081118_03

Зустріч з істориком-краєзнавцем Володимиром Остапуком

Працівники Здолбунівської районної бібліотеки для дітей та юнацтва організували  для команди «Ватра» зустріч з відомим істориком-краєзнавцем Володимиром Остапуком.
Володимир Панасович розповів дітям цікаві відомості про історію виникнення міста Здолбунова, про розвиток промисловості та освіти, культурного та релігійного життя, росту населення, що беруть початок з появою залізниці в кінці XІX століття. Розповідь супроводжувалася демонстрацією рідкісних історичних  матеріалів, документами та фото. 
Ось як, наприклад, виглядав колись залізничний вокзал (побудований 1873р.).
Здолбунів був і залишається містом багатонаціональним. Представники різних спільнот вносили свій вклад у його розбудову. Євреї займались переважно торгівлею. На базарній площі неподалік вокзалу були переважно їхні крамнички.
А от поштовх до промислового розвитку  дали чехи.  1884 року брати Єлінеки вперше побудували тут цементний завод.
У 1917 році в місті було відкрито  чеську школу.
Учні дізнались також про відомих людей, пов’язаних з історією Здолбунова. Як, наприклад, Леонід Маслов – український інженер-архітектор, дослідних архітектури Західної Волині, який працював у Здолбунові в 1941-43 р.р.             
По завершенню зустрічі як діти, так і їхні куратори дякували Володимиру Панасовичу за розповідь.
До приходу учасників проекту підготувалися і бібліотекарі. Вони підготували прекрасну виставку книг, журналів, альбомів «Знай і люби свій край».

 

 

 

Comments are closed.