Основні підсумки роботи Рівненської обласної бібліотеки для дітей за 2023 рік

У звітному році Рівненською обласною бібліотекою для дітей  обслужено 15106  користувачів, за єдиною реєстраційною картотекою – 6102.

        Упродовж року для них видано 337862 прим.

        Відвідування   склало – 118395.  

         Бібліотека здійснювала обслуговування внутрішньо-переміщених осіб. Усього протягом року до бібліотеки записано 299 осіб з числа ВПО

Протягом 2023 року проведено 593 масових заходи різнопланової тематики.

Масштабним проєктом бібліотеки у партнерстві з Всеукраїнською ініціативою «Додай читання!» стала у 2023 р. Бібліотечна КнигоСтудія «Читацьке Бюро». Мета проєкту – продемонструвати дітям послідовний процес народження книжки й залучити їх до створення альманаху казок.

         Щотижневі казкування проходили в департаменті «Сюжет», ательє «Барви», майстерні «Палітурка» та Агенції «КАДР».  Діти отримали базові навички роботи з текстом, ілюстраціями, макетування книги та презентації і популяризації готового видання.  Юним авторам   допомагали студенти-філологи, викладачі ліцеїв, натхненниця проєкту Євгенія Пірог, доцентка МЕГУ ім. С. Дем’янчука Лілія Овдійчук. Партнерами стали також: загальноосвітня приватна школа з поглибленим вивченням комп’ютерних технологій – «АйТі Степ Скул»; товариство польської культури на Рівненщині, видавництво «Волинські обереги», КП «Рівне-книга» РОР, книгарня «Ранок», компанія мобільних відеоігор «Заграва Студіос».  

У підсумку друкований альманах казок під назвою «Чари читацького Бюро» побачив світ у видавництві «Волинські обереги». Усі казки тут подані двома мовами: окрім української, є англійська, чеська, польська, німецька, китайська.  В онлайн-форматі до участі та створення електронної книжки казок долучилися юні казкарі з Дубна, Березнівщини,  Сарненщини,  Вараша, Рівного, Острога, а також з м. Покровськ та с. Гришине Донецької обл. Віртуальний арт-бук «Справжні Казки Дітей», представлений на сайті РОБД https://bit.ly/3O1elfd.

Знаковою подією для книгозбірні стала перемога у Конкурсі міні-грантів бібліотечних ініціатив-2023 від РОВ УБА, завдяки чому було започатковано    новий  проєкт – «Бібліолонгрід «Разом з книгою вчу мову».  В межах ініціативи діти вчили рідну мову та опановували нові слова за допомогою   книг сучасних українських авторів. Також юні учасники мовознавчих івентів в цікавій інтерактивній формі дізналися, що таке лімерики, паліндроми, подвійні наголоси та почули інші мовні цікавинки.  

Восени 2023 року стартував іміджевий соціокультурний проєкт «Читаполіс із галактики Нашекнижжя», мета якого ‒ формування позитивного іміджу бібліотеки через створення брендового казкового бібліопростору.

Втілення проєкту відбувається поетапно з вересня 2023 до березня 2024 рр., ґрунтуючись на авторських оригінальних розробках письменниці й провідної бібліотекарки Євгенії Пірог та системних функціональних можливостях Рівненської обласної бібліотеки для дітей.

В межах проєкту Євгенія Пірог створила  для  бібліотеки «брендову легенду» про місто Читаполіс, запровадила новаторські креативні елементи реєстрації читачів (спеціальні наліпки); розробила казкову топоніміку для бібліопросторів (комплект навігаційних казкових табличок) та авторських персонажів для творчої комунікації ‒ пес Читакса і киця Мурчитела.

Випущено плакати та набір листівок з дитячими малюнками про галактику Нашекнижжя, проведено  оригінальні майстерки та змістовні просвітницькі події для дітей.

Будучи провідниками національних ідей, низку соціокультурних заходів у 2023 році під хештегом «Наша Перемога. День за днем» присвятили національно-патріотичному вихованню.

Виконуючи методичну функцію, в межах співпраці з Рівненським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти, спеціалісти книгозбірні стали учасниками V Форуму патріотичного єднання «Україна єдина» та модераторами локації «Шкільна бібліотека – хаб патріотичного виховання учнів».

Екскурс в минуле, знайомство з історичними постатями, плеядою українських винахідників та науковців відбувалися в межах культурно-просвітницького проєкту «УКРАЇНА Incognita:  Історія. Культура. Особистості».

Ціла низка бібліотечних заходів пройшла з нагоди: Дня українського добровольця, Дня пам’яті героїв Крут, Дня пам`яті захисників України, Дня Конституції України, Дня Українського Прапора та Дня Незалежності України, Дня Гідності та Свободи, Дня Українського козацтва та  Дня захисників і захисниць України, Дня пам`яті жертв Голодомору 1932-1933 років,  Міжнародного дня миру, Міжнародного дня рідної мови, Дня української писемності та мови тощо.

РОБД є учасницею  Міжнародного проєкту «Ми – українці. Я і ти!», у межах якого відбуваються онлайн-зустрічі з дітьми української діаспори в Польщі, які вивчають українську мову.  Зокрема, цікаво пройшла зустріч письменниці Віри Правоторової з дітьми, які навчаються в початковій школі номер 2 польського міста Венгожево.

У 2023 році на базі відділу обслуговування дітей середнього та старшого шкільного віку стартував мовний клуб «Яскрава українська». З учасниками клубу проведено: літературний колаж «Мовні курйози»; літературний івент «Запам`ятовуємо наголоси»; година спілкування «Мовні діалекти».

Всеукраїнський тиждень дитячого читання у 2023 р. пройшов у РОБД під гаслом «Нація, яка читає – непереможна!».

Зі своїми новими творами дітей познайомили рівненські письменниці: Неоніла Диб’як, Іванна Голуб, Марія Солтис-Смирнова, Надія Малафеєвська.

Під час Тижня читання відбулося багато цікавих заходів для юних рівнян та дітей з внутрішньо-переміщених родин, зокрема, година гумору «Хай день розпочнеться з усмішки», ерудит-конкурс «На землі та під водою», творча зустріч з письменником Анатолієм Кичинським; письменницею, психологинею Іванною ГОЛУБ; виставка авторських робіт «Лялька-мотанка – оберіг родини» – майстринь та волонтерок Валентини Кондратюк і Тетяни Кірющенко та багато інших.

Популярними та затребуваними  серед відвідувачів бібліотеки були творчі студії «Кольорові намистинки»,що активно діяли у відділі обслуговування дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Креативну малечу щочетверга  чекали творчі майстер-класи, під час яких діти розвивали творчі навички, фантазію, уяву та творити власноруч оригінальні поробки з паперу, пластиліну, різних матеріалів.

Заняття, що проходили у творчій майстерні «Happytime» (відділ обслуговування дітей середнього та старшого шкільного віку), теж вчили молоде покоління  розвивати креативні навички, бачити й цінувати прекрасне в природі та повсякденному житті. Тут відбувались арт-години, під час яких діти, натхненні героями цікавих книжок, виготовляли іграшки, аплікації, листівки, сердечка тощо.  

Весело було в нашій бібліотеці у Міжнародний день захисту дітей. Бібліотекарі підготували для малюків низку цікавих і змістовних розваг, як наприклад, незвичайне бібліопаті у відділі обслуговування наймолодших читачів.

Упродовж року в теплій та дружній атмосфері бібліотеки відбулись зустрічі з рівненськими письменниками: Валентиною Кондратюк, Юрієм Березою, Вірою Мельниковою, Максимом Парфіненком, Тамарою Бацмай, Іванною Голуб, Іриною Громик, Євгенією Гембаровською, Павлом Тарасовичем, онлайн-зустріч з Петром Ковальчуком. Автори презентували свої нові книги.

У бібліотеці триває реалізація проєкту «Рівненщина читає дітям», у межах якого відбулася зустрічі та читання за участі цікавих людей Рівненщини. Зокрема дітям читали: Владислав Луцик, лейтенант поліції, командир взводу реагування,  Олександр Гребенюк, волонтер, директор Благодійного фонду «Неможливого не буває», координатор гуманітарної місії «На щиті» та ін.

В межах бібліотерапевтичних читань «Книги, що зцілюють дитинство» обговорювались сюжетні лінії та герої популярних книг для дітей: Оксани Моніч «Сорока-злодійка», «Татомамасніг. Книжка-сніжка зимових дивовиж», Анатолія Григорука «Перша доріжка в небо»,  Наталії Чуб «Про маленьку пташку», «Маленька блакитна Бабка», Оксани Демченко «Брехливе мишеня» та ін.

Велика увага приділялася  заходам, що сприяють психоемоційному розвантаженню та психологічній підтримці юних рівнян і дітей з переміщених родин. Щовівторка продовжував діяти проєкт «АРТ-обійМи», що передбачав арттерапевтичні зустрічі з дітьми, лекції з елементами тренінгу для батьків та бібліотерапевтичні  читання.

В межах арттерапевтичних занять  діти малювали, ліпили з пластиліну, працювали із арттерапевтичним чорним папером, кінестетичним та кольоровим піском, грали в психологічні ігри, вчились висловлювати та контролювати свої емоції за допомогою гри.

З метою психосоціальної підтримки соціально-незахищених категорій населення працівникиРівненської обласної організації Товариства Червоного Хреста України щосереди у двох приміщеннях РОБД проводили години дозвілля, казкотерапевтичні хвилинки та майстер-класи.

В межах культурно-мистецького проєкту «Book– та арттерапія – вакцина від стресу» співпрацювали з Рівненським міським центром комплексної реабілітації осіб та дітей з інвалідністю з порушенням опорно-рухового апарату «Крок». Для вихованців провели: годину родинно-сімейного виховання «Нема нічого вище слова – Мати», ігротерапевтичний марафон «Про все потроху», годину доброти «Можливості обмежені – здібності безмежні», фототерапевтичний вернісаж «Подаруй світу посмішку».

Працівники бібліотеки долучились до проєкту психологічної підтримки кімнати терапії іграшкою – Всеукраїнського проєкту, який запропоновано командою ГО «Генофонд нації» та ініціативною групою «Інститут інтегративної арттерапії», для мінімізації травматичного досвіду у дітей та осіб інших вікових категорій, що постраждали від воєнного вторгнення, методами лялько- та ігротерапії.

Завжди гамірно та весело у Рівненській обласній бібліотеці для дітей напередодні християнських свят: Андрія Первозванного, Святого Миколая, Різдва, Великодня, Івана Купала.

У звітному році долучилися до нового грантового проєкту «Молодь – професійне майбутнє України», в межах програми розвитку лідерства для відновлення України, за підтримки Асоціації громадських радників України та міжнародного фонду «Відродження» й розпочали цикл тренінгових занять за навчально-ігровою методикою«PROFОРІЄНТИР». Наталія Козачук, провідний бібліотекар відділу обслуговування користувачів, пройшовши конкурсний добір та спеціальне навчання, знайомила старшокласників зі світом професій, показувала різноманітність спеціалізацій, дозволяючи відчути себе в тій чи іншій професії, відшукати свої здібності, таланти та вчила самостійно робити свій вибір у подальшому житті.

Продовжував діяти клуб логічних розваг «Мудрограйлик», відвідувачі якого стали учасниками ігрової розваги «Зимовий експрес», пізнавальної мандрівки  «Мовні речі для малечі», математичної забави «Геометричні дивовижі». Захопила дітей логічна гра «Міцний горішок» та «Допитливі чомусики», ігрова забава «Шляхами лабіринтів», година дозвілля «Веселе коло» та ін.                         

У межах проєкту «Еко-бум в бібліотеці»,що діяв у відділі обслуговування дошкільників та молодших школярів, проводилися заходи, що сприяють підвищенню екологічної компетентності підростаючого покоління, а також тренінги «Екологія повсякденного життя» та «Розвиваємось у стилі еко». Для учасників проєкту розповідали про основні екозакони та вторинну переробку, вчили розпізнавати відходи за типами, сортували сміття та досліджували вплив діяльності людини на довкілля. Залюбки юні екологи долучалися до інтерактивних ігор, екологічних конкурсів та вікторин.

Низка бібліотечних заходів була присвячена превентивному вихованню та формуванню здорового способу життя.

Напередодні Всесвітнього дня здоров`я відбулася зустріч з лікарем-епідеміологом Рівненського центру контролю та профілактики хвороб Світланою Зядкевич. Цікавим доповненням до зустрічі стала фізкультхвилинка та інтерактивні завдання про «Вітаміни» і «Здоровий спосіб життя».

Як вберегти себе від біди та передбачити наслідки небезпечних розваг говорили під час години безпеки «Поради доречні, щоб життя було безпечним», що пройшла у відділі масової роботи та естетичного виховання для шестикласників ліцею №1.

Правила дорожнього руху можна вивчати весело та легко. У цьому переконалися школярі ліцею № 1, взявши участь у дорожньо-правовій грі «Правила дорожні повинен знати кожен».

Бібліотека у співпраці з громадами залучає до творчих та читацьких активностей дітей з різних районів області. У листопаді 2023 р. в бібліотеці відбулась святкова імпреза «Юні таланти Рівненщини – майбутнє України», під час якого були нагороджені діти-переможці обласних турів трьох всеукраїнських конкурсів 2023 року: «Творчі канікули», «Лідер читання», «Стукіт серця Петефі на берегах Дніпра».

Формування основ медіаінформаційної грамотності – один з пріоритетних напрямків роботи з юними читачами, а також дорослими, у тому числі з бібліотекарями. Протягом 2023 року проведено 13 занять з основ медіаграмотності для дітей та молоді на теми: «Медіагігієна», «Безпечний інтернет», «Вибір книг у бібліотеці», «Медіаграмотність під час війни: розуміння та захист» та ін., з них 5 – у форматі антифейкових інтелектуальних ігор «НотаЄнота» в межах всеукраїнського проєкту.

Підготовлено та проведено 2 гри «НотаЄнота» для працівників бібліотек, а також два офлайн тренінги «Медіаграмотність під час війни: як протистояти інформаційним загрозам» в межах проєкту «Протидія дезінформації в контексті російсько-української війни як інструмент подолання розриву довіри» Академії української преси.

Дитяча книгозбірня є активним учасником соціальних мереж«Facebook» та «Instagram». Протягом року продовжувалось адміністрування та інформаційне наповнення сайту інформаційно-бібліографічного відділу та сайту «Бібліоігротека».

Бібліотека продовжує займатись волонтерською діяльністю. У звітному році в межах акції «Книжкова весна» було ініційовано збір книжок для Охтирської публічної бібліотеки, що на Сумщині. Крім того, працівники бібліотеки зібрали кошти в сумі 9500 грн. й перерахували БФ «Відповідальні українці» та долучили юних користувачів бібліотеки  до щорічної акції у м. Рівне «Паска для друга» й передали  малюнки дітей захисникам.

Comments are closed.