21.09.20

Найбільше у світі щастя – це мир, коли  люди живуть  спокійно, земля не здригається від вибухів, не ллються сльози горя та втрат. 

Міжнародний день миру відзначають у всьому світі 21 вересня, як день всесвітньої відмови від насильства та вогню.

В якості емблеми використовують зображення білого голуба з оливковою гілкою. Її творцем є іспанський художник Пабло Пікассо. Зображення виконано за мотивами біблійної легенди про те, як Господь в знак примирення після Великого Потопу надіслав в Ноїв ковчег голубку з гілочкою оливи.

У Нью-Йорку в цей день проходить урочиста церемонія.  Генеральний секретар ООН вдаряє в дзвін і пропонує хвилиною мовчання вшанувати жертв війн і конфліктів, які віддали свої  життя для досягнення миру. Дзвін  відлитий з монет, зібраних дітьми з 60-ти країн світу.

В Україні завжди поважали мир. Держава ніколи не дозволяла собі погрожувати війною сусідам,  підтримувала тісні відносини з усіма країнами.

У 2014 році Україна зазнала військового вторгнення з боку Російської Федерації. Агресор  анексував Крим і почав бойові дії на східних територіях Луганської та  Донецької областей. Були вбиті і покалічені тисячі українських громадян. Мільйони людей з окупованих  українських територій стали біженцями і тимчасово переміщеними особами.

З того моменту жоден із днів в Україні не був «Днем миру» … але мир обов’язково повернеться.

У відділі масової роботи та естетичного виховання діє тематична виставка до цієї дати.

Comments are closed.