030818

Історичні могили в Радивилові

Іноді міське кладовище ховає в собі більше таємниць історії, ніж можна собі уявити. Саме таким неординарним місцем є  цвинтар в Радивилові, заснований ще у ХVII ст. У часи, коли містечко слугувало прикордонним пунктом на межі Російської та Австро-Угорської імперій тут тісно переплелись долі українців, росіян, поляків,євреїв. У місті розташовувалась прикордонна варта і митна служба.
На кладовищі стоїть дві каплиці, одна з яких – це залишки колишньої цвинтарної церкви св. Павла Фівейського 1856 р. 
Тут є багато старих  поховань, кінця XІX – початку XX століття. Зокрема, на кладовищі майже поряд розташовані  могили  польських повстанців 1863 року (тоді Польща теж входила до складу Російської імперії) і російських солдат, які придушували це повстання.
Заслуговує уваги  могила князя Петра Олексійовича Вадбольського, який був начальником  Радзивилівського митного округу. Завдяки його сприянню у місті була добудована церква Олександра Невського (1874 р.).  Пам’ятник на могилі — у вигляді чорної мармурової плити та вертикально встановленого хреста, виготовлений у Москві.
Зустрічаємо на цвинтарі цілий ряд могил російських високопоставлених чиновників.
На цьому кладовищі був похований  Павло Каверін  –  сенатор, дійсний таємний радник, калузький, смоленський губернатор. Він доживав віку в Радивилові у сина, Петра Каверіна, в минулому – приятеля відомого письменника Олександра Пушкіна.
Тут знаходиться Братська могила бійців УНР. У 1918 року в ній поховано 9 вояків з Радивилова, які загинули в Кременці під час бою за українську незалежність  на чолі з досвідченим військовиком, уродженцем Радивилівщини, Максимом Боровим.
Знайшли вічний спочинок у Радивилові також учасники Другої світової, Герої Радянського Союзу – Стрижак П.Г.,  Маркелов  М.Д.,  Демьохін А.В.,  Волковенко О.П.  Можна побачити також могили відомих представників української інтелігенції, громадських діячів. Серед них – П.Д. Шепченко, лікар-хірург, активний діяч «Просвіти»,  друг письменника Модеста Левицького.

 

Comments are closed.