М. Носов

Знавець дитячого серця

до 100-річчя від дня народження Миколи Носова (1908-1976)

Рекомендаційний бібліографічний список для читачів-учнів молодшого шкільного віку

Микола Миколайович Носов почав писати в кінці 30-х років, але визнання отримав після Великої Вітчизняної війни. Він народився 23 листопада 1908 року в місті Києві в сім’ї кіноактора. Закінчив школу-семирічку, поступив працювати на завод. З 1927 року М.Носов почав учитися в Київському художньому інституті. Через два роки він перевівся в Московський державний інститут кінематографії, який закінчив у 1932 році.

До 1951 року М.Носов займався режисерською роботою, пов’язаною з постановкою  мультиплікаційних і учбових фільмів, а в роки війни – військово-технічних.

Довга співпраця режисера М.Носова з дітьми визначила його творчість.

Він завжди писав про дітей і для дітей. Але читають його твори і дорослі. М.Носов досконало зрозумів психологію цієї чудесної, дивної, милої людської істоти, яка називається дитиною.

Носов – розумний , вдумливий художник, автор класичних книг і безліч маленьких шедеврів у дві – три сторінки, кожний із яких виблискує, як маленька перлина.

Вся дітвора захоплюється його веселими героями – хлопчиком Незнайком, чоловічками – друзями Незнайка, іншими героями-фантазерами і непосидючими вигадниками.

Класиком роблять письменника час і люди. Ось уже сьоме десятиліття читаються і перевидаються книги Миколи Носова. Вони жили з ним і пережили його.

Цей рекомендаційний список зібрав різні книги письменника – його повісті, оповідання, казки, з яких читач довідається про пригоди маленьких героїв. Список містить також літературу про життя і творчість дитячого письменника.

ТВОРИ   М. М. НОСОВА

Пригоди Незнайка і його товаришів: казка. – К.: Веселка, 1976. – 159 с.

У Квітковому місті, на вулиці дзвіночків живе знаменитий малюк Незнайко. Його прозвали так, тому, що він нічого не знає. Незнайко любить подорожувати. Разом з Гвинтиком, Шпунтиком та іншими малюками він залетів на повітряній кулі в Зелене місто. Про їхні пригоди ви й прочитаєте у цій веселій книжці.

Незнайко в Сонячному місті: роман-казка. В 2-х ч. – К.: Веселка, 1978. – 224 с.

Ці смішні історії про кумедних малюків написані не тільки для читання, але й для постановки на сцені. У Сонячному місті багато чудес: то з’являється Чарівник зі своєю чарівною паличкою, прямо з неба на сцену падають букети квітів, пакет з морозивом.

Незнайко на Місяці: роман-казка. – К.: Веселка, 1980. – 377 с.

У книзі читач зустрінеться з героями, яких уже знає з попередніх книг, познайомиться з новими героями, вирушить разом з Незнайком у захоплюючу подорож на Місяць і дізнається багато нового, цікавого і корисного.

Фантазери: оповідання. – Львів: Аверс, 2004. – 120 с.

У цій книзі багато оповідань. У них діють фантазери-мрійники, винахідливі хлопчики й дівчатка, веселі та сміливі пустуни, готові на будь-яку вигадку.

Щоденник Миколки Синицина: повість та оповідання. – К.: Веселка, 1973. – 200 с.

Носов досконало знає психологію своїх героїв – допитливих, кмітливих хлоп’ят – винахідників, мрійників, які з дитинства несуть у собі кращі риси людини.