020218

2.02

Понад 900 днів, з 1941 по 1944 роки, місто Рівне перебувало під окупацією нацистської Німеччини. Панування фашистських загарбників закінчилося 2 лютого 1944 року. З нагоди 74-ї річниці визволення Рівного від нацистських окупантів в рамках краєзнавчих студій «Відчуй, що це земля твоя» пройшли години патріотичного виховання «У граніті, в бронзі, у серцях» для учнів шкіл. 
Діти прослухали розповідь бібліотекаря про перші дні війни, про трагічні роки окупації, які супроводжувався масовими розстрілами й репресіями.  Всього у місті та його околицях тільки влітку-восени 1941 року було знищено 102 тис. чоловік. В урочищі Сосонки біля Рівного 6 листопада 1941року фашисти розстріляли тисячі євреїв, а згодом влаштували на території міста 3 концтабори: у передмістях Грабник та Воля, та на вулиці Білій. 
Внаслідок жорстоких визвольних   боїв за місто загинуло більше тисячі радянських воїнів, які були поховані на Дубенському кладовищі (сучасний Меморіал Воїнської Слави) та в міському парку ім. Т. Г. Шевченка. 
Діти переглянули унікальні кадри кінохроніки про визволення рідного міста, які любязно надав в користування друг нашої книгозбірні Олександр Коташевський, та тематичну виставку «І вічна пам’ять, і безсмертя».

 

 

Comments are closed.