051218

05.12.2018

Маловідомі музеї Рівного

Триває наша мандрівка цікавими музеями Рівного. Серед них юні «магеллани» відвідали пожежний клас-музей «Промінець»,  створений у 2004 р. на базі школи №24 міста Рівного. Його робота спрямована на прищеплення дітям поваги та зацікавленості до професії рятувальника, допомогу учням закладів освіти в оволодінні правилами безпеки життєдіяльності.

Завідувач музею Людмила Холохолова цікаво розповідала про те, як кожен день працівники пожежної служби рятують багато життів, окрім цього пояснила основні правила пожежної безпеки.

Учні мали можливість спостерігати усі етапи розвитку пожежі в побуті, їх першопричини та аналізувати відповідні загрози. Також організаторами передбачена звуково-світлова імітація справжньої пожежі, під час якої діти навчаються алгоритму дій задля порятунку життя та матеріальних цінностей.
Цікаво було познайомитись зі спеціальним обладнанням рятувальників, засобами гасіння пожежі.

Екскурсійний маршрут «Рівненських магелланів» проліг через приватний музей ковальства «Ковальські витребеньки», розташований на території приватного підприємства «Рівнебудпостач». Підприємство щороку проводить у Рівному щорічний Міжнародний фестиваль ковалів «Металеве серце України».
Керівник підприємства і ініціатор створення музею Ніна Крока десять років тому на одному з ковальських фестивалів придбала металевий черевичок, що пізніше став першим експонатом музею. Нині тут зібрано більше сотні експонатів, витвори кращих ковалів України та зарубіжжя. Серед них – роботи відомого майстра з Донецька Віктора Михальова.

Масивні ковані скульптури розмістились просто неба, менші вироби знаходяться у приміщенні. Тут можна побачити і лицарські обладунки, і філігранну скриню, і шахи ,і багато інших несподіваних кованих речей. Найбільша серед скульптур – двохметровий ведмідь з вудочкою та відерцем.

Традиційне для музеїв правило «руками не чіпати» для музею народної іграшки, що знаходиться в школі №19 Рівного, не актуальне. Адже тут «магеллани» потрапили в справжній ігровий зал, де можна взяти експонати і переконатись, що вони диркотять, свистять, торохкотять у твоїх руках.

Організатор музею, майстер народної творчості Вікторія Кисиленко, вважає, якщо в музеї шумно, значить він дійсно працює.

У музеї зібрано найрізноманітніші експонати: паперові витинанки у вигляді янголів та птахів, народні іграшки з дерева – деркач, диркало, торохкало, дріботун. Є тут поліські ляльки з льону, які копіюють ті, що ними гралися наші прабабусі. Цікаві вироби з соломи: маленькі брилики, птахи, коники.

Тут можна побавитись глиняними свистульками, дзвониками-оберегами, трипільською глиняною лялькою. Увагу кожного привертає писанкове дерево.

 

Comments are closed.