22.01.2023

Сьогодні Україна відзначає День Соборності.

Більше століття минуло з того часу, як 22 січня 1919 року у Києві на Софійській площі проголосили Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину Україну. Об’єдналися дві держави, що утворилися на уламках Російської та Австро-Угорської імперій. Київ прикрасили гербами та синьо-жовтими прапорами, а у церквах відправили богослужіння. Урочисте проголошення злуки пройшло на Софійській площі. Біля спеціально зведеної тріумфальної арки підписали історичний документ – Акт Злуки. Відтоді Україна стала єдиною. Український народ, століттями розірваний, возз′єднався на своїй землі. На честь Дня Соборності України 22 січня 1990 року було організовано перший «живий ланцюг». Тоді учасниками акції стали до трьох мільйонів українців в Івано-Франківську, Львові, Тернополі, Рівному, Житомирі та Києві.

Про ці історичні події розповіли учням молодших класів ліцею №1 бібліотекарі відділу масової роботи та естетичного виховання на годині патріотичного виховання «Соборність України – запорука міцної держави». Діти читали вірші, знайомилися з книгами виставки та утворили «живий ланцюг єдності».

А у бібліотеці, що на Відінській, до цієї події відбулася презентація книжкової виставки «Тільки разом збережемо незалежність». Присутні дізналися про події, що привели до об`єднання України, а також, познайомилися з книгами, які висвітлюють тернистий шлях України до соборності та процеси державотворення і формування території української незалежної держави.

Comments are closed.