Книги для дітей з вадами зору

Шановні батьки, пропонуємо познайомитись з cучасними виданнями для слабозорих та незрячих дітей, які є у фонді нашої бібліотеки. Книги – в твердих палітурках, містять  рельєфно-крапковий і плоский шрифт, кольорові рельєфні малюнки і навіть озвучену версію в QR-коді.

Андрухович Софія, Прохасько Мар’яна. Сузір’я курки / Софія Андрухович, Мар’яна Прохасько. – Львів : Національний університет «Львівська політехніка», 2020. – 55 с.

У «Сузір’ї Курки» все навпаки: головна героїня тут – не дівчинка, а старенька бабуся Марія, яка живе високо в горах зі своєю улюбленою куркою Марічкою. Марія не припиняє з широко розплющеними очима дивуватись із цього світу і щодня відкриває для себе щось нове. Заради своїх друзів, дідусів Кулінського і Зелінського, Марія долає власні страхи і вирушає до темного лісу, в якому водяться кабанюки з крученими хвостами, ведмедевзі, які іклами розгризають скелі, а кігтями перетинають стовбури сосон, та інші чудовиська. На Марію з Марічкою в лісі чекають небезпеки, несподіванки, відкриття і справжні пригоди. Виявляється, що в лісових хатинках не завжди живуть лихі істоти, і що діти бувають хоробрішими й відповідальнішими від дорослих, і що навіть для літньої людини щось постійно трапляється вперше.

«Сузір’я Курки» – це історія про дитинство і старість, про зв’язок між живими істотами і природою, про емпатію і страхи, про бабусю і дівчинку, рись і кота, про курку Марічку і велику зоряну курку Іскру, яка дивиться з небес.

Бачинський Андрій. Ватага веселих волоцюг : у 4-х ч. Ч. 1-4 / Андрій Бачинський. – Львів : Національний університет «Львівська політехніка», 2020

Автор розповідає про пригоди трьох друзів, яких називають Ватагою Веселих Волоцюг. Віт, Влад, і їхня подружка Васька вирушають у небезпечну вилазку підземеллями Львова, аби на власні очі побачити підземну річку, але навіть собі не уявляють до яких карколомних наслідків це приведе.

Вдовиченко Галина Ліга непарних шкарпеток / Галина Вдовиченко. – Львів: Національний університет «Львівська політехніка», 2020. – 68 с.

Хто завгодно може визнавати себе нещасним невдахою – тільки не шкарпетки, які загубили свою пару! Їхнє місце на смітнику? Ні! У вирі подій! Розпаровані й непотрібні, вони об’єднаються у Лігу непарних шкарпеток. Вони наповнять своє життя сенсом та радістю, тому що кожна шкарпетка є особливою і не­пов­тор­ною.

Гербіш Надійка. Мандрівки з чарівним атласом: Париж / Надійка Гербіш. – Львів : Національний університет «Львівська політехніка», 2020. – 72 с.

Кажуть, що Париж – це завжди про любов (і круасани). Тож Лука й Терезка вирушать у свою третю мандрівку з Чарівним Атласом не самі, а прихопивши з собою закохану пару. Разом вони ласуватимуть традиційною французькою випічкою, розкриють таємниці Ейфелевої вежі й незбагненного Монмартру, прогуляються вздовж Сени, познайомляться з полотнами знаних імпресіоністів і побачать славетний Нотр-Дам. А ще вони довідаються, чому столицю Франції називають Містом Світла і чому до неї так сильно хочеться повертатись повсякчас.

Дерманський Сашко. Чудове Чудовисько і Погане Поганисько : у 3-х ч. Ч. 1-3 / Сашко Дерманський. – Київ : А-ба-ба-га-ла-ма-га ; ТОВ Фірма «Антологія», 2023

Пригоди Чудового Чудовиська і дівчини Соні тривають! Нова порція смішних, моторошних і захопливих  пригод чекає на тебе. Погане Поганисько готове звоювати усіх нас, але в сучасній Україні так багато відважних малих і великих героїв, що навіть абсолютне зло не завжди має шанс на перемогу…

Лінинська Світлана. Пан Сирник і різдвяний пампушок / Світлана Лінинська. – Львів : Національний університет «Львівська політехніка», 2020. – 37 с.

Найкращий пекар містечка Ясного пан Сирник пошкодував останнього різдвяного пампушка для маленької дівчинки, бо сам був дуже голодним. Після цього усі солодощі почали видаватися пекареві гіркими. Пан Сирник був у відчаї – як же він тепер зможе готувати найсмачнішу та найдухмянішу випічку? Можливо, йому зможе зарадити лікар Апчих. Точно відомо одне – напередодні Різдва можуть трапитися розмаїті дива…

Лукащук Христина. Таємничий обід / Христина Лукащук. –  Львів : Національний університет «Львівська політехніка», 2020. – 21 с.

Юліан думає, що його старший брат ускочив у халепу. Щоб дізнатися, в чому річ, він подається назирці за братом і потрапляє… на урочистий обід до ресторану. Це для хлопчика справжнє випробування – адже біля його тарілки стільки розмаїтих ложок, виделок та ножів. Чи вдасться хлопцеві впоратися з нелегким завданням – пообідати в товаристві, дотримуючись етикету? А чи довідається він братову таємницю?

Малетич Наталка Іль. Казка про народження / Наталка Малетич. – Львів : Національний університет «Львівська політехніка», 2020. – 49 с.

Маленькі жителі Небесного саду готуються до земного життя у спеціальній школі. Проте Іль зовсім не хоче на Землю, йому подобається літати на яблуневій пелюстці і спати в улюбленому нарцисі. Ангелик Пауль розповідає Ілеві, що на Землі падає сніг — і тільки це переконує малого вирушити в незвідану мандрівку, аби народитися у люблячій родині на саме Різдво.

«Іль. Казка про народження» — історія для дітей, які запитують: «Де я був чи була, коли мене не було?». А також для дорослих, які можуть уявляти разом із дитиною, звідки ми приходимо на цю Землю і яким є наше призначення тут.

Малик Володимир. Посол Урус-Шайтана : у 6-и ч. Ч. 1-6 / Володимир Малик. – Харків : СоцІнтел, 2023

В історико-пригодницьку тетралогію «Таємничий посол» увійшли романи « Посол Урус-Шайтана», «Фірман  султана», «Чорний вершник» та «Шовковий шнурок». Тут  розповідається про боротьбу українського народу за свободу та незалежність у другій половині ХVІІ століття, а саме: реальні події російсько-турецької війни 1677-1678 років та трагічні події в Україні після Чигиринських походів. Молодий козак Арсен Звенигора, виконуючи за дорученням кошового атамана Івана Сірка секретну місію в Болгарії, потрапляє у полон. Разом зі своїми друзями Арсен тікає з рабства. Цікаві пригоди  кмітливого і відчайдушного козака та його друзів не залишать байдужим жодного читача.

Малкович Іван Ліза та її сни / Іван Малкович. – Львів: Національний університет «Львівська політехніка», 2020. – 31 с.

Казково-пізнавальна історія про дівчинку, яка завдяки крилам, що їх винайшов Леонардо да Вінчі, побувала в майстернях найяскравіших постатей світового малярства – від Ботічеллі до Далі. Ілюстрації виконала Євгенія Гапчинська – одна з найпопулярніших українських живописців.

Малкович Іван, Ус Софія. Мед для мами / Іван Малкович. Софія Ус. – Львів : Національний університет «Львівська політехніка», 2020. – 28 с.

Мама маленького Зайчика застудилася, і він вирішив піти купити їй меду. Але місто велике, а Зайчик – дуже маленький, і він заблукав… Зворушлива історія зі зворушливими ілюстраціями і щасливим закінченням.

Марджері Вільямс. Вельветовий Кролик, або як оживають іграшки : / Вільямс Марджері. – Харків : СоцІнтел, 2023. – 32 с.

Історія про вельветового Кролика вважається класикою серед дитячої літератури. Це напрочуд чарівна казка про улюблені дитячі іграшки. Вона трохи сумна і сентиментальна, про чари дитячої кімнати та роль іграшки в житті дитини.  Кожна іграшка – гарна лялька, дерев’яна конячка чи заводна машинка – мріє стати справжньою, але таке не відбувається за помахом чарівної палички. Найкраща фраза у книзі « Якщо хочеш стати справжнім, треба, щоб тебе по-справжньому любили», –   книга дитяча, а істини дорослі.

Промахов Олег. Ігор Сікорський : у 2-х ч. Ч. 1-2 / Олег Промахов. – Київ : ТОВ Фірма «Антологія», 2023

Ігор Іванович Сікорський – видатний українець, авіаконструктор, творець гелікоптерів – увійшов у світову історію авіації, як автор перших у світовій практиці авіабудування багатомоторних літаків. Він мав дивовижну життєву  місію – поліпшувати життя людей за допомогою техніки. І, попри численні перепони, гідно впорався, ставши одним з найвидатніших світових авіаконструкторів. Вперше в небо він здійнявся у Києві, поставивши світові рекорди.

Прохасько Мар’яна, Прохасько Тарас Хто зробить сніг / Мар’яна Прохасько, Тарас Прохасько. – Львів : Національний університет «Львівська політехніка», 2020. – 74 с.

Ця книжка унікальна, з якого боку не поглянь. Перша дитяча книжка Тараса Прохаська та перший досвід Мар’яни Прохасько у ролі ілюстратора. Тепла казка по родину кротів та їх тринадцять кротенят, про дружбу та взаємодопомогу, про турботу та домашній затишок, а також про те, хто насправді робить сніг…

Книга «Хто зробить сніг» стала переможцем конкурсу «Книга року ВВС – 2013» у номінації «Дитяча Книга року ВВС – 2013», а також отримала премію «ЛітАкцент року 2013» у номінації «Поезія і проза для дітей», посіла перше місце рейтингу «Книжка року‘2013» у номінації «Дитяче свято», потрапила до світового каталогу «The White Ravens» у 2014 році.

Шутко Олександра. Роксолана : у 2-х ч. Ч.1-2 / Олександра Шутко. – Київ : ТОВ Фірма «Антологія», 2023

Книга присвячена біографії найвідомішої султани – українки, зачинательки « Жіночого султанату» в Османській імперії – Роксолані (Хюррем), яка волею долі з простої полонянки стала спочатку улюбленою наложницею, а згодом єдиною дружиною наймогутнішого султана Сулеймана Пишного та матір’ю його наступника Селіма ІІ.

Comments are closed.