Новини краєзнавчої літератури – 2020

Новини краєзнавчої літератури

(Інформаційний список книг, що надійшли до бібліотеки протягом 2020 року)

Бабій С. Визбір : вибране-2 / С. Бабій. – Рівне : ПП «Формат»-А», 2020. – 308 с.

Збірка поезій видана напередодні 80-річного ювілею письменника. Містить кращі зразки громадянської, пейзажної та інтимної лірики.

Басараба В. Вогонь і вітер : роман / В. Басараба. – Рівне : Волин. обереги, 2020. – 244 с.

Герої твору – наші сучасники, представники молодого покоління. З вірою в добро і справедливість дивляться у дні прийдешні. Та на перешкоді цим сподіванням стають заворожені ворогом чорні сили зла і облуди, заброди і запроданці. Вогненний вітер обпалює долі людини і країни.

Береза М. П. Переселенці : повістина, новели / М. П. Береза. – Рівне : Волин. обереги, 2020. – 184 с.

У книзі Миколи Берези вміщено повістину «Переселенці» та низку новел.

Молоде подружжя з поліського села змушене виїхати з рідних місць після аварії на Чорнобильській АЕС. Рівно через тридцять років така ж доля спіткала й переселенців з окупованої території Донбасу. За дивним збігом обставин одні й другі опиняються в одному селі, неподалік будівництва нової АЕС…

Береза Ю. П. Сучасні тенденції : гумор і сатира / Ю. П. Береза. – Рівне : Волин. обереги, 2020. – 708 с.

Нову книгу українського поета і прозаїка Юрія Берези склали гумористично-сатиричні твори, написані впродовж останніх років.

Валентинович А. Тінь майбутнього / А. Валентинович, А. Башановська ; пер. з пол., упоряд. В. Романюк. – Рівне : О. Зень, 2020. – 256 с.

Перше українське видання автобіографічної книги Анни Валентинович (уроджена Любчик) – героїні польського і українського народів. Земний шлях Анни, яку називають «матір’ю польської Солідарності», розпочався на хуторі біля села Сінне (нині – Садове) під Рівним, й обірвався 10 квітня 2010 року під час катастрофи польського президентського літака під російським Смоленськом.

Велесик П. Весняний бунт : поезії / П. Велесик ; худож. В. Сергійчук. – Рівне : Вид. О. Зень, 2020. – 218 с.: іл.

Книга порадує читачів філігранністю слова, глибиною думок, умінням користуватися різноманітністю художніх засобів та жанрів. І усього тут в міру: і філософії, і сумнівів, і роздумів, і почуттів, і радощів, і оптимізму, і болю, і суму…

Воробей П. Гонитва : роман / П. Воробей. – Чернівці : Букрек, 2019. – 360 с.

Герой роману – вояк УПА Петро Смоляренко, деякі риси якого списано автором із реальної особи – Олійника Антона Якимовича, який із сімнадцятирічного віку почав боротьбу в лавах УПА, а потім, потрапивши до в’язниці, тричі втікав із найстрашніших і найвіддаленіших радянських концтаборів.

Вулиці Рівного Вам розкажуть : бібліогр. покажч. / Рівненська ЦБС, Центр. міська б-ка імені В. Г. Короленка ; уклад. Л. О. Грищук ; за наук. ред. канд. іст. наук, проф. А. А. Жив’юка ; ред.: Г. Є. Овсійчук, Н. Б. Гайдук, О. О. Сладковська ; відп. за вип.: В. О. Гупалюк, Ю. А. Фаєвський. – Рівне : Волин. обереги, 2019. – 288 с.

Бібліографічний покажчик присвячений вулицям міста Рівне. Містить інформацію про осіб та події, на честь яких названо вулиці , пам’ятники, пам’ятні знаки, меморіальні та анотаційні дошки, що розміщені на вулицях, а також про музеї, культові споруди, навчальні заклади, бібліотеки тощо.

Гольонко Л. Веселі миші : пісні для дошкільнят та дітей мол. шк. віку / Л. Гольонко ; іл. А. Мельник ; муз. ред. А. Пастушенко. – Рівне : ПП «Формат-А», 2020. – 32 с.: іл., нот.

Книжка – пісенний збірник Лідії Гольонко, твори якого стануть гарним надбанням для репертуару на музичних заняттях, для проведення святкових заходів та розваг з дітьми.

Демедюк Н. Азимут : зб. поезій / Н. Демедюк. – Рівне : Письмен. робітня «Оповідач», 2019. – 82 с.

Збірка віршів рівненської письменниці, журналістки, телерадіоведучої Н. Демедюк. Вона – автор трьох поетичних збірок, лауреат премії імені Михайла Дубова.

Демчук Р. С. Веселенькі посиденьки : фантаст. віршенята школярам і дошкільнятам / Р. С. Демчук ; худож. В. Дунаєва. – Рівне : М. С. Дятлик, 2019. – 24 с.: іл.

Про пригоди капосної мухи, бегемота, дивовижної кольорової корови та інших тварин читачі дізнаються з віршів відомого рівненського дитячого письменника Романа Демчука.

Демчук Р. С. Жахливі пригоди кота Воєводи : оповідки-страховинки від потішної совинки / Р. С. Демчук ; іл. В. Дунаєвої. – Рівне : М. С. Дятлик, 2018. – 24 с.: іл.

Збірка веселих віршів про тварин – совенятко, зайців, козу рогату, злючих мух, кабана, підступного комара та інших.

Єрмійчук І. М. Відродження. Друга част. / І. М. Єрмійчук. – Рівне : Волин. обереги, 2018. – 64 с.

В основі віршованого твору «Відродження» відтворені події, описані у творі Петра Вороб’я «Відблиск», що є продовженням трилогії про національний рух на Поліссі. Йдеться про долю людей, причетних до творення української державності. Читачі ознайомляться із долею внуків і правнуків сім’ї Орленків – Оверка і Христини та інших персонажів.

Іжик М. Волинське дербі: погляд з Рівного : (статистика, факти, спогади) / М. Іжик. – Рівне : Волин. обереги, 2019. – 144 с.

Видання присвячене протистоянню одвічних суперників на футбольному полі – командам Рівного та Луцька. В книзі наводяться статистичні дані, описи найрезультативніших матчів, спогади гравців та вболівальників різних років.

Книга Рівненщини 2019 : анот. кат. вид. : (з фондів Рівнен. обл. універс. наук. б-ки). Вип. 16 / Рівнен. обл. універс. наук. б-ка ; уклад.-ред. О. М. Зень ; наук. ред. О. Л. Промська ; відп. за вип. В. П. Ярощук. – Рівне : О. Зень, 2020. – 84 с.

Анотований каталог інформує читачів про щорічні надходження до фонду РОУНБ видань, випущених на Рівненщині, а також опублікованих за межами області книг місцевих авторів та видань про край.

Колеснік М. Диво / М. Колеснік. – Рівне : ПП «Формат-А», 2019. – 32 с.: іл.

Казки Марійки Колеснік, написані під час лікування у відділенні онкогематології Рівненської обласної дитячої лікарні. Вони просякнуті добротою, світлом та вірою у життя.

Нетипові сюжети вражають своєю глибиною. Гарна українська мова, безпосередність і щирість думки свідчать про багатий внутрішній світ мужньої дівчинки.

Кондратюк А. І. Спостереження і відчуття : повість, спостереження, спогади / А. І. Кондратюк. – Рівне : Волин. обереги, 2019. – 84 с.

До книги сучасного українського письменника Андрія Кондратюка увійшли повість «Батькова яблуня», розділи «Спостереження» та «Із криниці пам’яті».

Корнієнко В. О. Запорозький скарб : казка / В. О. Корнієнко ; худож. І. Стеценко. – Рівне : Волин. обереги, 2020. – 36 с.: іл.

Чарівну казку написав відомий український художник Василь Корнієнко (1867-1904). Ця фантастична книжка розповідає про пригоди юного мисливця.

Лимич (Войнарович) А. Лісові вигадки : розмальовки / А. Лимич (Войнарович) ; худож. оформ. О. Мельничука. – Рівне : Волин. обереги, 2020. – 20 с.: іл.

«Лісові вигадки» – віршована книжка-розмальовка для дітей молодшого шкільного віку, яких ваблять надзвичайні пригоди. У книзі розповідається про цікаве життя хижаків, які живуть у Дивовижному Лісі однією дружною родиною, допомагають один одному, незважаючи на свої, притаманні хижакам, особливості і повадки.

Люліч В. На білому білі : зб. поезій / В. Люліч ; ред. С. Пантюк. – Рівне : Волин. обереги, 2020. – 56 с.

До збірки увійшли експериментальні, нестандартні та філософські твори, написані за останні роки.

Мазаний В. С. Кров репортера : публіцистика / В. С. Мазаний. – Рівне : Оповідач, 2019. – 464 с.

Український письменник і журналіст Віктор Мазаний постає як пристрасний документаліст сучасного буття, відображаючи свої подорожі у США, роздумуючи про творчі елітарні ідеали, показуючи шлях Пересопницького Євангелія до набуття статусу книги державного чину, фіксуючи злети душі на Святій землі, уявно подорожуючи з Уласом Самчуком.

Медведєва О. Крамниця часу / О. Медведєва ; іл. Н. Серветник. – Рівне : ПП «Формат-А», 2019. – 20 с.: іл.

Казка-новела від рівненської письменниці та майстрині Олени Медведєвої. Між рядками твору причаїлась цінність часу, про яку так оригінально до сьогодні ще ніхто не розповідав.

В одній крамниці жителі країни купують десятками років минуле життя, кільканадцятьма кілограмами майбутнє, а от теперішнє ніхто й не запитує. Одного разу до магазину завітала дівчинка, яка бажала придбати лише теперішній час. Що спонукало її до такого кроку? Книжка відкриває цю таємницю.

Медведєва О. Таємниця з кавуновим присмаком / О. Медведєва. – Рівне : ПП «Формат-А», 2020. – 92 с.: іл.

Детективна історія про розкриття Великої Кавунової Таємниці. У книзі є і любов – і не одна, спецоперація, котра змінить життя у Холодній Країні, двійко чорних павуків, які навчалися в Гарварді та багато-багато іншого.

Мельникова В. О. Не думай, що там рай… / В. О. Мельникова. – Рівне : Волин. обереги, 2020. – 172 с.

Про житейські іспити, поневіряння співвітчизниць, котрих нестатки спонукали шукати по світу матеріального щастя, про боротьбу зі складними обставинами, про успіхи та поразки, шляхетні перемоги наших сучасників ідеться в книзі Віри Мельникової.

Мельничук А. Г. Історія України. Гощанський район на уроках історії : підруч. для 5-11 кл. загальноосвіт. шк. / А. Г. Мельничук. – Рівне : Вид. О. Зень, 2016. – 143 с.: іл.

У посібнику викладено матеріали регіональної історії Гощанського району Рівненської області для вивчення тем, що стосуються історії рідного краю на уроках історії у відповідності до навчальних програм для загальноосвітніх навчальних закладів.

Мороз В. Академія магії. Закляття ідеального світу / В. Мороз ; ред. Н. Яковлева. – Рівне : Письмен. робітня «Оповідач», 2020. – 108 с.

Вікторія Мороз – молода і талановита письменниця Рівненщини у жанрі підліткового фентезі. Повість «Академія магії» – новий погляд у сучасній літературі. В ній є все: і яскравість сюжетів, і продуманість епізодів, насиченість чудовими емоціями та колоритними персонажами.

Ой на кота воркота : колискові пісні Рівнен. Полісся у записах В. Ковальчука. – Рівне : ПП «Формат-А», 2019. – 52 с.: іл., нот., СД.

Збірка вміщує 39 народних колискових пісень північних районів Рівненщини. Матеріали зібрані упродовж 1993-2010 років рівненським фольклористом Віктором Ковальчуком.

Пастушенко А. С. Музична спілка Рівненщини : довід. членів Рівнен. обл. від-ня Нац. всеукр. муз. спілки / А. С. Пастушенко, Б. Й. Столярчук. – Рівне : ПП «Формат-А», 236 с.

До навчального довідника увійшли біографічні статті про творчих людей міста та області.

Погорина : літ-краєзн. журн. Рівненщини. – 2020. – № 3.

Журнал містить прозові та поетичні твори письменників Рівненщини, письменницькі роздуми, рецензії, краєзнавчі статті, матеріали до знаменних та пам’ятних дат.

Поровський М. І. Щоб в синім небі – стрічка золота : записки «замполіта» полку кіборгів. –  Вид. 2, доп. / М. І. Поровський – Рівне ПП Лапсюк В. А., 2019. – 248 с.

Автор відтворює непрості будні підрозділу Збройних Сил України, порушує проблеми вдосконалення бойової майстерності захисників Української Держави в умовах війни з московськими агресорами.

Резнік Б. Зірки над містечком / Б. Резнік ; фот. С. Бусленко, Б. Резнік ; пер. з англ. К. Зень. – Рівне : Вид. О. Зень, 2019. – 103 с.

В альбомі представлені історико-краєзнавчі нотатки про єврейську громаду Рівного, а також живописні роботи художників Рівненщини з колекції Бориса Резніка.

Свентах Т. В. Українська пісня у звуках бандури : аранжування для капели бандуристів / Т. В. Свентах. – Рівне : Волин. обереги, 2020. – 132 с.

До навчально-методичного посібника увійшли вокальні твори українських композиторів та українські народні пісні.

Солтис-Смирнова М. Бережімо Землю / М. Солтис-Смирнова ; худож. І. Герчанівська. – Рівне : Письмен. робітня «Оповідач», 2020. – 34 с.: іл.

Це екологічна збірка казок. Вона дає відповіді на кілька важливих питань, що допоможуть Землі довше залишатися чистою.

Солтис-Смирнова М. Пташенята / М. Солтис-Смирнова ;худож. А. Хальзова. – Рівне : Письмен. робітня «Оповідач»,2020. – 34 с.

Літературна казка рівненської письменниці Марії Солтис-Смирнової для найменших читачів. Вона розповідає про пташину сім’ю, братика Піка та сестричку Кнопу, про те, як вони вчаться літати, про дружбу та взаємодопомогу.

Солтис-Смирнова М. Сім професій Гарбузика / М. Солтис-Смирнова. – Рівне : Письмен. робітня «Оповідач», 2020. – 24 с.

Книга познайомить малюків з деякими професіями: кухаря, спортсмена, письменника, вчителя, танцівника, музикантами та ін.

Стецький Т.-Є. Місто Рівне. Сторінка історії Волині / Т.-Є. Стецький ; ред., передм. В. Мазаного ; пер. з пол. Л. Рибенко. – Рівне : Оповідач, 2019. – 40 с.

Історико-публіцистична повість краєзнавця і письменника Тадеуша Єжи Стецького. Тут охоплено події ХVІ – середини ХІХ століття і йдеться про видатних особистостей, котрі у різні часи володіли містом. Показано роль фундаторки Рівного Марії Несвицької, князів Острозьких, а особливо Любомирських.

Талант, помножений на долю : пам’яті Андрія Кондратюка : кн.-спомин / упоряд. Б. Боровець. – Рівне : Волин. обереги, 2020. – 240 с.

До книги про знаного українського письменника увійшли окремі матеріали: публікації в періодиці, а також листи, документи, статті, передані ним у свій час на зберігання упорядникові цієї книги з надією, що колись вони будуть оприлюднені.

Тибель В. Медова казка : для дітей мол. та серед. шк. віку / В. Тибель ; іл. О. Пелих. – К. : WISE BEE, 2020. – 216 с.: іл.

Книга про неймовірно цікаві пригоди бджілки Рудки та її друзів не залишить читачам шансів відкласти книгу, поки не дочитають до заповітного слова «Кінець».

Тимчак М. М. Дарунок від Миколая : вірші для мол. та серед. шк. віку / М. М. Тимчак ; ред.-уклад. Г. Гнатюк. – Рівне : Оповідач, 2020. – 16 с.

Нова книжка віршів для дітей письменника Миколи Тимчака. Вона вчить читачів любити калинову мову, шанувати сім’ю та родину, берегти свою Українську державу.

Титечко В. Вчився зайчик рахувати / В. Титечко. – Рівне : ПП Лапсюк В. А., 2019. – 32 с.

Збірка адресована читачам молодшого шкільного віку. Вона сподобається дітям цікавими і непередбачуваними історіями про кумедних звіряток та явища природи.

Ус А. Остання надія Землі, або Завдання – врятувати! : казк. повість / А. Ус. – Рівне : Волин. обереги, 2020. – 116 с.

Як і повинно бути в казці, боротьба добра зі злом, в якій, з одного боку, виступають юні представники нашої планети, а з іншого – жорстокі й аморальні пришельці-загарбники, увінчується перемогою добра.

«Час говорити!» : альм. творчості людей з онкологією: хто бореться та переможців війни з хворобою. – Рівне : ПОГ «Письмен. робітня “Оповідач”», 2020. – 62 с.

«Час говорити!» – соціально-видавничий проєкт Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України та видавництва «Письменницька робітня “Оповідач”», спрямована на створення літературно-мистецького альманаху людей з онкологією.

Рефлексії у соціальних мережах, щоденникові записи, вірші, проза, історії, малюнки, світлини – це все творчий підхід до лікування власної душі, почуттів, відчуття світу і спілкування із собою особисто-щиро і відверто.

Шморгун Є. Майва : записки на полях зошита моїх днів / Є. Шморгун. – Рівне, 2020. – 112 с.

У автора книги – Євгена Івановича Шморгуна – пильне око спостерігача, що помічає найменші порухи всього живого. Його етюди, замальовки, як прозово, так і поетично обрамлені, писані на лоні природи. Він малює словом, як художник барвою. І це – неабиякий талант.

Шморгун Є. І. Погорина : поезії / Є. І. Шморгун. – Рівне, 2019. – 204 с.

Цією книжкою письменник зустрічає своє 80-річчя. Із обширного творчого доробку до ювілейної книжки автор запропонував півтори сотні поезій.

Склала :                            Мартинюк З. Б.

Відповідальна за випуск :                         Назарук Н. А.

Comments are closed.