Цікаве про Україну

Цікаве про Україну

Давайте заповнимо прогалину у своїх знаннях і будемо пишатися Україною – такою прекрасною, такою різною, такою талановитою!

 

Географія

 

– Україна – найбільша з країн, що територіально повністю знаходяться в Європі.
Саме в Україні розташовується географічний центр Європи. Біля містечка Рахів, у Карпатах.
– Найдавніша відома вченим карта, а також найдавніше поселення Homo Sapiens знайдено в Україні, в селі Межиріч Канівського району Черкаської області. Їм 14,5 – 15 тисяч років. Карта вибита на кістці мамонта, з цього ж матеріалу і поселення.
У Чорному морі виявили єдину в світі підводну річку. Довжина річки становить 37 морських миль, ширина – більше півмилі, а швидкість течії води – 4 милі на годину (близько 7,5 км/г). Було також відзначено, що річка переносить колосальні обсяги води – 22 тис. кубічних метрів на секунду. Якщо б ця річка перебувала на суші, то, посідала б шосте місце в світі за цим показником.
– Олешківська пустеля – одна з найбільших пустель Європи знаходиться саме в Україні. Олешківські піски складаються із безмежних барханів висотою близько 5 м з негустою рослинністю, знаходяться у Цюрупінському районі (стара назва Цюрупінська – Олешки), за 30 км на схід від м. Херсон. Влітку пісок нагрівається до 70 градусів. Трапляються тут піщані бурі. В пустелі на глибині 300-400 м існує прісне підземне озеро з дуже смачною водою.
– В Україні поблизу Нікополя, на косі біля р. Лапінки, на одному з рукавів Дніпра можна почути явище, що рідко зустрічається у світі, — співучі піски. «Спів» цих, мабуть, найдивніших пісків чути після дощу, коли верхній шар злипається і утворює крихку кірку. Крокуючи нею, можна почути звуки, подібні до свисту повітря, випущеного з автомобільної камери.

Історія

У головному храмі госпітальєрів на Мальті є скульптура запорізького козака, яка розміщена на надгробку Великого магістра мальтійських кавалерів. Вона символізує братство по зброї і дружні зв’язки Мальтійського Ордену з православним духовно-лицарським братством козаків.
Автор першої в світі Конституції – український політичний і громадський діяч Пилип Орлик. 5 квітня 1710 р. його обрали гетьманом Запорізького війська. У цей же день Пилип Орлик оголосив «Конституцію прав і свобод війська Запорізького». У США Конституцію прийняли в 1787 р., у Франції та Польщі — тільки в 1791 р.
– Найбільші чоловічі монастирі йменуються Лаврами. Статус Лаври мають лише шість монастирів у світі. Три з них знаходяться в Україні. Це Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра в Києві, що отримала цей статус ще у 1598 р., Свято-Успенська Лавра в м. Почаїв і Святогірська Свято-Успенська Лавра на Донеччині.
Шарль де Голль, легендарний президент Франції, стверджував: Якби у мене була така армія, як УПА, німецький чобіт ніколи б не топтав землю Франції “.
У середні віки Київ до 1240 року, до моменту руйнування монголо-татарами, був найбільшим містом у Європі.
В містечку Бердичів (Житомирська область) в костелі Святої Варвари 14 березня 1850 р. місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. У цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, який крім написання музики також керував роботами з реставрації тамтешнього органу.
– Територією України пролягав один з найбільших історичних транспортних шляхів — «шлях із варяг у греки» — система річкових шляхів і волоків між ними завдовжки 3 тис. км, що пов’язувала північні землі Давньої Русі з південними руськими землями та Балтійське море з Чорним. Протягом усієї давньої історії Україна-Русь виступала мостом між світами Східної Європи і Давнім Сходом, Європою античною, візантійською і латинською.
– Споконвіку наш Прапор мав інший вигляд. Жовтий колір був зверху, а блакитний – знизу. Це символізувало сонце та море. «Перевернув» його Гетьман Скоропадський, аби відрізнитись від символіки УНР.

Природні багатства

На території України зосереджено чверть запасів чорнозему всієї планети. До речі, саме цей факт був важливим для Гітлера в його прагненні окупувати нашу землю.
В Україні – найбільший запас марганцевої руди у світі, 2.3 мільярда тонн або близько 11% від усіх покладів планети. Ще у нас немало залізної руди – 7% світових запасів.
Наша країна входить до сімки найбільших в світі виробників рослинної олії, свинини, цукру і картоплі.

Освіта та мова

Україна займає четверте місце в світі за кількістю громадян з вищою освітою.
– Першим, донині існуючим, вищим навчальним закладом в Україні є Острозька колегія, що була заснована у м. Острог князем Костянтином Острозьким у 1576 р. Острозька слов’яно-греко-латинська школа (академія) — один з найстаріших вищих навчальних закладів у Східній Європі,
– Наша мова є однією з найбільш красивих і мелодійних. На Всесвітній конференції мовознавців у Римі (у середині 20-х років минулого століття) українську мову за мелодійністю визнали другою після італійської.
– Українська мова визнана третьою серед найкрасивіших мов світу за кількома критеріями: лексика, фонетика, побудова речень і фразеологія після перської і французької на паризькому мовному конкурсі, що пройшов у 1934 році.
Більшість українських слів починаються з літери «п». Hайчастіше вживаємо букву українського алфавіту «о». Найбільш рідко в словах державної мови зустрічаються літери «г» і «ф».
Українська мова вважається однією з найкращих для освідчення в коханні.

Мистецтво

– Одну з найпопулярніших пісень у світі – Summertime – Джордж Гершвін написав під враженням від колискової “Ой ходить сон коло вікон” у виконанні Українського Національного хору.
– Українець Микола Сядристий хоч і не шульга, але підкував блоху та зробив ще величезну кількість неймовірних витворів мистецтва. Наприклад, він зумів вставити в середину волосини гілочку троянди. Творчість цього майстра затвердила у світі появу нового поняття – „мікромініатюра”. Мистецтво Миколи Сядристого обійшло всі континенти. Найбільш повно його твори представлені в Московському політехнічному музеї, у постійній експозиції мікромініатюр в Києво-Печерському заповіднику і в Музеї мікромініатюр в Князівстві Андорра.
– Одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень – це “Щедрик”, народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедриканабирають мільйони переглядів. Трембітанайдовший музичний інструмент у світі (сягає 3 метрів).
– Пабло Пікассо був у захопленні від робіт української художниці Катерини Білокур (1900-1961). Коли в 1954 р. він побачив її роботи на виставці, то сказав, що вони геніальні і порівняв Катерину Білокур з відомою всьому світові художницею Серафін Луіс.

Винаходи

– Перша в світі гасова лампа – винахід українців! Вона була винайдена у Львові працівниками аптеки “Під золотою зіркою” Ігнатієм Лукасевичем і Яном Зехом 1853 році.
Саме в Україні в 1814 р. П. І. Прокоповичем був винайдений рамковий вулик, який значно спрощує збір меду. Україна в останні роки впевнено зберігає місце в трійці світових лідерів з виробництва меду.
– У 50-ті роки в Києві було сконструйовано першу в континентальній Європі електронно-обчислювальну машину МЕОМ (під керівництвом академіка С. Лєбедєва), розроблено теорію цифрових автоматів (В. Глушков), на основі якої створювались електронно-обчислювальні машини нового покоління (попередники нинішніх комп’ютерів).
– У 1964 р. у Фізико-технічному інституті АН УРСР був створений найбільший на той час у світі прискорювач електронів у 2 млрд електронвольт.
– Українці, а саме конструкторське бюро Антонова, розробили літак з найбільшою вантажопідйомністю у світі – Ан -255 “Мрія”. Спочатку він проектувався для перевезення космічних кораблів. Зараз “Мрія” робить комерційні вантажні перевезення.
Колеса для місяцеходів робили на Харківському велосипедному заводі. Перший „Луноход” з колесами, розробленими конструктором Василем Матюхіним, прилетів на поверхню Місяця 17 листопада 1970 року в районі Моря Дощів.
– Дніпропетровський український завод «Південмаш» виробляє найбільш екологічні у світі ракетоносії, за допомогою яких в космічний простір відправляють габаритні комерційні вантажі. Здійснюється запуск вантажів в рамках проекту міжнародного масштабу «Морський старт».

Спорт

– Українська гімнастка Лариса Латиніна – володарка 18 олімпійських медалей, це – найбільше досягнення в історії олімпіад.
Дмитро Халаджі, чемпіон України з пауерліфтингу, був занесений до Книги рекордів Гіннеса в якості людини, яка встановила більше 20 рекордів.
– Український шахіст Руслан Пономарьов 2002 року у віці 18 років став самим юним чемпіоном світу із шахів.
– Сергій Бубка – видатний український легкоатлет, олімпійський чемпіон зі стрибків з жердиною є 35-разовим рекордсменом світу. Його рекорд для змагань на відкритому повітрі (стрибок на 6,15 м) досі ніхто не побив.

Унікальні факти

Українці зробили найбільший у світі келих для шампанського об’ємом в 56,25 л. Як пити шампанське з такого келиха, поки незрозуміло, але це ще один офіційний світовий рекорд Гіннесса від українців.
Третій найвідвідуваніший у світі Макдональдс знаходиться в Києві біля залізничного вокзалу. Цей заклад незмінно потрапляє до п’ятірки найбільш жвавих Макдональдсів світу.
Найстарішим деревом в Україні вважається 1300-річний дуб в урочищі Юзефін Рівненської області.
Найдовша печера України носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі. Це гіпсова печера на глибині 20 м протяжністю 216 км. Найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю взагалі, вона поступається лише Мамонтовій печері в США.
Найкоротша головна вулиця серед усіх столиць світу, але в той же час одна з найширших і найгарніших – Хрещатик у Києві. Її довжина всього 1225 м.
Найдовший тролейбусний маршрут в світі складає 86 км, а проходить він у Криму між Сімферополем та Ялтою.
Станція метро «Арсенальна» у Києві — найглибша у світі. Вона проходить під землею на глибині 105 м. Станцію біля будівлі парламенту побудували в 1960 р., однією з перших.
– Людина, яка вшанована найбільшою кількістю пам’ятників у світі, – Тарас Шевченко. Пам’ятники йому встановлені в 1200 місцях по всьому світові.
– Мало хто знає, але в нашій державі проживає найвища людина світу – Леонід Стадник. Його ріст – 2 м 56 см, а розмір ноги – 62.
– Статуя «Батьківщина-мати» (висота 102 м) у Києві вища за статую Свободи в Нью-Йорку (93 м) та монумента Христа-Спасителя у Ріо-де-Жанейро (38 м).

 

Використані джерела:

http://rama.com.ua/ukrayina-nadzvichayna-30-neymovirnih-faktiv-pro-ukrayinu-yaki-nihto-ne-znav/
http://life.pravda.com.ua/society/2011/08/22/84347/
http://mykyiv.com.ua/86-vybir-redaktsii/673-neimovirni-fakty-pro-ukrainu-iaki-malo-khto-znav
http://povorotanet.io.ua/s196720/cikavi_fakti_pro_ukraenu
http://xto3na.wordpress.com/2012/08/24/12-фактів-про-україну-які-ви-не-знали/
http://xto3na.wordpress.com/2012/08/24/12-фактів-про-україну-які-ви-не-знали/
http://uk.wikipedia.org

Маловідомі історичні факти

Що ми знаємо про себе – про українців? Виявляється, дуже мало. Нижче наведені кілька із безлічі майже фантастичних фактів, які лишаються маловідомими, які чекають, щоб ми пізнали їх і подивувалися: це ж ми, невідомі!

Перенесемося в Південну Африку. Йде англо-бурська війна (1899-1902 рр.). Бури борються проти імперської британської армії. А от командир одного із загонів бурів – українець Юрій Будяк. Це й не дивно, коли в жилах – козацька кров. Цікаве інше. У полон до цього загону потрапляє англійський військовий журналіст, звали якого Уїнстон Черчілль. Так, це був майбутній славнозвісний прем’єр-міністр Великобританії, і саме його врятував Юрій Будяк від розстрілу. Згодом, завдяки вдячному У.Черчіллю, Ю.Будяк вступив до Оксфордського університету. У 1917 році Ю.Будяк працює в апараті Центральної Ради – уряду Української Народної Республіки, а потім – радянські табори і смерть 1943 року. Така людська доля, яку ще треба досліджувати.

Про долю багатьох українців ми знаємо ще менше. Так, Софія Ружинська, будучи волинською княгинею, командувала у XVII столітті військом у 6 тисяч воїнів.

Лише уривчасті відомості маємо про волелюбну українку Степаниду. Вона була активною учасницею повстання Степана Разіна, очолювала повстанський загін зі Слобідської України, а після поразки повстання її у 1670 році зіслали в каземати Тихвинського жіночого монастиря.

Мабуть, заслуговує не одного фільму доля козака Якова Малика. У XVI столітті він потрапляє до Індії, де стає великим візирем індійського князівства Гуджерат. Отак-то…

Не так уже й багато ми знаємо, як не дивно, про корінного полтавця, українця Миколу Гоголя. Наприклад, мало кому відомо, що Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.

Можна було б зібрати словник українських прізвищ, спотворених у ході русифікації російськими чиновниками. Так, український рід Чехів у ХІХ столітті став чомусь Чеховими. Дід А.Чехова ще був Чехом. Сам А.Чехов писав, що дід його – українець. Досить кумедно Дейнеки перетворились на Денікіних. Козаки Розуми стали Розумовськими, Чайки стають Чайковськими. Дід Петра Чайковського, великого композитора – Петро Чайка – закінчив Києво-Могилянську Академію і його як медика російський уряд відрядив штаб-лікарем у Вятку. Ймовірно, українська атмосфера в родині Чайковських збереглася набагато краще, ніж у Чехових, бо з 24-річного віку майбутній композитор майже щороку по кілька місяців жив в Україні, де написав понад 30 творів, серед яких – опери “Коваль Вакула” (“Черевички”), “Мазепа”, пісня-романс “Садок вишневий коло хати”, дует “На вгороді коло броду” на слова Т.Шевченка. В жорстокі часи наступу імперії на українську мову він домагався постановки “Тараса Бульби” М.Лисенка, використав у своїх творах багато українських народних пісень.

Серед тих, хто відцурався свого народу, – відомий письменник, українець за походженням… Федір Достоєвський. Рід Достоєвських походив з села Достоєва біля Пінська (українсько-білоруське порубіжжя). Один з Достоєвських стає ієромонахом Києво-Печерської Лаври і в 1647 році бере участь у виборах чергового митрополита. Цікаво, що серед Достоєвських, які жили на Поділлі, найбільше було представників духовного звання. Андрій Достоєвський був священником української уніатської церкви. Він був дідом письменника Ф.Достоєвського. Син Андрія посварився з батьком і братом і подався в Москву. Звали його Михайлом, і як спомин про родину й Україну він узяв із собою, зберіг і передав своїм синам власні українські поезії. Донька великого письменника згадує: “…поетичні здібності були вже в українській родині мого батька, а не були дані щойно через мою матір-москвичку, як припускають літературні приятелі Достоєвського”. Шкода, що Ф.Достоєвський не став в обороні України.

Цього в принципі не можна сказати про В.Маяковського. Поет гостро критикував москалів: “Товаришу москаль, на Україну жартів не скаль”. А ще нагадував, що москалі з історії України знають лише Шевченка, Тараса Бульбу, борщ і сало (“Знань у росіянина не глибока товщ”). Зате дуже полюбляє такий “брат” “дурницю зморозить, викладе весь вантаж розумовий: візьме й розповість зо двоє курйозів – анекдотів української мови” (цитуємо, до речі, в перекладі Л.Первомайського). “Вивчіть цю мову!” – звертається поет до… чи не глухих? До речі, він про себе писав: “Я з діда – козак, з другого – січовик”.

Дослідники вказують, що українські роди Маяковських пішли, ймовірно, від тих козаків, які стояли на сторожі на курганах, при маяках, що підпалювались у разі татарських нападів.

На жаль, й українці Ріпи перетворилися на Рєпіних. Хоч Ілля Рєпін, який народився на Харківщині, все ж зберіг своє відчуття належності до українців й малював себе у вигляді козака, що спирається на гармату. “Час вже подумати про український стиль у мистецтві”, – відзначав митець. А проте він не лише говорив, а й створив чимало творів на українську тематику, приміром, “Запорожці пишуть листа турецькому султану” – він намалював два варіанти цієї картини.

На закінчення хочу нагадати: скільком Черчіллям ми б не врятували життя, у скількох Індіях ми б не ставали візирами, були б Франками чи Гоголями, Достоєвськими або Чайковськими, ми ніколи, ніколи не повинні забувати, хто ми є. Будьмо гордими, що ми – українці. Ми маємо свій рід, свій грандіозний народ і свою вічну землю на цій планеті – Україну. Цього у нас ніхто й ніколи не забере, лише не цураймося свого, і тоді ми побудуємо державу, не гіршу, ніж побудували собі інші європейці.

Сланіслав Біличенко, 
бакалавр Національного університету “Києво-Могилянська Академія”, Миколаївська філія

 

#xa;UKMsoNormal

Comments are closed.