Сучасна періодика для дітей

Сучасна періодика  для дітей

/консультація/

Сучасна українська дитяча періодика – одна із галузей дитячої літератури. Періодичні видання для дітей покликані популяризувати провідні пізнавальні та педагогічні  ідеї, знайомити юних читачів із творами сучасних українських та зарубіжних письменників, розповідати про нові досягнення та події у житті людства, пропагувати морально-етичні норми суспільства. Світ української дитячої преси з кожним роком розширюється і сприяє не тільки всебічному розвитку дитини, а й формує свідомість нового покоління. Адже сучасні діти не хочуть залишатися осторонь від  тих подій, що відбуваються у світі. Тому саме від улюблених журналів і газет вони очікують відповіді на свої запитання.

Нині дитячі періодичні видання вирізняються хорошою поліграфічною якістю, яскравим художнім оформленням, тематичною різнобарвністю. Все це приваблює і спонукає до читання.

Думка багатьох про те, що дитячій періодиці не під силу конкурувати із телебаченням та інтернетом, як основними новітніми засобами інформації, є хибною. Адже вони жодною мірою не замінять періодику. Це різні засоби інформації, що по-різному впливають на читачів. За основним напрямом викладення матеріалу дитячі періодичні видання поділяються на: пізнавальні, розважальні, навчальні, культурологічні та науково-популярні.

До пізнавальних відносяться всі видання, що мають переважно пізнавальний зміст. Тематика таких газет і журналів досить розмаїта. Більшість із них подають потрібну інформацію через гру, адже гра – найприродніше заняття для малечі.

На сучасному ринку періодики для дітей є чимало видань розважального характеру: діти люблять розважатися і читати про розваги та заради розваги (особливо це стосується дітей середнього шкільного віку). Такі журнали – це здебільшого ще один спосіб використати вільний час дитини, зацікавити її коміксом або кросвордом.

Навчальні видання покликані насамперед допомогти дитині у навчанні. Одночасно вони можуть також стати у нагоді батькам, педагогам, вихователям, адже друкують корисний наочний матеріал (нові форми ігор, вправ). Наприклад, допоможуть навчити основ англійської мови, математики, фізики, хімії, біології тощо. Журнал може прийти на допомогу і дошкільникові, що разом з батьками вивчає абетку. Навчальні журнали поділяються на два типи: освітні та релігійні.

Основа кожного номеру видань культурологічного характеру – художній матеріал, вітчизняна, світова класика та фольклор.

Науково-популярні видання є дієвим засобом популяризації спеціальних знань серед широкої дитячої читацької аудиторії. У такій періодиці міститься наукова теоретична і практична інформація.

Кожне дитяче періодичне видання має свою читацьку аудиторію, яка визначається її віком. Від цього залежить і характер адресованих їм періодичних видань: тематика, обсяг матеріалу, вибір жанру тощо.

Періодичні видання для дітей можна умовно поділити на дві групи: ті, які мають сталу традицію і нові, нещодавно засновані.

 

Зупинимось на дитячій періодиці, яка є найбільш популярною.


Класика дитячої періодики – літературно-художній і загальноосвітній журнал для дітей молодшого шкільного віку  –  «Барвінок». Виходить з 1928 року як «Жовтеня», а вже перший повоєнний  номер вийшов у 1945 році у Києві під назвою «Барвінок». В Україні барвінок – дуже поширена квітка, яку люблять в народі, складають вірші… Звідси і назва журналу. «Барвінок» неодноразово був нагороджений державними відзнаками. Саме на його сторінках друкувалися твори для дітей українських письменників-класиків: М. Рильського, М. Стельмаха, О. Вишні, В. Нестайка, Л. Костенко, Г. Тютюнника, Є. Гуцала та інших.

На сьогодні – це прекрасно ілюстрований журнал завдяки тісній співпраці з професійними художниками , рекомендований шкільною програмою.

На   сторінках журналу – найкращі художні твори для дітей, які плекають любов до Батьківщини, повагу до батьків, мови, увагу до здоров’я, безпеки життя. Розмаїття тематики і жанрів розвивають логічне мислення у дітей, фантазію, пам’ять. «Барвінок» навчить робити висновки через різні, вміщені тут, інтелектуальні ігри, завдання, конкурси, кросворди. В ньому залишились традиційні рубрики: «Хто? Що? Як? Де? Коли? Чому?», «Ми любимо читати», «Книга золотих казок» та інші. Даються корисні поради психологів. В журналі є рекламна сторінка. Функціонує інтернет-версія видання. Та, на жаль, з липня 2019 року журнал припинив свою роботу.


Витримав іспит часом і на сьогодні залишається улюбленим серед дошкільнят і молодших школярів літературно- художній журнал «Малятко» (видається з 1960 року КП «Редакція журналу «Малятко»). Він і надалі класичний у своїй першості.  А відданість традиції в даному разі виявляється  виправданою. Вона стає для журналу «гарантією прихильності читачів, які керуються впевненістю в стабільній якості журналу, знають, що знайдуть тут перевірені досвідом підходи поруч з новим наповненням. Як і раніше, тут публікуються роботи популярних українських і зарубіжних письменників, поетів та художників. Збереглись  рубрики «Калинчине віконце», «Прочитай сам», «Маляткова пошта», «Незабутні маляткові друзі» та інші. Тепер головні герої журналу Малятко і Калинка пропонують вивчити колядки, які тут надруковані, та написати до редакції про свій славний український рід. Журнал пропонує різні конкурси: «Мої бабуся і дідусь», «Добра справа», «Ми – маленькі українці», «Ігрові завдання, головоломки, кросворди», а також традиційну саморобку в середині видання. Спеціальна «Сторінка для батьків» дає можливість порозважатися всією родиною.

Щороку до Дня захисту дітей «Малятко» вручає премію імені Наталі Забіли найкращому письменнику і художнику, які в ньому публікувалися.

Журнал можна читати онлайн. Виходить щомісяця.


Для наймолодших розрахований журнал «Мамине сонечко від 1 до 3» (ТОВ «Видавництво «Мамине сонечко»). Це поки що єдиний журнал для таких малюків. Кожен випуск має свою тему, дарує маленьким читачам безліч яскравих, пізнавальних та розважальних ігор і завдань.

«Мамине сонечко від 2 до 5»  призначений для розвитку уяви, творчості, уваги, логічного мислення та мовлення. З дорослими можна створити іграшку-саморобку, яскраві аплікації. Завдяки спеціальним вправам малюки підготують руки до письма. Родзинкою журналу є розмальовка, герой якої оживає і вистрибує зі сторінки за допомогою спеціальної програми на телефоні чи планшеті. Виходять обидва журнали 1 раз на рік.

 

З 2006 року 1 раз на рік друкується  всеукраїнський розвивально-пізнавальний журнал  для дітей від 2 до 7 років «Ангелятко» (видавець ТзОВ «Країна Ангелят»). Фактично аудиторія журналу – вся родина, адже маленьким дітям читають старші. «Ангелятко» – це добрі й веселі, а насамперед, цікаві казки, вірші, пісеньки. Журнал має на меті прищепити любов до книги, до читання загалом, а зробити це можна лише за допомогою літературних текстів. Пізнавальні оповідки та інтелектуальні завдання в кожному номері дають знання про навколишній світ, розвивають логічне мислення, спостережливість, кмітливість. А іграшки-саморобки підштовхують дитину до творчості, бажання робити щось своїми руками.


Паралельно видається журнал «Ангеляткова наука», який покликаний підготувати  дитину до школи: навчити, граючись, писати, читати, рахувати. Журнал створено дитячими психологами та фахівцями дошкільного виховання. Крім цього в обох виданнях є розповіді про свята, оповіді з Біблії, які розвивають духовну сторону дитини, моральність, доброту.

 

 

 

З 2005 року ТОВ «Дитячий міжнародний журнал «Пізнайко» видає два журнали: «Пізнайко від 2 до 6» та «Пізнайко від 6». Рішення редакції цього видання про розмежування журналів за віком було обгрунтованим і необхідним. Дошкільники  мають свій журнал, що відповідає їхнім віковим особливостям, а молодші школярі – свій. Головним персонажем у ньому став борсучок на ім’я Пізнайко і завдяки журналу про нього дізналися тисячі діток. З ним маленькі читачі здійснюють веселі мандрівки, дізнаються багато цікавинок, адже весь матеріал подається через гру. Тут і комікси, кросворди, найкращі літературні твори, ігри та призи. Є ще й англомовне видання.


 

Кожен випуск журналу «Пізнайко від 2 до 6» є тематичним.  Малюки знайдуть тут багато яскравих ілюстрацій, а батьки – пояснення про те, як працювати з даним матеріалом. Номери журналу тестуються із залученням діток та педагогів, а 1-2 рази в рік редакція проводить анкетування для внесення коректив у концепцію подання матеріалу.  Сучасним та цікавим є офіційний сайт видання. Тут можна не лише передплатити журнал, але й придбати архівні випуски, книги, почитати корисні статті та зіграти у флеш-ігри. Виходять журнали 1 раз на місяць.


Допомогти малюкам від 3 до 7 років життя пізнавати навколишній світ і підготуватися до школи покликаний всеукраїнський пізнавально-ігровий журнал «Малюк Котя». Видається з 2011 року ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Анатоль+» у Києві 1 раз на місяць. Журнал використовує сучасний підхід до розвитку дитини, поєднуючи навчання з розвагами. Разом з кошеням на ім’я Котя діти зможуть навчитися читати і писати, засвоїти основи англійської мови, математики, логіки, розвинути пам’ять і моторику рук. Видання пропонує багато казок, ігор, головоломок, кросвордів, конкурсів. Обов’язковими тут є теми, що прищеплюють дитині любов до своєї країни – України, до людей, до рідної землі.

 

 

З 2016 року українським ТОВ «Ко-оп Медіа» видається щомісячний пізнавально-розважальний журнал для дітей молодшого шкільного віку «Розумашки». Його сторінками малюки мандрують Україною та світом. Тут публікуються ексклюзивні матеріали про природу, історію, фізичні явища. Даються прості та змістовні відповіді на запитання дітей, цікавинки про життя тварин. Розважальні рубрики друкують логічні та математичні завдання, розповіді та оповідання, кросворди, розмальовки, саморобки. У виховній рубриці – комікси про життя дитини, велика кількість влучних запитань. Видання має сучасний дизайн, а в кожному номері – багато оригінальних ідей.

У 2018 році з’явився новий розважально-пізнавальний щомісячний часопис «Золоте левеня» (видає всеукраїнська громадська організація «Золоті Леви Чорної сотні»). Він орієнтований на дошкільнят і має на меті в легкій і розважальній формі привчити дитину до читання та корисно і весело провести час з батьками. Тому на сторінках журналу різноманітний контент: від казок і оповідань – до пізнавальних вікторин, від захопливих ігор – до вивчення англійської та іспанської мов. Також на сайті «Золотого лева» можна брати участь в різноманітних конкурсах та вигравати призи.

 

Веселять та розвивають інтелект дитячі журнали «Весела малеча» та «Стежка». Вони не тільки подають нову цікаву інформацію з гарними ілюстраціями, а й перевіряють засвоєні знання за допомогою ребусів, кросвордів, логічних завдань, саморобок, розмальовок та коміксів. У щомісячному журналі «Весела малеча» (м. Київ) є додаток «Розважальник інтелектуала».

 

 


Журнал «Стежка»  –  сам є комплексною грою; головним героєм кожного нового випуску є відомий казковий або мультиплікаційний герой, де поряд із завданнями на розвиток розумових здібностей подаються завдання зі словами на розвиток зв’язного мовлення. ТОВ «Редакція дитячого журналу «Стежка» друкує видання 2 рази на місяць.

 

 

 

Для ігрового розвитку дітей від 3-х років пропонується казковий журнал «Івасик-Телесик для малят». Ілюстровані в українському стилі казки, вірші та комікси весело підготують дітей до першого класу.

 

 

Таку ж мету має і дитячий журнал «Ведмедик Баррі», де разом з головним персонажем малюки будуть здобувати навички, які необхідні в підготовці до школи. Виходить журнал 1 раз на місяць у м. Києві.

 

 

Сучасний підхід для розвитку дитини – через розваги – пропонує щомісячний журнал «Равлик» (м. Київ). Дошкільнята разом із Равликом навчаться читати, фантазувати, розвивати пам’ять, маторику рук, логіку та мислення. Яскраві сторінки видання наповнені іграми, конкурсами, різними завданнями, розмальовками, саморобками та наліпками. У творчій майстерні разом з батьками діти можуть створити картини із ниток, крупів, тканини та іншого незвичного матеріалу.

 

 

 

З 2018 року для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку ТОВ «ИДЗ» (Запоріжжя) раз на місяць видає яскравий, барвистий, пізнавальний журнал «В гостях у казки». На його сторінках є все, що потрібно для гармонійного розвитку дитини: повчальні казки, розвиваючі вправи та завдання, настільні ігри, кулінарні рецепти. В кожному номері журналу – додаток з розвиваючими наклейками.

 

 

 

 

Таку ж саму тематику і категорію читачів має щомісячне львівське видання «Смайлик». У журналі постійні рубрики: захоплюючий світ тварин, подорож у минуле, повчальні притчі, чомучка для допитливих, оригамі з паперу, фокуси та експерименти. Крім того, головоломки, кросворди, ребуси, загадки, лабіринти, шифрограми, саморобки, тести, сторінка англійської мови.

 

 

У 2007 році вперше побачив світ  львівський пізнавально-розважальний журнал «Куля» для дітей 7-12 років. Це видання заохочує молодших школярів до читання, розвиває їх ерудицію та інтелект. Публікації в журналі частково доповнюють програму школярів 2-5 класів. З «Кулею» можна мандрувати замками України, дізнатися про найновіші мультфільми, розповісти про себе та свої захоплення, познайомитися з обдарованими дітьми різних шкіл (про їхні вміння, знання, творчі досягнення), посміятися з веселих розповідей, дитячих анекдотів, відгадувати загадки. В рубриці «Веселі задачки» є вправи на уважність та логічне мислення, ребуси, анаграми, головоломки і різноманітні цікавинки.

Щомісяця читачі журналу за правильні відповіді в конкурсах отримують призи.

 


«Колобочок» – це навчально-пізнавальний і розвиваючий журнал, орієнтований на дошкільнят та молодших школярів, який видається 1 раз на 2 місяці на Буковині. У ньому публікуються як відомі українські дитячі письменники, так і місцеві автори, а також молоді автори-початківці. Журнал яскраво ілюстрований. Щономера у ньому – цікаві розповіді про традиційні українські свята, пам’ятні дати, народні звичаї. Діти знайдуть ігри, забави, лічилки, загадки, кросворди, саморобки з паперу, розмальовки та інтелектуальні завдання для їхнього віку.

 

 

 

Багато цікавого та корисного знайдуть дошкільнята та молодші школярі на сторінках розважально-пізнавального журналу «Яблунька». Видається з 1997 року («КП Редакція журналу «Дім, сад, город») 6 разів на рік. Він містить захоплюючі розповіді про таємниці природи, казки та легенди, рецепти смачних страв на «Веселій кухні», фото та листи маленьких дописувачів, адреси для листування у рубриці «Шукай друзів».  У«Яблуньці» працює школа здоров’я та гарних манер. Тут друкуються кросворди, узори для вишивання, розфарбовки, іграшки-саморобки, дитячі малюнки, вікторини, ігрові завдання тощо.

 

 

Отримати певні знання перед школою та допомогти з навчанням у молодших класах мають на меті відомий дитячий гумористичний ігровий журнал «Веселі картинки», навчально-пізнавальний журнал «Веселі уроки», пізнавально-гумористичний журнал «Весела перерва». Всі вони видаються щомісяця у ТОВ «Видавництво «Весела перерва».

Так, рідна мова в картинках, комікси з математикою, завдання для «умілих ручок», уроки логіки, веселі досліди, ігри, конкурси – все це представлено у «Веселих картинках». Поряд з українськими сторінками  є і англійські. Для журналу малюють кращі художники, пишуть досвідчені літератори. Тут можна побачити фото переможців численних конкурсів, які обов’язково нагороджуються призами.

 


На сторінках журналу «Веселі уроки» – фізика і хімія в коміксах, реферати та підготовка до ЗНО, поради психолога, сторінка для дівчат, швидке вивчення англійської мови та багато іншого.

 

 

 

 


Журнал «Весела перерва» пропонує ігрове завдання, уроки ерудитів, кросворди та ребуси з різних предметів, веселу фізику, підказки з української, різні приколи, тест «IQ» на перерві тощо.

 

 

 

 


Серед багатьох видань для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку доречно назвати мистецький розвивальний журнал «Джміль». Він був заснований у 1997 році як додаток до журналу «Дошкільне виховання», а зго- дом став самостійним журналом. Його друкує видавництво «Світич», періодичність виходу – щомісяця, крім червня та серпня. Нині «Джміль», набувши популярності, розширив свою читацьку аудиторію. Він цікавий не лише дітям, але й їх батькам, вчителям, вихователям. Кожна сторінка журналу навчає, розвиває і виховує, а робить це в легкій ігровій формі. Головний герой Джмелик зі своїми друзями знайомить малюків з цікавинками живопису, музики, літератури, вчить розуміти гармонію в законах природи, самостійно міркувати, ставити запитання, знаходити відповіді та робити висновки.

Родзинка журналу – безкоштовні електронні додатки для розвитку дітей. Вони оформлені у вигляді презентацій (у Microsoft Office PowerPoint) та доступні для завантаження на офіційному сайті дитячого журналу.


Серед пригодницьких журналів варто відмітити «Крилаті». З 1963 року він видавався у США та розповсюджувався серед української діаспори. В Україні друкується з 2007 року ТОВ «Українська Видавнича Спілка Ю. Липи», розрахований на дітей 6-10 років. Видання стало всеукраїнським, має чудове художнє оформлення та дизайн. «Крилаті» ставить за мету не лише розвивати та навчати, але й виховати європейського, обізнаного, творчого українця-патріота. На кожній сторінці – нові пригоди, конкурси, кросворди, ребуси, саморобки, поради психолога, велика кількість інтерактивних завдань. «Поетична сторінка» друкує твори сучасних українських письменників.

Періодичність виходу журналу – 6 разів на рік.


Такі часописи як «Світ Дитини» та «Дзвіночок» мають виражене національно-патріотичне спрямування.

Заснований ще у 1919 році «Світ Дитини» був заборонений як націоналістичний. Відновлений у Львові в 1994 році. Часопис «Дзвіночок» друкувався у Львові з 1919 по 1939 рік. Далі його закрили, а в 1993 році був відроджений у Рогатині. З 2004 року видається в Івано-Франківську.

Обидва видання мають пізнавальне, історичне, культурно-розважальне та літературно-мистецьке спрямування. Вони розраховані на дітей як дошкільного, так і молодшого та середнього шкільного віку. Журнали учать   українських традицій і звичаїв, пісень, розкривають сторінки історії, знайомлять з творами видатних письменників, з відомими художниками. «Завдання від пана Мудрагеля» («Світ Дитини») отримають ті, хто хоче навчитися логічно мислити.

А казки, віршики, сміховинки, ігри та жарти для малюків «Дзвіночка» супроводжуються смішними ілюстраціями. Кожен номер видання демонструє високу культуру друку.

«Світ Дитини» –  щомісячне видання, а «Дзвіночок» виходить1 раз на 2 місяці.

 


Питанню національно-патріотичного виховання підростаючого покоління присвячене львівське видання «Пластовий шлях» («Пластове видавництво»). Журнал висвітлює маловідомі сторінки історії пластового життя, дискусійні статті, спомини, теми моралі тощо.

 

 

Деякі дитячі журнали адресовані дівчаткам від 7 років, які цікавляться рукоділлям. Такі із них як «Візерунок у долонях» (ТОВ «Видавництво «Весела перерва»), «Українська вишивка» ( Від «Діана +»), «Жасмин» (І. Ніколайчук), «Чарівна принцеса» (ТОВ «Егмонт Україна») навчать дівчат власноруч робити чудові прикраси з бісеру, тканини, паперу, пластику. Ці часописи знайомлять з різноманітними техніками: оригамі, квілінг, витинанка, га-нутель; допомагають опанувати основи шиття, вишивки (рушників, сорочок, скатертин, ікон, картин, подушок) та плетіння. Видання показують красу народного мистецтва, розкривають символіку орнаменту з різних регіонів України.

 

 

 

 

Щомісячні журнали «Барбі» (ТОВ «Егмонт Україна») і «Маленька Фея та сім гномів» (ТОВ «Мамине сонечко») розкриють дівчатам секрети моди,  допоможуть отримати навички дизайну, проведуть майстер-класи, вікторини, ігри тощо.

 

 

 

 

 

 

Серед журналів є такі, якими більшою мірою цікавляться хлопці. Зокрема, журнал «Маленький розумник» (ТОВ «Мамине сонечко») – це вірші, оповідання, казки, навчальні завдання, а також розвивальні завдання, які виходять 1 раз на місяць спеціально для хлопчиків 5-9 років. Для них пропонуються ігри з машинами, літаками, потягами, кораблями та іншими хлопчачими речами. В журналі є математичні, мовні вправи, іграшки-саморобки, аплікація та цікаві рухові доклейки. Серед найцікавіших рубрик видання – «Кросворд», «Розфарбовка», «Казка-забавлянка», «Майстер-клас» тощо.

 


Розважально-пізнавальний журнал «Тачки» теж полюбляють хлопці. В ньому – захоплюючі історії, цікаві завдання, маса пізнавальної інформації зі світу автомобілів та знайомство з черговою мультсерією від Діснея. Його видає «Егмонт Україна» 2 рази на місяць.

 

 


З 2019 року видавництво «Академія Саморобкіна» друкує освітньо-ігровий журнал для занять художньо-технічною творчістю «KubRiki». Він адресований дітям 5-12 років. Розвиває моторику рук, увагу,наполегливість, творчі здібності. Настільні ігри, паперовий конструктор – все у цьому журналі. Він стане надійним помічником в організації навчання та дозвілля учнів початкових класів.

 

 


Подібні журнали   за тематикою та щомісячною періодичністю – «Веселі саморобки» та «Моє хобі».

 

 

 

 

 

 

Для школярів, які захоплюються моделюванням, досить цікавими є 2 наступні журнали. Видання, яке поєднує науково-природничий стиль із художнім моделюванням – «Юний моделіст – натураліст» (ТОВ «Видавництво «Весела перерва»). З нього діти не тільки дізнаються про біологічні характеристики певного виду, а й навчаться клеїти картонні моделі – копії тварин дикої природи, про які йдеться в журналі. Тут також розміщені статті про тварин та інші матеріали, які доповнять шкільні знання. Журнал «Юний моделіст – архітектор» цього ж видавництва навчить дітей будувати з картонних вкладок моделі пам’яток архітектури, дасть знання з історії будівель та краєзнавства.

 

 

 

 

 

 

Жанр коміксів теж представлений в українській дитячій пресі. З 2008 року видавництво «Егмонт Україна»  друкує журнал коміксів «Чарівниці».  Сюжет перейнято з італійського журналу коміксів про п’ятьох дівчат – чарівниць в жанрі фентезі. В кожному номері є якийсь подарунок для дітей, а також дитячі малюнки, створені власноруч.

 

 

 


У 2018 році в Україні з’явився журнал коміксів та ілюстрацій для дітей 7-15 років «Juno» (видавництва «Джуно»). Вперше він був представлений читачам на Київському фестивалі коміксів і відразу ж отримав схвальні відгуки. Журнал легко заохотить дітей до читання, адже тут – цікаві пригодницькі сюжети, незвичайні герої та персонажі, огляд книжок для дітей та їх батьків, багато різних цікавинок та розмальовки. Періодичність виходу – 1 раз у квартал.

 

 


Для старшокласників та підлітків добре відомий  журнал «Однокласник». Він був заснований ще у 1923 році під назвою «Червоні квіти», далі виходить як «Піонерія», а з 1991 року отримав сучасну назву.  В «Однокласнику» поєднують освітню, пізнавальну та розважальну тематику. Нові оповідання, новели, пригоди, консультації психологів, візажистів – на сторінках видання. Тут друкуються анекдоти, гороскопи, інтерв’ю з зірками шоу-бізнесу, молодіжні новини, дописи читачів. А рубрики «Лист» та «Посиденьки» пропонують замислитися над питаннями та проблемами, що турбують юних читачів. Журнал видає 1 раз на місяць КП «Редакція журналу «Однокласник».

У наш час виходить чимало науково-популярних журналів для дітей. Зокрема, періодичне видання «Країна знань»,  розраховане на читачів середнього та старшого шкільного віку. Воно дає змогу дізнатись про останні досягнення світової та української науки, друкує статті з різноманітних галузей знань: фізики, хімії, біології, географії, світової культури, розповідає про численні наукові відкриття. Журнал познайомить з провідними вузами країни. А найголовніше – він викликає бажання вчитися. Його видає 10 разів на рік ГО «Науково-освітня спілка Майбутнє».

 

Користується попитом у старшокласників щомісячний науково-популярний журнал «Юний технік України». Він дає інформацію про цікаві винаходи в історії людства, актуальні новини науки і техніки, креслення та схеми конструювання моделей авіа-, судномоделювання, різних корисних пристроїв, сприяє розвитку навичок до технічної творчості. Друкує  журнал видавництво «Грамота» з 2009 року.

 

 

 

Всеукраїнський науково-популярний журнал «Колосок» – один із кращих природничих видань. Тут публікуються науково-популярні статті з біології, хімії, фізики, астрономії, географії тощо. Матеріали журналу присвячені різноманітним явищам живої природи, новим відкриттям в науці і техніці, науковим загадкам і цікавим дослідженням у різних галузях знань. Разом з «Колоском» діти можуть виготовляти моделі природних явищ та цікавих саморобок. Журнал виходить з 2006 року щомісяця у Львові.

 

 

 


В Україні існує екологічний науково-художній журнал «Паросток». Його започатковано Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді у 1995 році. Виходить 1 раз у квартал. «Паросток» у більшості матеріалів показує красу природи, розповідає про мальовничі куточки України та усіх континентів, публікує цікаві статті про рослини, тварин. Діти діляться історіями про домашніх улюбленців. Свої статті тут публікують відомі вчені: біологи, екологи, аграрії, педагоги, психологи та літератори.

 

Для тих, хто цікавиться історією краю, звичаями народів світу пропонується науково-популярний та народознавчий журнали «Чумацький шлях» і «Дивосвіт: казки, легенди, міфи» (видаються у м. Києві). На сторінках першого – подорожі, пригоди, статті видатних вчених України, знахідки археологів, розповіді про колекції та колекціонерів. Виходить 1 раз на півроку.

«Дивосвіт: казки, легенди, міфи» виходить двічі на місяць та публікує казки, легенди, міфи, байки народів світу, біографії історичних постатей, висвітлює традиції, звичаї, описує релігійні та народні свята. Також знайомить з цікавими матеріалами про міста і села України, легендами і переказами про них, прислів’ями та приказками різних народів.

Видання розраховані як на дітей, так і їхніх батьків.

 

 


 

 

 



В Україні видається ряд вузько профільних дитячих журналів. Серед них можна назвати журнал «Музична школа», який містить фортепіанні твори для початківців. Для юних автолюбителів випускається дитячий автомобільний журнал «Hot Wheels». Для любителів тварин (а саме такими є і діти) ТОВ «Скай-Продакшн» видає журнал «ЗооДруг» (виходить 1 раз в місяць). Тут розповідають про породи собак і котів, корисний корм для різних тварин, одяг для  них,   зачіски тощо. Для всіх, хто пізнає основи комп’ютерної грамотності, від початківців – до професіоналів, пропонується науково-методичний журнал «Комп’ютер у школі та сім’ї» (видається з 1998 року). У ньому фахівці діляться з читачами своїми знаннями і досвідом, дають корисні поради. У своїй роботі його можуть використовувати як учні, так і педагоги, а також усі, хто хоче знати комп’ютер.

 

 

 

 

 

 

 

Про найвизначніші спортивні події в Україні інформують спеціальні журнали про спорт. Один із них – ілюстрований журнал «Олімпійська арена». Його часто запитують старшокласники та підлітки, адже він розповість про події у світі спорту – олімпіади, чемпіонати, турніри, про видатних українських спортсменів та їх досягнення.

 

 


 

Завжди актуальним є питання духовного розвитку підростаючого покоління. Саме дитяча періодика є дуже зручною формою донесення необхідної інформації, важливої у становленні християнського світогляду. До періодичних видань релігійної тематики відносяться видання, засновниками яких є церкви різних конфесій.

Релігійна преса для дітей представлена цікавими кольоровими виданнями. І несуть вони в собі не тільки розважальний чи пізнавальний аспект, а ще й морально-настановчий. Такі видання друкують матеріал з християнськими мотивами (людські відносини, любов до ближніх, до братів наших менших), розповіді про храми та релігійні свята тощо.

Так, Черкаське видавництво «Смірна» з 2016 року випускає християнський журнал для дітей  дошкільного, молодшого і середнього шкільного віку «Живе джерельце». Він намагається  формувати ті цінності у маленьких читачів, які в майбутньому допоможуть їм правильно побудувати своє життя. Діти дізнаються про християнську віру, крилаті вирази і їх значення, про Божі створіння, будуть вчитися читати й рахувати. В журналі можна розмальовувати, вирізати, клеїти тощо. Журнал виходить 6 разів на   рік.

Добре відомим в Україні є дитячий християнський журнал «Стежинка» (видається з 1960 року видавництвом «Світло на Сході» і розповсюджується на добровільні пожертвування всім бажаючим). Його читацька аудиторія – діти молодшого та середнього шкільного віку. Видання насичене пізнавальними оповіданнями про історичні події Біблії, інтелектуальними завданнями та іграми, головоломками, кросвордами, розмальовками. На його сторінках постійно друкуються листи читачів. Періодичність виходу – 6 разів на рік.

Гідними послідовниками попередніх видань є щомісячні журнали «Водограйчик» (для дітей 3-7 років) та «Водограй» (для дітей 7-12 років). Ці часописи друкують  повчальні історії про святих, допомагають дітям зростати в християнському  дусі, розвивають  творчі здібності та розширюють  знання про Бога.

 

 

 

 

Доступні розповіді про Бога, церкву, віру, милосердя пропонує християнський журнал «Зернятко» львівського видавництва «Свічадо», орієнтований на дітей віком 6-12 років. А журнал «Кана» цього ж видавництва містить цікаві статті від священників, які стосуються різних аспектів життя, в тому числі й виховання дітей. Тут також є сторінки про культуру, здорове харчування, кросворди, загадки. А діти діляться пропозиціями з читання цікавих книжок і переглядів передач. Журнал «Зернятко» виходить  10 разів на рік, а « Кана» – 11.

 

 

 

 

 

 

 

Християнську тематику дітям молодшого та середнього шкільного віку пропонує журнал «Ноїв ковчег» видавництва «Ранок». Поряд з різними біблійними історіями видання розміщує ігри, ребуси та незвичайні поробки, як-от пересилання повідомлень і листівок за допомогою звичайних дерев’яних прищепок. Виходить 8 номерів журналу на рік.

 

 

Цікаве за задумом  львівське видання «Сто талантів», що виходить під патронатом видавництва християнської літератури «Свічадо». Цей журнал покликаний допомогти знайти старшокласникам та підліткам свій шлях і призначення у житті. Тут порушуються питання свободи, дружби, кохання, подолання труднощів, страхів та багатьох інших. У рубриці «Читаємо Біблію разом» наводяться пояснення слів  Святого Письма. Важливим є те, що інформація подається у легкій, невимушеній формі. А ось розділ «Антивірус» пропонує дописи про небезпеки, що чатують на дітей. Тут вирішуються психологічні проблеми. А в рубриці «Сам на сам» кожен може отримати ту інформацію, про яку не всім вистачає сміливості запитати у своїх батьків чи вчителів. На сторінках «Сто талантів» друкуються корисні поради про здоровий спосіб життя, а рубрика «Еврика» мандрує з читачами світом природи тощо. В кожному випуску теж головоломки, кросворди, загадки.

Журнал виходить щомісяця, крім липня і серпня.



Щодо дитячих газет, то їх асортимент не такий великий, як журналів. Варто зазначити, що крім всеукраїнських газет, розвивається регіональна та шкільна преса.

Цікавою для дітей від 2 до 14 років є всеукраїнська, пізнавальна, щотижнева газета «Казковий вечір» (видавець ТОВ «Видавничий Дім «Казковий вечір»). Головна ідея видання – допомогти дітям увійти у світ читання. Таку мету ставлять і газети «Зайчик» – видавництва «Експрес Медіа Груп», що у Львові для дітей від 3 до 14 років, «Абетка казок» (м. Львів) та «Діточки-квіточки, матуся, бабуся» (м. Кропивницький). На яскравих кольорових сторінках цих видань діти знайдуть захоплюючі розповіді про навколишній світ, казки, оповідання, історії про улюблених героїв, математичні та логічні завдання, ігри, лабіринти, розмальовки, кросворди, конкурси тощо.

 

 

 

 

 

 

Більш ігрове спрямування у розвитку малюків має газета «Я сам(а)»  –видавництво «Київська правда» (до того була сторінкою «Вечірнятко» у газеті «Вечірній Київ») та всеукраїнське видання «Велика дитяча газета –кросвордна, ігрова» (видавець ФО-П Дорошенко А.В.). Вони покликані навчати та виховувати дітей 7-12 років граючись. Тому кожна рубрика, кожен матеріал створений у легкій розважальній формі і несе пізнавальну інформацію для малюків. Діти, які читають ці газети, краще засвоюють навчальний матеріал.

 

 

 

 

 

 

З 2012 року у Львові видається науково-популярна тематична природнича газета «Колосочок». Це кольорове щотижневе видання розраховане на учнів 1-2 класів. Газета розповідає про явища природи, рослини, тварин, землю та космос, мандрівки Україною та світом. Містить дослідницькі та творчі завдання, ігри, конкурси, презентує дитячу творчість та найцікавіші природничі проекти учнів початкової школи.

 

 


Для старшокласників, а також підлітків адресовані газети «Клякса» (Запоріжжя) та «Задавака» (Черкаси). Вони друкують цікаві факти та новини з усього світу, захоплюючі романтичні історії, розповіді про кумирів, зіркові інтерв’ю, зберігають дитячі секрети. Мудрі поради дають психологи і однолітки. Газети допоможуть школярам розібратися в будь-якій життєвій ситуації, знайти відповіді на хвилюючі їх питання. У «Задаваці» школярі отримають допомогу в підготовці домашнього завдання та завітають на сторінку, де діє школа краси. А в «Кляксу» можна надіслати свої доробки, розповісти про себе, і це буде надруковане на її сторінках.

Газета «Клякса» виходить 2 рази на місяць, а «Задавака» –  щомісяця.

 

 

 

 

 

 

З 1993 року видається  щомісячна всеукраїнська газета просвітницького характеру «Журавлик» (м. Харків). Вона адресована для широкого кола читачів: від школярів до науковців. Сторінки газети наповнюються матеріалами, наданими переважно дописувачами, серед яких учні шкіл, вчителі, письменники, журналісти. Газета має постійні рубрики: «Актуальності на хвості сороки», «Поетична кав’ярня», «Улюблені свята поряд», «Зернинки- цікавинки», «Моя країна – Україна» та інші. «Журавлик» друкує твори для позашкільного читання учнів. Також діти можуть прочитати творчі роботи своїх однолітків, які пишуть сюди з різних куточків України.

 

 

Чимало газет адресовані для організаторів дитячого читання (хоча їх використовують для підготовки уроків і учні). На їх сторінках даються поради в роботі з дитячим читачем. До прикладу, газети «Розкажіть онуку»  (видає ТОВ «Редакція освітянських видань») та «Шкільний світ» (видавництво «Шкільний світ»). Тут публікуються сценарії різноманітних свят, розвиваючі ігри, матеріал до інтегрованих занять, консультації психологів, тренінгові заняття, уроки етикету тощо. Газети виходять щомісяця.

 

 

 

 


Розглянувши невелику кількість українських періодичних видань для дітей, можна сказати, що дитяча преса має великі перспективи розвитку. Видавництва всіляко намагаються підтримувати на належному рівні друк газет і журналів, адже саме від молодого покоління в майбутньому залежатиме доля нашої держави. А для багатьох дітей періодика – це єдина можливість привчитися до регулярного читання та вироблення літературного смаку.

 

 

 

 


Джерела:

Круль Лариса. Сучасна українська періодика для дітей : стан, тенденції, перспективи / Лариса Круль. // Література. Діти. Час. Вісник центру дослідження літератури для дітей та юнацтва.  Вип. 1. – 2011. – С. 71-78.
Марущак  О. М. Сучасна українська періодика для дітей / О. М. Марущак // Наукові записки Малої академії наук України. – 2013. – № 4. –  С. 86-90.
Орлик Олена. Тенденції та розвиток сучасної періодики (2008-2011) / Олена Орлик // Вісник Книжкової палати. – 2011. –  № 12. – С. 1-4.

Електронні ресурси:

Дитячі журнали українською мовою : читаємо, граємося, розвиваємося [Електронний ресурс ] // Міні Рівне : [веб-сайт]. – Електрон. дані. – Режим доступу : http://mini-rivne.com/dutyachi-jurnali/. – Дата публікації : 28.01.2019. – Назва з екрана.
Дитячі журнали України : що читати? Електронний ресурс ⁄⁄ Шкільна бібліотека Ісківської ЗШ 1-3ступенів : веб-сайт. – Електрон. дані. – Режим доступу : http://0ll0.ru/8v1i. – Назва з екрана.
Періодичні видання : журнали, газети Електронний ресурс ⁄⁄ Городоцька центральна бібліотека : веб-сайт. – Електрон. дані. – Режим доступу : http://www.crbgorodok.km.ua/1-2-2/. – Назва з екрана.
Періодичні видання для дітей Електронний ресурс ⁄⁄ Блог шкільної бібліотеки Помічнянської ЗШ 1-3 ст. № 3 Поліанна : веб-сайт. – Електрон. дані. – Режим доступу: https://school-library3.blogspot.com/p/blog-page_18.html . – Назва з екрана.
Християнські періодичні видання Електронний ресурс ⁄⁄ Національна бібліотека України для дітей : веб-сайт.– Електрон. дані. – Режим доступу :   http://www.chl.kiev.ua/default.aspx?id=5665. – Назва з екрана.
Пайда Маріанна.  Дитячі журнали України : що читати? Електронний ресурс ⁄⁄ ditvora.com.ua : веб-сайт. – Електрон. дані. –  Режим доступу : https://ditvora.com.ua/dytyachi-zhurnaly-ukrayiny-shcho-chytaty. – Дата публікації : 01.07.2011. – Назва з екрана.
Прокопчук  Оксана.  Сучасна періодика для дітей : яка вона? Електронний ресурс  ⁄⁄ Націоналістичний портал : веб-сайт. – Електрон дані. – Режим доступу: http://old.ukrnationalism.com/_articles/?action=viewArticle&articleId=559 . –Дата публікації : 01.11.2005. – Назва з екрана.


Список сайтів дитячих періодичних видань

Журнали:

KubRiki   http://samorobkin.com.ua/
Барбі  https://egmont.ua/ru/barbie-7-15/
Ведмедик Баррі http://samorobkin.com.ua/
Жасмин   http://samorobkin.com.ua/
Золоте левеня  http://zolote-levenya.com/
ЗооДруг   http://zoodrug.ua/
Колобочок   http://kolobochok.com.ua/
Комп’ютер у школі і сім’ї  https://csf221.wordpress.com/
Країна знань   https://www.krainaz.org/
Маленький розумник   http://0ll0.ru/96vp
Паросток   https://nenc.gov.ua/old/1881.html
Пластовий шлях   http://www.plastua.com/
Розумашки   https://rozumashky.com.ua/
Тачки    https://egmont.ua/ru/tachki-7-15/
Юний технік України   http://www.gramota.kiev.ua/
Яблунька   http://www.dimsadgorod.com/yablunka-zhurnal-dlia-ditei

Газети:

Казковий вечір   https://kazkovy.com.ua/
Шкільний світ http://www.osvitaua.com/

Підготувала:  Людмила Максимчук, провідний редактор Рівненської обласної бібліотеки для дітей












 

Comments are closed.