131118

Культові споруди Степаня

Наступним кроком команди  «СалаМАНДРИ» стало дослідження релігійних споруд  у Степані. З історичних джерел відомо, що напочатку XVII ст. у Степані було чотири церкви. Успенська, Спаська, Свято-Троїцька і Свято-Миколаївська. Найстарішою була Успенська,  але  про неї не збереглося ніяких відомостей,  лише те, що вона згоріла в 1807році.
У 1749 році на кошти місцевого поміщика Степана  Сухозанета була побудована дерев’яна Спаська церква. Вона мала при собі невеличку дзвіницю. Неподалік стояв дерев’яний будинок, споруджений священиком О. С. Капустинським.
Наприкінці XVII ст. у містечку побудовано  ще одну – Свято-Троїцьку церкву. При ній були відкриті школа та богодільня. Саме ця споруда є найстарішою в Степані  і нині належить до пам’яток архітектури. Свято-Троїцька церква –  шедевр монументального  дерев’ яного зодчества Полісся і вражає своєю унікальністю.  Храм побудований  спеціальним методом – зарізуванням брусків, тобто при його зведенні не було використано жодного цвяха.
На протязі століть степанці мріяли побудувати цегляний храм, у якому можна було б надійно зберігати церковні документи та найцінніші реліквії. Така нагода випала у 1775 році, коли графи Ворцелі одночасно зі спорудженням римо-католицького костелу (який був зруйнований під час війни у 1943 році) виділили будівельний матеріал і на церкву. Перед церквою збудували високу дерев’яну дзвіницю, а на цвинтарі – каплицю.  Сюди завезли цінні книги, документи, ікони. Саме у ній знаходилися реліквії цехових майстрів. Перед iконами у Миколаївськiй церквi стояли пудовi восковi свiчки, якi належали степанським цехам.
Чималої, а часом і непоправної, шкоди завдала степанським святиням атеїстична політика радянської влади. З приміщення Миколаївської церкви зробили Будинок відпочинку санаторія «Горинь», а згодом розмістили більярдну. І лише в 1989 році храм знову передано релігійній общині, реставровано і відновлено богослужіння.
Преображенську(Спаську) церкву було розібрано на будівельні матеріали. І лише в 1995 році на тому самому місці розпочато відбудову нової Свято-Преображенської церкви.  На даний час роботу ще не закінчено, але богослужіння проходять.
Трагічна доля спіткала і єврейську синагогу ХVII столiття – прекрасну пам’ятку архітектури, одну з найдревніших споруд Степаня. За переказами будівля ця сполучалася підземним ходом з колишньою Степанською фортецею. Синагога була двоповерхова, готичного стилю, розмiром 17 на 19 метрiв. Товщина стiн — 1,25 м, висота — 7 м. Вона достояла до 70-х років минулого століття, але, як і більшість релігійних споруд селища, по-варварськи знищена.

 

 

 

Comments are closed.