А. Костецький

Співець дитячих таємниць

до 60-річчя від дня народження Анатолія Костецького (1948-2005)

 


Рекомендаційний бібліографічний список для читачів-учнів молодшого шкільного віку.

 

Анатолій Григорович Костецький народився 6 грудня 1948 року у м. Києві в сім’ї вчителя. У чотири роки він навчився читати, а в п’ять засвоїв грамоту, писав і починав римувати. Рано навчився грати в шахи й плавати. У перший клас пішов, маючи у зошиті декілька своїх віршів. А в п’ятому класі на шкільному конкурсі одержав диплом за вірші, присвячені Т.Г.Шевченку.

Ще в п’ятирічному віці, коли старші запитували хлопчика, ким він хоче бути, твердо і упевнено відповідав: „Письменником”. Це викликало сміх у дорослих.

Та спочатку були бабусині казки, пісні, а потім столична школа, технікум електроніки, навчання в Київському державному університеті, аспірантура, кандидатська дисертація, викладацька діяльність.

Друкуватися почав у двадцять років. У його творчій долі неабияку роль відіграв Михайло Стельмах.

Так побачила світ перша збірочка для дітей Анатолія Костецького „Джміль про сонечко гуде” (1972), куди ввійшли вісім поезій, відібраних самим Михайлом Стельмахом.

І від того часу письменник дарував нові й нові твори дітям – найвдячнішому своєму читачеві.

Багато часу Анатолій Георгійович віддав перекладам творів для дітей з англійської, німецької та деяких слов’янських мов.

Привертають увагу лірично-гумористичні вірші поета герої збірок „Все про мене” (1977), „Лист до птахів” (1979), „Слово про матір” (1983), „Бюро знахідок” (1985), „Де літо живе” (1986), „Як будували дитсадок” (1987) страшенно полюбляють задавати „глобальні” запитання: чому дітям треба спати; чому я схожий на батька; чому каша довго холоне; чому в мене нема хобота, як у слона; навіщо у дерева стільки гілок?…

Майже тисячу віршів для дітей написав Анатолій Костецький.

У прозі письменник надавав перевагу жанру повісті-казки. На його думку, вона повинна виховувати школярів добром, щирістю і правдою. Особливе місце також займають і фантастичні повісті. Широко відомі серед юних читачів прозові твори „Все – як насправді”, „Хочу літати” (1980), „Суперклей Христофора Тюлькіна, або Здавайтеся – вас відкрито” (1984), „Мінімакс-кишеньковий дракон, або День без батьків”.

Творчість А.Костецького відзначена преміями кількох українських конкурсів на кращу книгу для дітей. Упродовж кількох років на радіо Анатолій Георгійович вів цікаву та пізнавальну передачу про історію написання відомих книг для дітей. У ній ніжно й зворушливо звертався до своїх малих читачів, називав їх „книголюбчиками” та „казкознавчиками”, відкривав для них багатий зміст світової літератури.

Анатолій Костецький – лауреат Державної літературної премії імені Лесі Українки, премії імені Миколи Трублаїні. Упродовж багатьох років він очолював творче об’єднання дитячих письменників України.

Закінчив свій земний шлях Анатолій Костецький 10 березня 2005 року, зоставивши дітям словесні скарби-твори, що промовляють голосом Любові, Поваги і розуміння потреб дітей.

Змінюватиметься життя – змінюватимуться і школяри, й реалії шкільного життя, але твори його не старітимуть своїм настроєм, своїм оптимізмом, гумором та іронією.

 

Твори А.Костецького

 

Все про тебе та про всіх: вірші, казки, поеми. – К.: Веселка, 1988. – 319 с.

Основний герой книги – вертке, непосидюче хлоп’я, наш сучасник, мрійник і мислитель, жвава частка навколишньої природи.

Рідна природа править свято у багатьох віршах поета, допомагаючи у здійсненні найпотаємніших педагогічних задумів.

Книга повна смішинок, милої вигадки, фантастичних зіставлень справжнього і неймовірного, весело бентежить уяву.

Горобці у Анатолія Костецького по гілочках „з’їжджають мов на лижах”.

Сніжинкам дівчинка Оленка здається ялинкою. А рак-дивак вважає, що всі крім нього, ходять якось неправильно, ніби навпаки. Жовтий кленовий лист залітає у квартирку, як перша пошта зими. Калина пахне снігом. Короп у озері сяє лускою, мов далека зірка…

Хочеться про вірші цієї збірки говорити, читати друзям вголос.

 

Мінімакс-кишеньковий дракон, або День без батьків: казкові, фантастичні та пригодницькі повісті. – К.: Веселка, 1987. – 300 с.

До збірки ввійшли казкові пригодницькі повісті та повість-жарт про сучасних школярів, про їхню дружбу, боротьбу з лихими чародіями, неробами та користолюбцями, про маленького кумедного пришельця з інших світів.

У жодного письменника не знайде читач  стількох шкільних сюжетів. Анатолій Костецький – один із чільних співців шкільної вольниці. Тепло, але часом і дошкульно говорить він із нашим школярем – володарем чи не найважчого в цілім світі портфеля. І не без моралі. Автор робить висновок: багато чого можна повернути, окрім втраченого, марно загубленого часу.

 

Мої та твої таємниці: вірші та казки. – К.: Початкова школа, 2003. – 351 с.

До книжки ввійшли нові та  раніше друковані вірші та казки про шкільні справи, про веселих пустунів і вигадливих мрійників. Читачі мають нагоду посміятися, що дуже корисно. Там, де справжній сміх, справжній гумор – там і справжній розум, і справжня думка.

Отож, набирайте повні груди повітря: посміятися та поміркувати доведеться чимало.

 

Пісня для всіх: вірші та казки. – К.: Веселка, 1982. – 126 с.

Читач зустрінеться з такими, як і він, хлоп’ятами, незвичними, а іноді – і не зовсім бездоганними, з точки зору дорослих вчинками і пригодами. Школа, вулиця, навколишня природа, завжди фантастичний і феєричний світ дитинства – ось основна тема віршів і казок, що увійшли до книги.

У жодному своєму вірші Анатолій Костецький” не виходить” з віку своїх героїв, що переважно досягається майстерним умінням перевтілюватися.

Це здатність письменника найбільшим чином залежить од його уміння знайти з дитинством спільну мову.

 

Пригодам – ура!: фантастично-пригодницькі повісті та віршовані казки. – К.: веселка, 1995. – 270 с.

На сторінках цієї веселої, іноді – трохи сумної, але гостросюжетної і захоплюючої книги читачі, зустрінуться і з казковими героями, і з такими ж, як вони самі, хлопчиками, дівчатками, котрі вміють літати, не бояться вступати у двобій, з чарівниками, люблять вигадки, пригоди, та так, що навіть справжній дракон Мінімакс їх лякає своєю появою, а стає для них вірним другом…

 

Пригоди славнозвісних книг. – К.: Початкова школа, 2005. – 224 с.

Пропонована книга присвячена історії виникнення відомих літературних творів для дітей.

Це авторська розповідь видатного українського письменника про біографії кращих дитячих книг ХХ століття, які лишаються популярними серед юних читачів уже не одного покоління не лише в Україні, а й багатьох країнах світу.

Дорослим читачам також буде цікаво замислитися над людськими долями – повчальними, романтичними, героїчними, часом драматичними – кожного представленого тут письменника.

У циклі нарисів піде мова про книги українських письменників – В.Короліва-Старого, О.Вишні, О.Копиленка, О.Іваненко, Д.Білоуса, В.Нестайка та інших, а також зарубіжних письменників – Л.Керролла, Дж.Родарі, Ф.Баума, А.Мілна, Д.Дефо, Дж.Толкіна, О.Пройслера та багатьох інших.

 

 

 

Ще можна прочитати про життя і творчість А.Костецького
Александров, В. Анатолій Костецький: буклет /В.Александров. – К.: Веселка, 1988.
Анатолій Костецький //Кодлюк Я., Одинцова Г. Розповіді про письменників. – Тернопіль, 2003. – С. 47-48.
Мовчун, А. Співець дитячих таємниць //Костецький А. пригоди славнозвісних книг. – К., 2005. – С. 5-12.
Нестайко, В. До читачів цієї книги //Костецький А. Мої та твої таємниці. – К., 2003. – С. 5-6.
Чалий, Б. Джміль про сонечко гуде… //Костецький А. Все про тебе та про всіх. – К., 1988. – С. 5-9.
***
Аврамов, І. Весна без Анатолія Костецького /І.Аврамов //Однокласник. – 2005. – № 4. – С. 31.
Він щиро любив дітей //Веселочка. – 2005. – № 5-6. – С. 16.
Костецький, А. Ще рано озиратися назад… /А.Костецький //Початкова школа. – 1998. – № 12. – С. 48-50.

 

Підготувала:  завідуюча бібліографічним відділом Мартинюк З.Б.

 

Comments are closed.