21.01.22

🇺🇦 22 січня Україна відзначає День Соборності.

Більше століття минуло з того часу, як 22 січня 1919 року у Києві на Софійській площі проголосили Акт злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки в єдину Україну. Об’єдналися дві держави, що утворились на уламках Російської та Австро-Угорської імперій. Київ прикрасили гербами та синьо-жовтими прапорами, а у церквах відправили богослужіння. Урочисте проголошення злуки пройшло на Софійській площі, біля спеціально зведеної тріумфальної арки. Відтепер Україна стала єдиною. Український народ, століттями розірваний, возз′єднався на своїй землі. «Віднині зливаються в одне віками відділені одна від одної частини України – Галичина, Буковина, Закарпаття і придніпрянська Україна – в одну Велику Україну. Сповнилися відвічні мрії, для яких жили й за які вмирали найкращі сини України. Віднині є лише одна незалежна Українська Народна Республіка», – пролунало тоді на Софійській площі в Києві. Після цього відбувся молебень та військовий парад.

🇺🇦 Постала держава, яка протягом кількох наступних років не припиняла боротьби за власне існування. Українцям вдалося утвердити державні кордони, мову, гроші, символіку (герб, гімн і прапор), збудувати національне боєздатне військо, добитися визнання світової спільноти.

У відділі масової роботи та естетичного виховання для учнів ЗОШ №1 відбулася година державності «У єдності наша сила», присвячена цим історичним подіям. Діти слухали розповідь, переглядали документальне відео столітньої давності та сучасні сюжети, відповідали на запитання вікторини та познайомились з книгами тематичної полиці.

А у відділі обслуговування дітей середнього та старшого шкільного віку діє книжкова виставка «Злука : дзвони єднання», на якій представлені книги, що висвітлюють тернистий шлях України до соборності.

Comments are closed.