110618

11.07

У похід вирушають ті, хто не боїться далеких доріг, хто з нетерпінням чекає нових зустрічей із сонцем, вітром, багаттям, наметом і цікавими людьми.  Юні туристи команди «Ватра» Рокитнівського району Рівненської області  дуже полюбляють мандрувати рідним краєм: милуватися його красою, вивчати та досліджувати історичні, археологічні об’єкти, дбати про довкілля.   
Перед початком літніх експедицій керівники команди, вчителі М.В. Карповець та О.М. Барановська провели з юним туристами бесіди та практичні заняття на теми: «У поході», «Секрет рюкзака», «Багаття за всіма правилами». Дітьми та педагогами опрацьовано цілий ряд інформаційних джерел та намічені туристичні маршрути. Серед визначних місць, які відвідали та планують відвідати члени команди протягом літа є чимало цікавих пам’яток природи, історії архітектури.
Рокитнівщина – це, перш за все, один з куточків прадавніх лісів Рівненського полісся, де можна побачити рідкісні рослини. Одна з них – азалія понтійська (рододендрон жовтий), яку «ватрівці» побачили в с.Березове.  Ще у далекому 1795 році англійський садівник на прізвище Міклер побачив цю рослину на Поліссі і викопав кілька кущів, частину яких згодом продав за великі гроші. З тих часів за рододендроном закріпився статус однієї з найгарніших декоративних рослин. Карл Лінней дав йому назву азалія понтійська, а місцеві жителі називають її дряпоштан. Проте туристам варто бути обережними, не ставити намети поруч із заростями азалії – вона отруйна.
У цій же місцині дзюркотить оповите сивими легендами джерело «Церковки».
Цікавлять юних туристів і архітектура старовинних православних храмів. Один з таких – дерев’яна церква Успіння Пресвятої Богородиці ХVIII ст. в с.Переходичі.
Вражає також  дуб, що росте в урочищі «Юзефін» і притягує мандрівників своєю величчю та віком. За місцевими переказами, Юзефинський дуб є свідком походів на древлянські землі київського князя Ігоря 945 року та княгині Ольги і навіть має відповідне прізвисько «Дуб князя Ігоря».  Природознавці визначили за фітограмою вік Юзефинського дуба в 1350 років, завдяки чому він потрапив до переліку Природних чудес України та  був визнаний найстарішим дубом України.
Попереду – ще багато цікавих походів і невивчених об’єктів Рокитнівського краю!

Comments are closed.