261118

26.11

Команда «Карабіни» досліджує рідне Дубно

Юні туристи, учасники команди «Карабіни» комунального закладу «Дубенська районна станція юних туристів», під керівництвом методиста закладу Галини Ковальчук  та керівника гуртка Василя Марчука здійснили пізнавальні екскурсії «Історією Дубенського замку» та «Бібліотека – храм книги».
Працівник бібліотеки Ольга  Кисилюк ознайомила присутніх з районною бібліотекою для дітей, яка  має багатий вибір художньої та галузевої літератури.  При відділі функціонує Медіатека , яка пропонує користувачам CD та аудіо книги різної тематики. Діти ознайомились з книжковою виставкою краєзнавчої літератури, книг про історію та пам’ятки архітектури старовинного міста Дубна, описаного  багатьма письменниками та істориками. 

Під час пізнавально-оглядової екскурсії «Історією Дубенського замку» дізналися, що Дубенський замок – це пам’ятка кінця ХV ст., яка входить до історико-культурного заповідника міста. Перша дерев’яна фортеця з’явилася тут у Х ст. 1241 року її зруйнували монголо-татари. Наприкінці ХІV ст. князь Федір Острозький збудував на місці фортеці дерев’яно-земляне укріплення. Через його обмежену площу і часті пожежі князь Костянтин Острозький у 1492 р. спорудив тут кам’яний замок. Його захищали глибокі рови, що оточують замок і сьогодні, та два могутні бастіони. Ливарна майстерня постійно забезпечувала замок зброєю. На його захисті перебували 73 гармати. Завдяки цьому ворогам не вдалося захопити фортецю  жодного разу.

Під замком є просторі ходи, у яких зберігалися численні запаси їжі, а під час облог ховалися жителі Дубна. У різні роки замок належав відомим родам князів Острозьких, Заславських, Сангушків, Любомирських. На його території збереглися два палаци – Острозьких і Любомирських. У їхніх залах – масштабна нумізматична колекція, виставка художніх полотен, а в підземеллях – найбільша в Україні експозиція знарядь тортур.

І от ми вже на вежі, яка є одним із символів міста Дубна. Звідси відкривається чудовий краєвид на річку Ікву. Кажуть, потрібно доторкнутися до стін вежі і загадати бажання. Воно обов’язково збудеться!

 

Comments are closed.