Герої нації: Роман Шухевич

/до 115-ї річниці від дня народження/

«Справжнім Провідником, як і справжнім митцем, треба народитися» (Василь Кук).                         

Роман Шухевич – український політичний і військовий діяч, головнокомандувач Української Повстанської Армії (УПА). Народився 30 червня  1907 р. у м. Львові у сім’ї Осипа-Зіновія та Євгенії Шухевичів.  Раннє дитинство Романа минуло у містечку Краківці на Львівщині. Згодом родина переїхала до Камінки Струмілової (тепер місто  Кам’янка-Бузька), де батько обіймав посаду судді. Тут Роман закінчив початкову школу.

Навчаючись у 1917-25 роках в Академічній гімназії, Роман мешкав у Львові в бабусі Герміни. У неї в 1921-22 роках винаймав кімнату полковник Армії УНР Євген Коновалець – командант Української військової організації (УВО), перший голова Організації Українських Націоналістів (ОУН). Спілкування з ним справили великий вплив на формування свідомості і характеру майбутнього Командира УПА.

Роман з дитинства гартував у собі сміливість, фізичну міць, готовність до боротьби за Україну. 15-річним хлопцем на різдвяних канікулах він врятував дитину, яка через крихкий лід впала в крижану воду. Хлопець був дуже різностороннім: займався багатьма видами спорту; мав диплом пілота безмоторного літака; захоплювався річковими мандрами на човні; чудово грав на фортепіано, співав, танцював.

У 1925 році Роман став членом УВО. А через рік його приймають до Львівської Політехніки на будівельно-архітектурний факультет, який успішно закінчив у 1931 р. У 1929 році Роман Осипович вступив до ОУН, будучи одним із перших її членів та займав там довгий час пост бойового референта Крайової Екзекутиви ОУН.

Свої воєнні університети генерал-хорунжий УПА починав як звичайний рядовий гарматник у польському війську. У 1928-29 роках Шухевич проходив строкову службу в артилерійській частині у Володимир-Волинському. 1934 року був заарештований польським урядом за свою націоналістичну діяльність і 3 роки провів у концентраційному таборі Береза Картузька.

Після звільнення у 1937 р. Р. Шухевич проживав з дружиною та сином у Львові. Щоб фінансово забезпечити родину він створив фірму (кооператив) «Фама», першу українську рекламну компанію в Галичині. Ставши успішним бізнесменом, одночасно допомагав коштами для ОУН.

У 1938-39 роках Шухевич працював у штабі Карпатської Січі, брав участь у боях за Карпатську Україну. Після її окупації Угорщиною у березні 1939 р. Шухевич емігрував. З осені 1939 р. жив у Кракові, займався політичною діяльністю в ОУН, керував підготовкою і навчанням провідних військових кадрів, які мали стати командирами майбутнього українського війська,  відповідав за організацію підпільної мережі на західноукраїнських землях.

Весною 1941 року Провід ОУН домовився з німецьким командуванням про вишкіл військової частини Дружини Українських Націоналістів, яка мала воювати на території України проти більшовицьких окупантів за відновлення державності. Роман Шухевич очолив  український підрозділ «Нахтіґаль». 30 червня 1941р. зі своїми вояками він увійшов до Львова і взяв участь в проголошенні Акту відновлення Української Держави. Проте, гітлерівська Німеччина не підтримала української самостійності, арештувала групу чільних членів ОУН(Б), в тому числі і Степана Бандеру.

«Нахтіґаль» взяв участь у бойових діях проти Червоної армії на території Наддніпрянської України. У жовтні 1941 р. вояків «Нахтіґалю» відправили до Білорусії, де вони охороняли комунікації та місцеву німецьку адміністрацію, а також боролися з партизанами. Однак, новини  про посилення нацистського окупаційного режиму в Україні сприяли тому, що в кінці 1942 року українці відмовились воювати у складі батальйону і він був розформований, особовий склад перевезено в Україну, а офіцерів ув’язнено у Львові. Шухевичу вдалося втекти і перейти в підпілля. Від цього моменту в житті Романа Шухевича настав найбільш відповідальний і активний період діяльності.

З 1943 р. Р. Шухевич очолював УПА. Разом зі своїми спільниками будував її за зразками регулярних армій: створювались штаби (Головний та регіональні), офіцерські (старшинські) школи, система звань і посад, власна нагородна система.

Під керівництвом Шухевича у серпні 1943 р. було проведено 3-й Надзвичайний великий збір ОУН, прийнято розгорнуту програму організації, що по суті була програмою національно-визвольного руху. В листопаді проведено Конференцію поневолених народів, своєрідний антикомуністичний Інтернаціонал. У 1944 році ОУН створила підпільний парламент – Українську Головну визвольну раду.

Після 1945 року Р. Шухевич разом з побратимами розробляв тактичні основи, за допомогою яких ще кілька років ОУН УПА активно протистояли радянській владі в Західній Україні. 5 березня 1950 року Роман Шухевич загинув у нерівному бою зі спецгрупою НКВС у селищі Білогорща поблизу Львова. Місце його поховання невідоме.

Радянська влада жорстоко помстилася керівнику УПА, переслідуючи його родину. У 1941 році комуністами був розстріляний брат Юрій. Зазнали знущань та були вислані з України його дружина, діти, батьки та сестра.

Джерела:

Незалежність України / упоряд. В. Дорошенко. – К. : Мамине Сонечко, 2016. – 48 с. : іл.

Роман Шухевич // Капранови, брати. Мальована історія незалежної України  / Брати Капранови ; худож. Ю. Журавель [та ін.]. – К. : Зелений Пес, 2013. – С. 74.

Роман Шухевич // Українська повстанська армія / уклад. В. П. Товстий. – Харків : Промінь, 2007. – С. 57.

Роман Шухевич // Малий словник історії України / Т. Першина. – К. : Либідь, 1997. – С. 453-454.

Роман Шухевич // 100 найвідоміших українців. – К. : Автограф, Орфей, 2005. – С. 586.

Праск, С. Здобути або не бути : історичний роман-трилогія / С. Праск ; передм. С. Бабія. – Рівне : Волинські обереги, 2007. – 660 с.

Левченко, В. Мужнього – не зламати : [Роман Шухевич] / В. Левченко // Журавлик. – 2021. – № 4. – С. 6-7.

1907 – народився Головнокомандувач УПА Роман Шухевич [Електронний ресурс] // Український інститут національної пам’яті : [вебсайт]. – Електронні дані. – Режим доступу : http://surl.li/ccuqf . – Назва з екрана.

Роман Шухевич: цікаві факти та міфи про головнокомандувача УПА [Електронний ресурс] // UKRAINE CRISIS media center : [вебсайт]. – Електронні дані. – Режим доступу : https://uacrisis.org/uk/shuhevych-fakty-mify. – Назва з екрана.

Шухевич Роман Йосипович [Електронний ресурс] // Герої України : [ вебсайт ]. – Електронні дані. – Режим доступу : http://heroes.profi-forex.org/ua/shuhevich-roman-iosifovich . – Назва з екрана.

Буклет можна завантажити тут.

Відповідальна за випуск:     Наталія  Назарук  
Автор-упорядник:              Лариса Лаврук  
Комп’ютерна верстка:        Наталія  Онофрійчук  

Comments are closed.