160519

16.05.2019

ВИШИВАНКА – НЕ ПРОСТО ГАРНИЙ ОРНАМЕНТ НА ОДЯЗІ.

ВИШИВАНКА – ЦЕ КОД НАЦІЇ !

Щорічно у третій четвер травня українці та друзі України в усьому світі відзначають День вишиванки – одне з найбільш самобутніх свят, присвячених розквіту української культури. Це міжнародне свято, а його мета – зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Воно не є ані державним, ані релігійним – святкування відбуваються по всьому світу.

За традицією, в цей день всі охочі приходять на роботу або навчання у самому пізнаваному елементі українського костюма – у вишиванці. По всьому світу проводяться святкові ходи, акції та флешмоби в підтримку української культури.

В Рівненській обласній бібліотеці для дітей підтримали цю чудову традицію – і працівники і дітвора були у вишиванках. Четвертокласники ЗОШ № 1 побували у відділі масової роботи та естетичного виховання на етнографічній замальовці «Руками створена краса». Діти прослухали розповідь про історію виникнення вишивки на Україні, значення різних символів, орнаментів, кольорів. Школярі поділились розповідями про свої сімейні традиції, прослухали пісні про вишиванку, переглянули мистецьку виставку «По всьому світу українська вишивка цвіте».

А у відділі обслуговування дітей середнього та старшого шкільного віку учні 5-х класів ЗОШ № 9 полинули в українську минувшину під час народознавчої години «На цьому полотні душа мого народу». Діти розповіли про свої святкові, барвисті сорочки, які вишивали їм мами та бабусі. Під час заходу звучали вірші, пісні, прислів’я та приказки про найдавніший оберіг і символ безсмертя українського народу.

Хай життя буде вишите кольорами ЩАСТЯ, ДОБРА і НАДІЇ!

З Днем вишиванки!

Comments are closed.