Читакса радить прочитати (дітям дошкільного та молодшого шкільного віку)

Рутківський Володимир. Злюще цапище / В. Рутківський ; іл. Н. Кудляк . – Львів : Видавництво Старого Лева, 2022. – 56 с. : іл.

Весела і дотепна повістинка оповідає про дивовижну дружбу хлопчика Северинка та велетенського цапа, якого, може, і несправедливо, назвали Злюще Цапище. То тільки попервах, коли Северинко приїхав на літо в село до бабусі, Цапище добряче випробував на ньому свої роги. А далі – цілком несподівано –став найкращим другом хлопчика. Ось уже Северинко й не боїться Цапища – і морквою найсмачнішою з бабусиної грядки пригощає, і кленове гілля до землі прихиляє, адже молоде листя так смакує другові! А Цапище натомість Северинка та його приятельку на гойдалці розгойдує, а ще смішить своїми вибриками. А одного дня навіть рятує пташеня, яке випало з гнізда…


Артеменко Марія. Вусата історія / М. Артеменко ; іл. О. Рабдело . – Харків : Ранок, 2023. – 72 с. : іл.

Одного разу другокласник Семен зустрів особливого гостя – рудого кота з довжелезними вусами. І саме з них, із вусів, починаються історії, які змінять життя хлопчика. Кіт дивуватиме Сема своїми секретними вміннями, таємно допомагатиме іншим, а головне – відкриє найбільшу хлопчикову суперсилу. Це казкова повість про дитинство, дружбу й помічників, які трапляються в житті кожного.

 


Єгорушкіна Катерина. Наш пiдлiжковий космос / К. Єгорушкіна ; іл. П. Угарова. – Харків : Vivat, 2023. – 80 с. : іл.

Чи зазирали ви колись у підліжковий космос? Чи зустрічали там іншопланетян чи хоча б динозаврів? Якщо ні, то не переймайтеся. Ромчик із Даринкою зробили це за вас і з радістю поділяться своїми відкриттями. Окрім того, ви дізнаєтеся, як полагодити батьків, натренувати сміливість, нагодувати батарею, улаштувати оркестр із баняків і на якому режимі варто прати вертольоти. Кумедні та зворушливі пригоди звичайних дітей у звичайній сім’ї, які надихають помічати неймовірне в буденному й міцніше обіймати тих, кого любиш.


Вдовиченко Галина. Життя іграшкових овечок / Г. Вдовиченко ; іл. О. Шатохін. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2022 . – 112 с. : іл.

Життя іграшкових овечок цікаве у кожну пору року. Взимку вони чекають на таємного Миколая і виглядають снігову овечку, навесні радіють першим вербовим «котикам» і влаштовують велике прибирання під пісню, яку склала овечка Солька. Влітку на всіх чекає велике купання і нова перукарня овечки Найди, а восени можна влаштувати показ мод і робити чудові намети з опалого листя! А ще овечки сваряться і миряться, влаштовують піжамні вечірки, читають книжечки і прибирають рідний ліс від сміття… Тож нудьгувати їм ніколи, як і тобі, коли поринеш у пригоди разом з ними!


Ран Юліта. Пес Патрон і Шкарпетковий монстр / Ю. Ран ; іл. К. Підлісна. – Харків : Ранок, 2023 . – 32 с. : іл.

Всі чули про собаку-сапера Патрона який, знаходячи міни та вибухівку, рятує тисячі життів. Але чи знаєте ви, що Патрон ще врятував Землю від здоровезного Шкарпеткового Монстра, який прилетів з далекої галактики? Ні? Тоді розгортайте цей фантастичний комікс, і ви довідаєтесь про те, що сталося, коли Патрон натрапив на Монстра, чим небезпечні шкарпетки і як Патрон та його друзі, Святе Каченя й робот Григорій, перемогли прибульців-агресорів. Такі пригоди це справжня фантастика! Але у Патрона всі пригоди неймовірно фантастичні!


Берг Міла, Кремер Марина. Маленька одноріжка Зіронька. Мрії здійснюються тобою  / М. Берг, М. Кремер ; іл. М. Кремер. – Харків : Ранок, 2020. – 32 с. : іл. – (Маленька одноріжка Зіронька)

Усі діти знають, що однороги вміють чаклувати. Великі однороги можуть легко виконувати бажання, тільки маленькій одноріжці Зіроньці це не дуже вдається. І лише коли Фіня і її друзі – ельфиня Уля і кажанчик Федь – вирішують допомогти лісовим тролям врятувати свої будиночки від повіні, одноріжка Зіронька нарешті покаже, на що вона здатна. Чи вдасться друзям дізнатися таємницю Мохового ставка? Про ці захопливі пригоди  дізнаєтеся з книги.


Браузе Каталіна. Великі перегони / К . Браузе ; іл. В. Рауерс . – Харків : Vivat, 2021 . – 144 с. : іл. – (Пустельна банда)

Хоробрий терміт, замріяний верблюд, кмітливий фенек і похмурий хамелеон – ось які незвичайні тварини мешкають у старому термітнику пекучої пустелі. Аж раптом стається непередбачуване – і четверо найліпших друзів зі спокійної й затишної домівки потрапляють на задимлені й галасливі вулиці великого міста. А потім ще й вирішують узяти участь у Турболенді, грандіозному чемпіонаті для звірів, і виграти Великий Кубок. Та чи пощастить їм вибороти першість у невідомому й ворожому для них місці? Ця кумедна пригодницька історія навчить бути сміливими, не боятися проявляти свої здібності, а головне – не кидати справжніх друзів напризволяще.


Андрусяк Іван. Жерар на Витівці / І. Андрусяк  ; іл. А. Майта . – Харків : Vivat, 2023. – 144 с. : іл. – (Мрійники)

Найкмітливіший з усіх кмітливців детектив Жерар знову у справі! Морськосвинські розслідування тривають і під час літніх канікул на дачі, на хуторі Витівка. Цього разу на Жерара чекають такі пригоди, до яких навіть він не був готовий. Сонливий літній відпочинок перервав жахливий гармидер у курячому царстві півня Сулеймана Пишного – і тільки Жерарові до снаги вхопити порушника спокою за хвоста. Але після розкриття першої справи неминуче трапляються і друга, і третя: на Жерара і компанію чигають велике рогате чудовисько, перегони й полювання, а також таємниці нічного життя Витівки.


Воронина Леся. Слон Ґудзик і пелюсткові чари / Л. Воронина ; іл. К. Штанко. – Київ : Знання, 2022. – 35 с. : іл. – (Скарбничка)

Слон на ім’я Ґудзик чарівний. По-перше, він крихітний, завбільшки з ґудзик. По-друге, він уміє розмовляти. А найголовніше – він знає, як потрапити з холодної зими в казкове літо. Треба лише написати на пелюстках каштанового цвіту особливі слова. І тоді ти опинишся на Кам’яній Галявині біля Співочого Струмка, де Вогняна Квітка розсіює по всьому світу свої чарівні насінини, які зігрівають землю і не дають замерзнути весняному цвіту.


Фогл Бен, Коул Стів. Пан Пес і кіт зчиняють клопіт  / Б. Фогл, С. Коул  ; іл. Н. Іліч. – Харків : Vivat, 2023. – 144 с. : іл. – (У вирі пригод)

Уже не перший рік Ноель заробляє на незаконному полюванні та продажу екзотичних тварин. Жінці добре вдавалося тримати все в таємниці, доки кілька її підопічних не накивало пʼятами. Одного з них – лісового кота Анґуса – зустрічає на прогулянці парком Пан Пес. Тепер у добрих лапах собаки порятунок не лише цього пухнастика, а й усіх диких тварин, яких Ноель розлучила з їхнім природним середовищем. І він обовʼязково вигадає, як зчинити цій жінці неабиякий клопіт.

 

Comments are closed.