Герої нації: Клим Савур (Дмитро Клячківський)

(до 110-річчя від дня народження)

Клим Савур – Дмитро-Роман Семенович Клячківський, провідник ОУН, організатор і перший командир УПА – Північ. Саме він відіграв значну роль в організації та розбудові відділів УПА на Поліссі та Волині.

Народився у м. Збараж Тернопільської області 4 листопада 1911р. в сім’ї банківського клерка.  Закінчив Станіславську гімназію та торгові курси у Львові, навчався на юридичному факультеті Львівського університету. З юних років брав активну участь в молодіжному русі, був членом правління Збаразької організації «Сокіл», яка перебувала під впливом Організації Українських Націоналістів (ОУН). Його студентські роки припали на складний історичний період, коли Галичина була частиною Польщі. У 1934-35 роках служив у польській армії. На той час офіційна Варшава проводила шовіністичну політику щодо національних меншин. У 1937 році Дмитра заарештували за підозрою приналежності до ОУН. Але звільнившись хлопець знову налагодив тісні контакти з цією організацією і підпільно очолив юнацьку ОУН.

Після вересня 1939 року репресії в Західній Україні з боку радянської влади спонукали до розширення бази націоналістичного підпілля. Переслідування НКВС були скеровані насамперед проти «соціально ворожих елементів» з числа заможних верств населення та учасників національно-політичних об’єднань (у вересні-грудні 1939 р. до судів передали понад 10 тис. справ).

У період 1939-1941рр. Дмитро Клячківський був обласним провідником «Юнацтва» ОУН Станіславщини, де займався організаційною роботою серед молоді під псевдом «Блонд».

У січні 1941 року у Львові відбувся Процес 59-ти. За констатацією чекістів: «Більшість засуджених, як на попередньому, так і на судовому слідстві визнавали себе винними і не каялися, навпаки, заявляли в суді, що вони були і залишаються непримиренними ворогами совєцької влади». Тоді 19 осіб засудили до вищої міри покарання, інших – до  різних строків ув’язнення. Клячківському присуджено смертну кару, яка була замінена на 10 років тюрми. На початку липня 1941 року він зумів втекти з Бердичівської в’язниці, оскільки її адміністрація поспішно евакуювалася на схід через наступ німецької армії.

Взимку 1941-1942 років, після несподіваної смерті відомого провідника ОУН на Волині Володимира Робітницького, Дмитро Клячківський займає цей пост на північно-західних землях.

Спогад «Вороного», одного з командирів Української Повстанської Армії (УПА) про «Клима Савура»: «В перших днях травня 1943 року в с. Дермань-Залужжя прибув командир УПА-Північ Клим Савур. Завжди від нього била рішучість, безкомпромісність, сила волі. Сам був невисокий, блондин, лице продовгасте, а погляд очей мав якийсь особливий, незвичайний, яким пронизував людину наскрізь, заглядав у душу. Був дуже інтелігентний і скромний. З природи не говорив багато, більше слухав».

У січні 1944 року командир УПА-Північ взяв собі псевдо «Клим Савур». На посаді керівника УПА проявив себе енергійним, умілим та відважним командиром. Він займався створенням військових підрозділів і їх забезпеченням, вишколом старшин, розробкою стратегії і тактики бойових дій, організацією самооборони, керував окремими наступальними операціями.

Завдяки рішучості та командному хисту Дмитра Клячківського повстанцям вдалося звільнити від радянських окупантів цілі райони Волині. На  цих теренах творилась українська влада, формувались управлінські органи, встановлювалась національна та соціальна справедливість, відкривали школи і лікарняні пункти. Саме за його наказом свято Покрови Пресвятої Богородиці стали вважати днем зародження УПА.

Та вести збройну боротьбу ставало все важче. Підрозділи НКВС за підтримки армійських частин завдавали повстанцям дошкульних ударів. Чекісти намагалися будь- якою ціною захопити насамперед командирів УПА. Була розроблена операція щодо знешкодження Клима Савура. Через зраду Юрія Стельмащука (на псевдо «Рудий»), полоненого командира одного з підрозділів УПА, НКВС дізнався про місце перебування Клячківського. До операції було залучено 5 тис. бійців внутрішніх військ. 12 лютого 1945 року поблизу с. Суськ  Рівненського району у нерівному бою 33-річного Клима Савура було вбито. Він відійшов у вічність як справжній воїн: нескореним і непереможеним.

Місце поховання героя тривалий час було невідоме. У 2002 році на місці віднайдених останків біля колишньої слідчої тюрми у Рівному відкрили і освятили пам’ятник Дмитру Клячківському роботи відомого скульптора Володимира Шолудька. Одна з вулиць Рівного названа на честь Клима Савура.

Джерела:

В’ятрович В. Україна. Історія з грифом «Секретно» / В. В’ятрович. – Харків : Кн. Клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2015. – С. 193.

Марчук Ігор. Командир УПА-Північ Дмитро Клячківський – «Клим Савур» / Ігор Марчук. – Рівне : Видавець Олег Зень, 2009. – 168 с.

Михайлів Т. В. Видатні постаті українського державотворення / Т. В. Михайлів, Т. А. Михайлів. – Харків : Основа, 2014. – С. 119.

Рівне : [ про пам’ятник Климу Савуру ]. – К. : АВК-Росток, 2008. – 112 с.

Марчук І. Як загинув головнокомандуючий УПА Клим Савур / І. Марчук // Волинь. – 2015. – №5, 13 лютого. – С. 1, 6-7 ; Волинь. – 2017. – №6, 10 лютого. – С. 1, 7.

Струс В. На Рівненщині пам’ять Клима Савура вшанували величезним монументом / В. Струс // Волинь. – 2015. – №29, 28 серпня. – С. 7.

Буряк Л. Клим Савур: легендарний командувач УПА [ Електронний ресурс ] / Л. Буряк // Збаразька централізована бібліотечна система : [вебсайт]. – Електронні дані. –  Режим доступу : http://www.zbarazh-library.com.ua/writen/people/Klim_Savur.pdf . – Назва з екрана.

Веденєєв Д. В. Клячківський Дмитро-Роман Семенович  [ Електронний ресурс ] / Д. В. Веденєєв // Енциклопедія сучасної України : [вебсайт]. – Електронні дані. – Режим доступу : https://esu.com.ua/search_articles.php?id=8656 . – Назва з екрана.

Клячківський Дмитро Семенович [ Електронний ресурс ] // Вікіпедія : [ вебсайт ]. – Електонні дані. – Режим доступу : http://surl.li/ahgxd . – Назва з екрана.

Автор-упорядник:        

Лариса Лаврук, провідний методист Рівненської обласної бібліотеки для дітей

Comments are closed.