07.04.2023

Воєнний час впливає на створення відповідних книжок не лише для дорослих, а й для малечі. Сьогодні в нашій бібліотеці відбулась презентація «Абетки маленьких переможців».

Автор ідеї — видавець, голова Благодійного фонду «Бібліотечна Країна» Ігор Степурін. А відомі українські письменники, зокрема, Ігор Павлюк, Дмитро Дроздовський, Леся Мудрак та інші написали вірші до кожної з літер в абетці. Художнє оформлення — Олени Завітайло. Книжка побачила світ у видавництві «Креативна агенція «Артіль». Видання «Абетки маленьких переможців» підтримало Міністерство культури та інформаційної політики України. Це – перша книжка з проєкту «Слова Перемоги».

У презентації взяли участь рівненські письменники Андрій Пермяков та Ірина Рачковська-Баковецька . За допомогою онлайн-зв’язку присутніх привітали Олександр Афонін, видавець, голова Української асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів, який прочитав дітям свого вірша «Татусю, почитай-но мені казку», та львівський письменник Ігор Павлюк, який поділився віршами з майбутньої книги.

Вірші з нової абетки залюбки читали вголос всі учасники заходу, у тому числі й ведуча – Іванна Голуб, учні та педагоги з Рівненського ліцею №1 та Клеванської спеціальної школи №1, батьки, представники Центру підтримки переселенців «Я – Маріуполь». Адже у час повномасштабного вторгнення в широкий вжиток увійшло багато нових слів — саме їх використали сучасні автори для створення абетки для найменших українців: байрактар, джавелін. ТРО тощо. «Абетка ця для переможців — нащадків славних запорожців, нескорених, смілих, сильних, незломлених і завжди вільних», — з такого віршика Тараса Завітайла розпочинається книжка. Усі, хто читали, отримали подарунки – книги та патріотичні наклейки. Кілька примірників дісталось у подарунок від авторів проєкту і обласній дитячій книгозбірні.

Завершилась презентація музичним вітанням юної виконавиці Оксани Голуб, яка заспівала популярну польсько-українську пісню «Гей, соколи!» Тимка Падури.

Всі фото тут

Comments are closed.