071119

06-07.11.2019

З нагоди Дня української писемності та мови бібліотекарі відділу масової роботи та естетичного виховання провели свято рідної мови «У слові рідному велика сила є, що розбива граніт і золото кує» для пацієнтів дитячого відділення Рівненського обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення та школярів молодших класів ЗОШ №1, 5. Діти почули цікаві факти з історії виникнення писемності, про красу та мелодійність рідної мови, якою написані невмирущі твори класиків української літератури.

Присутні дізнались про ганебні укази та заборони української мови. Але гнана і переслідувана мова жила завдяки найбагатшому у світі фольклору: в піснях і віршах, казках і легендах,загадках, приказках і скоромовках.

Школярі пройшлися «мовним лабіринтом», відчули себе перекладачами із «суржику» та поспівали караоке.

Бібліотекарі відділу обслуговування дітей середнього та старшого шкільного віку завітали до учнів  7 –х класів ЗОШ № 11 та 5 – х класів ЗОШ № 18 з  літературно-музичною годиною «Доки мова живе – Україна жива…». Під час заходу діти почули цікаві факти з історії виникнення писемності, а також розповідь про великих просвітителів слов’ян – братів Кирила та Мефодія. Було продемонстровано відеоматеріал про життя Нестора Літописця, звучали вірші про мову.

На завершення свята учні взяли участь у пізнавальній вікторині «У просторі слів», де вони показали свої знання з української мови.

Учасники заходів зрозуміли, що головне завдання кожного берегти цей неоціненний дар, примножувати його та не засмічувати чужими і грубими словами.

Comments are closed.