Письменники Рівненщини – дітям, випуск XIII

 

Письменники Рівненщини – дітям

(методично-бібліографічні матеріали на допомогу бібліотекарю в роботі з користувачами-дітьми)

Випуск   XIII

 

 

Гридін Сергій Володимирович

Сергій  Гридін – український письменник, наш земляк із Здолбунівщини, відомий  дітям  як  автор книг  “Федько, прибулець  з  Інтернету”, “Федько у віртуальному місті”, “Федько у пошуках чупакабри”. Наразі хочемо познайомити з новою його книгою “Не такий”. Це книжка – про школу, родину, суспільство, полишених самих на себе дітей, і взагалі про життя, яким воно є – без прикрас, сповнене суворих реалій і випробовувань. Герой книги – товстун Денис. Велика вага тіла руйнує йому цілі роки шкільного життя, де з тюхтія знущаються і однокласники, і вчителі, і навіть найкращому другу Самосі набридає його захищати. Хлопець стикається з насильством з боку місцевих гопників, з початком романтичного життя дівчат  навколо нього, які його, звісно, ігнорують. Однак у Дениса залишається шанс знайти в собі силу піднятися над своїми образами, зусиллям волі змусити себе стати “таким”, який порятує не лише себе, а й простягне руку допомоги слабшому.

Ця книга вражає своєю відвертістю і справедливістю. Ми впізнаємо дуже знайомі ситуації – невмирущий гороховий суп і засипані хлоркою їдучі туалети в таборі відпочинку, де не те що перегородок немає, а можна зазирати й до дівчат, мазання пастою і дискотеки. Вожаті зранку виглядають пожмаканими, а в річку купатися треба йти за свистком і шеренгою.

Цінність повісті “Не такий” – у тому, що автор не бреше своїм читачам. Адже вони якраз у тому віці, коли несправедливість сприймається особливо гостро, а правда особливо важлива.

Книгу “Не такий” радимо прочитати старшокласникам як профілактичний засіб: від нерозуміння, від самотності, від відчуття, що навколо одна фальш. А в бібліотеці рекомендуємо провести диспут з учнями 8-9 класів.

 

Питання до диспуту.

1) Як, на вашу думку, бути дитиною, тим паче підлітком, просто чи ні?
2) Як ви відноситесь до підліткової жорстокості?
3) Як Денис Потапенко зреагував на сімейну драму? Чи погоджуєтесь ви з ним?
4) Як ви вважаєте, чи варто було Денису ображатися на своїх батьків за те, що вони дарували на його дні народження не ті подарунки, яких він чекав?
5) В який момент  Потап вирішив змінити себе і довів собі та іншим, що це – реально? Чи бували подібні ситуації у вашому житті?
6) Як ви ставитесь до грубого поводження вчителів з учнями? Чи мають місце подібні стосунки у вашому класі?
7) Ваше враження від книги С.Гридіна “Не такий”.
Гридін Сергій. Не такий: повість для підлітків, які шукають себе/Сергій Гридін. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2013. – 176 с.

 

Титечко Василь Григорович

Член Національної спілки журналістів України

В даному випуску методично-бібліографічних матеріалів “Письменники Рівненщини – дітям” хочемо познайомити ще з одним рівненським письменником – Василем Титечко.

Титечко Василь Григорович народився 6 липня 1982 року в селі Мале Вербче Сарненського району Рівненської області. У 1998 році закінчив місцеву дев’ятирічку. Далі навчався у сусідньому селі Корост. Після закінчення у 2000 році Коростецької школи навчання продовжив у Рівненському державному гуманітарному університеті на факультеті української філології за спеціальністю “Українська мова та література, зарубіжна література, історія”.

З вересня 2003 по травень 2010 років працює вчителем української мови та літератури, фізичного виховання у Коростецькій ЗОШ I-III ступеня і заочно навчається в Міжнародному економіко-гуманітарному університеті імені Степана Дем’янчука на факультеті “Здоров’я та фізична реабілітація”. Писати почав у тринадцятирічному віці. Для дітей видав збірки: “Плакав гірко крокодил”, “Бегемоти вчили ноти”, “Горде левеня”.

Головні герої казок Василя Титечка формують свідомість, пізнання, вчать високоморальності та інших правил поведінки, допомагають потоваришувати з добром, справедливістю, працьовитістю, мудрістю та засуджують пихатість, лінь, неслухняність, лукавство. Зокрема, читаючи казки із збірки “Горде левеня” малюки познайомляться з бобриком, який ніколи не доводив свої справи до кінця і чим це для нього закінчилося (“Бобрикова допомога”); із хижою бешкетницею щукою, яку в озері боялися всі риби (“Вредна щука”); з гордим левеням, яке ні з ким не товаришувало, нікому не допомагало і, навіть, рідко коли з ким розмовляло, аж поки стався один прикрий випадок, через який левеня знайшло собі товаришів (“Горде левеня”); з жабеням, яке нарешті зрозуміло, що кожен на землі красивий і неповторний по-своєму і не потрібно бути на когось схожим, завжди треба бути собою (“Кожен красивий по-своєму”); з мишкою, яка не хотіла іти в школу, думаючи, що і так все знає (“Неграмотна мишка”); з білочкою Неслухнянкою, яку називали так тому, що вона ніколи і нікого не слухає (“Неслухнянка”); із зайчиком-помагайчиком, сорокою-обманщицею, клишоногим ведмедем тощо. Цю книжечку радимо використовувати як для сімейних читань, так і для коментованих голосних читань в бібліотеці.

Малюки залюбки поділяться своїми враженнями від прочитаного. Також   можна підготувати інсценівки окремих казок, учасниками яких будуть маленькі читачі книгозбірні.

Титечко В.Г. Горде левеня: казки для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку/В.Г. Титечко. – Костопіль: Роса, 2012. – 40 с.

 

Демчук Роман Степанович

За останні чотири роки стільки барвистих, яскравих і повноформатних  дитячих книжок, як Роман Степанович Демчук, на Рівненщині не видав ніхто. “Гостина в зая – травозная” – сьомий подарунок автора допитливій дітворі. У новій книзі відомого українського письменника Романа Демчука – ціла низка допитливих історій про найрізноманітніших лісових мешканців, знайомих малюкам. Це – заєць Знай, який зіллячко збирав, готував мікстури з трав і лікував звірів від хвороб. Також – гонорова корова, яка малює губи й очі, сіно хрумати не хоче, а вимагає лише марципанів. І єнот, який вивчив з гами усі ноти та став умілим співаком. А ще – пелікан – хуліган, який дременув із звіринця і робив усяку шкоду. Тут і гостинний котик, який по своїй доброті взимку пригощав синичок сальцем і просом. А також цап і ворон, які в дощ полють огірки, щоб був урожай та ін.

І ще один доробок відомого письменника нашого краю – Романа Демчука – “Груші для хрюші”. Це віршенят цікавих зграйка для маленького читайка. Тут із птахами киця дружить й подаруночки на свято роблять мамі поросята. А жуки – веселі хлопці – із джмелем живуть в коробці, а копайчик по діброві прокладає газопровід, щоб змогла каркуша Рита внукам каші наварити. На поляні гавчик славний курченят рахує справно. Мама ластівки Мар’яни випікає хліб рум’яний, а бусленяті качконіс двох карасиків приніс.  Тож даремно час не гаймо – швидше віршики читаймо!

А ось як Роман Демчук запрошує до читання книжечки “Дивошкола”: Хто до рук візьме цю книжку, той у хатньому затишку прочитає про зразкову дивовижну грибошколу, до якої бджоленята поспішають, мов на свято. Взнає, чом до бегемота причепилася дрімота, що розсерджена горила мавпеняті говорила, як жовтеньким покривалом танцюристів заховало, й задля чого лиска вчора стріла в лісі мухомора.

Для популяризації даних книжок радимо в бібліотеці провести зустріч з письменником, під час якої він презентує свої нові  твори. В дальнішому знайомити з віршами бібліотекарі будуть під час поетичних хвилинок. А вдома мами, тати, бабусі та дідусі, старші братики та сестрички – на сімейних читаннях.
Демчук  Р.С. Гостина в зая – травозная. Вірші для юних читачів/Р.С. Демчук. –   Рівне: О. Зень, 2013. – 24 с.
Демчук Р.С.  Груші для Хрюші. Віршенят цікавих зграйка для маленького читайка/Р.С. Демчук. – Рівне: М.С. Дятлик, 2014. – 24 с.
Демчук Р.С. Дивошкола. Віршенята веселенькі для дитячих посиденьків/Р.С. Демчук. – Рівне: М.С. Дятлик, 2014. – 24 с.

 

Собецька Тетяна Дмитрівна

Малюки завжди отримують задоволення від читання віршів Тетяни Собецької. В одинадцятій книжечці, яка адресована дітям дошкільного та молодшого шкільного віку, авторка по-новому підходить до старої історії про Курочку Рябу. За мотивами української народної казки Тетяна Собецька написала вірш про відому уже  Курочку  Рябу, яка жила з дідом та бабою і знесла золоте яєчко. Дітям весело буде читати під час поетичних хвилинок  цю казочку та розігрувати її в ролях. Так як ця книжка – розмальовка, то малюки з великим задоволенням розфарбують малюнки.

Собецька Т.Д. Курочка Ряба: за мотивами української народної казки/Т.Д. Собецька. – Рівне: ПП Дятлик М.С., 2014. – 16 с.

 

Підготувала Людмила Максимчук, провідний редактор РОБД

 

Comments are closed.