Петро Велесик

 

А ліс його усе у гості просить

до 70-річчя від дня народження Петра Велесика
/Пам’ятка-бесіда для дітей молодшого та середнього шкільного віку/

http://ru.calameo.com/read/002816319bb3b46647924

 

Юний друже!

У цій пам’ятці ми хочемо познайомити тебе з рівненським поетом, прозаїком, природознавцем та журналістом Петром Яковичем Велесиком.

В офіційних документах і довідниках зазначено, що він народився в с. Гута Костопільського району на Рівненщині. Насправді ж, як розповідає поет, сталося це у Кам’янці, що лежала на протилежному від Гути березі поліської річечки Голубиця.

Саме тут, у мальовничому куточку Полісся, серед розкішних лісів, барвистих луків, на берегах маленької ріки й проходило дитинство майбутнього поета. Мальовнича краса природи будила в дитячій душі глибокі почуття, які потім знайшли відображення у його творчості. Як розповів сам поет на зустрічі з читачами у нашій бібліотеці, першою прочитаною книгою у дитинстві була українська народна казка “Лисичка й журавель”, яку дала йому вчителька.

Закінчивши місцеву семирічну школу, хлопець продовжив навчання у Степані, що за дванадцять кілометрів від рідного села. Саме в учнівські літа він написав свої перші вірші, які опублікувала степанська районна газета. Тобі, мабуть, цікаво буде дізнатись, що починав поет як гуморист, а згодом почав складати вірші про природу та кохання.

Середню школу Петро Якович закінчив із золотою медаллю та вступив на фізико-математичний факультет Рівненського педінституту. З другого курсу інституту юнака покликали на військову службу, де він прослужив три роки.

Після закінчення інституту Петро Велесик здобув ще й журналістську освіту, працював у редакціях районних газет, обіймав посаду головного редактора обласної газети «Вісті Рівненщини». На ниві журналістики працює вже понад сорок років

Які ж книги вийшли з-під пера автора? Першою ще у 1983 році була надрукована збірка віршів «Вербова колиска», потім були «Бурштинова роса» (1991), «Сполохані коні» (1991), «Схололе стремено» (1995), «Сенс нестерпного польоту» (2002), «Приворотне зілля» (2003), «Вибрані твори» (2003) та інші.

Поезії друкувалися в перекладі на білоруську, російську та тувинську мови. На слова автора написано понад два десятки пісень. Петро Велесик є лауреатом літературної премії ім. Валер’яна Поліщука, членом Національної спілки письменників України, заслуженим журналістом України.

Тут ми хочемо розповісти тобі про книги, які Петро Велесик написав для дітей і які можна прочитати у нашій бібліотеці. Це книжка-розмальовка «Що пише бусьок?» (2000), яку проілюстрував художник Дмитро Харчук. Велесик П. Що пише бусьок? : книжка-розмальовка / П. Велесик; ред. Є. Шморгун; худож. Д. Харчук. – Рівне: Азалія, 2000. – 16 с.: ілюстр. До збірки увійшли вірші про звірів, птахів, яких ми добре знаємо і любимо, а також поезії про дітей. А присвятив Петро Велесик свою книгу онучці Софійці.

Також дітям адресовані видання «Веселинки для Даринки» (2005) та «Сорочачий ярмарок» (2009). Велесик П. Сорочачий ярмарок : пташина абетка / П. Велесик; ред. Є. Шморгун, худож. І. Нагорна. – Рівне: Волинські обереги, 2009. – 36 с.

Автор присвятив книгу внучці Анютці та онукові Андрійкові. Сам Петро Якович у передмові до збірочки зазначив, що «пишучи цю книгу, прагнув створити її такою, щоб вона не лише допомагала дітям вивчити азбуку, а й провела їх у чарівний світ Пташиного князівства нашої країни».

Також автор висловив надію на те, що «абетка стане ниточкою довіри та душевного зв’язку між дорослими та дітьми».

Отож, ці книги адресовані найменшим читачам, а для тих, хто навчається у п’ятому чи шостому класі, ми хочемо порадити збірки Петра Яковича «Гніздо в кишені» та «Таємниці лісів Рівненщини». Про що ж розповідає автор у цих книгах? Передусім про дивовижну поліську природу, яку сам любить з дитинства.

Збірку Велесик П. Таємниці лісів Рівненщини : художньо-документальна книжка / П. Велесик; ред. Є. Шморгун. – Рівне: Азалія, 2001. – 214 с.: ілюстр. можна віднести до безумовних письменницьких здобутків письменника. Автор зумів почути голоси і дерев, і рослин, і звірів, поетично відтворивши їх у своїх оповідках. Перша частина книги носить назву «Скарби під зеленими кронами» і містить оповідання, назви яких говорять самі за себе : «Старі дуби», «Біле озеро», «Цілюща журавлина» та багато інших. У другій частині збірки «Ліси і люди» можна познайомитись з тими, хто піклується про ту дивовижу, якою є ліси, з їхнім птаством і звіриною. Це лісівники.

У збірці Велесик П. Гніздо в кишені : оповідання / П. Велесик. – 2-е вид., допов. – Рівне : Рівненська друкарня, 2009. – 119 с. : фотоілюстр., портр. зібрані розповіді очевидців та особисті спостереження автора про звірів та птахів. Героями оповідань є такі різні, такі цікаві звірята та крилаті друзі. А люди, конкретні, яким можна задати запитання: «А й справді так було?», допомагають Петру Яковичу розкрити такий багатогранний світ братів наших менших. Не зраджуючи своєму поетичному призначенню, Петро Велесик перемежовує прозові оповіді гарними поетичними рядками. Видання ілюстроване фотографіями тих, про кого розповідається, що посилює його пізнавальне значення.

Бажаємо тобі приємних вражень від знайомства з книгами Петра Яковича Велесика, кожна з яких доносить до читача барви, звуки і запахи рідної землі.

 

Підготувала С. Молчанова, провідний бібліограф РОБД

За матеріалами:
Боровець, Борис. З прожитого і пережитого / Борис, Боровець // Велесик, Петро. Твори : в 2-х томах. Т. 1 / Петро, Велесик. – Костопіль: Роса, 2009. – С. 5-35.

 

text-align: left;

Comments are closed.