Томаш Оскар Сосновський – творець біломармурових шедеврів

12 грудня 1812 року у селі Новомалині на Острожчині народився Томаш Оскар Сосновський.

Талановитий митець, автор понад ста біломармурових шедеврів, які є окрасою багатьох храмів та музеїв Риму, Варшави, Кракова, Острога, Рівного, Житомира, Назарета, Вільнюса, Львова, Чернігова Томаш-Оскар Сосновський був тісно пов’язаний  з Україною.

Томас навчався у Кременецькому ліцеї. (Цікаво, що навчання було безкоштовним, а найздібнішим студентам виплачували стипендію). Під час навчання у Кременці хлопець почав займатися різьбярством. Після закінчення закладу, Оскар разом із братами вступив до війська. Подавши у відставку в чині поручика Томаш Оскар переїжджає до Варшави. Там він вступає до Академії красних мистецтв на скульптурний відділ. (1833—1835). В академії Сосновський остаточно зрозумів своє призначення – він почав активно займатися скульптурою і різьбою на мармурі. У 1833 році Томаш Оскар Сосновський продовжив навчання у Берлінській академії мистецтв, у 1836 році переїжджає до Рима. Він  створює свою майстерню і починає працю над цілим рядом скульптур на замовлення.

Багато допомагає молодим художникам, бере участь у їхніх конкурсах, вибирає теми для робіт та оцінює їх працю. Він не шкодує грошей на закупівлю дорогого мармуру для скульптур, хоча сам живе так просто і скромно, що це дивувало його знайомих і колег. Працюючи над своїми роботами, Сосновський не звертав уваги на голод чи спрагу, шукаючи ідеальну, досконалу форму для своїх героїв.

У 1846 році Томаш Оскар Сосновський зайняв посаду професора скульптури в Академії святого Луки у Римі.

Двадцять років наполегливої праці в Римі принесли Сосновському велике визнання. Він бере участь у різних виставках і мистецьких заходах у Римі, Варшаві, Парижі, Відні. Жоден скульптор ХІХ століття не створив стільки бездоганних художніх робіт, пов’язаних з образами Богородиці і Христа, як Сосновський. Його роботи роз’їжджалися до різних міст Європи; він був головним директором музеїв і галерей Рима. У 1854 році Папа Пій IX відзначив Сосновського, за його працю, однією з найвищих своїх нагород – золотим орденом  св. Григорія Великого. Двадцять чотири художніх академій світу  надавали йому почесне звання доктора!

Будучи за тисячі кілометрів від родового гнізда, Сосновський ніколи не поривав зв’язку з ним. Зокрема, пам’яткою про талановитого майстра стала церква у Новомалині, зведена 1861 року на його кошти. А також капличка, перебудована за ескізами майстра і прикрашена його мармуровими скульптурними композиціями. Найвідоміша з цих робіт — «Мадонна з немовлям» нині зберігається в Острозькому краєзнавчому музеї. Через майже сорок років проживання в Італії Сосновський хотів залишити Рим, мріяв повернутися додому, в свій маєток в Новомалин, щоб провести залишок свого життя на батьківщині.  На жаль, стан здоров’я вже не дозволив цього зробити.

Томаш Оскар Сосновський помер 27 січня 1886 року. Могила Сосновського знаходиться на цвинтарі Кампо Верано в Римі.

Література:

Культурна спадщина Рівненського краю [Образотворчий матеріал] = Cultural heritage of Rivne lands : бібліотека авторського проекту “Обличчя Планети Земля” / ідея, автор проекту та фотографії О.Харват ; вступна стаття О.Булига ; тексти статей, наукова атрибуція експонатів М.Бендюк ; пер. англ мовою В.Скринський, Н.Безюк ; дизайн І.Попов, О.Харват. – Рівне : ПП Нєстеров, 2010. – 248 с. : ілюстр.

Войтович, Валерій Миколайович. Томаш Оскар Сосновський. Скульптура класицизму [Текст] / Войтович, Валерій Миколайович. – Рівне : Видавець В. Войтович, 2015. – 300 с. : ілюстр., портр.

Інтернет – ресурси:

Гумінська Олена. Скульптор Сосновський — шляхтич із Новомалина. [Електронний ресурс] //  Рівне вечірнє: газета. – Режим доступу: https://rivnepost.rv.ua/news/skulptor-sosnovskiy-shlyakhtich-iz-novomalina. – Назва з екрана.

Котис Олександр. Томаш Сосновський: римський скульптор із Волині. [Електронний ресурс] // Хроніки Любарта. – Режим доступу: https://www.hroniky.com/articles/view/164-tomash-sosnovskyi-rymskyi-skulptor-iz-volyni. – Назва з екрана.

Сосновський Томаш Оскар. [Електронний ресурс] // Art Gallery = Галерея мистецтв. – Режим доступу:  https://www.volart.com.ua/art/sosnovskyy_tomash_oskar/. – Назва з екрана.

Томаш Оскар Сосновський – визначний волинський скульптор зі світовим іменем. [Електронний ресурс] // Просвіта: портал . – Режим доступу: http://www.prosvita.rv.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=178:tomash-oskar-sosnovky-vuznachnyi-volunskiy-skulptor&catid=35:news&Itemid=27. – Назва з екрана.

Цимбалюк Євген.  Майстер, який доторкнувся до душі Рафаеля. [Електронний ресурс] // Голос України: газета.  – Режим доступу: http://www.golos.com.ua/article/123829. – Назва з екрана.

Підготувала: Тетяна Русіна

Comments are closed.