Новини краєзнавчої літератури – 2019

Новини краєзнавчої літератури

(Інформаційний список книг, що надійшли до бібліотеки протягом 2019 року)

Бабій О. Наш політичний світогляд / О. Бабій. – Рівне : Вид. О. Зень, 2019. – 64 с.

Книга вперше вийшла друком 1998 року й відіграла суттєву роль у формуванні ідеології УНА-УНСО. Читач матиме можливість порівняти сьогодення із передбаченням державного і суспільного розвитку України, очолюваної вчорашньою комуністичною і новітньою ліберальною верхівкою.

Басараба В. Блекота / В. Басараба. – Рівне : Волин. обереги, 2018. – 348 с.

Події в творі розгортаються впродовж ХХ століття. Життя в тридцятих роках, війна, окупація, злочинні репресії, від яких потерпають люди волинського села. Показана трагедія єврейського народу – Голокост. На тлі трагедій – справжні людські стосунки представників різних національностей… Все це в записах, свідченнях очевидців.

Бацмай Т. Їжачок-Хитрячок / Т. Бацмай ; мал. О. Мудрик. – Рівне : Дятлик М, 2018. – 12 с.: іл.

Книжечка для спільного читання батьків та дітей, головна мета якої навчити дитину отримувати задоволення від процесу пізнання та власних роздумів, викликати інтерес до пізнання довкілля, любові до природи, до рідної землі.

Бацмай Т. Моя Україна / Т. Бацмай ; мал. О. Мудрик. – Рівне : Дятлик М., 2018. – 12 с.: іл.

Розповідається про унікальну землю – нашу Україну, багату надрами, історією, традиціями, працьовитими людьми.

Бацмай Т. Сом і сон / Т. Бацмай ; мал. О. Мудрик. – Рівне : Естеро, 2019. – 12 с.: іл.

Увазі дітей дошкільного віку пропонується історія про дивовижний сон старого втомленого сома, який мріяв про нові та цікаві пригоди. Адже в спокійному ставку було все виважено, раціонально та, навіть, сумно.

Книжечка навчатиме малюків цінувати дружбу, спонукатиме до роздумів, вміння позитивно сприймати навколишній світ, тішитися добрими вчинками.

Береза М. З повним серцем… : нові поезії, драмат. поема / М. Береза. – Рівне : Волин. обереги, 2018. – 140 с.

У новій книзі члена Національної спілки письменників України, лауреата літературної премії імені В. Поліщука Миколи Берези вміщено найсвіжіші вірші, драматична поема-спостереження «Шосте коло».

Береза Ю. П. Чесне пенсіонерське : гумор, сатира, лірика / Ю. П. Береза. – Рівне : Волин. обереги, 2019. – 388 с.

До нової книги письменника, лауреата літературної премії імені Остапа Вишні Юрія Берези увійшли твори, написані за останні роки.

Береза Ю. П. Що кому : гумор і сатира. Лірика / Ю. П. Береза. – Рівне : Волин. обереги, 2018. – 476 с.

Книгу українського письменника, лауреата багатьох літературних премій складають нові гумористично-сатиричні та ліричні твори.

Берестяний О. Схвильований світ / О. Берестяний. – Рівне : Волин. обереги, 2018. – 40 с.

Автор із почуттям гумору змальовує словом веселковий всесвіт рідної української мови, не упускаючи можливості написати вірші, в яких усі слова починаються на одну і ту ж літеру.

Боровець Б. Т. Завія : повістини, оповідання, окрушини, силуети / Б. Т. Боровець. – Рівне : Волин. обереги, 2018. – 264 с.

Вихоплені з нашої буденності сюжети перших двох розділів нової книги автора сповнені пристрастей і переживань, які в одних випадках возвеличують героїв, а в інших приводять їх до переступу норм співжиття. В третій частині збірки вміщені відгуки на книги інших авторів, публікації в періодиці, літературні події.

Велесик П. Містраль : новели / П. Велесик. – Рівне : ПП Лапсюк, 2019. – 192 с.

З дійовими особами цих новел читачеві неодноразово випадало зустрічатися у своєму житті. Вони – звичайні люди, однак за тою звичайністю ховається так багато страждань, болю і милосердя, які з ними автор неначе ділить навпіл. Спільний герой цієї збірки – людська душа зі своїми лабіринтами й незбагненністю.

Годун Д. Незаконнонароджений / Д. Годун. – Рівне : Письмен. робітня «Оповідач», 2019. – 380 с.

Книга Дмитра Годуна, котрий невдовзі після її написання відійшов у вічність, – це історія долі власної родини і безпосередньо життєпис батька автора – відомого на Поліссі лицаря УПА на псевдо «Вихор». Видання охоплює історію національно-визвольного руху на Рівненщині, боротьбу УПА за волю та незалежність української нації проти тоталітарного режиму та окупації рідної поліської землі.

Голуб І. Матусині віршики / І. Голуб ; іл. А. Іллюк, А. Голуб. – Рівне : Письмен. робітня «Оповідач», 2018. – 24 с.: іл.

Книга віршів цікава для сімейного читання та загального індивідуального розвитку дитини. Добро, краса, любов, щастя – ось основні цінності, яким вчить авторка, мама п’ятьох чудових дітлахів в кожному рядку своєї поезії для найменших поціновувачів українського літературного слова.

Голуб І. П’ять сонячних казок / І. Голуб. – Рівне : Письмен. робітня «Оповідач», 2018. – 24 с.

Книга рівненської письменниці припаде до душі наймолодшим читачам нашого краю. Пригоди звірят, природа, лісові історії – все це далеке від міського буття, де панує суцільний рух і вирує життя. Казочки сповнені теплотою та простотою, затишком та спокоєм, добротою та справжністю.

Голуб І. Я вишиваю власними сльозами… : поезії / І. Голуб ; ред. А. Лимич. – Рівне : Письмен. робітня «Оповідач», 2018. – 84 с.

Збірку складають вірші, написані упродовж двадцяти років. Життєві ремінісценції переплетені з буденними турботами жінки, як Берегині роду, краю, держави і жінки, сповненої ніжності і тепла, котра шукає уявну квітку папороті свого кохання.

Гольдін С. Квінтесенції : вибране / С. Гольдін. – Рівне : Волин. обереги, 2018. – 168 с.

До цієї книжки увійшли вибрані твори з чотирьох збірок автора («Рівненський полонез» – 2007 р., «Пелюстки» – 2009 р., «Міста грішних» – 2011 р., «Недійсність правочину» – 2017 р.), а також вірш «На старих обрізаних сливах».

Гон М. Місто пам’яті – місто забуття: палімпсести меморіального ландшафту Рівного : монографія / М. Гон, П. Долганов, Н. Івчик. – Рівне : Волин. обереги, 2017. – 232 с.

У монографії висвітлено сутність символічного простору, вплив політики пам’яті на формування меморіальних ландшафтів міст. На основі сучасних теоретичних підходів розкрито формування меморіального простору Рівного з часу здобуття Україною суверенітету, вплив на нього декомунізації, проаналізовано меморіальний ландшафт у гендерному ракурсі.

Гон М. Równe: обриси зниклого міста / М. Гон. – Рівне : Волин. обереги, 2018. – 196 с.

У книзі висвітлено життєдіяльність однієї з національних громад, яка в десятиліття, що пролягли між двома світовими війнами, становила більшість населення Рівного – євреїв. Автор розкриває їхню участь у суспільно-політичному житті, економіці міста, діяльність громадських організацій, відображає окремі аспекти міжнаціональних взаємин.

Городний О. О. Слова-зоряниці : вірші, загадки, скоромовки, казки, лічилки / О. Городний ; мал. М. Мороз. – Рівне : Волин. обереги, 2018. – 96 с.: іл.

Твори, які входять до збірки Олексія Городного, допоможуть батькам, вихователям і вчителям довірливо спілкуватися з дітьми, а дітям – не тільки почерпнути знання, а й краще зорієнтуватись у таких поняттях, як дружба, родина, природа, екологія, духовність.

Городний О. О. Я полюбив тебе не за красу : громадян., інтим., пейзаж. лірика, переспіви, байки. – Рівне : Волин. обереги, 2019. – 160 с.

Ця книга – поетичний відгук автора на ті доленосні й часто неоднозначні події, якими повнилося життя нашої країни і нашого народу впродовж майже півстоліття. У ній зібрано написані у різні роки ліричні твори, переспіви з інших поетів й авторські спроби у жанрі байки.

Гридін С. Дорослі зненацька : повість / С. Гридін. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2017. – 144 с.

Шістнадцятилітній Тимко звик бути самостійним. Попри те, що інколи хлопцеві бракує тата, який пішов від них з мамою, він намагається не закинути школу і знайти якийсь підробіток. Все змінюється, коли Тимко вперше закохується і втрачає голову. Тепер і йому, і його коханій – п’ятнадцятирічній Юлі – доводиться швидко подорослішати і стати відповідальними за нове життя.

Довкілля Рівненщини – 2017 : доп. про стан навколиш. природ. середовища в Рівнен. обл. – Рівне, 2018. – 280 с.

Інформація про стан природного середовища в Рівненській області у 2017 році, підготовлена департаментом екології та природних ресурсів Рівненської облдержадміністрації відповідно до вимог Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища».

Кирильчук М. Чи_та_ти?! : поезія / М. Кирильчук. – Рівне : Волин. обереги, 2019. – 116 с.

Книга поезій – це місточок у наші спогади, це історії про людей на межі чи вже й за межею, історії про вічні теми, про старенькі сади і хатинки у них, про господарів цих осель. Кожна з таких історій особлива й по-особливому болюча…

Кідрук М. Доки сонце не згасне назавжди : роман / М. Кідрук. – Харків : Книжк. Клуб «Клуб Сімейн. Дозвілля», 2019. – 560 с.

Сестри Рута й Індія, попри незвичні імена, проживають цілком буденні життя: Індія навчається на лікаря, Рута закінчує одинадцятий клас. Усе змінюється, коли гине наречений Індії. Сестри віддаляються одна від одної. Саме тоді Рута виявляє, що здатна впливати на реальність у снах. Невдовзі в її сновидіннях з’являються химерні тіні, і що ближче вони підступають, то дужче меркне світло довкола дівчини. За нестримним бажанням повернути колишнє життя Рута не помічає, як кожен наступний сон стає дедалі темнішим.

Кідрук М. Заради майбутнього : оповідання / М. Кідрук. – Харків : Книжк. Клуб «Клуб Сімейн. Дозвілля», 2019. – 304 с.

Це збірка різних історій. У ній є все: горор, техно, містика, гостросоціальні та гумористичні оповідання. Більшість із них написана давно і лише три – «Р61», «Знову і знову» та «Заради майбутнього» – опубліковано вперше. Решта сім були надруковані в різноманітних журналах та колективних збірниках упродовж 2011-2017 років.

Книга Рівненщини 2018 : анот. кат. вид. : (з фондів Рівнен. обл. універс. наук. б-ки). Вип. 16 / Рівнен. обл. універс. наук. б-ка ; уклад.-ред. О. М. Зень ; наук. ред. О. Л. Промська ; відп. за вип. В. П. Ярощук. – Рівне : О. Зень, 2019. – 88 с.

Анотований каталог інформує читачів про щорічні надходження до фонду РОУНБ видань, випущених на Рівненщині, а також опублікованих за межами області книг місцевих авторів та видань про край.

Левчук І. Промоутерки змін : діяльність жіночих організацій у Польщі міжвоєн. періоду : [монографія] / І. Левчук ; за ред. проф. М. М. Гона. – Рівне : Волин. обереги, 2018. – 248 с.

Книга присвячена проблемі емансипації жінок. Авторка досліджує цю тему на сюжетах, почерпнутих з історії Польщі міжвоєнного періоду. Героїні оповіді – ті, хто своїми ідеями та справами сприяли формуванню нового образу жінки, подоланню усталених гендерних стереотипів.

Людина мистецтва Галина Золіна: поліфонія життя : сторінки з біогр. та спогади / авт.-упоряд. О. О. Гумінська. – Рівне : ПП Дятлик М. С., 2019. – 161 с.

У книзі окреслено віхи життя та професійної діяльності Галини Золіної, викладача літератури, музики та хореографії, вчителя-методиста, відмінника освіти і просто залюбленої в життя та в ту справу, яку робить, жінки.

Люліч В. World of words : пер. / В. Люліч. – Рівне : Волин. обереги, 2018. – 124 с.

У збірці вміщено переклади авторів різних континентів, країн, світоглядів, мов.

Люліч В. Як зайченя сонечко шукало / В. Люліч ; худож. М. Марчук. – Рівне : Волин. обереги, 2019. – 15 с.: іл.

Кумедна казка для наймолодших читачів про зайчика на ймення Пиріжок та про те, як воно шукало сонечко.

Марцинюк Т. І. Забери мене в літо своє : поезії / Т. Марцинюк. – Рівне : Волин. обереги, 2019. – 216 с.

Поетична збірка, наповнена щирими мотивами про жіночі почуття, а в них – любов, душевні поривання до справедливості, добра, вірності, щастя.

Микола Годун очима друзів / ред.-уклад. Б. Столярчук. – Рівне : Вид. О. Зень, 2016. – 140 с.

У книзі розповідається про художника Миколу Петровича Годуна, який жив і працював у селі Бабин на Рівненщині. У творчому доробку митця значне місце займають роботи пейзажної лірики, пов’язані як з рідним краєм – Гощанщиною, Рівненщиною, Україною, так і з творчими поїздками до Єгипту, Туреччини, Італії та ін.

Народна музика Рівненського Полісся : у записах В. Ковальчука / за заг. ред. Ю. П. Рибака. – Рівне : Дятлик М. С., 2018. – 316 с.

Антологія народномузичних творів північних районів Рівненщини містить 238 різножанрових пісенних та інструментальних зразків, зафіксованих впродовж 1993-2006 років рівненським фольклористом Віктором Ковальчуком.

Оберемок віршів і казок від рівненських письменників / ред.-упоряд. Н. Диб’як. – Рівне : Вид. О. Зень, 2018. – 16 с.

У другому виданні рівненських письменників читач віднайде низку дотепних віршів і казок про кумедні пригоди сучасної дітвори.

Повстанська ватра. Вип. 1 : [літ.-худож. альм.] / упоряд. І. С. Мельник. – Рівне : Волин. обереги, 2019. – 96 с.

Альманах спрямований на осмислення патріотизму ХХ-ХХІ століття у діалозі з художниками, скульпторами, письменниками, які спостерігали, передчували і переживали зміни в житті України. Книга складається з двох частин – візуальної і текстуальної. До візуальної відносяться роботи українських художників у різних жанрах. До текстової частини увійшли поетичні та прозові твори та статті, які стосуються найважливіших аспектів життя нашої держави.

Погорина : літ.-краєзн. журн. Рівненщини. – 2019. – № 30-31.

Журнал містить прозові та поетичні твори письменників Рівненщини, письменницькі роздуми, рецензії, краєзнавчі дослідження, матеріали до знаменних та пам’ятних дат.

Поліські перлини : укр. народ. пісні с. Михалин Березнів. р-ну Рівнен. обл. в записах Йосипа Федаса (1965-1968 рр.) / упоряд., передм., комент. та прим. Л. Іваннікової ; [відп. ред. Г. А. Скрипник]. – К. – Рівне : Волин. обереги, 2018. – 540 с.

Вперше публікуються фольклорні записи кандидата філологічних наук Йосипа Юхимовича Федаса (1948-2013). Записи зроблені в рідному селі фольклориста і представляють усну пісенну традицію Рівненського Полісся середини ХХ століття.

Прокопчук С. Святині рідного краю : православ. храми Володимиреччини : іст. нарис / С. Прокопчук. – Рівне : Волин. обереги, 2018. – 184 с.

У нарисі висвітлено історію заснування та функціонування восьми храмів Володимиреччини – пам’яток архітектури, котрі знаходяться у селах Стара Рафалівка, Володимирець, Городець, Полиці, Мульчиці, Озеро, Острівці, Воронки.

Проріст. Вип. 16 : літ. альм. – Рівне : Азалія, 2019. – 64 с.

В альманасі вміщено кращі твори переможців традиційного конкурсу «Перло многоцінне», проведеного обласною «Просвітою» в 2018 році до Дня української писемності та мови.

Рачковська І. Казки на шафі / І. Рачковська. – Рівне : Письмен. робітня «Оповідач», 2019. – 14 с.

Книжка дуже юної рівненської авторки Ірини Рачковської користуватиметься успіхом серед читачів її віку, адже чарівний дитячий світ, який описується в трьох оповідях цієї яскравої книги, це повноцінний реальний Всесвіт у якому живуть самі діти, – його творці. Казкова фея Еммі, Жар-птиця, яка любить пиріг із помідор, прекрасні ангели, які приносять людям щастя на Великдень – чарівні герої казок.

Реабілітовані історією. Рівненська область. Кн. 7 / редкол.: М. М. Драганчук, О. В. Муляренко ; відп. секретар, упоряд. А. А. Жив’юк та ін. – Рівне : Дятлик М., 2017. – 680 с.

Книга вміщує анотовані біографічні довідки про 2618 осіб, які зазнали політичних репресій з боку радянського тоталітарного режиму, а згодом були реабілітовані. Видання також містить тематичні колекції матеріалів до 100-річчя Української революції 1917-1921 років та 70-річчя операції «Захід».

Ремель. Урок історії / упоряд. та підгот. текстів Р. Горак. – Львів : Апріорі, 2018. – 168 с.

З тих, хто вцілів і вийшов живим із жахливої трагедії, яка сталася у невеличкому волинському селі Ремель – одному з осередків УПА, дотепер залишилося всього п’ятеро людей. 17 березня 1943 року це село було оточене есесівцями і польською шуцманшафт-поліцією, які розстріляли мешканців села, а відтак спалили його дотла.

Про трагедію Ремеля мало хто й знає. Радянська історіографія довгий час замовчувала цей факт.

Рівне в мистецтві художників 18-21 ст. = Rivne in the art of painters 18-21 c. : живопис, графіка / авт. проекту О. Харват ; літ. ред. О. Готко. – Рівне, 2015. – 135 с.: фотоіл.

Альбом представляє спробу показати за допомогою творів живопису й графіки, як змінювалися місто Рівне та світогляд митців у різні часи. Ілюстрації сорока двох художників яскраво демонструють, як кожне покоління майстрів вело свою неповторну образотворчу розповідь про сучасне їм Рівне.

Рівненщина туристична / худож. О. Огонь ; текст Т. Кушнірук. – Рівне, 2019. – 21 с.: іл.

Двомовний (українська, англійська мови) путівник знайомить мандрівників та туристів з пам’ятками культури та природи Рівненщини: Тунелем кохання, Тараканівським фортом, Базальтовими стовпами, замком князів Острозьких, Музеєм бурштину та ін.

Рожко В. Втрачені православні святині західної історичної Волині 1944-1988 рр. / В. Рожко. – Луцьк : ПрАТ «Волинська обласна друкарня», 2019. – 352 с.

Книга розкриває генезис, причини, методи нищення наших православних святинь московським тоталітарним режимом. Іде мова також про закриття монастирів і нищення чернечого життя на Рівненщині. Праця доповнена низкою документів та світлин.

Сидорук В. Мій храм : сторінки історії Свято-Воскресенської парафії с. Бригадирівка Радивилів. р-ну благочиння Рівнен. єпархії УПЦ КП / прот. В. Сидорук. – Рівне : Волин. обереги, 2017. – 48 с.

Книга присвячена 140-річному ювілею храму.

Солтис-Смирнова М. Звідки взялася новорічна коробочка? / М. Солтис-Смирнова. – Рівне : Письмен. робітня «Оповідач», 2019. – 24 с.

Ця історія про те, який шлях проходить папір, починаючи своє життя гілочкою на дереві і аж до новорічної коробочки.

Солтис-Смирнова М. Кроленята і чарівний глобус / М. Солтис-Смирнова. – Рівне : Письмен. робітня «Оповідач», 2019. – 30 с.

Кроленя Локкі й подумати не могло, що його життя наповниться надзвичайними пригодами – мандрівками у дивовижні місця, новими відкриттями, цікавими знайомствами… Але завдяки його чарівним вмінням не лише Локкі, а й його подруги, могли поринути у світ традицій, архітектури чи кулінарії народів світу.

Надзвичайно цікаві історії для дітей рівненської письменниці Марії Солтис-Смирнової запрошують юних читачів опинитися віч-на-віч із дивовижним і чарівним.

Харват О. Рівне, яке було… : фотоальб. / О. Харват. – Рівне : У фарватері істин, 2018. – 88 с.: фотоіл.

Фотоальбом містить понад 150 світлин про старе Рівне. Призначений для науковців, краєзнавців, рівнян та гостей міста, усіх, хто цікавиться історією Рівненщини та її обласного центру.

«Цей світ – вертеп…» : до 70-річчя від дня народж. поета, пер., дисидента Грицька Чубая / упоряд. Г. Чубай, М. Пшеничний. – Рівне : Волин. обереги, 2019. – 88 с.

Грицько Чубай стартував у велику літературу в місті Дубно Рівненської області. Ще навчаючись у Козинській середній школі писав талановиті вірші, згодом почав перекладати – з німецької, польської, білоруської, словацької, чеської, російської мов.

Спогади, які увійшли до цього видання, належать батькам, друзям, землякам із Рівненщини, де є вулиці його імені, обласна просвітянська премія імені Грицька Чубая, де тиражуються книги передчасно згаслого Майстра Українського Слова, де його пам’ятають і шанують.

Шевчук С. О. Постріл з минулого : оповідання, новели, есе / С. О. Шевчук. – Рівне : Вид. О. Зень, 2019. – 112 с.

У новій прозовій книзі Софії Шевчук ідеться про непрості стосунки простих людей. Вони прийшли на сторінки видання з реального життя, яке вирує подіями і пристрастями, напружує проблемами і суперечностями, вигадливо сплітає у єдину сув’язь минуле і сьогодення. Запропоновані твори імпонують своїм ідейно-художнім наповненням і здатні зацікавити широке коло читачів.

 Склала :                            Мартинюк З. Б.

Відповідальна за випуск :                         Назарук Н. А.

Comments are closed.