22.10.20

23 жовтня – 100 років від дня народження Джанні Родарі, італійського  письменника  і журналіста.

Діти усього світу знають і люблять твори цього автора: «Пригоди Цибуліно», «Подорож Голубої Стріли», «Джельсоміно в Країні брехунів», «Казки по телефону», «Торт у небі» та інші.    

Джанні Родарі народився в родині пекаря. У дитинстві мріяв стати художником,  захоплювався музикою, хотів бути винахідником іграшок.   Його батько помер, коли Родарі було лише дев′ять років і для сім’ї настали важкі часи. Після закінчення школи Джанні поступив до семінарії. У віці сімнадцяти років він вже почав викладати у початкових класах місцевих сільських шкіл. Йому подобалося працювати з дітьми, придумувати для своїх учнів цікаві і повчальні історії, розповідати про складне просто, з вигадкою. Найбільше визнання отримав завдяки казкам та книжкам для дітей. У 1967 році літератора визнали найкращим дитячим письменником Італії, а в 1970-му він отримав найпрестижнішу премію Г.-К. Андерсена і став всесвітньо відомим. Джанні Родарі прожив лише 60 років, у 1980 після невдалої операції  несподівано помер.

Твори Джанні Родарі перекладені багатьма мовами світу. За його казками знято кілька картин і створено більше десятка мультфільмів.  У відділі масової роботи та естетичного виховання  діє виставка-перегляд «Планета казок  Джанні Родарі».

А у відділі обслуговування дітей середнього та старшого шкільного віку оформлена книжково-предметна виставка «Казкові фантазії Дж. Родарі». Завітавши до книгозбірні, користувачі можуть познайомитись з біографією, творчістю казкаря, а також його творами різних років видання. Також читачі матимуть можливість віртуально помандрувати країною, в якій народився і жив Джанні Родарі, познайомитися з архітектурою, культурою та національною кухнею сонячної Італії.

На фото виставки за синіми інтерактивними мітками можна прочитати анотації до книг автора, познайомитись з географічним положенням та визначними місцями Італії (див. за посиланням: https://cutt.ly/pgciUCp).

Comments are closed.