Наші проєкти

Іміджевий соціокультурний проєкт «Читаполіс із галактики Нашекнижжя» (2023/2024)

Восени 2023 року в Рівненській обласній бібліотеці для дітей стартував іміджевий соціокультурний проєкт «Читаполіс із галактики Нашекнижжя», мета якого ‒ формування позитивного іміджу бібліотеки через створення брендового казкового бібліопростору задля системної підтримки дитячого читання.

Втілення проєкту відбувається поетапно з вересня 2023 до березня 2024 рр. спільно із Всеукраїнською ініціативою «Додай читання», ґрунтуючись на авторських оригінальних розробках письменниці й провідної бібліотекарки Євгенії Пірог та системних функціональних можливостях ОБД.

«Бібліотека дарує радість» ‒ девіз проєкту й творчих змін у повсякденному спілкуванні «бібліотекар-читач». Радість ‒ це та яскрава ціль, яку маємо повертати в життя дітей воєнного часу.  Креативний експеримент з перетворення стандартної дитячої книгозбірні в казковий простір планети Книгозаврія  залучає юного читача до спільної довколакнижної гри, сприє глибшому самопізнанню, а також розлогому й водночас делікатному опрацюванню суспільно чутливих інклюзивних тем.

У межах проєкту Євгенія Пірог створила  для  бібліотеки «брендову легенду» про місто Читаполіс, запровадила новаторські креативні елементи реєстрації читачів (спеціальні наліпки у вигляді квітів); розробила казкову топоніміку для бібліопросторів (комплект навігаційних казкових табличок) та авторських персонажів для творчої комунікації ‒ пес Читакса і киця Мурчитела. Відтепер менші та старші читачі РОБД ‒ книжкабрики і читаври ‒ зростають з читанням мов Любистки, квітнуть наче Крокуси, буяють ніби Бузок, розквітають як Мальви чи Лотос.

Водночас,  для реклами проєкту було випущено плакати та набір листівок з дитячими малюнками про галактику Нашекнижжя, проведено  оригінальні майстерки та змістовні просвітницькі події для дітей. Видано також серію книг «Історії з Читаполіса». А ще на сайті бібліотеки виходить електронний часопис «Новини Читаполісу».

Запровадження проєкту передбачає його масштабування через пряму взаємодію з дитячими бібліотеками на теренах області, тож було здійснено виїзні заходи до бібліотек та освітніх закладів Рівненщини. Ідеєю та досвідом реалізації проєкту Є. Пірог ділилась також через онлайн-спілкування з бібліотекарями інших областей України.

КнигоСтудія  «Читацьке Бюро» (2023)

У 2023 році просвітницько-мотиваційний проєкт Рівненської обласної бібліотеки для дітей (РОБД) КнигоСтудія «Читацьке Бюро», що діяв у авторському партнерстві з Всеукраїнською ініціативою «Додай читання», став позитивною лабораторією справжньої дитячої активної творчості та своєрідним ввідним курсом до основ професій.

Мета  даного проекту ‒ залучення читачів бібліотеки до повного циклу створення реальної книжки,  промоція читання,  сприяння творчому і профорієнтаційному зростанню студійців, створення  умов для колективної взаємодії наживо.

Щомісячно (з лютого по середину червня) послідовно відбувалися тематичні етапи реалізації проєкту: лютий ‒ Департамент «СЮЖЕТ» (написання текстів), березень ‒ Ательє «БАРВА» (створення ілюстрацій), квітень ‒ Цех «ПАЛІТУРКА» (макетування майбутньої книги), травень ‒ Агенція «КАДР» (промоція книги, читання). На кожному етапі проходили майстерки. Щоразу запрошувалися інші учасники з партнерських шкіл, а саме: 5-класники вигадували сюжети та працювали над текстами, 6-класники створювали ілюстрації до цих казок, 7-8-класники вчилися макетувати розгорти майбутньої книги, працюючи з реальними художніми роботами, а в промоції книги брали участь читачі різних вікових категорій.

Крім учнів загальноосвітніх та художніх шкіл участь у проєкті взяли численні партнери: Міжнародний економіко-гуманітарний університет ім. С. Дем’янчука (кафедра української мови та літератури), видавництво «Волинські обереги», компанія-розробник мобільних ігор «Заграва Студіос», центр мовної освіти «LiTerra» та інші.

Загалом було проведено 32 проєктних заходи. Співавторами тексту, перекладів та малюнків є 175 дітей віком 10-13 років, імена усіх зазначені в книзі. Загальна кількість учасників проєкту понад 300, про що свідчить артальбом записів та наліпок, що супроводжував весь перебіг книготворення.

Книжковим підсумком проєкту КнигоСтудія «Читацьке Бюро» є унікальне друковане видання «Чари Читацького Бюро» ‒ книга, яку створювали діти. До неї увійшли 4 казки, кожна з яких перекладена котроюсь іноземною мовою: англійською, польською, чеською, німецькою, китайською.

Пілотний тираж у 300 примірників здійснювався видавцем на засадах спільнокошту, до якого долучалися школи, учні, бібліотеки, учасники проєкту та охочі читачі з області та країни. До середини червня в бібліотеці продовжувалися презентації унікальної дитячої книжки.

Про розгортання  проєкту казкувань було поінформовано дитячі бібліотеки Рівненщини  та проведено для них навчальні онлайн-брифінги. Крім того, регулярний «щоденник» проєкту на Фейсбук-сторінці РОБД та дайджести на сторінках соцмереж наших партнерів  привернули увагу ширшого кола освітян і бібліотекарів. Отож було вирішено паралельно з основними подіями КнигоСтудії оголосити створення електронного АРТбуку «Справжні Казки Дітей» для дистанційної участі. Чимало учасників скористалися цією можливістю та надіслали свої міні-книжки з казками.

Роботи дітей увійшли до 2-томної електронної збірки у формі ілюстрованого рукописного АРТбуку «Справжні Казки Дітей». Дистанційно до АРТбуку долучились 7 міст, 3 села, 13 закладів освіти та культури України. Співавторами електронної книги стали 63 учасники. Переглянути книжки можна в розділі «Електронні ресурси» на сайті РОБД. http://rdobd.com.ua/2010/08/30/index-14/

Проєкт «Тату, почитай 20//22»
«Тато читає – дитину захищає!» – під таким гаслом 20 січня 2022 року
у Рівненській обласній бібліотеці для дітей стартував марафон татусевих читань «Тату, почитай» 20//22. Ініціаторка – письменниця, бібліотечний працівник Євгенія Пірог. Мета проєкту – залучити до читань цікавих особистостей, знаних у своїй справі людей, що залюбки пояснять дітям «двома реченнями» суть своєї професії, та почитають книжку, а також дадуть відповідь на запитання «Навіщо читати?!». Таким чином діти на прикладі дорослих почують, чому успіх у житті залежить від читання книжок.
Бібліотека ж у ході читань мала можливість популяризувати свої нові
надходження до книжкового фонду, оновлені бібліопростори, діючі державні та обласні програми підтримки книговидання та поповнення бібліотечних фондів, про які більшість дорослих не знають.
Проєкт мав завдання за 20 тижнів провести 22 публічних читання з
татами Рівненщини, створити відповідно 22 відео і тематичну збірку у фіналі, який передбачався на 1 червня 2022 р. Перші два героїчних тати Сергій Демидюк, начальник Рівненське районного управління ГУ ДСНС України у Рівненській області та Віктор Шакирзян, секретар міської ради Рівного виконали почесні обов’язки татусів-рятівників – читали дітям сучасні книги, відповіли на важливе запитання «А навіщо читати?» та підписали спеціальний «Наказ татусям Рівненщини» про старт марафону, який затвердили справжнісінькою печаткою.
З початком війни в Україні реалізація проєкту призупинилась, але згодом знову продовжилась і план був успішно виконаний.
Список татусів-учасників читацького марафону.
1. Сергій Демидюк, начальник Рівненське районне управління ГУ ДСНС України у Рівненській області.

2. Віктор Шакирзян, секретар міської ради Рівного.

3. Гемберг Сергій, заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації.

4. Олександр Курсик, депутат Рівненської міської ради.

5.Павло Руденко, юрист, письменник.

6. Ігор Нітовський, вчитель, один з переможців обласного професійного конкурсу.

7. Олександр Берестяний, письменник.

8. Сергій Косинець, вчитель, тато, що опікується родинним дитячим будинком.

9. Андрій Міщеня, начальник служби з прав дитини у міській раді Рівного.

10. Сергій Татаренко, продюсер з телеканалу Суспільне UA: Рівне.

11. Андрій Ляшук, музикант, лірник, дизайнер.

12. Володимир Голуб, економіст, волонтер.

13. Андрій Романик, психолог Рівненського представництва Благодійного фонду «Рокада».

14. Сергій Антонюк, вчитель історії, актор Рівненського "Молодіжного театру».

15. Юрій Чепурко, лікар Рівненської обласної лікарні.

16.Сергій Кондрачук, голова Рівненської обласної Ради.

17.Леонід Гринбокий, Заслужений майстер народної творчості України.

18. Любомир Пастушенко, музикант, директор Корнинської «Школи мистецтв».

19. Олег Гордієнко, фотограф.

20.Павло Якобчук, адвокат, адвокатське об’єднання «Кобра», волонтер. 21. Максим Парфіненко, кадровий військовий.

22. Костянтин Кривко, військовий лікар.

Серед книг, прочитаних татами для дітей твори українських,
зарубіжних та місцевих авторів: Зірки Мензатюк, Оксани Лущевської, Івана Андрусяка, Сергія Пантюка, Василя Тибеля, Іванни Голуб, Стіва Смоллмана, Бруно Мерца, Януша Корчака та ін., всього – 26 назв. Усі цікаві імпрези татусевих читань були записані та змонтовані у формі коротких відео, які демонструвались на бібліотечній сторінці у фейсбуці. Святковий підсумковий захід відбувся 31 травня, напередодні
Міжнародного дня захисту дітей.
Впродовж усього марафону дитяча бібліотека у співпраці з
Всеукраїнською ініціативою «Додай читання» залучали письменницькі сили Рівненщини, створили художню збірку для родинних читань «Тато читає» та видали її у видавництві «Волинські обереги». Збірку було презентовано в бібліотеці напередодні Дня захисників та захисниць України.
Книга представлена також в електронному варіанті на сайті біблітеки
https://view.genial.ly/6328bdac160bc70018f33de0/interactive-content-elektronna-kniga

Електронний варіант має свої особливості та переваги ‒ інтерактивні кнопки вибору творів, приємний музичний супровід, анімовані елементи деяких ілюстрацій.
Напередодні відзначення Дня Збройних Сил України у бібліотеці
відбулося урочисте вручення збірок для представників Оржівської військової частина, ОК «Захід», Рівненського перинатального центру та молодих сімей, які чекають на діток.


Проєкт «Надзвичайні історії маленьких українців»

Проєкт «Надзвичайні історії маленьких українців» Рівненської обласної бібліотеки для дітей отримав перемогу у конкурсі міні-грантів бібліотечних ініціатив – 2022 від Рівненського обласного відділення Української бібліотечної асоціації, який проходив під гаслом «Бібліотека для Перемоги». Мета проєкту – психоемоційна підтримка дітей в умовах воєнного стану через проведення циклу бібліосторітелінгових занять. Ініціатор та керівник проєкту – провідний бібліотекар ОБД Наталія Козачук.
Завдяки фінансовій підтримці РОВ УБА бібліотекою були придбані
безкаркасні меблі та сформована релакс-зона для дітей. За кошти благодійників придбали матеріали для майстер-класів: кольоровий папір, клей, пластилін, фоаміран, фарби, олівці тощо. Стартував проєкт з липня 2022 р. на базі відділу обслуговування дітей дошкільного та молодшого шкільного віку бібліотеки. Його учасниками стали діти з числа внутрішньо переміщених осіб, юні рівняни, маленькі відвідувачі бібліотек з навколишніх територіальних громад – Костопільської, Здолбунівської, Корнинської,
Рівненської.
У межах проєкту проводились бібліотерапевтичні благодійні майстерки зі створення оберегів для захисників України а також «добрих іграшок» з фоамірану для дарування хворим дітям. Щочетверга під час майстерок діти виготовляли блакитно-жовтих янголят, голубів, патріотичні серця, створювали листівки з побажаннями для воїнів, малюнки тощо. Такі майстер-класи допомогли дітям розвантажити свій психоемоційний стан, долучитися до волонтерської діяльності, відчути свою значущість, знайти нових друзів, відпочити.
Щосереди проходили бібліосторітелінгові заняття та бібліотерапевтичні бесіди, під час яких діти розповідали і записували історії зі свого життя, про війну та її наслідки, про мир та перемогу, вчились долати свої страхи та керувати емоціями. З дітками з числа ВПО працювала психологиня Іванна Голуб.
Своїми історіями поділились діти з Краматорська, Соледара,
Сіверодонецька, Слов’янська та інших міст і сіл України. Їхні розповіді
зібрані в збірку «Надзвичайні історії маленьких українців»
https://rdobd.com.ua/.  У якості ілюстрацій до неї використані дитячі малюнки.
Проєкт охопив близько 250 дітей, 46 родин. Відбулося 12 творчих
майстерок, у яких взяло участь понад 100 дітей. Виготовлено більше 200 патріотичних оберегів, які передані українським військовим. Діти щиро вірять, що ці обереги та їх щирі побажання надихатимуть воїнів на Перемогу.
6 жовтня 2022 року в бібліотеці відбулась презентація підсумків проєкту «Надзвичайні історії маленьких українців».


«АРТ-обійМи»проєкт Рівненської обласної бібліотеки для дітей

З березня 2022 р. у Рівненській обласній бібліотеці для дітей реалізується проєкт «АРТ-обійМи». Він передбачає щотижневі арт-терапевтичні зустрічі з дітьми, лекції з елементами тренінгу для батьків, літературні читання. Крім того, в рамках проєкту  відбуваються групові  заняття за Програмою «Діти і війна. Техніки зцілення». Тренери – Іванна Голуб та Олена Лагойко, практичний психолог Рівненського обласного навчально-реабілітаційного центру, арт-терапевт.

У ході реалізації проєкту було укладено Меморандум про співпрацю Рівненської обласної бібліотеки для дітей та Рівненського центру соціально-психологічної допомоги. Завдяки йому до «Арт-обійМів» долучилися відомі психологи Рівненщини: Олена Ставицька, Оксана Косарєва, Світлана Чегрей, Тетяна Новак, Діана Савенко, Олександра Скороход та інші.

Перші заняття в рамках проєкту  відбулись з бібліотечними працівниками та батьками. Іванна Голуб, розповіла про підтримку психологічного здоров’я у своїй родині  під час війни, про те, як потрібно поводитись з дітьми різних вікових категорій. Психолог показала прості, але ефективні техніки послаблення стресового стану, зняття напруги.

На заняттях у межах проєкту двічі на тиждень діти  із задоволенням виконують запропоновані психологами арт-терапевтичні техніки та методики: малюють восковою пастеллю, фломастерами, сухою пастеллю, гуашевими фарбами та аквареллю; створюють дитячі тематичні поробки з пластиліну та пластичних мас, солоного тіста; працюють над колажами та аплікаціями; грають в психологічні ігри а також роблять руханки, танцюють, складають власні історії. Старшим дітям подобається  робити іграшки з синелі та звичайнісіньких ниток, а малюки залюбки створюють арт-терапевтичні іграшки, наприклад, віялові ляльки, горищну ляльку, театральні маски та працюють з метафоричними казковими картками.

Діти вчаться висловлювати та контролювати свої емоції за допомогою гри, працюють з картою емоцій. Вони пробують позбуватися негативних емоцій, а також малюють свої страхи та  позитивні емоції, зокрема, щастя.

У межах проєкту психологи та бібліотекарі активно працюють з психологічною та емоційною підтримкою дітей. Наприклад, усі разом малювали пасхальні кошики, створювали «руки підтримки», великодніх курчат,  равликів, які носять свої будиночки з собою. Одночасно стараються активізувати внутрішній ресурс дитини, використовуючи, такі методики як «Ковдра радісних спогадів» та «Я і мої подушки безпеки».

План роботи 2024 рік

цикл арттерапевтичних занять та індивідуальних тренінгів для батьків   /щотижня/


Культурно- просвітницький  проєкт

«УКРАЇНА Incognita:  Історія. Культура. Особистості»  (I-IV кв. 2024 р.)

План роботи 2024 рік

Літературно-мистецький вояж «Замки України: історія та легенди»   /лютий/

Екскурс в минуле «Історичні постаті України» (козацькі полководці)   /березень/

Година цікавих повідомлень «Україна – батьківщина плеяди винахідників та
науковців» (О. Антонов, І. Пулюй, І. Мечников, В. Вернадський, Є. Патон,
Ж. Шарпак, П. Капиця та ін.)   /квітень/

Інформаційний калейдоскоп «Сузір’я будителів української нації»   /травень/

Літературно-музична година «Україна – колиска талантів»   /вересень/

Мистецький дайджест «Нашого цвіту по всьому світу»   /листопад/

________________________________________________________________________________

Соціально-мистецький проєкт «Book та Art- терапія – вакцина від стресу»

(в межах співпраці з Центром комплексної реабілітації осіб з інвалідністю з порушенням опорно-рухового апарату Крок»)  2024 р.

План роботи 2024 рік

Гра-подорож «Сторінками дитячих книг»   /січень/

Ігро-терапевтичний квест  «Повір у себе»   /березень/

Екотерапевтична мандрівка «Збережемо ми природу – України гарну вроду»
(до Всесвітнього дня довкілля)   /червень/

Година цікавих повідомлень  «Фантазії політ та рук творіння»   /вересень/

Літературна година «Барвінкові очі дитинства» (до Всесвітнього дня дитини)   /листопад/


Проєкт «Рівненщина читає дітям»  (2024р.)

План роботи 2024 рік

Зустріч-знайомство та літературні читання «У нас в гостях» : Галина Данильчук, Людмила Марчук, Юрій Береза, Мирослава Кирильчук, Анна Лимич.

Зустріч-знайомство та літературні читання:

з письменником   /лютий/

з актором   /травень/

з лікарем   /вересень/

з поліцейським   /жовтень/

__________________________________________________________________________________

Проєкт  «Екобум в бібліотеці»  

План роботи 2024 рік

Книжкова виставка-перегляд «Жити в злагоді з природою»   /І кв./

Цикл екологічних ігор, тренінгів, читань «#Екодіти»   /І-ІVкв./

Пізнавальна мандрівка «Зелена енергія» (в межах реалізації програми « Цілі сталого розвитку»)   /березень/

Екологічна година «Земля радіє від краси» (до Дня Землі)   /квітень/

Еко-стайл «Зробимо світ чистішим» (до Всесвітнього дня навколишнього середовища)   /червень/

Екорозмова «Чи є життя без пластику?» (до Всесвітнього дня без поліетилену)   /липень/

Майстер-клас «Друге життя відходів»   /квітень, червень, вересень/


Іміджевий соціокультурний проект «Читаполіс із галактики Нашекнижжя»

План роботи 2024 рік

Створення брендової легенди про бібліотеку   /січень/

Розвиток бренд-айдентики та підготовка рекламної інформаційної продукції   /січень-лютий/

Розважальна забава «Бібліотека дарує радість»   /січень-лютий/

Сівпраця з ТГ краю та проведення заходів в межах проєкту онлайн й офлайн   /січень-березень/

Створення електронної газети-тижневика «Новини Читаполісу»   /лютий-березень/

Літературне казкування «Найкнижковіша планета Читаполіс»   /січень-березень/

Святкова презентація проєкту «Космічна вечірка в галактиці Нашекнижжя»   /березень/

______________________________________________________________________________________

Проєкт, що сприяє залученню дітей до читання з раннього віку «Разом з книгою зростаєм»

План роботи 2024 рік

Літературно-ігрова забава «Ходить січень по сніжку, носить казку в кожушку»   /січень/

Лінгвістична гра «Солов`їна, колискова, хай єднає усіх мова»   /лютий/

Літературна година «Весна для березня сорочку вишивала»   /березень/

Пізнавальна мандрівка «Загадки для малят про птахів, комах, звірят»   /квітень/

Літературна година «Матуся наша – ангел на землі!»   /травень/

Гра-подорож «Відгадай професію»   /вересень/

Зоотайм «Вусаті, хвостаті та пухнасті»   /жовтень/

Літературна  мандрівка «Затишно дітям в пазусі казок»   /листопад/

Народознавча година «Оповідки про Святого Миколая»   /грудень/

Comments are closed.