КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ І Я

/зустрічаємо 25-річчя прийняття Основного Закону України/

Друзі! А чи знаєте ви, що таке Конституція України, як вона виглядає і яке її призначення?

Конституція має вигляд звичайної книжки. Але водночас це – компас, що допомагає не збитися зі шляху. Конституція – це не просто набір правил про державу, про вибори, права і обов’язки суспільства та кожного громадянина. Це – найвищий закон, який встановлює та визначає державний устрій, контролює владу, нагадує про повагу, дозволяє тобі почуватися у безпеці та здійснювати усі свої мрії.

2019 року у Видавництві Старого Лева вийшла цікава і дуже пізнавальна книжка «Я і Конституція». Її написали для вас група авторів: Лариса Денисенко, Олександр Ільков, Андрій Стельмащук та Альона Шуліма. А малюнки зробила художниця Женя Олійник.

У доступній формі у книзі розповідається також про устрій нашої держави – Верховну Раду, президента, Кабінет Міністрів, суди, місцеві ради та багато-багато іншого.

Денисенко Лариса. Я і Конституція / Лариса Денисенко, Олександр Ільков, Андрій Стельмащук, Альона Шуліма. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 88 с. : іл.

28 червня в Україні – офіційне свято – День Конституції. Саме цього дня в 1996 році Верховна Рада ухвалила й увела в дію першу Конституцію незалежної України. У 2021 році Україна святкуватиме її 25-річний ювілей.

У книзі Юрія Марченка «Проста Конституція» ви дізнаєтесь, що таке суверенна незалежна, демократична, правова і соціальна держава, а також, чим відрізняються поняття «держава» і «країна». «Країна – це тіло, а держава – одяг», – стверджує автор.

Про три гілки влади, а також про символи України: гімн, герб та прапор; про те, як створюються закони; про права і обов’язки всіх українських громадян, в тому числі і дітей, на вдалих ненудних прикладах розповідається у цьому незвичайному виданні для дітей. Тут також окремою невеличкою вкладкою прикріплена й сама Конституція України.

За словами Ю. Марченка «Ця книжка простими словами розповість про те, як Конституція визначає правила, за якими живе Україна і які впливають на всіх нас. Тож почнімо вивчати Конституцію самі, а інші підтягнуться».

Марченко Юрій. Проста Конституція. – К. : Основи. – 164 с. : іл.

Книга «Моя країна – Україна» запрошує маленьких читачів у подорож рідною країною, в доступній формі знайомить з її історією, державним устроєм, символікою, природними багатствами та культурою. Розділ ІІ цього видання розповідає про Конституцію України, Президента України, як главу держави, законодавчу, виконавчу та судову владу.

А ще у книзі є цікава легенда про символи нашої держави. «Жила собі жінка. І мала вона трьох синів. Сини зростали чесними, сміливими, дуже любили свою неньку і готові були віддати за неї своє життя.

Виросли сини і розійшлися по світах, прославляючи свою матір. Найстаршому мати подарувала на згадку про себе золоту корону з трьома промінцями. Корона зігрівала людей, вела вперед, показувала шлях до кращого життя. За цю трипроменеву корону люди дали першому синові ім’я Тризуб…» А як звалися два інших сини ? Дізнайтеся з книги!

Сокол А. В. Моя країна – Україна / Сокол А. В., Конечна О. М. – Чернігів : РВК «Деснянська правда», 2004. – 64 с. : іл.

Державні символи – невидимі, але міцні нитки, які поєднують минуле, сучасне й майбутнє; святиня, яка сприяє національній єдності; оберіг, який охороняє Україну. Так вважає Святокум О. Є., автор посібника «Державні символи України», видання серії «Моя Батьківщина».

Сподіваємося, що на його сторінках читачі-школярі, їхні батьки та вчителі знайдуть багато цікавої та корисної інформації про історію Герба, Прапора й Гімну, про порядок використання державних символів, про поета Павла Чубинського та композитора Михайла Вербицького, авторів пісні «Ще не вмерла Україна» тощо.

Святокум О. Є. Державні символи України. – Харків : Вид-во «Ранок», 2009. – 64 с. – («Моя батьківщина»).

Посібник у доступній і цікавій формі знайомить школярів з історією Державного Герба, Державного Прапора, Державного Гімна, із порядком використання державних символів, із людьми, з іменами яких пов’язане створення державних символів.

Comments are closed.