Новини краєзнавчої літератури – 2021

Інформаційний список книг, що надійшли до бібліотеки протягом 2021 року

Барабаш І. «Нехай святиться ім’я Твоє…» : начерки до родоводу / І. Барабаш. – Рівне : Волин. обереги, 2021. – 216 с.

Родовід сім’ї Мілясевичів-Барабашів.

Бацмай Т. І. Ази геометрії / Т. І. Бацмай. – Рівне : Естеро, 2021. – 12 с.

Юні читачі зможуть пізнати казкову геометрію, познайомляться з основними геометричними фігурами, зможуть гратися з ними і розрізняти їх у навколишньому світі.

Батькам книга допоможе розвинути зорове сприйняття і довільну увагу дитини.

Береза М. П. Ковчег : нові поезії, переклади / М. П. Береза. – Рівне : Волин. обереги, 2021. – 104 с.

У поетичній збірці члена Національної спілки письменників України Миколи Берези, яку складають вірші, написані впродовж останніх років, звучать роздуми над складними проблемами двадцять першого століття.

Береза Ю. Серце – не острів : лірика / Ю. Береза. – Рівне : Волин. обереги, 2021. – 252 с.

Книгу відомого українського письменника Юрія Берези складають кращі ліричні твори, написані впродовж багатьох років.

Берестяний О. Рівне РІВНОправність століть : поема / О. Берестяний ; мал. Оґонь. – Рівне : ПП «Формат-А», 2021. – 118 с.: іл.

У поемі час, що давно минув, раптом переплітається з сьогоденням, люди забуті, виринають з небуття і мають право на добру, вічну пам’ять.

Берташ В. Життя крізь призму часу / В. Берташ. – Рівне : ПП «Естеро», 2021. – 280 с.

Видання присвячене спогадам автора про своє життя та діяльність як політика, громадського та державного діяча. Значна увага приділена діяльності В. М. Берташа – заслуженого будівельника України, кавалера трьох орденів «За заслуги» в часи його керівництва Рівненською обласною держадміністрацією.

Войтович В. Незгасна Тарасова свіча : зб. худож. творів / В. Войтович, Г. Сербін. – Рівне : Волин. обереги, 2021. – 92 с.: іл.

У книзі відомих рівненських митців – самобутнього художника та письменника Валерія Войтовича і поета та прозаїка Георгія Сербіна вміщено їхні краєзнавчі нариси, живописні та графічні малюнки, присвячені здебільшого перебуванню Тараса Шевченка у Волинському краї восени 1846 року.

Видання присвячене 175-річчю перебування Т. Шевченка на Волині, його життєвим та творчим шляхам на території Рівненщини.

Гембаровська Є. Буде добре / Є. Гембаровська ; відп. ред. І. Рачковська. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач», 2021. – 114 с.

Збірка оповідань Євгенії Гембаровської увібрала кращі ноти життєвої, злегка меланхолійної мелодії життя письменниці. Втім, історії героїв сповнені оптимізму, жаги до життя та базової його потреби – любові.

Голуб І. Обабіч раю. Супроти пекла / І. Голуб ; ред. С. Пантюк. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач», 2021. – 18 с.

Поетична збірка Іванни Голуб – дует поем про любов і війну, Інь і Янь, чорне і біле, день і ніч.

Стрижнем поеми «Супроти пекла» є велич і міць людського духу. Це лірично-поетична, філософська новаторська книга авторки.

Голуб І. Таємниця лялечок-ангелів / І. Голуб ; іл. А. Іллюк ; ред. А. Лимич. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач», 2020. – 16 с.: іл.

Книга для дітей молодшого та середнього шкільного віку рівненської письменниці Іванни Голуб є світлою та овіяною таємницею, доступною для розуміння маленьких поціновувачів дитячої літератури. Книга буде цікавою та корисною як для сімейного читання, так і під час шкільних та позашкільних занять з дітьми різного віку.

Голуб І. Чесний хрест : поема / І. Голуб ; ред. С. Пантюк. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач», 2019. – 20 с.

Глибоко філософська книга, основною темою якої є честь і зрада, боротьба з корумпованістю чиновників та знецінюванням владою досягнень справжніх патріотів України.

Авторка ламає стереотипи і стає на захист харизматичної постаті Рівненщини – Олександра Музичка як уособлення борця з корумпованою владою, патріота України.

Гольдін С. Руйнації та проростання / С. Гольдін. – Рівне : Волин. обереги, 2020. – 32 с.

Сергій Гольдін – рівненський письменник. Видав чотири поетичних збірки, книгу вибраного «Квінтесенції». Крім того, вийшли друком роман «Художник та його друг», фарс «Мирон Агамемнюк жупан Западлюцький» та збірка віршів російською мовою «Семь писем старпому».

«Руйнації та проростання» – збірка віршів із філософським змістом.

Гуля С. Про них в газетах… : незакінчений роман, повісті / С. Гуля. – Рівне : Волин. обереги, 2020. – 384 с.

Книга з останньою повістю (незакінченим романом) Сергія Гулі «Про них в газетах». Це історія про службове відрядження випускника українського вишу Павла Заворожка на засекречене підприємство Сибіру, який подолав півсвіту аби наблизитися до науково-виробничої таємниці, а потім – півжиття, щоб повернутися додому. Тема повернення стала для автора головною.

Ще у цій книзі вміщено повісті «За стіною прозорою» та «На вістрі ножа».

Демчук Р. С. Ослик Гнатик хоче знати : віршенята пізнавальні з дивовижної читальні / Р. С. Демчук ; іл. В. Дунаєвої. – Рівне : ПП «Формат- А», 2020. – 24 с.: іл.

Цікаві віршики допоможуть малятам пізнавати світ.

Демчук Р. С. Хитролиці-небилиці. Побрехеньки курки-неньки / Р. С. Демчук ; іл. В. Дунаєвої. – Рівне : М. С. Дятлик, 2018. – 24 с.: іл.

Веселі вірші про тварин: лиса-казкарика, який вигадував різні історії, куріпку Мілу, яка зуміла видати книжку та дарувала її звірам. Ці та ще багато віршів можна прочитати у книзі.

Дем’янюк І. Ми вище прапор підіймемо! : нарис історії боротьби за укр. нац. символіку на Рівненщині : 1988-1991 роки : моногр. – Вид. 2-ге, доп. / І. Дем’янюк. – Рівне : ПП «Формат-А», 2021. – 138 с.: іл.

У монографії на багатому історико-політологічному матеріалі висвітлюється боротьба за українську національну символіку на Рівненщині протягом 1988-1991 років, її вияви в ідеолого-пропагандистській боротьбі, громадсько-політичній діяльності та відношення тодішньої влади до цієї проблеми.

Дермань і Мізоч в історії та культурі Волині. Вип. 2 / НАН України. Ін-т укр. археографії та джерелознавства ім. М. Грушевського. Львів. від-ня ; НСКУ. Рівнен. обл. орг. ; НТШ. Рівнен. осередок ; редкол.: А. Жив’юк, А. Фелонюк, В. Александрович та ін. – Рівне, 2021. – 318 с.

У збірнику надруковано статті за підсумками наукової конференції «Дермань і Мізоч в історії та культурі Волині» (20 верес. 2020 р.).

Вивчаються малознані аспекти минувшини Дерманя, Мізоча й довколишніх сіл.

Диб’як Н. Андрійко і Зла Сила / Н. Диб’як ; худож. О. Карнова. – Рівне : Волин. обереги, 2019. – 14 с.: іл.

Авторська казка для дітей молодшого шкільного віку.

Диб’як Н. Порятунок / Н. Диб’як ; худож. О. Карнова. – Рівне : Волин. обереги, 2020. – 14 с.: іл.

Прозові твори рівненської письменниці Неоніли Диб’як ведуть маленьких читачів стежками етичних чеснот, вчать високої моральності та віри в Бога.

Дмитрівка на Рівненщині: історія, культура, постаті / ред.-упоряд. Б. Й. Столярчук. – Рівне : Вид. О. Зень, 2020. – 716 с.

Видання є комплексним краєзнавчим дослідженням волинського села Дмитрівка Гощанського району Рівненської області. Тут подані: дата першої писемної згадки про село ; нариси про власників землі та майна, відомих мешканців, місцеві родини ; характеристика різнобічних аспектів соціально-економічного і культурного життя людей у різні періоди історії села впродовж ХХ століття і в наш час.

Золотіїв / упоряд. О. Гощук. – Рівне, 2019. – 68 с.

Золотіїв – єдиний населений пункт з такою назвою в Україні. Раніше – село в передмісті Рівного, нині – це житловий масив обласного центру.

Книга присвячена історії Золотіїва, містить спогади корінних мешканців та поетичні твори сучасників – місцевих літераторів-аматорів.

Книга Рівненщини 2020 : анот. кат. вид. : (з фондів Рівнен. обл. універс. наук. б-ки). Вип. 18 / Рівнен. обл. універс. наук. б-ка ; уклад.-ред. З. М. Тирак ; наук. ред. О. Л. Промська ; відп. за вип. В. П. Ярощук. – Рівне : О. Зень, 2021. – 100 с.

Вісімнадцятий випуск анотованого каталогу інформує читачів про щорічні надходження до фонду Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки видань, випущених на Рівненщині, а також опублікованих упродовж року за межами області книг місцевих авторів та видань про край.

Колеснік М. Друге диво / М. Колеснік, О. Медведєва ; іл. авт. – Рівне : ПП Формат-А, 2021. – 68 с.: іл.

Казки Марійки Колеснік – мужньої онкохворої дівчинки. Вони просякнуті добротою, світлою вірою в життя.

Конституційні основи державного ладу Республіки Польща: історія і сучасність : навч. посібник / В. В. Дума, О. В. Ільків, А. І. Левдер та ін. ; за заг. ред. А. В. Матвійчука. – Рівне : Волин. обереги, 2019. – 168 с.

Матеріал, викладений у навчальному посібнику, присвячений Республіці Польща, історії та сучасності її державності.

Люліч В. World of words. Кн. ІІ : переклади / В. Люліч ; ред. С. Пантюк. – Рівне : Волин. обереги, 2021. – 116 с.

У збірці вміщено переклади авторів різних країн, світоглядів, мов. Творчість представлених авторів різножанрова, різнотематична, різностилістична, особлива та сучасна.

Мельничук В. Чарівне слово : казки / В. Мельничук ; іл. О. Мельничук. – Рівне : О. Зень, 2021. – 8 с.: іл.

У книзі казкаря Валерія Мельничука вдумливий читач віднайде  повчальні і дотепні казки: «Дивовижні пір’їнки Янголів-охоронців», «Як помирилися Сіль і Цукор», «Старенька пластмасова ваза», «Чарівне Слово», «Про Зайчика, який любить свій ліс».

Оберемок віршів і казок від рівненських письменників / ред.-упоряд. Н. Диб’як ; іл. Н. Осипчук. – Рівне : Формат-А ; Видавець О. Зень, 2021. – 16 с.: іл.

У книзі читач познайомиться з низкою дотепних віршів та казок про кумедні пригоди сучасної дітвори.

Одерако І. Дорогою : оповідання / І. Одерако ; ред. Є. Шморгун ; мал. авт. – Рівне : ПП Лапсюк В. А., 2019. – 84 с.: іл.

Збірка оповідань письменниці Ірини Одерако – роздуми про жіночу долю, сімейне щастя, кохання.

Панченко М. О. Черепки нації : поезії / М. О. Панченко. – Рівне : Азалія, 2020. – 72 с.

Поезії, що увійшли до збірки, це крик душі по розбитих надіях і сподіваннях свідомих українців, яким болить сьогодення і майбутнє країни, які стомившись від «ярма привладної чуми», розлетілися по світу «черепками нації».

Сарказм і гротеск, присутні у віршах, закликають до роздумів та осмислення свого місця в сучасному вирі подій.

Пастушенко А. С. Радійте, бо Христос Воскрес : укр. великод. пісні : навч. посібник для студентів гуманітар. спеціальностей вищих та серед. навч. закладів, вчителів музики / А. С. Пастушенко. – Рівне : ПП «Формат-А», 2021. – 48 с.

До посібника увійшли великодні пісні композитора Андрія Пастушенка на слова відомих поетів: С. Жупанина, І. Голуб, Д. Чередниченка, Р. Завадовича, К. Перелісної, В. Тарана та ін.

Погорина : літ-краєзн. журн. Рівненщини. – 2021. – № 33.

Журнал містить прозові та поетичні твори письменників Рівненщини, письменницькі роздуми, рецензії, краєзнавчі дослідження, матеріали до знаменних та пам’ятних дат.

Премії Рівненщини за досягнення у сфері літератури, культури і мистецтва : біобібліогр. покажч. / уклад. : Л. М. Малишева, Т. В. Матушевська, В. П. Гуріна ; наук. ред. О. Л. Промська ; ред. З. М. Тирак ; відп. за вип. В. П. Ярощук. – Рівне : О. Зень, 2019. – 282 с. – (Славетні земляки).

Біобібліографічний покажчик містить відомості про 26 обласних, міських, районних премій Рівненщини у сфері літератури, культури та мистецтва, заснованих у незалежній Україні (за виключенням літературної премії імені Валер’яна Поліщука (1982) та літературно-мистецької премії імені Бориса Тена (1987), про лауреатів та їхні твори або діяльність, за які відбулося нагородження.

Пшенична Л. Запахло пирогами / Л. Пшенична ; худож. О. Микула. – Рівне : Волин. обереги, 2021. – 15 с.: іл.

Нова збірка віршів для дітей рівненської письменниці Любові Пшеничної.

Рачковська І. Смачна міжпланетна мандрівка / І. Рачковська ; іл. Б. Рачковська. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач», 2021. – 22 с.: іл.

Друге видання наймолодшої авторки Рівненщини, лауреатки літературної премії імені Михайла Дубова Ірини Рачковської. Це захоплююча історія дружби дітей з планети Земля та інших планет, яких об’єднують сучасні інтереси та технологічні цікавинки – соцмережі, селфі, віртуальна реальність. Книжечка готує маленьких читачів до найближчого фантастичного майбутнього, адже міжпланетне спілкування вже так близько!

Рибенко Л. Коло : роман / Л. Рибенко. – К. : Ярославів Вал, 2020. – 256 с.

Фантастичний роман рівненської письменниці Лідії Рибенко.

Новітній світ – оцифрований, міряний-переміряний, постійно фіксований у різних якостях і ракурсах, – здавалося б, увесь на виду. Чим іще можна здивувати сучасну людину? Хіба тим, що не потрапило до стрічки новин. Але не тому, що воно неявне! Насправді воно не менш зриме, як і все видиме, просто не всім дано його побачити, а головне – відчути…

Семенович М. Трояндовий запах смерті : зі спогадів «афганця» / М. Семенович. – Рівне : Волин. обереги, 2021. – 380 с.

У книзі учасник війни в Афганістані Микола Семенови з вражаючою відвертістю розповідає про військову авантюру Радянського Союзу.

Дорослий читач знайде в книзі не лише знеславлення, на чийсь погляд, подій, що стали вже історією, а й приклади справжнього солдатського побратимства та взаємовиручки, без яких вижити в цій неправедній війні було б неможливо.

Сидорчик І. С. Бал хризантем : вірші / І. С. Сидорчик. – Рівне : ПП «Формат-А», 2020. – 132 с.

Поетична збірка письменника, в якій поміщено як написані раніше найбільш знакові вірші, так і зовсім нові. У них відображено погляд автора на світ і прекрасний, а бува – й незбагненний через події, що у ньому відбуваються.

Скаче горобейко : дит. ігри Рівнен. Полісся / у записах В. Ковальчука. – Рівне : ПП «Формат-А», 2020. – 52 с.

Збірка вміщує народні дитячі ігри північних районів Рівненщини та містить 46 творів. Матеріали зібрані упродовж 1987-2001 років рівненським фольклористом Віктором Ковальчуком.

Собецька Т. Д. Ой, летіли птиці : абетка, вірші / Т. Д. Собецька ; мал. Р. Борконюк. – Рівне : ПП «Формат-А», 2020. – 36 с.: іл.

Книга допоможе малюкам, які ще не знають літер, вивчити їх та навчитися читати. Гортаючи сторінки цієї книжки, діти разом з дорослими вивчать напам’ять всі скоромовки і засвоять абетку.

Солтис-Смирнова М. Казкова Рівненщина / М. Солтис-Смирнова ; відп. ред. І. Рачковська. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач», 2021. – 48 с.

Книга – літературно-видавничий портрет історії краю та туристичних «родзинок» області. Юні читачі познайомляться з історичними постатями Рівненщини, таємничими легендами про башти і замки, цікавими фактами про архітектурні об’єкти області у формі загадкових оповідок від авторки.

Солтис-Смирнова М. Лисеня Вогник / М. Солтис-Смирнова, К. Марченко ; іл. С. Кравець. – Житомир : Рута, 2021. – 48 с.: іл.

Казка відкриває цілий світ – чудовий і загадковий. У тихі сімейні вечори так цікаво разом з героями книги відчути диво…

Цікава для дітей дошкільного віку та читання в родині.

Солтис-Смирнова М. Мандрівка на Північний полюс / М. Солтис-Смирнова ; іл. А. Гомзяк. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач», 2021. – 38 с.: іл.

Пінгвінятко Отті вирушає у мандрівку з Південного до Північного полюсу. Кого він зустріне на своєму шляху? Хто допоможе малому доплисти до друга? Читачі зможуть дізнатися з цієї книжечки.

Солтис-Смирнова М. Оленка / М. Солтис-Смирнова. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач» ; Кропивницький : ТОВ «Студія реклами та дизайну «Арідан», 2021. – 61 с.

Книжка нагадує про маленькі дитячі радощі, страхи та способи їхнього подолання. А ще вчить, що допомагати батькам можна змалечку.

Солтис-Смирнова М. Пригоди гномів : казка / М. Солтис-Смирнова ; іл. В. Михалевич.– Рівне : Письменницька робітня «Оповідач», 2021. – 32 с.: іл.

Казка про сімох братів-гномиків з незвичайними іменами: Буркотун, Пихатий, Бешкетник, Лінивець, Нечупара, Ненажера та Жаднюга. Всі вони доволі непогано вживалися разом. Розповідається про гномів та їхні позитивні і негативні риси характеру.

Солтис-Смирнова М. Хуртовина казок / М. Солтис-Смирнова. – Рівне : Письменницька робітня «Оповідач», 2021. – 32 с.

Збірка зимових оповідок рівненської письменниці Марії Солтис-Смирнової. Вона допоможе малечі дізнатися, що таке справжнє зимове диво.

Столярчук Б. Й. Сміх крізь ноти / Б. Й. Столярчук ; ред. Ю. Береза. – Рівне : Видавець О. Зень, 2020. – 196 с.

Книга музиканта Богдана Столярчука – це пригорща почутих і записаних ним у різні роки веселих сцен із життя колег по мистецтву.

Ступчук А. Зимова казка / А. Ступчук ; обклад. худож. Л. Компанієць ; мал. учнів Школи образотворчого мистецтва Рівнен. міськ. палацу дітей та молоді. – Рівне, 2020. – 16 с.: іл. 

У казці розповідається, як лисенятко Пилипко став помічником Святого Миколая і здійснив мрію хлопчика Сашка. Книга для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.

Ус А. Справжній друг : оповідання / А. Ус. – Рівне : Волин. обереги, 2021. – 84 с.

Герой книги Роман Приходько – звичайний сільський підліток. З ним постійно трапляються якісь неприємності.

Одного разу він рятує від місцевих бандюків собаку. Але благородний вчинок обертається великим клопотом для головного героя. Заради нового друга хлопець втікає з дому.

Та прогулянка лісом стає справжнім випробуванням для горе-мандрівників… Чи зможуть вони повернутися додому?

Шевчук С. О. Розбиті вітражі / С. О. Шевчук. – Рівне : Вид. О. Зень, 2021. – 152 с.

У прозовій книзі Софії Шевчук йдеться про непрості стосунки простих людей. Вони прийшли на сторінки видання з реального життя, яке вирує подіями і пристрастями, напружує проблемами, вигадливо сплітає у єдину сув’язь минуле і сьогодення.

Склала :    Зінаїда Мартинюк

Відповідальна за випуск :   Наталія Назарук

Comments are closed.