Письменники Рівненщини – дітям XVIII

XVII випуск методично-бібліографічних матеріалів «Письменники Рівненщини – дітям» присвячений творчості Сергія Гридіна, Олександра Берестяного, Тамари Бацмай, Іванни Голуб, Марії Солтис-Смирнової.

ГРИДІН  СЕРГІЙ  ВОЛОДИМИРОВИЧ

З доробками популярного українського дитячого письменника, нашого земляка Сергія Гридіна ми знайомили в попередніх випусках посібника «Письменники Рівненщини – дітям». Варто зазначити, що твори автора двічі ставали переможцями конкурсу «Краща книга Рівненщини» у номінації «Краще видання для дітей» (2013) і «Краще видання для юнацтва та молоді» (2015). Книга «Не такий» увійшла до короткого списку номінантів щорічної премії «Дитяча книга BBC – 2013». Подіям на сході України Сергій Гридін присвятив книги «Сапери» та «Чужий»  (остання не лише про війну, а й про довгоочікуване повернення додому та реалії цивільного життя).

 «Дорослі зненацька» –  ще одна підліткова повість автора. Сюжетна лінія не нова: несподівана зустріч десятикласника Тимка з п’ятнадцятилітньою Юлею, їхнє кохання… Ну а далі – один необачний крок і обоє потрапляють у складну життєву ситуацію. Тепер їм обом доводиться швидко подорослішати і стати відповідальними за нове життя. А це геть не просто, коли вони самі ще майже діти. Яке рішення приймуть Тимко і Юля? Як це сприймуть їхні рідні? Загалом, «Дорослі зненацька»  –  це повість, яка спонукає до розмови про важливе між «дорослими» дітьми та їх батьками. ЇЇ варто читати і обговорювати саме в родині. Можливо, вона комусь допоможе розібратися, як із гідністю вийти зі скрутної ситуації.

Гридін Сергій. Дорослі зненацька [текст] : повість / Сергій Гридін. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 144 с.
Гридін Сергій. Чужий : повість / Сергій Гридін. – Київ : ВЦ «Академія», 2019. – 144 с.


БЕРЕСТЯНИЙ  ОЛЕКСАНДР  МИКОЛАЙОВИЧ

Вперше в даному посібнику хочемо познайомити з Олександром Берестяним – письменником, членом Національної спілки журналістів України. Народився він 11 серпня 1954 року, має вищу освіту, проживає в місті Рівне. Автор книг «Абетка почуттів», «З чиєїсь легкої руки», «Ще не вечір». Його твори увійшли також до колективних  збірок «Майдан. Війна», «Революція гідності».

 «Схвильований світ» –  перша дитяча книга Олександра Берестяного, яка вийшла друком у видавництві «Волинські обереги» в 2018 році. У ній письменник з почуттям гумору показує дивовижний всесвіт української мови. Він підкреслює, наскільки наша мова багатогранна і цікава. Оригінальним у виданні є те, що всі слова віршів починаються на одну і ту ж літеру і водночас автор використовує поширені англійські фрази. Вдалим доповненням збірки є прекрасні ілюстрації Юлії Горшеніної.

Для ознайомлення дітей з виданням радимо в бібліотеці провести коментовані голосні читання. Книга сприятиме кращому орієнтуванню в мовному просторі, а вірші на несподівані теми зацікавлять читачів пізнавати цей неймовірний світ.

Берестяний О. Схвильований світ / О. Берестяний. – Рівне : Волинські обереги, 2018. – 40 с.


БАЦМАЙ  ТАМАРА  ІВАНІВНА

Тамара Бацмай – рівненська авторка, член Національної спілки журналістів. Вона очолює відділ зв’язків з громадськістю Рівненського обласного відділення Пенсійного фонду України. А писати для дітвори – її особливий поклик душі, бо за другою освітою вона – дитячий психолог-дефектолог. Щоб писати для дітей, потрібен не лише особливий хист, а й уміння все життя залишатися трішки дитиною. Тамара Бацмай має цей дар. Її рядки часто народжуються із буденних життєвих ситуацій.

У 2000 році письменниця подарувала маленьким читачам свою першу книжечку «Абетка». Далі – «Працьовитий павучок», «Про фігури» (див. вип. XVI посібника). 

Наразі хочемо познайомити з новою книжкою Тамари Бацмай «Їжачок-Хитрячок». Вона розрахована на дошкільнят. Тому рекомендуємо її для спільного читання малюків і дорослих. Головна мета, яку ставить авторка – навчити дитину отримувати задоволення від читання, пізнавати довкілля, виховувати любов до природи та рідної землі.

Читаючи історію про маленького їжачка, діти розширюють свій кругозір. У них розвивається уважність, логічне і образне мислення, вміння висловлювати свої думки. Письменниця також дає пораду, як правильно читати скоромовку, щоб дитина мала можливість вслухатися в неї, засвоїла звуки та складні фрази.

Золотим ключиком, яким авторка відчиняє дитячі серця, є безмежна любов до України. Тому п’ята книга  Тамари Бацмай називається «Моя Україна». Тут вона зібрала цікаву інформацію про Україну, її унікальні землі, багаті надрами, історією, традиціями, працьовитими людьми. Читачі познайомляться з винахідниками, науковцями, художниками, композиторами, акторами, письменниками тощо.

Дане видання бібліотекарі зможуть використовувати при підготовці масових заходів про нашу прекрасну Батьківщину.

Бацмай Т.І. Моя Україна. Літературно-художнє видання / Т.І.Бацмай. – Рівне : Дятлик М., 2018. – 12 с.

Бацмай Т.І. Їжачок-Хитрячок. Літературно-художнє видання / Т.І. Бацмай. – Рівне : Дятлик М., 2018. – 12 с.


ГОЛУБ  ІВАННА ГРИГОРІВНА

У даному посібнику вперше знайомимо з Іванною Голуб – письменницею, поетесою, юристом, психологом, громадською активісткою.

Іванна Голуб (дівоче прізвище Шепеляк) народилася 7 липня 1980 року в смт. Квасилів на Рівненщині. У 2001 році закінчила факультет правознавства Національного університету «Острозька академія», далі здобула ще освіту психолога. Працювала на різних посадах, у тому числі – викладачем права та 12 років у Головному територіальному управлінні юстиції в Рівненській області. Багато часу та уваги приділяє громадській роботі та благодійним проектам.

Писати вірші почала ще в дитинстві. Першого із них надрукувала в 1996 році обласна газета «Вісті Рівненщини». Друкувалась і в острозькій районній газеті «Життя і слово». Є автором багатьох наукових статей. За збірку поезій «Я вишиваю власними сльозами» письменниця у 2018 році була удостоєна літературної премії імені Михайла Дубова. З березня 2019 року – член Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України.

Іванна Голуб – авторка дитячих збірок: «П’ять сонячних казок», «Матусині віршики», «Малята – віршенята».

 «П’ять сонячних казок» (за кількістю дітей авторки) припадуть до душі наймолодшим читачам. Їх герої – відомі малюкам тваринки: зайчики, білочки, їжачки тощо. Кожна історія про них сповнена теплотою та простотою, затишком та спокоєм, добротою та справедливістю. А навчають ці казки дружбі, гарній поведінці, вихованості, чемності. Над ілюстраціями працював Ярослав Рачковський – відомий художник з Березного. Книжка вийшла яскравою та безпосередньою.

Цікаві та повчальні вірші для діток увійшли до книжки «Матусині віршики». Її ілюстрували дві молоді художниці – Анна Іллюк та донька письменниці – Анастасія Голуб.

Для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку у книгозбірні доречно провести зустріч з письменницею. Її добірки використовувати при проведенні масових заходів (голосних читань, свята казки тощо). З поезією малюки познайомляться під час поетичних хвилинок.

Голуб Іванна. Матусині віршики / Іванна Голуб. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач», 2018. – 24 с.

Голуб Іванна. П’ять сонячних казок / Іванна Голуб. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач», 2018. – 24 с.


СОЛТИС-СМИРНОВА  МАРІЯ  ПЕТРІВНА

Пропонуємо познайомитися з молодою рівненською письменницею – Марією Солтис-Смирновою, яка родом із Долини, що на Івано-Франківщині. Закінчила Київський політехнічний інститут, вивчала адміністративний менеджмент. Заміжня, має двох дочок, проживає у  місті Вараш. З 2008 року відкрила в собі талант казкарки. Першими слухачами її казок була власна сім’я. З того часу написала більше 350 казок. Крім того, казкарка публікує чарівні оповідання на сайті «Світ казки» (http://talesworld.org.ua/), де їх нараховується вже більше шести сотень. У пані Марії казки народжуються з усього, що ми бачимо і з чим контактуємо. Її казковими героями стали звичайні батарейки, млинці, восьминіг, комп’ютерна мишка тощо. Самі казочки невеличкі за розміром, проте дуже цікаві, своєрідні та ненав’язливо повчальні. Багато з них Марія Солтис-Смирнова створила разом із школярами та їхніми малюнками. Зокрема, читаючи казки «Батарейка» та «Чому хворіє кротеня?», діти дізнаються, як і чому потрібно берегти нашу природу. Історію про те, який шлях проходить папір, починаючи своє життя гілочкою на дереві і аж до новорічної коробочки, описує в казці «Звідки взялась новорічна коробка?». Про пригоди Русалоньки йдеться в оповіданні «Русалонька та її друзі» тощо.

Окрім письменництва, у пані Марії є ще одне захоплення – живопис. Також вона очолює творчу студію МАК (Мистецька асоціація Кузнецовська) та «Творчу Кузню» (вараський клуб творчої молоді, що збирає художників, декораторів, лялькарів тощо).

Солтис-Смирнова Марія. Звідки взялась новорічна коробочка : казка / Марія Солтис-Смирнова. – Рівне : Мистецькі грані, 2016. – 24 с.

Солтис-Смирнова Марія. Казки / Марія Солтис-Смирнова. – Вараш, 2016. – 9 с.

 «Оберемок віршів і казок від рівненських письменників» – це вже другий колективний збірник, написаний для дітей. Перший вийшов у 2016 році (про  нього ми згадували в попередньому випуску посібника).

До збірника увійшли твори Зої Дідич, Неоніли    Диб’як, Тати Рівної, Лідії Рибенко, Лідії Гольонко, Любові Ярмолюк, Олени Медведєвої. А художниця Ольга  Карнава прикрасила видання своїми чудовими малюнками.

Ця книжка особлива тим, що написана людьми, які знають багато цікавих пригод, уміють розмовляти з тваринами і птахами, люблять спостерігати за деревами і квітами. Про це вони розповідають у своїх віршах, казках, оповіданнях. Одне з таких оповідань – «Служба знахідок» Олени Медведєвої. Малюки залюбки познайомляться з Качечкою, яка завжди придумує якісь нові ідеї. Цього разу вона запропонувала Курчаті та Індичаті створити службу знахідок, куди птахи і звірі будуть зносити загублені колись речі. Чим закінчилась ця захоплююча історія, читачі дізнаються, прочитавши оповідання самостійно або в колі сім’ї.

Для маленьких поціновувачів поезії у книжці є чимало прекрасних віршів, які можна не лише читати, а й вивчити напам’ять. Усі ці твори допомагають пізнати довкілля, виховують любов до рідного краю та приносять радість дітворі.

Оберемок віршів і казок від рівненських письменників / Ред.–упоряд. Н. Диб’як. – Рівне : Видавець О. Зень, 2018. – 16 с.

Comments are closed.