26.10.2023

З нагоди Дня української писемності та мови, який цьогоріч відзначається 27 жовтня, у відділі, що на пр. Миру, цікаво пройшов мовознавчий турнір «Слово, слівце, словенятко». Діти залюбки грали в ігри, відгадували мовні ребуси, активно змагалися у конкурсах: «Розгадай слова», «Четвертий зайвий», «Мовні будиночки», а також спробували себе й у ролі поетів. Школярі охоче знайомилися з книгами про мовні цікавинки, представленими на книжковій виставці «До рідного слова торкаюсь душею».

У відділі, що на Петлюри, для четвертокласників ліцею № 5, вихованців Європейського сімейного центру «Традиція» та реабілітаційного центру «Крок» відбулася справжня мовна феєрія. Діти побували на літературно-музичному святі «І дітлашню в мальованій колисці до писаночки-мови приручай».

Школярі дізналися цікаві факти про мову, змагалися в конкурсах,  відгадували мовні загадки, читали вірші та скоромовки, відповідали на хитромудрі запитання.  Діти познайомилися з книгами «Мовограй», «Словограй», «У світі веселих букв та чарівних звуків». Навчатися граючись, виявляється, дуже цікаво та пізнавально.

А у нашому мовному клубі «Яскрава українська», що у відділі на Відінській, відбувся літературний колаж «Походження слів».

Під час заходу його учасники дізналися, що до лексичного складу української мови входять слова, що відрізняються своїм походженням. Одні з них – споконвічні, до яких належать успадковані слова і власне українські слова,  та – запозичені, що прийшли з інших мов.

На завершення діти виконали завдання, де поєднали між собою слова іншомовного походження та власне українські.

Comments are closed.