Цікавинки

 

ЦІКАВИНКИ

 

Місячний день, як і місячна ніч, триває понад 1,5 земних діб. Оскільки Місяць не має атмосфери, його поверхня протягом ночі охолоджується до 160°морозу, а вдень нагрівається до 150°.

Повний оберт навколо Сонця Земля здійснює г 365 1/4 діб. За цей час вона пролітає відстань близько 900 мільйонів кілометрів. За секунду ми, жителі Землі, переміщуємося у світовому просторі приблизно на 30 кіло­метрів.

Під впливом тяжіння Місяця і Сонця поверхня нашої планети «дихає», тобто піднімається, а потім опускається. В Києві різниця добових коливань становить 30 – 40 сантиметрів, разом із земною поверхнею піднімаються площі, вулиці, будівлі.

7 квітні 1998 року у США стартував у космос космічний корабель «Колумбія». На його борту перебували 1514 цвіркунів, 135 равликів, 52 пацюки, а також понад 200 риб та мишей. На них учені проводили науковий експе­римент, який мав пояснити «поведінку» нерв­ової системи в космосі.

Морський хижак косатка, що може сягати в довжину 11 метрів, має велику зубату пащу. Ця косатка відзначається надзвичайною ненажерливістю. Одного разу в її шлунку знайшли 13 дельфінів та 14 морських котиків.

У Середземному морі живе бентозавр — риба з ногами. Довгі відростки, які є продовженням двох нижніх плавців і хвоста, слугують рибі ногами.

Морські черепахи відкладають яйця на суші. Закопавши їх у землю, вони одразу ж поверта­ються в море. Цікаво, що черепахи точно «відраховують» сорок діб — період, за який повинні вилупитися малюки. На той час че­репахи знову виходять на берег і повзуть на місце кладки яєць. Повертаються в море уже з нащадками.

Риб’яча лусочка росте все життя і наростає кільцями. Влітку риба багато їсть, швидко росте — і кільця на лусці широкі. Взимку риба майже не їсть і майже не росте — отже кільця утворюються вузенькими, ледве помітними. Просвіт — літо, смужка — зима. Одразу вид­но, скільки рибі весен і скільки рибі зим.

Липу заслужено називають королевою медо­носів. Вікове дерево, що росте на добре освіт­леному місці, за період цвітіння може виділи­ти 5 відер нектару.

Пірамідальні тополі не проводять електрику. Тому, щоб уберегти себе від блискавки під час грози, сміливо ховайся під ці дерева.

Горіх ліщини в 1,5 рази переважає за пожив­ністю жирну свинину, в З рази — хліб, в 10 разів — молоко і в 13-14 разів — свіжі яб­лука та груші. В ньому міститься до 70 відсотків жиру, багато білка, вуглеводи і цілий ряд вітамінів. У плодах недозрілого волосько­го горіха в 40-50 разів більше вітаміну С, ніж у лимонах і помаранчах.

Медуницю називають «світлофором». У цієї рослини рожеві, сині та фіолетові квіти на одному стеблі. Різне їх забарвлення — сигна­ли для бджіл: рожевий колір бутона сигналі­зує, що солодкий сік тут ще не з’явився; ма­линово-фіолетова квітка повідомляє: нектару багато — летіть сюди; у синій квітці соку вже немає.

Вовчиці дуже опікують своє потомство, при­чому не тільки власне, а й чуже. Якщо їм зу­стрінуться беззахисні вовченята, які втрати­ли батьків, вони обов’язково їх нагодують, напоять, навчать полювати.

Летючі миші можуть довго обходитися без їжі. Відомий випадок, коли один нетопир голо­дував 48 днів. Після 35 днів голодування він був ще досить сильним і добре літав. Їжак під час сплячки може перебувати без їжі 236 діб.

Заєць — дуже обережна тварина. Перед сном (сплять вони вдень) він наробить стільки слідів-візерунків, що не кожний з його ворогів розбереться в них. Заплутавши сліди, заєць з розгону стрибає вбік і там причаюється під кущиком або в ямі, за сніговим наметом.

Лось вагою понад 400 кілограмів може, не роз­ганяючись, перестрибнути паркан заввишки 2 метри 15 сантиметрів.

Мисливці хвіст лисиці називають «трубою», хвіст вовка –«поліном», а хвіст зайця —«квіткою».

Перепілки завжди здійснюють перельоти ра­зом із гусьми. Пролітаючи над морем, гуси через певні відстані шляху сідають на воду відпочивати, а перепілки в цей час відпочива­ють на гусячих спинах.

Одна сова за літо з’їдає таку кількість ми­шей, польовок та бабаків, які можуть знищи­ти тонну зерна.

У зозулі черевце смугасте, як у яструба, тому пташки, побачивши її, тікають. А зозулі тільки того й треба — відразу знаходить гніздо, куди можна покласти своє яйце. Це гніздо вона попередньо вже нагледіла. Яйце, яке вона несе у дзьобі, за кольором не відрізняєть­ся від яєць, що лежать у гнізді, бо інакше пташки-господарі викинуть його геть.

Сич на зиму заморожує собі в дуплі, як у холо­дильнику, мишей і птахів. В одного такого запасливого сича знайшли якось аж 2 кілограми лісових мишей.

Шия горобця має вдвічі більше хребців, аніж шия жирафа.

Понад 300 років помідори були лише декора­тивною рослиною, вони навіть вважалися отруйними. З історії відомо, що особистий ку­хар американського президента Джорджа Вашінгтона був підкуплений британською розвід­кою і намагався отруїти голову держави, додаючи йому в їжу… помідори.

Один з матросів Христофора Колумба привіз із Південної Америки небачені в Європі екзо­тичні плоди — довгасті бульби з шорсткою оболонкою. Згодом ці «земляні яблука» поши­рилися по всій земній кулі і під назвою «кар­топля» впродовж віків годують ціле людство.

Великий математик і філософ Піфагор не тільки прославляв капусту у своїх наукових трактатах, але й успішно виводив нові її сор­ти. Недарма одна з найкращих форм цієї рос­лини носить ім’я Піфагора.

У древній Мексиці квасоля прирівнювалася до грошей і її зернами, які вважалися надзвичай­но цінними, мексиканці розраховувалися один з одним.

Чому у кішки світяться очі? Виявляється, у котів в очах є речовина — гуанін, — яка має здатність вбирати найслабкіше світло. Завдяки їй очі котів у 40 разів чутливіші до світла, ніж очі людини.

Звичайний дворовий пес розпізнає до півмільйона запахів, недоступних людині. Без їжі, але при наявності води, собака може прожити до 60 днів, а кішка – до 18.

Домашні гуси — подвійні рекордсмени. Вони найбільші довгожителі серед свійських птахів (за сприятливих умов доживають до 100 років) і найбільш морозостійкі (переносять температуру до 110° морозу).

Індичка за одну хвилину робить близько 60 клювальних рухів, а курка — 240.

З дитинства ти знаєш, як півень сповіщає про те, що настав новий день: «ку-ку-рі-ку!» Про­те німці вважають, що він співає: «кікі-рікі!», турки — «коко-рі-коо!», голландці — «куке-луку!», ну а англійці чують зовсім дивне: куке-дубль-ду!»

 

 

Джерело: Твоя планета Земля: Кн. для читання про природу для мол. школярів / Авт.- упоряд.: В. О.Мартиненко, В. М. Воло щук. – К.: Інтерпрес ЛТД, 1998.

Останнє оновлення: 13.03.2008

 

Comments are closed.