Герої нації: Олександр Олесь

/до 145-річчя від дня народження/

«Хто я? Я козак – З вільним духом,

 з ніжним  серцем, з іскрами в очах» /О. Олесь /

                                              

Олександр Олесь (Олександр Іванович Кандиба) – український поет, драматург.  Народився  5 грудня 1878 року в м. Білопілля, що на Сумщині. У 4 роки він уже вмів читати, вперше написав вірш у 9 років. Коли Сашкові було 11 років, трагічно загинув батько. Виховувати дітей продовжувала мати. Початкову освіту Олександр здобув у сільській школі. У 15-річному віці вступив до хліборобської школи неподалік Харкова. Там Олександр брав участь у випуску рукописних журналів «Комета» та «Первоцвіт», в яких з’явилися його перші вірші. Був вільним слухачем агрономічного відділення Київського політехнічного інституту, та через матеріальні труднощі, змушений був залишити його. У 1903 році розпочинає навчання в Харківському ветеринарному інституті. У період студентських років у Харкові, він побував на відкритті пам’ятника Івану Котляревському в Полтаві, де зустрівся з Панасом Мирним, Лесею Українкою та іншими культурними діячами. Зустріч значно вплинула на остаточне рішення Олександра Олеся писати твори лише  українською мовою.

Свій  псевдонім «Олесь» письменник обрав завдяки коханій дружині – Вірі Свадковській. Саме вона називала так поета. У пари народився син, на ім’я Олег (Олег Ольжич, український поет й політичний діяч). Після більшовицького перевороту в 1919 р., збентежений кривавим протистоянням різноманітних політичних сил в Україні, Олесь виїхав за кордон і більше не повертався в Україну. Еміграція стала трагедією його життя. Письменник жив у Будапешті, Відні, Берліні, Празі. З 1923 року Олександр Олесь оселився у Чехії.  Перебуваючи в еміграції до кінця свого життя, О. Олесь вивчає чеську, французьку, німецьку, індійську мови. Листуючись з дружиною,  переконує її вивчати українську мову, висилає з-за кордону словники та збірники, написані українською.

25 років свого життя поет прожив за кордоном, та весь час тужив за Україною. Останні роки він провів у самотності та бідноті. Помер у 66-річному віці 22 липня 1944 р. Це сталося невдовзі після загибелі від рук нацистів сина Олега у концтаборі Заксенгаузен.

Письменник був похований на Ольшанському кладовищі в Празі (Чехія). Та лише у 2017 році відбулося довгоочікуване перепоховання праху Олександра Олеся та його дружини на Лук’янівському цвинтарі в Києві.

Творчість Олеся поділяється на два періоди: в Україні (1907-1918) та в еміграції (1919-1944). Протягом 1924-1925 років у серії «Українській дитині» видавництва «Чайка» (Відень) вийшло п’ять невеличких  гарно ілюстрованих книжечок віршів для дітей: «Ялинка», «Поєдинок», «Рак-рибалка», «Вовченя», «Іменини». Окремими виданнями вийшли поеми Олеся «Грицеві курчата», «Мисливець Хрін та його пси», «Водяничок».

У творчості Олександра Олеся знайшло своє відображення осмислення історичної долі, минулого й сучасного України.  Він – автор поетичних збірок «З журбою радість обнялась» (1907), «Поезії» (1909), «Твори» (1914), «Чужиною» (1920), «Перезва» (1921), «Кому повім печаль мою» (1931) а також багатьох драматичних творів та історичних поезій. Олександр Олесь робив переклади та писав власні віршовані казки: «Злидні» (1927), «Солом’яний бичок» (1927), «Микита Кожум’яка» (1929).

З 1930 по 1957 рік твори Олександра Олеся  були заборонені в Україні і не видавались. Поезії були вилучені із хрестоматій та збірників. Лише у 1958 році ім’я письменника повертається до українського читача виданням вибраних поезій. Завдяки своїй милозвучності  його вірші  набули широкої популярності.

Після Тараса Шевченка, до образу якого звертався впродовж усього свого життя і якому присвятив низку віршів, Олександра Олеся вважають другим поетом за кількістю творів, покладених на музику композиторами-класиками, а також сучасними митцями. Мирослав Волинський – дитяча опера «Івасик-Телесик», симфонічна поема «По дорозі в Казку», вокальні та хорові твори. Рок-гурт «Кому Вниз» в альбомі «In kastus» має пісню «Вийди, змучена людьми…» на слова однойменного вірша.

У багатьох українських містах, у тому числі й у Рівному, є вулиці названі на честь Олександра Олеся, українського поета, який працював і творив задля слави національної культури, слави України.

Книги Олександра Олеся


Олесь О. Твори [Текст] : В 2 т. / О. Олесь ; упоряд., авт. передм. та прим. Р. П. Радишевський. – К. : Дніпро, 1990.

Т. 1 : Поетичні твори. Лірика. Поза збірками. З неопублікованого. Сатира. – 1990. – 959 с.

 Т. 2 : Драматичні твори. Проза. Переклади. – 1990. – 683 с.

Олесь О. Все навколо зеленіє [Текст]  : вірші, поеми, казки : для мол. та серед. шк. віку / О. Олесь ; упоряд., передм. Р. П. Радишевського ; худож. І. І. Литвин. – К. : Веселка, 1990. – 318 с. : іл.

Олесь О. Княжа Україна: минуле України в піснях [Текст]  : поема : для мол. та серед. шк. віку / О. Олесь ; упоряд., вступ. слово та приміт. Р. П. Радишевського ; худож. Г. В. Акулов. – К. : Веселка, 1991. – 143 с. : іл.

Олесь О. Чари ночі [Текст]  : лірика / О. Олесь ; упоряд. В. В. Яременко ; худож. В. Чебаник. – К. : Радянський письменник, 1989. – 216 с.

Олесь, О. Вибране [Текст]  / О. Олесь. – К. : Школа, 2002. – 350 с. – (Шкільна хрестоматія).

Олесь О. Коли нема пророка на землі [Текст]  : поетичні та драматичні твори / О. Олесь ; передм., упоряд. та прим. В. В. Яременка. – К. : Веселка, 2007. – 375 с.

Книги про  Олександра Олеся

Яременко В. Трагічний оптимізм [Текст]  : літ. портр. Олександра Олеся / В. Яременко. – 2-ге вид. – К. : Веселка, 2005. – 38 с.

Неврлий М. Олександр Олесь [Текст]  : життя і творчість / М. Неврлий. – К. : Дніпро, 1994. –
173 с.

Статті з періодичних видань
Багряна А. Казка природи [Текст]  : про поета Олександра Олеся (1878-1944) / А. Багряна // Дзвіночок. – 2018. – №6. – С.12-13.

Олександр Олесь [Текст]  : [вікторина] // Шкільна бібліотека. – 2018. – №3. – С.61-63.

Інтернет –ресурси
Олександр Олесь  [Електронний ресурс] // Вікіпедія : вільна енциклопедія. –

Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Олександр_Олесь . – Назва з екрана.

Левчик Н. Олесь Олександр [Електронний ресурс] / Н. Левчик, Б. Фільц // Енциклопедія Сучасної України :  [вебсайт]. – Режим доступу: https://esu.com.ua/article-76384 . – Назва з екрана.

Олександр Олесь [Електронний ресурс] : цікаві факти // Dovidka.biz.ua : [вебсайт]. – Режим доступу :  https: // http://surl.li/nrrwo . – Назва з екрана.

Автор-упорядник                   Галина   Кушнірук
Відповідальна за випуск       Наталія   Назарук  

Comments are closed.