100918

10.09

Об’єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО на території Млинівщини
На минулих вихідних,  наша команда “ПрофіТур” Млинівського центру туризму у формі одноденного туристичного походу дослідила південні окраїни Млинівського району, а зокрема с. Смордва, яке є досить цікавим з туристичної точки зору.
Першим досліджуваним об’єктом став геодезичний знак – дуга Струве, який знаходиться на південних околицях села. У ХІХ столітті, коли не було супутників та електронних технологій, за допомогою так званої дуги Струве науковці вимірювали параметри планети Земля. Було обчислено довжину земного меридіана з надзвичайною точністю – всього на два сантиметри відмінною від сучасних досліджень. Дуга – це мережа з 265-ти вимірювальних пунктів, яка тягнулася зі Скандинавії до Росії і з 1816 по 1855 рік слугувала для визначення параметрів Землі. Свою назву вона отримала на честь засновника – астронома та геодезиста Фрідріха Георга Вільгельма Струве. Опорні точки мережі протяжністю майже три тисячі кілометрів були марковані на місцевості найрізноманітнішим чином: видовбаними у скелях заглибленнями, залізними або кам’яними хрестами, камінними пірамідами чи спеціально встановленими обелісками. У 2005 році  дуга Струве внесена до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Оглянувши геодезичний знак – прямуємо в сільський парк, який знаходиться поруч зі ставком. Ставок є мисливським заказником, де охороняються водоплавні птахи. На цьому місці знаходилася історична пам’ятка – палац Ледуховських (давній волинський рід, який був представлений переважно на Волині. Їхня основна резиденція була в Лідихові неподалік Кременця.), який не зберігся на сьогоднішній день. Після Другої світової палац був повністю зруйнований. Від нього залишилися тільки підземелля і численні речі, які іноді викопують на городі селяни.

 

 

Comments are closed.