Віктор Драгунський

 

Письменник щедрий та радісний

/до 100-річчя від дня народження Віктора Драгунського/

Пам’ятка-бесіда для дітей молодшого шкільного віку

 

Юний друже!

Чи знайомий ти з творчістю Віктора Драгунського? Це російський дитячий письменник, якого ще називають «Денисковим татом», бо саме він є автором відомих книг про хлопчика Дениса Корабльова. У листопаді виповнюється 100 років від дня його народження, тож ми хочемо розповісти тобі про письменника та його книги.

Віктор Юзефович Драгунський народився 30 листопада 1913 в Нью-Йорку, де жили його батьки, які емігрували з Росії в пошуках кращого життя. Однак в 1914 році, незадовго до початку першої світової війни, сім’я повернулась і оселилась в Гомелі, де й пройшло дитинство майбутнього письменника. У 1925 році родина переїхала до Москви, де Віктор ходив до школи, у якій не дуже добре вчився, зате любив читати книжки, як пізніше згадувала його донька. В школі хлопчик був заводієм у всіх іграх, влаштовував вистави, співав куплети, танцював.

Трудова біографія Драгунського почалася в 16 років – він спробував безліч професій: був токарем, ремісником, навіть човнярем – катав на човні людей по річці Москва. Але головною в його житті була мрія про театр, яка набула рис реальності, коли йому вдалося вступити до Літературно-театральної майстерні.

У 1935 році почалась акторська біографія В. Драгунського у Московському театрі транспорту (тепер – театрі ім. М. В. Гоголя); потім – Театрі сатири.

В 1940 році були опубліковані перші фейлетони та гумористичні оповідання В. Драгунського, пізніше зібрані в збірник «Залізний характер» (1960).

Під час Великої Вітчизняної війни Віктор Юзефович був в ополченні (допоміжному війську, яке створювалося з цивільного населення, здатного тримати зброю), виступав на фронтах з концертними бригадами.

Тобі, мабуть, цікаво буде дізнатись, що після війни В. Драгунський близько року працював у цирку клоуном. Особливо любив він виступати перед дітьми. Для нього не було більшого задоволення, ніж бачити маленьких глядачів, які під час його виступів просто сповзали зі стільців від сміху. З 1945 року В. Драгунський працював у Театрі-студії кіноактора.

Вдало зігравши в декількох спектаклях, знявшись у фільмі «Російське питання», Драгунський все ж шукав нове застосування для своїх сил, тож створив пародійний «театр в театрі», а згодом естрадний ансамбль, який називався «Синя пташка» і для якого Віктор Юзефович придумував сценки, монологи, циркові клоунади.

З 1959 року Драгунський пише веселі розповіді про Дениса Корабльова під загальною назвою «Денискові оповідання». В 1960-1970-х роках великими тиражами виходять книги В. Драгунського “Дівчинка на кулі”,  “Зачарована буква”, “Друг дитинства”,  “Викрадач собак”,  “Двадцять років під ліжком”, “Чарівна сила мистецтва” ,”Червона кулька в синьому небі”,  “Різнокольорові розповіді”,  “Пригода” та ін.

У нашій бібліотеці ти можеш прочитати видання творів письменника:

Драгунський В. Денискові оповідання / В. Драгунський; іл. В. А. Дунаєвої. – К.: Школа, 2007. – 240 с.: ілюстр. – (Моя улюблена книжка).

Драгунський В. Велика книга оповідань / В. Драгунський; пер. з рос. В. Запорожець, Н. Кир’ян; худож. К. Петрова. – К.: Махаон-Україна, 2009. – 240 с: ілюстр. та інші книги письменника.

На жаль, не всі оповідання встиг написати письменник. Занадто короткий час було йому відпущено для роботи в літературі. Помер Віктор Драгунський в Москві 6 травня 1972 року.

Але веселі і розумні книги письменника залишилися, щоб викликати радість і веселощі в багатьох поколінь читачів.

Зібрані в книзі «Денискові оповідання» виросли з безмежної любові письменника до сина, який став прототипом головного героя. За спогадами Алли Драгунської, реальний Дениско був дуже близький до свого літературного «відображення», а в збірці знайшли відгук справжні події з життя сім’ї Драгунських.

Центральний персонаж книги на диво щасливий хлопчик, до якого з розумінням і турботою ставляться оточуючі – батьки, друзі, вчителі. Він сповнений доброго відношення до людей, готовий поділитися з ними всім, що має.

«Денискові оповідання» – це своєрідний щоденник хлопчика, що занурений у переживання свого дитинства. Веселі і незвичайні історії, що відбуваються з цим пустотливим, кмітливим вигадником, здається, невичерпні.

Всі оповідання різні: над одними ти посмієшся, над іншими замислишся, часом засумуєш. Коли почитаєш ці оповідання, то, можливо, помітиш, що Дениско схожий на тебе або на когось з твоїх друзів. Він любить те, що, мабуть, любиш і ти.

За творами В. Драгунського знято художні фільми «Веселі історії» (1962), «Чарівна сила» (1970), «Капітан» (1973), «Дивовижні пригоди Дениса Корабльова» (1979) та інші.

 

 

Підготовка та комп’ютерна верстка: С. М.Молчанова, провідний бібліограф
Відповідальна за випуск: Л.М.Лісова, директор

 

 

 

 

 

Comments are closed.