Радимо прочитати (середній та старший шкільний вік)

Аліфіренка Кейтлін. Я завжди писатиму у відповідь : як один лист змінив двоє життів/ К. Аліфіренка, М. Ганда, Л.Велч ; пер.з англ. О.Гординчук. – 2-ге вид. – К. : Книголав, 2019. – 368 с. – (Полиця бестселер)

Роман засновано на реальних подіях, зокрема, на історії дружби американської дівчинки та африканського хлопчика. Їх познайомить випадок, що змінить долі підлітків. Книжка стала бестселером The New York Times та Amazon.com.

Усе почалося з домашнього завдання. Вчителька попросила Кейтлін та її однокласників знайти друзів за листуванням з інших країн. Більшість обрали Європу, а Кейтлін написала до екзотичної африканської країни, про яку дівчина геть нічого не знала. Її лист одержав Мартін із Зімбабве.

Підлітки шість років листувалися через океан. Підтримуючи одне одного в біді та в радості, вони стали найкращими друзями. У книжці Кейтлін і Мартін діляться спогадами про спільне дорослішання й про те, як цей досвід змінив їхні життя. «Я завжди писатиму у відповідь» надихає шанувати розмаїття та творити добро. Це історія про великий світ і несподівано справжні стосунки.


Арєнєв ВолодимирСапієнси / В. Арєнєв. – Харків : «Ранок», 2020. – 224 с.

2178 рік, Київ, світ далекого майбутнього. Одного квітневого дня звичайнісінький школяр Михайло Неборак познайомився з новачком на ім’я Олександр Ненарок. У нього дві мами, дідусь-некромант і залізне серце. Але це – лише початок карколомних пригод у довгоочікуваній науково-фантастичній повісті для підлітків від знаного в Україні та Європі письменника Володимира Арєнєва.


Берджис Стефані. Дракон із шоколадним серцем / С. Берджис ; пер. з англ. Д.Березіної. – Х. : Віват, 2020. – 288 с. – (Книжкова полиця підлітка)

Перед вами – чарівна пригода, сповнена добра й справжньої дружби, заради якої варто долати всі перешкоди.

Усі знають, що дракони люті й могутні. Юна Авантюрина вважає себе саме такою, але дорослі родичі не відпускають її саму з печери. Тож, якось рішуче дитинча крадькома тікає з печери – і тут-таки потрапляє в пастку. Запашний трунок підступного мага перетворює войовничу драконку на беззахисну дівчинку. І вже немає гострих іклів, широких крил і вогню, що вивергається з пащі. Байдуже, наскільки сильнішою за людей була Авантюрина, – тепер вона одна з них. Неймовірні пригоди чекають попереду, адже тепер у її житті, окрім слабкого тіла, є нове пристрасне захоплення – шоколад.


Гаврош Олександр. Казки для Елізи : казкові оповідки /О. Гаврош. – Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2020. – 144 с.

Мила Елізо! Пам’ятаєш, як ми читали ці казочки вголос, закутавшись у картату ковдру? Ти супилася, зітхала, морщила свого кирпатого носика, але найчастіше сміялася. Я їх писав для тебе, бо не мав відваги виповісти всього, що лежало на моєму бентежному серці. Тому переливав свої почуття в різні історії. У кожній із них ти знайдеш себе. Сподіваюся, що ця книжка коли-небудь потрапить тобі до рук, і ти згадаєш квітучий гай, опале листя, перший сніг чи свого сірого котика… Дякую тобі, що ти була. Дякую тобі, що ти є і будеш  у моєму неповторному баченні світу.


Гридін Сергій. Дорослі зненацька : повість / С.Гридін. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 144 с.

Шістнадцятилітній Тимко звик бути самостійним. Попри те, що інколи хлопцеві бракує тата, який пішов від них з мамою, коли Тимко був ще маленький, він намагається не закидати школу і знайти якийсь підробіток. Все змінюється, коли Тимко вперше закохується і втрачає голову. Тепер і йому, і його коханій – п’ятнадцятилітній Юлі – доводиться дуже швидко подорослішати і стати відповідальними за нове життя. А це геть непросто, коли сам ще майже дитина.


Загг Зої. Дівчина Онлайн : роман / З.Загг ; пер. з англ. Н.Ясіновської. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 424 с.

Пенні – шістнадцять, тож, як і в багатьох підлітків, її життя не таке просте, як видається. Дівчина захоплюється фотографією, має найкращого друга Елліота, та не може порозумітися з однолітками. Про свої розчарування, конфузи, стосунки з хлопцями та панічні атаки вона чесно й відверто розповідає у своєму блозі під ніком Дівчина Онлайн.

А тоді весь світ наче змовляється проти неї. І Пенні разом з родиною та Елліоттом втікає на Різдво до Нью-Йорка, де раптово закохується. Це найромантичніше Різдво у її житті, проте невдовзі дівчина опиняється в епіцентрі мережевого скандалу…


Захабура Валентина. Лепрекони / В. Захабура. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 176 с.
Гадаєте, лепрекони – лише міфічні ірландські персонажі? А от і ні! Це жваві українські підлітки, які взувають до гімназії зелені черевики і називають себе спільнотою лепреконів. «Лепреконка» Наталя отримує листа від друга дитинства Антіна, і з нього довідується, що геть нічого не знає про людину, яка ще кілька років тому видавалася зрозумілою і найближчою.

Друзі-лепрекони потерпають від діставучих вчителів, які ні сіло ні впало можуть заборонити учням весну, від надмірної чи, навпаки, недостатньої батьківської уваги, від застарілих соціальних стереотипів. А ще – шукають себе, закохуються, хвилюються одне за одного й завжди готові прийти на допомогу і дати відсіч проблемам. Адже дружба – їхній найбільший скарб.


Космовська Барбара. Позолочена рибка : повість / Б.Космовська ; пер. з пол. Б.Антонюк. – 2-ге вид. випр. – Львів : Урбіно, 2017. – 176 с.

Книга від популярної польської письменниці Барбари Космовської «Позолочена рибка» розповість про дівчину Аліцію, якій разом з родиною та друзями доведеться подолати безліч негараздів. Батьки Аліції, донедавна страшенно розпещеної одиначки, розлучилися. Лише з бабусею дівчина може поділитися своїми переживаннями: чому її хвилює сусідський хлопець? Невже це справжнє кохання? Як зрозуміти дивні вчинки близької подруги? Та через бурхливі перипетії вона починає краще розуміти батьків, по-новому дивитися на татову обраницю і навіть розкриває серце свого коханого Роберта.


Лачина Анна. Фактор кохання / А.Лаччина ; пер. з польської Н.Зотової. –Х. : ВД «ШКОЛА», 2018. – 304 с. – («Сучасна європейська підліткова книга»)

«Фактор кохання» – перша книга трилогії Анни Лачиної. Головні героїні цієї книги – дівчата Патриція і Магда – мріють про палке романтичне кохання. Кожна з них знаходить собі хлопця-друга по своєму: хто в реальному житті, а хто в неозорому інтернет-просторі. І хоч події, подеколи бурхливі та таємничі, розвиваються по-різному, проте дівчат, як і сучасних підлітків, хвилюють ті самі гострі питання: як «розгадати» свого друга? Як побороти власні страхи та комплекси і виявити почуття? Як бути самим собою і сприймати всіх такими, якими вони є?


Ліппінкотт Рейчел. За п’ять кроків до кохання / Р.Ліппінкотт, М.Дотрі, Т.Яконіс ; пер. з англ. Д.Петрушенко. – Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2019. – 240 с.

П’ять кроків і в жодному разі не ближче. Інакше це може вбити Стеллу. Чому? Рідкісна хвороба, яка з дитинства не давала жити нормальним життям. Не наближайся, не варто. Незабаром на неї чекає операція, і нарешті все буде добре. Та все одно тримай дистанцію. Коли тобі хочеться обійняти її чи торкнутися волосся – не наближайся до неї, Вілле. Ти саме той, кого вона мусить уникати попри все. Навіть один твій подих може зруйнувати все її життя. Якщо ти хочеш, щоб вона жила, – тримайся на відстані. Але я знаю, ти не можеш. Чому саме ти закохався в неї? Чому вона покохала саме тебе? Разом – не можна. Окремо 1 неможливо…


Лофтінг Х’ю. Історія доктора Дуліттла, його життя вдома і дивовижні пригоди в далеких країнах / Х. Лофтінг ; пер. з англ. Наталія Куровська. –  Львів : Апріорі, 2020. – 184 с., іл.

Доктор Медицини Джон Дуліттл був чудовим лікарем. У своєму помешканні він тримав безліч тваринок і навчився розуміти їхню мову. Гарна слава про незвичайного лікаря докотилась аж до далекої Африки, і Доктор Дуліттл помандрував туди на запрошення своїх чотирилапих друзів лікувати мавпочок. У цій подорожі він пережив багато небезпечних пригод, і завжди його виручали вірні друзі – звірята.


Лущевська Оксана. Вітер з-під сонця : повість / О.Лущевська ; худож. Я. Гавриш. – К. : Фонтан казок, 2016. – 128 с., іл. – («Книжка про мене»)

У героях цієї книжки впізнає себе кожен підліток, який уже мав щастя закохатися. Женька й Рися зустрілися випадково на кораблі – й хоч відтоді вже минув рік, але їх усе дужче манить одне до одного. Одначе за цей рік дуже багато всього сталося: Рися нервує через те, що цілі канікули мусить працювати, щоб допомогти забезпечити родину, а в Женьки загинув тато, і він дуже болісно переживає цю тяжку втрату… Повість Оксани Лущевської «Вітер з-під сонця» – переможець конкурсу «Напишіть про мене книжку!», оголошеного видавництвом «Фонтан казок» улітку 2015 року з метою простимулювати українських письменників до творення книжок, у яких ключовим є образ сучасної дитини. Також повість отримала спеціальну відзнаку журі Корнійчуковської премії «за тонке психологічне змалювання підліткового характеру».


Лущевська Оксана. Задзеркалля : повість / О.Лущевська. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. – 128 с.

Нікому не подобається лежати в лікарні. Але тут у Сашки є Ростя – її перше справжнє кохання. Тож вона почувається щасливою, аж доки на сусідньому ліжку не опиняється знайома дівчина Діна за крок від смерті. Підступні подруги, легковажні хлопці, такі складні й незрозумілі батьки… Хто винен, що Дінка стрибнула в Задзеркалля? І чи вдасться їй знайти дорогу назад, якщо Сашка цього дуже-дуже захоче?


Малетич Наталка. Щоденник Ельфа  / Н.Малетич ; пер. з пол. Д.Матіяш. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. – 176 с.

Всі діти – ельфи. Принаймні такими вони народжуються. А коли починається їхнє школярське життя тут вже прозорі крила мають набути сили, аби політ вирізнявся прикметами висоти, переможності, товариської підтримки й звичайного порозуміння з колишніми ельфами – батьками. Герої оповідань Наталки Малетич ходять вулицями різних міст і вчаться в різних школах, і вподобання у них неоднакові, та все ж вони багато в чому схожі, коли прагнуть самостійності у вчинках чи втрапляють у халепу. І навіть якщо ви не вважаєте себе ельфом, книга все одно про вас.


Марущак Анатолій. Вибух терміта. Очима яструба : роман / А. Марущак   – К. : Видавничий дім «Кондор»,  2020. – 148 с.

1788-1789 роки. Правобережна Україна – Польща – Німеччина – Париж – турецька фортеця Хаджибей. Такий несподіваний маршрут випав на долю 15-річного Гната Дорошенка, нащадка славного українського гетьмана. А почалось усе з болота, в якому ледь не втонув ясновельможний пан Анджей, господар села Ольшанки, де жила Гнатова родина. Козачком їде хлопець до палацу магната. А там його несправедливо звинувачують у крадіжці коштовностей. Уже кат заніс сокиру над правицею нещасного. Невже хлопцеві відрубають руку, і він ніколи не напише портрет свого кумира – отамана Антона Головатого? Чим справа закінчиться, добре знає біла ворона.

Козак-характерник навчив хлопця перехоплювати погляд птаха і бачити на 30 кілометрів навкруги. Тому вперед.

Тільки чи встигне юний рятувальник?


Морозенко Марія. Я закохалася : повість /М.Морозенко. – К. : ВЦ «Академія», 2017. – 128 с.

І в юному віці кожен має свій характер і своє життя. Шукає себе і власними кроками йде у світ. Переконується, що неможливо з усіма дружити і не мати конфліктів. Бо всі – різні. Неоднаково думають, поводяться і здобувають досвід. Гіркий досвід – також. У героїні цієї повісті – чуйне серце. Думками і почуттями вона вже доросла. Закохується. Розчаровується. Знаходить правильні думки. І опиняється на порозі кохання, про яке мріяла.


Нікуліна Анастасія. Сіль для моря, або Білий Кит / А. Нікуліна. – Х. : Віват, 2017. – 224 с. – («Книжкова полиця підлітка»)

Чотирнадцятирічна Ліза не знаходить спільної мови ані з батьками, ані з однокласниками. Здається, єдині, хто її розуміють, – це море і хлопець під загадковим ніком Білий Кит. А ще дивна Анна, яка вчить: “Головне не те, що зовні, і не ті, хто навколо. Головне, що в тебе всередині”. Чи випадкова їхня зустріч? Чи зустрінуться Ліза і Білий Кит? І хто кого порятує, коли настане час відплати? Ця історія про довіру, зневіру і про любов. Вона про нас із вами – дорослих і юних, розумних і наївних, романтиків і прагматиків. Зрештою, ця книжка про те, що сенс життя не в тому, щоб ставати сіллю для моря.


Ніцой Лариса. Дві бабуськи в незвичайній школі або скарб у візку / Л. Ніцой. – К. : Видавництво Марка Мельника, 2020. – 192 с.

Головні герої, Василинка, Любомирчик  та Олежка, відправляються на пошуки скарбу.

Вони потрапляють у пригоду, не остання роль у якій випаде двом бабусям. Одна з них поведена на приготуванні та споживанні їжі, а друга – фанатка спорту та здорового способу життя.

В сюжет цієї кумедної історії письменниця легко вплітає сучасну актуальну тему інвалідів у соціумі. Повість пересипана гумором, додає настрою та читається на одному диханні.


Ньюбері Лінда. Дівчата за право вибору / Л. Ньюбері ; пер.з англ. О. Дятел. – Х. : Вид-во «Жорж», 2020. – 184 с.

12-річна Поллі мріє стати дослідницею. Проте її батьки вважають, що головна мета кожної дівчини – вдало вийти заміж і стати покірною дружиною. Ну, це вже точно ні! А як же подорожі світом, пригоди та небезпеки? Добре, що хоч нові сусідки розуміють і підтримують її. Едвіна і Вайолет – суфражистки, учасниці руху за права жінок. Вони пропонують Поллі допомогти їм з організацією маршу вулицями Лондона на підтримку виборчого права для жінок. Дівчинка, звісно, погоджується, не підозрюючи, наскільки небезпечною виявиться ця пригода…


Палаш Марцін. Ельф всемогутній / М. Палаш ; худож. К. Колодзєй ; пер. з польської І.Тучапської. – Харків : ВД «ШКОЛА», 2019. – 176 с. – (Кудлаті історії)

Ельф, песик із притулку, під час канікул виїхав зі своєю новою сім’єю на море. Та от халепа! Першого ж дня виявилося, що хтось украв пансіонат для відпочинку, а в іншому живе якесь підозріле товариство, до того ж хтось пограбував місцевий Музей бурштину! На щастя, Ельф та приручені ним люди полюбляють кримінальні загадки, тому одразу розпочали слідство, яке вилилося у захопливу й небезпечну пригоду.


Пунсет Ана. Клуб червоних кедів. Усе заради мрії : повість / А.Пунсет ; пер. з ісп. О.Забари. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2020. – 224 с.

«Клуб червоних кедів. Усе заради мрії» – третя книжка з серії «Клуб червоних кедів» іспанської письменниці Ани Пунсет про дівчат-підлітків, їхню дружбу, перші закоханості і стосунки. Літній табір, про який так мріяли подруги, став місцем, де вони пересварилися. Лусія розгублена, адже невдовзі мають відбутися зйомки реклами модного одягу, у кастингу якої подруги перемогли на початку літа. Чи вдасться дівчатам помиритися, щоб не провалити зйомки? Та чи знайдуть вони загублену в метро скрипку Беа, без якої вона не зможе зіграти важливий концерт наприкінці літа?


Смагіна Марина. 54 сходинки : повість / М. Смагіна ; худ. М. Антипова. –  К.: Видавнича група КМ-БУКС, 2020.  – 168 с. : іл.

Історія про Тасю і Юлю – подруг, які знаходять цікаві та веселі пригоди!

То вони кинуться полювати на шкільну примару, то проведуть операцію з порятування яблуньки в дворі, а то і подорож здійснять на повітряній кулі.

І те, що все не завжди йде за планом, їх не засмучує, ба навпаки – дівчатам наймиліша у пригодах несподіваність.

Чого тільки не зазнають вони за рік, випробувавши свою дружбу на міцність!

І, як подарунок, за випробуване з’явиться у них друг…

А почалося все однієї весняної днини, коли у річку шубовснув термос із чаєм.


Сазерленд  Туї. Пророцтво про драконят / Т. Сазерленд ; пер з англ. О. М. Розумна.  – К. : Видавництво Марка Мельника,  2020. – 192 с.

«Пророцтво про драконят» – перша книга великої серії «Крила вогню». У ній авторка знайомить нас з племенами драконів, історією війни в Піррії, пророцтвом, що віщує драконят, які зупинять цю війну, та власне, з драконятами. Хто вони? Як саме зможуть врятувати світ? Що в них особливого? Усі ці запитання цікавлять і самих героїв, яким на момент оповіді виповнилось по шість років, а до здійснення пророцтва лишається ще два. Серія цікава для всіх поціновувачів фентезі, яким цікаво побачити альтернативний світ, де господарі – дракони…


Шавлач Алевтіна. Пампуха : повість / А. Шавлач. – К. : ВЦ «Академія», 2018. – 144 с.

В центрі сюжету – школярка Ганя, яка дуже любить пампушки і тістечка, і досить часто стає об’єктом глузувань своїх однолітків, які не можуть їй пробачити наявність у неї зайвої ваги. Дівчинка страждає від булінгу, вдома про це ніхто толком не знає, а шкільна вчителька замість того, щоб залагодити конфлікт, здається, вирішила, що краще сама його і провокуватиме, упереджено ставлячись до дитини, яка не відповідає її “стандартам”.


Щерба Н. Часодійна книга / Н. Щерба ; пер. з рос. Н. Косенко ; іл. О. Закис. – Харків : ВД «ШКОЛА», 2020.  – 184 с. – (Часодії)

Ця книга є справжнім скарбом для всіх шанувальників циклу «Часодії». У ній зібрано безцінні відомості про ключників і часодіїв, про Ефлару з її розкішними замками та неймовірними істотами, оповідки про таємничі події, які згодом вплинули на весь часодійний світ. А найголовніше – авторка поведе шанувальників часодійної історії у сиву давнину, до самісіньких витоків часодійства – того легендарного дня, коли Час став безцінним!

Comments are closed.