Будівля бібліотеки – пам’ятка архітектури

У «Переліку територій, зон і пам’яток, історично-меморіальних будинків, пам’ятних місць м.Рівне» в п.8.7 під № 4 зазначено  будинок на вул. С. Петлюри,27 як один з 50-ти пам’яток архітектури місцевого значення.

Достеменно відомо, що власницею цього будинку  була Бася Фрейда Каган. За свідченням мешканця сусіднього будинку, старожителя, рівнянина Володимира Кулія ця жінка була заможною міщанкою, оскільки торгувала мануфактурою.

На той час адреса будинку зазначалась як вул. 13-ї Дивізії, 23. Коли Рівне відійшло  до складу Польської держави, з 1921 по 1939 рік колишня вулиця Аптекарська (потім – Гоголівська) отримала назву 13-ї Дивізії – однієї з військових частин польського війська, яка брала участь в бойових діях на Рівенщині в 1920 р. Під час другої світової війни вулиця називалась Strasse der SS. За радянських часів, з 1939 р. і аж до початку 90-х років вона мала назву Червоноармійська.

Будівництво даного будинку тривало з 19 квітня 1928 р. по 1 грудня 1929 р. Він споруджений за проектом рівненського архітектора С. Сидорчука (1882-1932). У 1928 році Семен Юліанович Сидорчук, фахівець високого класу, став головним архітектором Рівного. Всього за 2 роки  завдяки йому у Рівному з’явилися міст через Устю, міська електростанція, головний павільйон “Волинських торгів” в парку, будинок української гімназії ім. М. Дубецького, багатоквартирні будинки та міська каналізація, яка в центрі міста і досі функціонує.

Будинок, проект якого замовила в С.Сидорчука Б.Каган, – яскравий зразок міського індивідуального житлового будинку, виконаного в стилі раціоналістичний модерн. У проекті, виконаному в 1928 році, представлено два варіанти архітектурно-декоративного вирішення при незмінній планувальній схемі: один – із застосуванням елементів бароко та флоральних мотивів раннього модерну, другий – у строгих формах раціоналістичного модерну. І хоча цей архітектурний стиль в усіх його різновидах відійшов в історію на момент проектування, архітектурна інерція провінційного міста, яким не зважаючи на свій адміністративний статус залишалося Рівне, дала можливість архітектору включити в його середовище об’єкт європейського рівня. Очевидно другий варіант проекту видався замовнику більш сучасним. Саме він і був реалізований.

Будівля розташовується в центральній частині міста, формує фронт забудови житлової вулиці, що утворений житловими будинками садибного типу межі 19-20 ст. Головним архітектурним елементом будинку є напівциліндричний еркер, розташований на його південно-східному розі. Внаслідок чого вирішення фасаду – асиметричне. Крім того, фасад оформлений порталом головного входу, зміщеного до північного торця будинку. У стіні еркеру – 3 вікна: одне прямокутне та два напівпараболічної форми, що розмежовані стовпами, декорованими вертикальними тягами. Будівлю вінчає невисокий карниз, оздоблений прямокутними нішами. Окрасою будинку є індивідуальні дерев’яні вікна та вхідні двері, виконані в єдиному стилістичному ключі з архітектурним вирішенням фасадів.

Під бібліотеку для дітей будівлю передано згідно рішення № 808 виконкому Ровенської міської ради депутатів трудящих від 16 липня 1954 року (голова – В.Романенко). Перед цим тут розміщувалась міська прокуратура, а в частині приміщення проживала сім’я. Нині тут знаходяться структурні підрозділи бібліотеки: відділ масової роботи та естетичного виховання; науково-методичний відділ; сектор інформаційних технологій та електронних ресурсів; адміністрація, бухгалтерія.

Джерела:

Михайлишин О. Л. Архітектор Семен Сидорчук: спроба творчого портрета забутого майстра / О. Л. Михайлишин // Вісник Нац. ун-ту водного господарства та природокористування : зб. наук. пр. / Міністерство освіти і науки України, Нац. ун-т водного господарства та природокористування. – Рівне, 2009. – Ч. 3. Вип. 3 (47). – С. 49-56.

Прищепа О. Вулицями Рівного: погляд у минуле / О. Прищепа. – Рівне, 2006. – С. 132-133.

Житловий будинок м. Рівне вул. С. Петлюри, 27Електронний ресурс // Історична Волинь: веб-сайт. – Режим доступу: http://istvolyn.info/index.php?option=com_datsogallery&func=detail&catid=7&id=1390&Itemid=18

Що зробив для Рівного архітектор С. Сидорчук? Електронний ресурс // Рівне1: веб-сайт. – Режим доступу: http://www.rivne1.tv/Info/?id=61881

Comments are closed.