Цікава Японія

<«Японія – країна сонця, що сходить»

(віртуальна книжкова виставка для дітей середнього та старшого шкільного віку):http://www.calameo.com/read/0038730319ff57dd5063a

Сіті-Го-Сан – свято дітей у Японії

/невідома Японія/

15 листопада або на тижні, що включає 15 листопада, в Японії можна побачити неймовірно привабливих, одягнених у яскраві кімоно малюків, які поспішають з мамами-татами-бабусями-дідусями у найближчий храм, тому що в ці дні відзначається улюблене усіма старовинне японське свято Сіті-Го-Сан. 
Переклад назви неймовірно простий: Сіті – це сім, Го – це п’ять, Сан – це три. 
Це дитяче свято, історія якого налічує вже більше 300 років, можна назвати загальним днем народження всіх дітей, яким у поточному році виповнилося 3, 5 або 7 років. 
Ці непарні цифри здавна вважалися в Японії магічними, а відповідний їм вік відображав важливі, переломні етапи дорослішання дітей. 
Свято Сіті-Го-Сан супроводжує безліч традиційних обрядів. Одним із старовинних і важливих обрядів для хлопчиків і дівчаток, що досягли трирічного віку, вважався обряд каміокі – «збирання волосся». 
У стародавній Японії в ранньому дитинстві дітей голили наголо, для того щоб потім у них росло довге гарне волосся, яке завжди справедливо вважалося предметом гордості японців. 
До дня каміокі волосся хлопчиків відрощували так, щоб його можна було зав’язати на потилиці, а дівчаткам зав’язували пучки волосся з боків. 
Також у середні віки в аристократичних сім’ях хлопчикам у три роки вперше одягали хакаму – традиційний чоловічий одяг у вигляді широких штанів зі складками. 
Пізніше цей обряд почали проводити у п’ять років. Саме в цьому віці самураї являли дітей своїм феодалам, вводячи їх в коло дорослих. 
Для дівчаток більш важливим є вік семи років, адже в цей день їм вперше зав’язують «дорослий» пояс для кімоно – обі. 
Цей обряд називається обі-струми («переміна пояса»), символізує дорослішання, оскільки в цей день дівчинка перший раз в житті одягається як доросла жінка. 
Взагалі, вік семи років у Японії вважається найбільш важливим етапом дорослішання маленької людини – раніше люди в Японії вірили, що з народженням дитини в будинок вселяється небесна істота, або її посланець, і що до семи років дитина – це не проста людина, а божественне створіння. Цим повір’ям пояснюється надто поблажливе, на перший погляд, ставлення, яке виявляють японські батьки по відношенню до своїх малолітніх дітей, беззастережно потураючи їхнім витівкам і примхам. Мало де маленькі діти такі вільні у своїй поведінці, як у Японії. 
Однак, по досягненні дитиною «критичного» семирічного віку ставлення до неї змінюється, оскільки з цього часу вона, як вважається, перетворюється на звичайну людину, а на зміну безхмарним рокам щасливого і безтурботного дитинства приходить період вимогливого і суворого виховання. Але під час свята Сіті-Го-Сан діти – маленькі володарі. 

Джерело: 
Шкільна бібліотека. – 2016. –  №10. – С.52.  
«Японія – країна сонця, що сходить»  (віртуальна книжкова виставка для дітей середнього та старшого шкільного віку): http://www.calameo.com/read/0038730319ff57dd5063a

Comments are closed.