041218

04.12.2018

«Рівненські магеллани» мандрують музеями рідного міста

«Рівне – місто оригінальних музеїв! Сумніваєтесь?! – приїжджайте і переконаєтесь у цьому на власні очі» – кажуть «Рівненські магеллани» на чолі зі своїм капітаном Лізою Підкоморною.

Готуючись до участі в проекті «Профікемп» команда  ЗОШ №29  Рівного вирішила популяризувати маловідомі унікальні музеї свого міста: зоологічний, народної іграшки, ковальського мистецтва, фотографії, бурштину та музей пожежної безпеки «Промінець». Переважна більшість їх була заснована нашими земляками-ентузіастами. Школярі відвідали згадані музеї, поспілкувались з їхніми засновниками та хранителями, оглянули експозиції.  

Отож, розпочнемо нашу екскурсію з Музею бурштину, розташованого на одній з найстаріших вулиць міста – вулиці Симона Петлюри. Приміщення музею знаходиться у старовинному будинку ( збудованому 1903 року), який є пам’яткою архітектури. Музей бурштину був відкритий у 2010 р.

Серед експонатів музею – шматки бурштину віком до 40 млн. років, знайдені у різний час на території Рівненщини, а також виготовлені з нього ювелірні вироби та твори мистецтва. Зокрема, експонується найдавніший виріб в Україні – диск-амулет віком приблизно 2,5 тис. років, знайдений на території Дубенського району. Він свідчить про те, що наші предки вже тоді вміли обробляти цей сонячний камінь та робити з нього прикраси. Окрасою музею вважаються камені, у яких закристалізувалися комахи.  

Наступний об’єкт нашої екскурсії – зоологічний музей «Кунсткамера природи». Саме так називає свою колекцію засновник музею біолог Ростислав Шикула.
За 30 років він зібрав понад 2500 екземплярів рідкісних тварин, здебільшого безхребетних мешканців морів та тропічних узбереж і лісів. Колекцію розміщено в аудиторії Міжнародного економіко-гуманітарного університету ім. С. Дем’янчука. 

Найцікавішим для юних дослідників виявилось відділення, в якому представлені комахи Африки, Південної Америки, Південної та Південно-східної Азії. Звісно, вражають найбільші в світі скорпіони, павуки-птахоїди, тарантули а також морські жителі – краби, раки, лангусти, морські їжаки і зірки. Не менш дивують щелепи рифової акули, китовий вус, ніс риби-меч та літаюча риба.

Ще один незвичайний музей вразив «Рівненських магелланів»  – це музей історії фотографії, що розмістився на вул.Соборна,1 в майстерні відомого рівненського фотомитця Олександра Харвата.

У музеї розкрита історія фотоіндустрії. Колекція налічує 250 експонатів: історичні фотографії Рівного, апарати й аксесуари, які подарували музеєві фотографи з світовим іменем.

Тут також можна побачити зображення на склі, камери ХІХ століття, перші плівкові фотоапарати, велику кількість книг і журналів про фотографію.

 

Comments are closed.