050718

05.07

Створено команду Дубровицького району Рівненської області під назвою «Лайдаки». Назва команди походить від місцевого знаменитого урочища «Лайдацька гора».
У кварталі № 76 лісового масиву Дубровицького лісництва знаходиться урочище, що серед місцевого населення має назву Лайдацька гора. Свою назву воно отримало завдяки тому, що в період національно-визвольної боротьби 1941-1955р. саме в цьому місці було розміщено господарський пункт – «зимовик» командира загону повстанців «Лайдаки» ім. М.Колодзінського військової округи «Заграва» УПА – «Північ». Михайло Колодзінський, полковник армії УНР, Верховний Командир Збройних Сил Карпатської України, загинув в бою з угорцями 18 березня 1939 року та похований в с.Солотвин Закарпатської області. Загін «Лайдаки», яким командував Микита Іванович Скуба (1916 р.н., уродженець с.Бичаль Костопільського району) діяв на теренах Дубровиччини із кінця вересня 1943 року. Станом на осінь цього ж року загін нараховував біля 200 чоловік особового складу, що перебували у двох відділах на чолі із соттеними «Гуком» і «Ярком». Загін було сформовано переважно із жителів Костопільського району Рівненської області і Цуманського району Волинської області, з часом до загону залучалися мешканці Дубровицького та інших районів, в залежності від місцеперебування повстанського загону. Технічним відділом військової округи «Заграва» для кожного загону повстанців було виготовлено печатки. 
Територія військового впливу загону «Лайдаки» охоплювала 5 районів Сарненського надрайону (район Сарни – криптонім ОУН  «Замок», Рокитне – «Дунай», Дубровиця – «Умань», Володимирець – «Рай», Рафалівка – «Роса»)  і два райони Столінського надрайону Білорусії (Висоцький і Морочанський) –  «Гало». Район дії загону «Лайдаки» мав криптонім «Лісова пісня». Через певний час з метою конспірації і безпеки криптонім району неодноразово змінював свою назву.

Comments are closed.