дікапріо

Коріння відомого голлівудського красеня в Одесі. Після революції 1917 року бабусі актора, одеситці, довелося втікати в Німеччину, а згодом — у США. В Америці в неї був роман з італійцем, від якого завагітніла, проте батько дитини не побажав виховувати свою дочку Олену – майбутню маму Лео.

Майкл Дуглас

Одеса близька також Майклу Дугласу, точніше, його батькові Кирку. Справжнє ім’я батька Дугласа — Іссур Даніелович-Демський. Свого часу вся сім’я з маленьким тоді ще Іссуром виїхала в Америку і змінила імена. Втім, сам Майкл зізнається, що прізвище Демський йому дуже подобається, але, на жаль, через професію змінити своє вже не вийде.

Вайнона Райдер

Хто б міг подумати, що справжнє прізвище красуні-брюнетки — Томчина! Про свої українські корені актриса мріє зняти фільм, про що не раз говорила в інтерв’ю.

Міла Йовович

Міла Йовович до 5 років жила в Києві й Дніпропетровську, поки сім’я не виїхала спочатку до Лондона, а потім у США. Мілина мати, Галина Логінова, в Україні була актрисою й починала свою кар’єру на кіностудії імені Довженка. Міла не раз заявляла, що дуже пишається своїм українським корінням, і намагалася всіляко підтримувати рідну країну в складні часи.

Дастін Гоффман

Гоффман — корінний киянин. Після того, як бабусю й дідуся Дастіна розстріляли більшовики, сім’я виїхала в Америку. Подейкують, що рід актора сягає корінням аж  запорізьких козаків.

Наталі Вуд

Наталі Вуд, вона ж Наталія Миколаївна Захаренко, тричі номінувалася на премію «Оскар» і ніколи не приховувала своїх українських коренів. Батьки актриси під час революції втекли з Харкова до Владивостока, а потім у Китай і Сан-Франциско, в якому 1938 року й народилася майбутня зірка. Наталі зіграла в кіно понад 60 ролей, її картини «Вестсайдська історія» (1961) і «Великі перегони» (1965) увійшли в золотий фонд світового кіно.

Ольга Куриленко

Українська «дівчина Бонда» — так часто називають цю актрису – родом із Бердянська. Ольга починала свою кар’єру як фотомодель і гадки не мала, що колись стане однією з голлівудських зірок першого ешелону.

Джонні Депп

Так, Джонні — наш! Принаймні в цьому впевнена Одеса. Архіваріус з Одеси Марина Батуріна підтвердила інформацію, що Депп Микола Олександрович (дідусь?) мешкає саме в цьому місті.

Девід Духовни

53-річний Духовни зовсім недавно дізнався, що він родом з України, про що негайно повідомив в одній зі своїх соцмереж. Раніше актор вважав, що його предки — вихідці з Росії, але виявилося, що їхнім рідним містом був Київ. Девідів батько (досить відомий письменник і публіцист на ім’я Амрам), побоюючись сталінських репресій, емігрував з Києва в Америку.

Міла Куніс

Мілена Марківна Куніс народилася в Чернівцях, де жила до 8-ми років. 1991 року її сім’я емігрувала до Лос-Анджелесу. Щоб удосконалити англійську мову, маленьку Мілу записали на курси акторської майстерності. Так і почалася її успішна кар’єра в Голлівуді.

Стівен Спілберг

Дід режисера Спілберга по батькові жив у маленькому українському селі, а дідусь по матері — виріс в Одесі! Тому оскароносний постановник — справжній українець. І, до речі, просто обожнює український борщ.

Сильвестр Сталлоне

І знову місто-герой Одеса. Саме звідти родом мама Сильвестра, Джеклін Сталлоне-Лейбофіш. У 80-х роках вона поставила собі за мету відшукати рідних у цьому місті, вдавшись по допомогу до Михайла Горбачова — так у відомого актора виявився родич, який досі живе в Одесі й має свій бізнес.

 

Джерело:
http://novamolod.ck.ua/nashoho-tsvitu-po-vsomu-svitu/

Нобеліанти родом з України
Нобелівські лауреати – вихідці з України

 

Офіційно Україна не має жодного лауреата Нобелівської премії. Натомість серед нобеліантів є чимало вихідців з України. Це вчені та письменники, які народилися, навчалися, розпочинали свою діяльність або тривалий час жили, плідно творили в Україні, але одержали Нобелівську премію, будучи громадянами інших країн.

Ілля Мечніков (1845-1916)

Видатний мікробіолог, ембріолог, зоолог, імунолог. Винахідник вакцини від сибірської виразки. Нобелівською премією славетного науковця відзначено 1908 року як підданого Російської імперії в галузі фізіології та медицини (разом із відомим німецьким фармакологом та імунологом Паулем Ерліхом) „за праці з імунітету”.

Найважливішим досягненням Іллі Мечнікова стало відкриття явища фагоцитозу та створення на його основі фагоцитарної теорії імунітету (1882). Ідея вченого про можливість застосування одних мікроорганізмів для припинення розвитку інших дала надзвичайно важливі результати. Зокрема, це уможливило використання з лікувальною метою антибіотиків. Завдяки цьому вдалося врятувати життя мільйонів людей. Також на основі досліджень Мечнікова було впроваджено в медичну практику медикаменти, що містять сапрофіти. Це дало змогу інтенсифікувати лікування дисбактеріозу, гострих і хронічних ентеритів, колітів, панкреатитів та інших захворювань шлунково-кишкового тракту.

Народився Ілля Мечніков 15 травня 1845 року в с. Іванівка-Панасівка на Харківщині в дворянській родині молдовського походження. 40 років життя вченого тісно пов’язані з Україною. Свої дослідження з фізіології та медицини він проводив в Одесі, де у 1886 році заснував першу в Україні (і другу у світі) лабораторію з мікробіології, у якій працював над створенням вакцин проти сибірської виразки овець та холери курей. Однак у 1887 році Ілля Мечніков переїхав до Парижа, де було більше можливостей займатися науковою діяльністю. Працював в інституті Луї Пастера, який очолив 1905 року. У 1902 році став почесним членом Петербурзької академії, а 1913 року очолив Інститут експериментальної медицини в Петербурзі. Помер 1916 року в Парижі на 71-му році життя, заповівши спалити своє тіло в крематорії. Урна з прахом ученого вихідця з України, зберігається в бібліотеці Пастерівського інституту в столиці Франції.

Зельман Абрахам Ваксман (1888-1973)

Відомий американський учений. Винахідник першого антибіотика.
Народився 2 липня 1888 року в с.Нова Прилука на Вінниччині. Премією його нагороджено в 1952 році „за відкриття стрептоміцину – першого антибіотика, ефективного при лікуванні туберкульозу”.
Уже в  1949 році вченому вдалося налагодити масове виробництво препарату, завдяки якому було врятовано життя багатьох людей. Під його керівництвом було також відкрито неоміцин, актиноміцин, канденицин, які широко використовуються в клінічній медині та ветеринарії.
Нагороджений як громадянин США, куди емігрував з України в 1911 році.

Шмуель Йосеф Агнон (1888-1970)

Класик єврейської літератури

Нобелівською премією в галузі літератури був нагороджений 1966  року „за  глибоко  оригінальну й майстерну прозу за мотивами життя єврейського народу, талановите відображення загальнолюдських проблем сучасності, за його комічну майстерність, багатство та глибину творів”. Нагороду отримав як громадянин Ізраїлю. Став першим з івритомовних та їдишемовних письменників володарем цієї високої відзнаки.

Агнон Шмуель – визнаний письменник світового рівня, класик єврейської літератури. Понад 80 його творів було перекладено десятьма мовами світу. Цікавим є той факт, що однією з провідних тем у творчості стала Західна Україна. Саме про долю галицьких євреїв, які жили в Україні, та про поневіряння євреїв-емігрантів написано кращі твори письменника. Серед них повість «Проста історія», романи „На морській глибині”, „Гість на одну ніч”, „Зовсім недавно” тощо. Літературознавці нерідко порівнюють Агнона Шмуеля з Сервантесом і Гоголем, Кафкою та Достоєвським…

Парадоксально, однак ще зовсім недавно в Україні нічого не було відомо про письменника Шмуеля Йосефа Агнона, який народився 17 липня 1888 року в м. Бучач на Тернопільщині. Зростав у заможній, освіченій сім’ї. У вісімнадцятирічному віці прибув до Львова, де працював у редакції єврейської газети.

Влітку 1907 року Агнон Шмуель опублікував на західноукраїнських землях понад сімдесят своїх ранніх творів. Цього ж року виїхав до Палестини.

Упродовж певного часу жив і працював у Німеччині, потім повернувся до Єрусалима, де 17 лютого 1970 року помер.

Саймон Сміт Кузнець (1901-1985)

Американський учений-економіст.

Ще один наш співвітчизник Саймон Кузнець у 1971 році був нагороджений спеціальною премією імені   Альфреда   Нобеля в галузі економіки. Суть зроблених ним наукових відкриттів сформульовано так: „за емпірично обґрунтоване тлумачення економічного зростання, яке привело до нового, глибшого  розуміння як економічної та соціальної структур, так і процесу розвитку”.  Все своє життя він займався дослідженнями,   спостерігаючи циклічність економічних процесів, вивчаючи макроекономіку. Йому приписують народження терміна „валовий національний продукт”. Нагороджений Саймон  Кузнець як громадянин США.

Міжнародне визнання вченому принесли розробки програм національного доходу США як одного з найважливіших показників рівня економічного розвитку американського суспільства і матеріального добробуту його громадян та дослідження факторів і показників національного доходу багатьох країн. На основі праць ученого було розроблено стратегію, що дала змогу СІІІА подолати складну економічну кризу 30-х років. .

Народився майбутній економіст 9 квітня 1901 року в м. Харків. Успішно закінчивши середню школу, Саймон вступив на юридичний факультет Харківського університету, але після двох років навчання почав працювати в бюро статистики праці при уряді Радянської України. У 1922 році разом зі своїм молодшим братом емігрував у США, де займався науково-педагогічною діяльністю. Здобув почесні вчені ступені багатьох університетів, зокрема Гарвардського, Принстонського, Колумбійського, Пенсильванського тощо.

Помер відомий економіст 10 липня 1985 року в Кембриджі.

Роальд Гоффманн (1937)

Американський учений-хімік.

У яскравому сузір’ї нобелівських обранців належне місце посідає і Роальд Хоффманн (Сафран), якому в 1981 році, разом із японським хіміком Зеніті Фуку, присуджено Нобелівську премію «за розробку теорії протікання хімічних реакцій, створену ними незалежно один від одного». Це відкрило нові можливості для планування хімічних експериментів. Нагороджений як американець. Основні наукові дослідження вченого присвячені хімічній кінетиці і вивченню хімічних реакцій. Він є співавтором закону Вудварта-Гоффманна про закономірності перебігу хімічних реакцій між органічними сполуками.

Народився майбутній учений 18 липня 1937 року в м. Золочів, що на Львівщині. На українській   землі минули його дитячі літа. Згодом згадував про Україну як про «обітовану землю свого серця».   До Америки  Роальда Гоффманна    занесла третя хвиля  еміграції.  Після нацистських концтаборів, він із матір’ю переїхав до Польщі (у Краків). У 1949 році емігрував в США, оселився в Нью-Йорку. Свою вищу освіту почав із медицини в Колумбійському університеті, який закінчив у 1958 році. Пізніше продовжив наукову роботу в Гарварді, спеціалізуючися з хімії, в Упалі (Швеція), досліджуючи явища квантової хімії.

Георгій Шарпак (1924)

Французький учений, один із найталановитіших експериментаторів фізики.

Георгія Шарпака, громадянина Франції, відзначено премією 1992 року з фізики „за винахід та вдосконалення детекторів частинок, особливо багато провідної пропорційної камери”. Йдеться про винахід і розвиток нових детекторів елементарних частинок, зокрема про відкриття так званих камер Шарпака. Праці вченого посприяли відчутному прогресу в фізиці елементарних частинок.

Народився 1 серпня 1924 року в м. Дубровиця на Рівненщині в українській родині. Тут і минуло його дитинство. У1932 році Георгій Шапрак разом із сім’єю опинився у Франції…  Громадянство прийняв лише 1946-го.

У своїх публікаціях не раз із теплотою згадував про Україну. 

Ісидор Рабі (1898—1988) — американський вчений-фізик, що народився на Лемківщині, у місті Риманеві (тепер — Польща). Одержав Нобелівську премію 1944 року «за резонансний метод вимірювання магнітних властивостей атомних ядер»

Петро Леонідович Капиця (1894–1984) — по матері походив із українських дворян Стебницьких. Батько його, полковник Леонід Капиця — виходець із Волині, поляк за походженням. Сам він народився у Петербурзі. Лауреат Нобелівської премії 1978 року «за базові дослідження та відкриття у фізиці низьких температур».

Менахем Вульфович Бегін (1913— 1992) — 7-й прем’єр-міністр Ізраїлю (від червня 1977 до 1983), лауреат Нобелівської премії миру 1978. Народився в сім’ї секретаря єврейської громади у Бересті (українська етнічна територія, нині на території Білорусі).

Джерела:

http://lib.if.ua/exhib/1350392664.html
http://uk.wikipedia.org/wiki/Нобелівські_лауреати_—_вихідці_з_України

Comments are closed.