Корній Чуковський

Світ казок Чуковського

(до 130-річчя від дня народження)

Дорогі діти!

Цього року виповнюється 130 років від дня народження відомого російського письменника і поета Корнія Івановича Чуковського. Його твори „Бармалій”, „Муха-Цокотуха”, „Мийдодір”, „Лікар Айболить” знайомі усім, а от те, що їх автор був доктором літератури Оксфордського університету, педагогом і психологом, батьком чотирьох дітей, талановитим перекладачем і просто дивовижною людиною, майже ніхто не знає.

Народився майбутній письменник 31 березня 1882 року в Петербурзі. Але життя його було тісно пов’язане з нашою Батьківщиною: мати Корнія Івановича була родом з України, справжнє ім’я письменника – Микола Корнійчуков. Невдовзі після народження сина сім’я переїхала в Одесу і мама зробила все можливе, щоб дитина навчалась. Літературні здібності хлопчика помітили ще в гімназії, отже, після її закінчення талановитого юнака взяли на стажування в газету. Поки праця не приносила достатнього прибутку, хлопець заробляв на чищенні дахів від фарби. Там він зацікавився спогляданням зоряного неба, тож пішов у книжкову крамницю за підручником з астрономії. Та продавець сказав: „Астрономії нема, візьміть самовчитель з англійської…” і майбутній поет вивчав англійську на даху: крейдою писав слово, поки доповзав до останньої букви – запам’ятовував його. Мати схвалювала це заняття і раділа, коли щовечора син розповідав їй близько ста нових англійських слів.

Згодом К.Чуковський працював кореспондентом у Лондоні, вивчав там англійську літературу, писав про неї у російській пресі, став відомим журналістом.

Він умів і бажав навчатися, а тому його матері було з чого радіти, коли він повернувся і перевіз її та молоду дружину до Петербурга.

Спочатку К.Чуковського запросили працювати у журналі „Терези”, а згодом він організував свій сатиричний журнал „Сигнал”. Пізніше письменник оселився у фінському містечку Куоккала і зайнявся літературною критикою й перекладами. Навколо оселі письменника зібрався цілий літературно-мистецький гурток, спогади про який потім вийдуть окремою книжкою під назвою „Чукоккала”.

Письменник раз і на все життя установив для себе правила, які наколи не порушував: вставати о п’ятій годині ранку і одразу ж сідати за працю, не витрачати дарма жодної хвилини, завжди відповідати на всі листи, вести щоденник і виконувати всі обіцянки чи просто їх не давати. Напевно тому так багато встиг зробити.

У 1916 році письменник М.Горький запросив „гостинного куоккальця” Чуковського очолити дитячий відділ у видавництві „Парус” – ось тоді почали з’являтися незабутні казки про „Крокодила” й „Мийдодіра”. За глибоким переконанням Чуковського, писати для дітей може тільки абсолютно щаслива людина. Настільки ж щаслива, як і ті, для кого вона творитиме.

Коли після багатьох місяців роботи над „дорослими книжками” треба було знайти натхнення для написання дитячих казок, К.Чуковський йшов гратися з дітьми у піску чи на річці. За його словами, після кількагодинної свободи від дорослих турбот він за годину міг написати ті вірші, які намагався створити цілий рік.

„Лікаря Айболита” К.Чуковський написав за мотивами англійської казки Гью Лофтінга, збагативши її новими обставинами та надавши герою ім’я, яке звучить, як заклик про допомогу. Серед героїв книг К.Чуковського, які полюбились малюкам, особливе місце займає Бібігон, хлопчик з мізинчик, хоробрий і настільки симпатичний, що мимоволі віриш в його існування.

За своє 87-річчя письменник написав безліч творів, серед них і казки, і вірші, і критичні статті, і переклади. Він був також укладачем збірників і альманахів, редактором.

Дитячі книжки К.Чуковського ще за життя були надруковані загальним накладом у 50 мільйонів примірників. Сьогодні в Україні видаються гарні ілюстровані книги письменника українською мовою.

Герої Чуковського вчать нас бути добрими і справедливими, мужніми і благородними. Багато мудрих істин засвоюється з веселих поетичних рядків діда Корнія, як називали письменника малюки.

Пропонований рекомендаційний список літератури познайомить вас із виданнями книг Корнія Чуковського, які ви можете почитати у нашій бібліотеці, літературою про письменника, вікториною за його творчістю. Інформацію про книги розміщено в алфавітному порядку.

Список книжок К.І.Чуковського

Вірші, казки, загадки / К.Чуковський; худ. П.Якшис. – к.: Махаон-Україна, 2010. – 128 с.: іл.
До книги увійшли відомі вірші К.Чуковського, англійські пісеньки, казки „Телефон”, „Айболить”, „Клишоніг і Лиска” та інші, загадки.

Загадки / К.Чуковський; худ. І.Дорошенко. – К.: Махаон-Україна, 2010. – 16 с.: іл. – (Почитай мені казку. Батьки читають дітям).

Казки / К.Чуковський; худ. Л.Якшис. – К.: Махаон-Україна, 2007. – 128 с.:іл. – (Батьки читають дітям).
До книжки увійшли найвідоміші казки, які вже давно полюбилися мільйонам читачів: „Мийдодір”, „Телефон”, „Муха-Цокотуха”, „Тарганисько”, „Плутанина” та інші.

Лікар Айболить; Джек – підкорювач валетів : казки/ К.Чуковський; пер. з рос. В.Германа; худ. В.Челак. – К.: Махаон-Україна, 2007. – 128 с.: іл. – (Батьки читають дітям).
Відома казка про лікаря Айболита, маленького й дивакуватого, який подолав важкий шлях в Африку і переміг Бармалія.

Герой другої казки – хоробрий Джек – впевнено перемагає валетів, які ображали людей і знущалися над ними.

Мийдодір: казка/ К.Чуковський; пер. з рос. М.Т.Рильського; худ. А.М.Єлисєєв. – К.: Школа, 2003. – 18 с.

Муха-Цокотуха/ К.Чуковський; пер. з рос. М.Пригари; худ. Л.Якшис. – Х.: Махаон-Україна, 2009. – 18 с.: іл. – (Почитай мені).

Плутанина/ К.Чуковський; пер. з рос. Н.Забіли; худ. Л.Якшис. – К.: Махаон-Україна, 2009. – 16 с.: іл. – (Почитай мені).

Пригоди Бібігона: казки, вірші, загадки/ К.Чуковський; пер. з рос. В.Германа; худ. Ю.Якунін, М.Якунін. – К.: Махаон-Україна, 2008. – 112 с.: іл. – (Батьки читають дітям).
До книги увійшла казка „Пригоди Бібігона”, широковідомі вірші письменника, англійські народні пісеньки та 25 загадок.

Телефон/ К.Чуковський; пер. з рос. Г.Бойка; худ. Л.Якшис. – К.: Махаон-Україна, 2009. – 16 с.: іл. – (Почитай мені).

Література про К.І.Чуковського

Корній Іванович Чуковський: [коротка біографія] // Зарубіжна література: 2 клас: навчальний посібник/ упоряд. А.І.Мовчун, Л.І.Харсіка. – К., 2009. – С.391.

[Коротка біографія К.Чуковського]// Чуковський К. Лікар Айболить: казки та вірші/ К.Чуковський. – К., 2006. – С.4 обкл.

Костецький А. Заповіді для читачів казок та віршів Чуковського: [поради для тих, хто читає твори письменника]/ А.Костецький// Чуковський К. Лікар Айболить: казки та вірші/ К.Чуковський. – К., 2006. – С. 5-6.

Дорогі діти! Для тих, хто вже знайомий з творами К.І.Чуковського, пропонуємо перевірити себе, відповідями на запитання вікторини.

1. Як називається казка, яка починається такими словами:
Їхали ведмеді
на велосипеді,
А за ними вслід
задки їхав кіт   („окьсинаграТ”)

2. Від якої героїні втекло все домашнє начиння і посуд: коцюба, баняк, чайник, кав’ярник, праски, блюдця?
( „ерог ениродеФ”, иродеФ дів)

3. Хто з казкових героїв лякав дітей пісенькою:
„Я кровожерний,
Немилосердний,
Я злий розбійник …
Потім я радо
З’їм шоколаду
І мармеладу,
Та не завадить
(Ні, не завадить!)
Спершу – дітей!”   ( „йеламраБ” икзак з йеламраБ)

4. Як називається казка, в якій автору доводилось „із болота тягти бегемота”?
(„нофелеТ”)

5. Про якого героя йде мова в цьому уривку:
Шаблю вихопив легку,
Швидко підлітає
І злодюзі на льоту
Голову стинає.    („ахутокоЦ-ахуМ” икзак з акирамоК орп)

6. Як називається казка, в якій автор закликає:
Давайте ж бо митись, купатись,
Пірнать, хлюпотать, полоскатись
У ночвах, у мисці, у ванні,
В струмку, у ставку, в океані.
І в річці, і в бані,
Старі й молоді – слава довічна воді!      („рідодйиМ”)

7. Про якого героя йде мова в наступних рядках:
Й гори ось постають перед ним,
В них клубочуться хмари, як дим.
В піднебессі аж, ген на вершині,
Ледь видніються гнізда орлині.
„Я скоріше загину,
Ніж здолаю вершину,
Й будуть марно на мене чекати
Хворі друзі – маленькі звірята!”   (ьтилобйА ракіЛ)

8. Як називається вірш, де
Довго-довго крокодил,
Вибиваючись із сил,
Закидав вогонь грибами,
І млинцями й пирогами. („анинатулП”)

9. Багатьох своїх героїв Корній Чуковський вигадав сам. Чи знаєте ви їх? Хто такі котаусі?   (итоК)

10. А хто з вас відгадає загадку:
Був білий дім,
Чудовий дім,
Але щось сталося з ним;
Хтось в стіни стукає: стук-стук, –
Й з нього вибрався малюк.
Немов клубочок, він такий
М’який, пухнастий, золотий.  (октачрук і ецйЯ)

  Підготувала: С. Молчанова, провідний бібліограф

Comments are closed.