М. М. Тимчак

 

“І новітні грані непомітні
у мистецтві відкриває хтось…”

 

Рекомендаційний бібліографічний список літератури для організаторів дитячого читання

 

до 55-річчя від дня народження Миколи Михайловича Тимчака

 


Серед плеяди митців, які відомі своєю творчістю не тільки на Рівненщині, а й далеко за її межами, почесне місце належить дубенчанину Миколі Михайловичу Тимчаку. Бог щедро наділив його багатогранним та самобутнім талантом, він – художник, скульптор, різьбяр по дереву, автор і виконавець пісень, поет, член Національної спілки письменників України.

Микола Михайлович Тимчак народився 1 березня 1956 року в с. Березовиця Тернопільської області в багатодітній родині. Батьки його займалися кравецтвом (а ще, за словами М. Тимчака, тато вмів малювати). З дитинства улюбленою книгою майбутнього поета був „Кобзар”, якого він вважав ще одним членом своєї родини.

Микола Михайлович закінчив Тернопільську середню школу № 8, у 1978 році – факультет української філології Рівненського педінституту. Працював у Білоберізькій і Мокренській школах Дубенського району, завідуючим відділом дубровицької райгазети „Поліський маяк”, вихователем та викладачем Дубенського райвиконкому, нині займається творчою роботою.

Вже з перших років педагогічної праці почало проявлятися гроно здібностей Миколи Тимчака: він був організатором учнівського лялькового театру в Мокренській восьмирічці, сам писав пісні, створив літературно-мистецький клуб „Золота ліра” в гуртожитку, де працював вихователем.

М. Тимчак є учасником першого фестивалю „Червона рута”, першого фестивалю української авторської пісні та співаної поезії “Оберіг – 89”, учасником XIII Всесоюзного фестивалю молодих поетів у Владивостоці. Брав участь у Міжнародному фестивалі української поезії „Золотий гомін”, Всесвітньому форумі українців 1992 року.

Роботи М. Тимчака (різьба по дереву) закуплені музеями Києва і Кременця. Він є автором пам’ятника на Козацькому редуті між селами Плоска і Семидуби Дубенського району Рівненської області, архітектором каплиці, що споруджена на цьому святому місці. Його руками і за його проектами споруджені пам’ятники борцям за волю і незалежністьУкраїни у селах Верба і Мирогоща на Дубенщині, Ужинець – на Млинівщині, гранітний постамент пам’ятника Тарасу Шевченкові в Дубні. Він є автором багатьох меморіальних дошок у цьому ж місті. Його пензлем і різцем відроджено десятки духовних святинь Волині, Рівненщини, Тернопілля.

Поет стояв біля стерна Народного Руху України на Дубенщині, створював з побратимами товариство „Просвіта” у Дубно і районі, сприяв відродженню козацтва і створенню Союзу українок.

Але попри все Україна знає М. Тимчака насамперед як поета. Багато його творів опубліковано в періодичних виданнях та колективних збірниках. Дубенчанина ще до виходу його першої книжки „Співаниця” (1987) рекомендували до Спілки письменників. А сама „Співаниця” стала справжнім поетичним відкриттям. І саме за неї М. Тимчаку присуджено республіканську премію в галузі літератури та мистецтва імені Миколи Островського.

Перша збірка поета містить близько п’яти десятків віршів, а також поему “Співаниця”, присвячену пам’яті лірника Івана Верховця. Єдність змісту і оформлення (ілюстрував книгу сам автор) – одна з переваг збірки.

Головна риса поезії Миколи Тимчака – віра в існування світу вічних моральних цінностей. Водночас їй притаманна повна відсутність „злих порухів” в душі, поет щиро вірить у те, що

Ми мусимо, світоньку,

мусимо стати добріші:

Ще ж наші серця

чумакують в степах доброти!”

Через роки поет подарував літературному світові ще одну збірку – „Сніги” (2004), в якій поєднано твори для дорослих та дітей. Микола Пшеничний у рецензії на збірку пише: „Це – не просто нова збірка творів Миколи Тимчака. Це – Поезії. У найвищому, найістиннішому значенні цього слова.” Книга містить вірші про Кобзаря, пейзажну, інтимну лірику. І чи не кожен вірш – то джерело для цитування.

Ще один важливий фактор – це те, що автор сам художньо оформив книгу. Маємо змогу побачити репродукції таких робіт Миколи Михайловича, як „Тарас Шевченко біля джерела в селі Підлужжя на Дубенщині” ( 1984), „Мамині думи”(1987) та інших, художні розписи соборів і церков, біографічні світлини.

Розділи „Джмеликова кульбабка” та “Бавило” містять вірші для дітей – мелодійні, легкі для запам’ятовування, з іскринкою гумору.

У 2006 році в рівненському видавництві „Овід” вірші для дітей М. Тимчака вийшли окремою книжкою-розмальовкою під назвою „Бавило”. Книга присвячена донечці Настусі, порадувала вона не лише чимало діточок, а й принесла щире задоволення дорослим.

У тому ж 2006 році у м. Дубно побачила світ збірка М. Тимчака “Посвіт любові”, до якої увійшли поезії різних літ, як ті, що раніше друкувались, так і досі невідомі читачам. На обкладинці книги подана одна з художніх робіт М. Тимчака „Діва Марія з Ісусом” (Свято-Миколаївський собор м. Дубно).

Окрім премії ім.. М.Островського, поет є також лауреатом премії ім.. Валер’яна Поліщука, Авеніра Коломийця.

Його твори перекладалися японською, болгарською, білоруською, російською та іншими мовами.

Пропонуємо вашій увазі рекомендаційний список літератури, який містить відомості про окремі видання творів М. Тимчака, публікації його творів у періодичних виданнях і збірниках, літературу про життя і діяльність поета, які є у фонді нашої бібліотеки. Матеріали в межах розділів розміщено в алфавітному порядку.

Окремі видання творів М. Тимчака

Бавило: вірші для дошк. та мол. шк.. віку / М. Тимчак; ред. М. Береза. – Рівне: Овід, 2006. – 28 с.

Посвіт любові: поезії різних літ/ М. Тимчак; ред. Л. Пшенична. – Дубно: ПП Таберт А.В., 2006. – 40 с.

Сніги: (поезії) / М. Тимчак. – Львів – Республіка Комі – Дубно, 2004. – 96 с.: іл.

Співаниця: поезії / М. Тимчак; вступ .сл. І. Драча. – К.: Рад. письменник, 1987. – 86 с. – (Перша книжка поета).

 

Публікації творів М. Тимчака у збірниках та періодичних виданнях

Безсмертники: [вірш] / М. Тимчак // Зміна. – 1978.- 8 берез.

„В домашню негодисту чорну гризоту…”; “Кажуть, що тіло людське – із води…”: [вірші] / М.Тимчак // Зміна. – 1989. – 14 січ.

[Вірші] / М. Тимчак // Літературна Рівненщина: антологія: до 20-річчя обласної організації письменників. – Рівне, 2005. – С. 464-479.

[Вірші для дітей] / М.Тимчак // Хрестоматія: письменники Рівненщини – дітям. – Рівне, 2005. – С. 357-362.

Вогонь на мене: [вірш] / М. Тимчак // Зміна. – 1987. – 26 берез.

Доля: [вірш] / М. Тимчак // Зміна. – 1978. – 21 жовт.

Доля; Під лелечим крилом; „Магазини, вікнасті мої магазини…”; Весняне; “Дощі, спиніться, годі лить!..”; „Вже дороги, як довгі ринви…”: [вірші] // Вітрила – 80: альманах. – К., 1980. – С. 124-129.

Зима в обірваних снігах, як сирота…”: [вірш] // М. Тимчак // Вісті Рівненщини. – 2008. – 11 квіт. – С. 1.

Матері: [вірш] / М. Тимчак // Зміна. – 1980. – 8 берез.

Милиці: [вірш] / М. Тимчак // Зміна. – 1981. – 25 черв.

“Ой з-під зеленого дуба барвінок в’ється…”; “Я – сніг, який іде дорогами небес/ М.Тимчак // Погорина: вип.3. – Рівне, 1999. – С. 24.

Полин: (оповідання) / М. Тимчак // Погорина. – 2006. – № 1.- С. 54-56.

Ріка: [оповідання] / М. Тимчак // Сім днів. – 2009. – З лип. – С. 14; Погорина. – 2009. – № 10-11. – С. 124-125.

Роздум на горі Чернечій; Офорт 1860 року: [вірші] / М. Типчак // Шевченкові верстви. – Рівне, 1996. – С. 20-21.

Рятую сад: [вірш] / М. Тимчак // Черв. прапор. – 1981. – 17 жовт.

“Свіче моя, спасибі, що гориш…”: [вірш] / М.Тимчак // Погорина. – 2009. – 10-11. – С. 240.

Три заплачки: [вірші] / М. Тимчак // Поезія:86: вип. 1 – К., 1986. – С. 101-103.

Хатинь; Тебе шукаю; Гори: [вірші] / М. Тимчак // Зміна. – 1980. – 12 квіт.

Щедрувальники: [вірш] // Азалія: літ.-краєзн. календар на 1993-ій рік: вип. 1. – Рівне, 1992. – С. 7.

“Я, синку, принесу тобі калини…”; Дай руку; Я – ріка; «Зима в обірваних снігах, як сирота…”; “Я нині липу вбив посеред гущі…”: [вірші] / М. Тимчак // Барви рідного краю: збірник. – Рівне, 2006. – С. 3-8.

Публікації про життя і творчість М. Тимчака

Войнарович, А. Книга Миколи Тимчака “Бавило” / А. Войнарович // Вісті Рівненщини. – 2007. – 20 квіт. – С. 6.

Драч, І. Про вірші Миколи Тимчака / І.Драч // Тимчак, М. Співаниця: поезії / М. Тимчак. К., 1987. – С. 5-6. – ( Перша книжка поета ).

Ірванець, О. Мужній заспів поета / О. Ірванець // Черв. прапор. – 1987. – 16 верес. – Рец. на кн.: Тимчак, М. Співаниця: поезії / М. Тимчак. – К.: Рад. письменник, 1987. – 86 с. – ( Перша книжка поета ).

Кидрук, І. Мистецько-поетичний букет // Вісті Рівненщини. – 2005 – 16 берез. – Рец. на кн.: Тимчак, М. Сніги: (поезії). – Львів. – Республіка Комі – Дубно, 2004. – 96 с.: іл.

Мельник, Я. Беззахисність і сила добра: (Микола Тимчак) / Я. Мельник // Мельник, Я. Сила вогню і слова: літ. портрети / Я. Мельник. – К., 1991. – С. 129-138.

Микола Михайлович Тимчак: [коротка біографія] // Літературна Рівненщина: антологія: до 20-річчя обласної організації письменників. – Рівне, 2005 – С. 464.

Микола Тимчак : [біографія] / Пащук, І. Млинівщина літературна: [біобібліографічний довідник] / І. Пащук. – Рівне, 1992. – С. 58.

Микола Тимчак: [біографія] // Літературна Рівненщина: довідник. – Рівне, 2003. – С. 95.

Пшеничний, М. На порозі вічної любові: [творчість М. Тимчака] / М. Пшеничний // Зміна. – 1986. – 27 груд.

Пшеничний, М. Сходьмося до вічного: [бесіда двох рівненських письменників про книгу М. Тимчака “Сніги”] / М. Пшеничний, Ю. Береза; розм. вів С. Доленко // Вісті Рівненщини. – 2006. – 10 берез. – С. 22.

Пшеничний, М. Тризубом Володимира, поглядом Кобзаря / М. Пшеничний // Погорина.– 2006. – № 1. С. 136-137. – Рец. на кн.: Тимчак, М. Сніги: (поезії) / М. Тимчак. – Львів – Республіка Комі – Дубно, 2004. – 96 с.: іл.

Рибенко, Л. Нові книги рівненських письменників: [про збірку „Бавило” М. Тимчака] // Вісті Рівненщини. – 2007. – 27 лип. – С. 6.

Рибенко, Л. Свято дитячої книги: [презентація книг рівненських письменників, в т. ч. “Бавило” М. Тимчака] / Л. Рибенко // Вісті Рівненщини. – 2007. – 26 жовт. – С. 3.

Тимчак Микола Михайлович : [біографія] // Пащук, І. Літературно-краєзнавча енциклопедія Рівненщини / І. Пащук. Рівне, 2005 – С. 180.

Цимбалюк, Є. Глибокі „Сніги” Миколи Тимчака/ Є.Цимбалюк // Вільне слово. – 2005. – 12 квіт. – С. 5. – Рец. на кн.: Тимчак, М. Сніги: (поезії) / М. Тимчак. Львів – Республіка Комі – Дубно, 2004. – 96 с.: іл.

 

 

 

 

Comments are closed.